Annons:
Etiketthälsa
Läst 222919 ggr
Margareta
2008-02-02, 17:21

Olika anledningar till att man inte går ner i vikt

Vår medlem som skriver under Andreas0 har skrivit en artikel till hjälp för alla dem som äter LCHF-kost och undrar över varför de inte går ner i vikt som de önskar.

Jag kommer här att beskriva dom vanligaste orsakerna till att man inte går ner i vikt på LCHF, varför det är så, och vad man kan göra år det. Äter du LCHF i viktminskningssyfte utan att gå ner i vikt så läs och se om du tillhör någon av grupperna (eller kanske flera). Den här artikeln är till viss del baserat på teoretiska vetenskapliga kunskaper, men mest på vad jag har läst här på kolhydrater iFokus dom senaste månaderna.

De som har bantat

För en del kan det ta ett tag innan viktminskningen kommer igång. Detta gäller speciellt om man tidigare i livet har skadat sina kroppar med bantning genom att äta mindre, dvs. en svältdiet. Alla dieter där man går hungrig, även om det bara är lite, är svältdieter.

Dels så skadas kroppen av sådana dieter eftersom den gör allt för att få energi. Bland annat bryter den ner muskelvävnad till socker, och går ner i sparlåga för att använda så lite energi som möjligt . Dessutom blir kroppen osäker, och mer benägen på att hålla på fettet, för att säkra tillgång till energi ifall det skulle bli svält igen i framtiden.

Därför går man väldigt lätt upp efter man slutat med en svältdiet. Om man då försöker med en annan lite senare så blir det såklart samma resultat, men då går man upp ännu mer efteråt, och kroppen blir ännu osäkrare. Det är det som kallas för jojo-bantning.

Om man har gjort på det sättet så måste man se till att kroppen kan reparera skadorna, och övertyga den om att det inte är svält på gång, så den vågar lätta lite på reservlagren. Detta gör man dels genom att ge den bra byggstenar att reparera sig igen (bra fetter och proteiner), dels ge den mycket mat och övertyga den om att det inte är någon risk för svält igen. Det är olika hur lång tid det kan ta, för en del tar det bara ett par veckor. För dom flesta kanske ett par månader. Men det finns enstaka fall där det tagit mycket längre tid, kanske ett år, eller ännu längre. Bästa sättet att övertyga kroppen om att det inte kommer bli någon svält är att äta mat med hög fetthalt och lite kolhydrater.

De som är insulinresistanta.

Det finns dom som är kraftigt insulinresistanta, det vill säga att cellerna i kroppen är vana vid höga halter av insulin, eftersom man ofta äter mat med hög halt socker och snabba kolhydrater, att dom inte reagerar på det längre. Dom personerna kan ha en del svårigheter med viktnedgång. Detta gäller i stort sett alla som har varit kraftigt överviktiga (mer än 50 kilos övervikt) i flera år. Även diabetiker och dom som höll på att få diabetes (utan att veta om det kanske) har det här problemet.

Att vara insulinresistent innebär att varje gång man äter något som höjer blodsockret (dvs. kolhydrater) så måste kroppen utsöndra enorma mängder insulin för att få kroppen att reagera och ta hand om blodsockret. Och eftersom insulin även är det hormon som signalerar till kroppen att fettet ska lagras istället för att förbrännas, så har man ofta svårt att gå ner i vikt även på en lägre gräns kolhydrater än andra.

Det är dom som är i den här gruppen som kan behöva minska sitt kolhydratintag till så nära noll som möjligt för att kunna få viktminskning. Normalresistenta får inte lika hög insulinutsöndring och klarar därför högre del kolhydrater i maten. Att bli insulinresistant tar några år, det är troligtvis därför unga personer har mycket lättare att gå ner i vikt. Har man väldigt stor övervikt så brukar kroppen släppa på vikten i alla fall, eftersom den då lätt kan göra sig av med den, så det här kan vara ett problem man märker av en bit in på sin viktminskning, om det då blir svårare att gå ner (men det kan också vara en vanlig platå, vilket man bör misstänka i första hand). Om man är insulinresistent så kan man gå upp i vikt väldigt lätt om man ökar på kolhydratandelen igen.

De som är stressade.

Stress är en väldigt viktig faktor vad gäller viktnedgång. Om man har för mycket att göra på jobbet eller med studier, är orolig för något eller någon, sover dåligt, osv. så händer det en del saker i kroppen. En av dom sakerna är att stresshormonet kortisol utsöndras. Kortisol har flera funktioner i kroppen. Det är menat som en överlevandsmekanism som ska ge oss mer energi i stressfulla situationer. Bland annat så ger det oss mer energi genom att höja blodsockret, vilket ger insulinutsöndring. Vad det innebär kan ni läsa om i delen ovan, men kortfattat så ställer kroppen in sig på att lagra fett.

Dessutom kan det bli som en ond cirkel, för högt kortisol leder till dålig sömn, och dålig sömn leder till högre kortisol. Dessutom leder dålig sömn till att man klarar av dom andra stressande situationerna under dagarna sämre, vilket också leder till högre kortisol. Att bryta det här är svårt. Det enda som hjälper i längden är att få bort momentet som gör dig stressad från början. Om man har haft väldigt dålig sömn under en lång tid kanske man kan bli hjälpt av att med ett sömnmedel få sova bättre under ett par nätter i rad. Men om det har gått så långt så håller man på att bli utbränd, och bör i så fall ta och kolla upp sin hälsa ordentligt.

De som äter saker som hindrar viktminskning

Det kan vara svårt att veta vad maten består av, och ibland kan det slinka med saker i maten som inte är bra för viktnedgång, utan att man tänker på det. Om du är osäker kan du skriva upp vad du äter under en eller ett par typiska dagar och göra en tråd här på kolhydrater iFokus där du förklarar din specifika situation, listar vad du äter under en typisk dag, och frågar vad andra tycker om maten du äter. Det finns flera personer på forumet som är bra på det här. En vanlig sak som en del inte klarar är mjölkprodukter, på grund av mjölksockret (gäller inte smör, det klarar alla). En annan sak är nötter. Dom flesta klarar dom här sakerna, och klarar man dom ska man absolut äta dom, men du kan testa att ta bort en sak i taget i någon vecka och se om det gör skillnad.

De som äter för lite mat

En del är för fast i det "gamla" tänkandet att man går ner i vikt om man äter lite. Se del ett för att få reda på vad som händer med kroppen om man gör det. Om man äter för lite mat så går kroppen in i sparlåga, och snålar verkligen på energin, och försöker hålla kvar sina reservlager så länge som möjligt för att överleva vad den tror är en lång svår svält. Går man hungrig så utsöndras dessutom stresshormon i kroppen, se delen om det för vad som händer då.

Om du tvärtom äter för mycket så lagrar kroppen inte det så länge dina insulinhalter är låga. Insulinhalterna håller sig låga om man äter liten mängd kolhydrater och stor mängd fett. Då använder kroppen överskottsenergin på olika sätt, dels så får du mer energi och känner dig levande, dels så gör den om en del till värme, och dels så åker det ut den naturliga vägen. Så se till att äta ordentligt med mat, det är bättre att vara på den säkra sidan. Det allra bästa man kan göra för sin kropp är att lyssna på den. Ät när du är hungrig, och ät då tills du blir mätt. Då får kroppen så mycket den vill ha. Hur konstigt det än blir med mattider, osv. Mattiderna och mängden mat brukar jämna ut sig efter ett tag på LCHF, men i början kan det vara väldigt oregelbundet när och hur mycket man ska äta.

De som äter för lite fett (eller för lite protein)

Tar man bort kolhydraterna i en diet så kan man antingen fylla på med fett eller protein för att inte gå hungrig. Det är dom enda energikällorna vi har (förutom alkohol, vilket kanske är mindre lämpligt att fylla på med). Vi som förespråkat LCHF säger att man ska fylla på med fett istälet för att fylla på med protein. Det beror på att kroppen har lätt att omvandla protein till kolhydrater, och blir det för mycket protein kan en kropp som är van vid kolhydrater få för sig att göra just det. Och då är det inte en lågkolhydratdiet längre, även om man inte äter en massa kolhydrater, vilket kan leda till att viktminskning uteblir. Fett är den bästa energikällan vi har, så kör på med den.

Så varför äta protein alls? Jo, det behövs för att bygga upp kroppen och musklerna med. Och det behövs på en lågkolhydratdiet, eftersom en liten del av hjärnan inte klarar sig utan socker, så måste kroppen göra om lite protein till socker. Finns det inte tillräckligt med protein för det så tar kroppen till stresshormoner istället, och då kan det gå som jag beskrev tidigare i artikeln, med stress och utebliven viktminskning. Man ska alltså hitta en lagom balans mellan dom två.

Det finns flera olika sätta att mäta, och självklart är det väldigt individuellt. Du får testa dig fram och hitta ett sätt som passar dig. Man kan säga att man ska ta minst ca 1 gram protein per kilo kroppsvikt (mer om man tränar) per dag. Sedan lägger man till fett tills man är mätt. Ett annat sätt att mäta är att läsa på förpackningarna, och säga att mängden fett i gram ska överstiga mängden protein och kolhydrater sammanlagt. För en bit kött är ca 20% av vikten protein, fettmängden varierar. Ett tredje sätt är att tala om energiprocent, men då får man hålla på och räkna en massa (det är inte samma som procent av vikten). Då brukar man säga ca 20-30% energiprocent protein, och resten fett.

Vill man inte hålla på med att räkna så räcker det att veta att om man äter främst animalisk mat (kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, osv.), och äter antingen feta köttbitar eller magra köttbitar med tillsatt fett (en god fet sås till exempel), så hamnar man alltid bra.

De som bygger muskler

För en del så visar sig inte resultaten på vågen direkt eftersom LCHF dieten får kroppen att bygga muskler, speciellt i början (utan att man behöver träna). Eftersom musklerna väger mer än fett kanske du minskar i t.ex. midjeomfång fast du står stilla i vikt eller kanske till och med gå upp lite. Lita inte på vågen, ta ett måttband och mät dig på ett eller flera ställen, så kommer du att se det verkliga resultatet, för antagligen har du förlorat i fettandel ändå. Så kolla i spegel, använd måttband, kolla hur kläderna sitter, osv. så ser du det verkliga resutlatet. Är du överviktig så kommer resultatet på vågen också till slut, när kroppen tycker du har lagom muskler. Jag tror inte någon tackar nej till större muskler, så det är väl bara positivt att det fungerar så här.

När jag ändå pratar om vågen, så vill jag säga att vikten från dag till dag kan variera väldigt mycket för en del utan att det betyder något. Kolla långsiktigt istället.Väg dig en gång i veckan, eller kanske till och med en gång i månaden, så får du se det långsiktiga resultatet. Om du är en sådan som vill rasa i vikt jättesnabbt så är LCHF inget för dig. Att gå ner i vikt för snabbt är inte bra för kroppen. Med LCHF går man ner i lagom takt om man är överviktig.

De som bara har liten övervikt

Om man bara har ett par kilo man vill bli av med, så blir det helt annorlunda. Då tar det oftast mycket längre tid att gå ner i vikt, eftersom kroppen antagligen är rätt nöjd med sig själv så som den är redan. Det är bara att vänta ut det, och varför ha bråttom? Njut av alla andra hälsofördelarna man får med LCHF istället, resten kommer med tiden.

Alternativt att kroppen redan har sin perfekta vikt, det är bara du som inte är nöjd med den av olika anledningar, t.ex. för att dagens ideal är skeva. Det är inget du kan göra något åt med LCHF, för LCHF är en viktnormaliseringskost där kroppen får precis den vikt den är avsedd att ha. Vägen man för lite så går man upp i vikt till exempel, eller väger man redan lagom så stannar man där. Däremot kommer antagligen det att omfördelas lite för dig i kroppen, så du får mindre fett och mer muskler, och det är ju bara positivt.

Av: Andreas Eriksson

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Andreas0'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Andreas0', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-02-02

Bilder: Stockxchng

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2008-02-02, 17:23
#1

Inlägget är borttaget

Margareta
2008-02-02, 17:25
#2

Tack Andreas för en läsvärd artikel - det finns nog många som känner igen sig i den!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Bitta
2008-02-02, 17:36
#3

Jag tillhör definitivt den första kategorin. Har bantat konstant de senaste två åren, tror jag. Testat både det ena och det andra, såväl konstgjorda ersättningar som pulver och piller som andra dieter - GI, viktväktarna.

Har nu fastnat i jo-jo träsket och går upp i vikt efter 2 veckor på denna nya diet. Tröstlöst - men jag har fått så mycket peppning här att jag tror på alla förklaringar, och håller ut ett tag till.

Fast visst hade det varit kul med lite nedåtgående viktsiffror…

Mervi
2008-02-02, 17:40
#4

Jättebra artikel, denna borde alla läsa.

Mammeli
2008-02-02, 17:48
#5

Jättebra! Men jag som vägerca 80 kg ska alltså äta ca 400 g kött per dag?  Stämmer det, min hjärna klarar inte praktisk matte när det gäller mat! Bara tyg!

clajo
2008-02-02, 17:59
#6

Tack Andreas! Jag är en av dem som det går trögt för - gammal bantare… Man kan behöva påminna sig själv om dessa saker ibland.

Smör och tålamod!

Annons:
andreas0
2008-02-02, 18:06
#7

#5, 400-500 gram är nog lagom i det fallet om du blir mätt på det ja. Sjävklart så äter man ju inte bara kött, andra produkter som t.ex. ägg innehåller ju också protein, och äter du annat kan du ju minska mängden kött. Ät tills du blir mätt, det är det bästa man kan gå på.

andreas0
2008-02-02, 18:10
#8

Jag lyckas inte redigera föregående inlägg (forumet crashar?) så jag fortsätter här. 400-500 gram är alltså minimum då för att kroppen ska må bra, ät gärna mer eftersom t.ex. 400 gram fläskkotletter bara ger 1300 kalorier, vilket är för lite mat igentligen om man ska äta sig mätt.

Kul att ni gillade artikeln.

ebet
2008-02-02, 18:30
#9

Väldigt bra, informativ, saklig artikel. Jag kände igen mig naturligtvis, och när man ser sådär på svart och vitt, är det lättare att 'stå ut' med utebliven viktras. Det är ju så skönt som det är redan.

Karin20
2008-02-02, 18:56
#10

Oerhört bra artikel, jag passar in under många rubriker. Kanske därför det går så långsamt.

//Karin

evacarina
2008-02-02, 19:24
#11

Toppen!

Pasi
2008-02-02, 19:57
#12

Jättebra artikel, Andreas!Cool

magma
2008-02-02, 20:00
#13

Verkligen jättebra artikel, tackar!

Annons:
navarro
2008-02-02, 20:30
#14

Tack Andreas!

Livia
2008-02-02, 20:46
#15

Bra, Andreas! En bra sammanställning av det vi försöker förmedla till alla nya här. Perfekt att guida dem till den här artikeln!

TheWho
2008-02-02, 21:10
#16

Tack! Precis vad jag har undrat över men inte vågat fråga. Nu kan jag läsa mej till ALLT.

Tack ännu en gång!

molana
2008-02-02, 21:48
#17

Tack Andreas! Bra skrivet.

kajsa56
2008-02-02, 23:01
#18

jag sällar mig till de andra - TACK!

det här med kortisol är nåt jag funderat på ett tag.. har ju svårt att somna några nätter i veckan tex.. stressad kan man ju bil av att vara arbetslös också, inte bara av mycket jobb! men så svårt att bryta ett mönster där man inte gör så mycket alls - aktivera sig är kanske lösningen här!?

Pasi
2008-02-02, 23:27
#19

kajsa56 - Man skall vara medveten om att stress är något som enbart sitter i huvudetGlad och egentligen inte har nåt specifikt med jobb att göra. Så man kan antingen ändra de yttre förhållandena så det passar huvudet eller huvudet så det passar de yttre förhållandena.
Problem uppstår när man vill, men inte kan, ändra de yttre……

Sagittaria
2008-02-03, 00:27
#20

Jättebra artikel, Andreas! Tackar!

# 18. Det finns forskning som visar att arbetslösa är betydligt mer stressade än de med arbete. Stress handlar ju inte främst om att man har mycket att göra, utan ofta om maktlöshetskänslor och liknande. Aktivera sig och stödja de sidor hos en själv som kan ge starkare självkänsla är nog mina tips. Hurtigt tips, va? Flört

# 19. Klockrent, Pasi! Me like. Kyss

Annons:
dufva
2008-02-03, 01:32
#21

 Toppen Andreas!

Jättebra sammanfattning över viktminskningens mysterier Skrattande.

kajsa56
2008-02-03, 12:04
#22

pasi mfl.. jo nog vet jag att stressen sitter i huvet, och det är ju också ett stressmoment detta att inte gå ner i vikt trots att jag gör det jag ska. En svår sits är det iaf… vet inte hur jag ska tackla detta.. kanske det är därför jag drar mig för att köra fakirkost - om inte DET heller lyckas för viktnegången….?! och va händer när jag äter normal-LCHF sen?? känslan av maktlöshet inför de 15-20 extra kilo jag släpar på är tung på mer än ett sätt.

Jennix
2008-02-03, 12:10
#23

Kajsa, det blir en ond cirkel: du vill gå ner i vikt, blir stressad när inget händer vilket gör att kroppen inte VILL gå ner i vikt och du blir ännu mer stressad osv osv.

Jag tror du skulle må bättre av att bestämma dig för, att bara äta så här och må bra. Fokusera på annat, kanske meditera, göra avslappningsövningar? :)

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

maucl
2008-02-03, 12:19
#24

Jättebra artikel! Tack Andreas0Cool

DrAnna
2008-02-03, 12:33
#25

Tack Andreas!  Jättebra artikel!Glad

odezza
2008-02-03, 13:17
#26

Snyggt sammanfattat, Anbdreas0! Glad

"still lost in space and time"

batman
2008-02-03, 15:29
#27

Tack!

Annons:
Strulan
2008-02-03, 20:27
#28

Tack Andreas - precis en artikel som jag som nybörjare behövde få läsa idag. Känns som jag hade 1000 frågor, men nu vet jag lite bättre. 

Kajsa 56 - Känner så väl igen mej i Dina problem, även om jag inte är arbetslös utan sjukpensionär på grund av just stress. Gick för mer än 8 år sedan rakt in i väggen så flisorna flög. Det är därefter jag gick upp så ofantligt i vikt. Nu ska kilona bort och framförallt ska jag börja må bättre!!! Vill bli av med minst 30 kg. Det där med att ha svårt att sova - Har fått råden; gå upp en stund i mörkret, försök igen och framförallt tänk inte "Onej nu kan jag inte sova" utan "Jag ligger här och vilar mej och det gör inget om jag inte somnar för jag ligger så skönt och kan ju vila i morgon". Man lurar tydligen hjärnan på det här sättet. Jag sover faktiskt ganska så bra nu (för det mesta), men när de sömnlösa nätterna kommer blir jag inte längre orolig. Kroppen tar ju ut sin sömn på sitt eget sätt. /
Sov så gott / Inger

DaMum
2008-02-03, 22:48
#29

andreas0!

Detta är så otroligt bra skrivet! Denna sammanfattning innehåller ju precis allt man behöver veta - och även förklara - för undrande och nybörjare, men även för sig själv.

En grej som jag inte tänkt alls på tidigare, är det du skriver om att man inte behöver vara rädd för att äta för mycket, så länge man håller sig till fett och protein. Vilken grej! Jag som alltid skämts så för att jag måste ha rätt stora portioner.

Jag tillhör de som är extremt insulinresistenta, så fakirmodellen är väl det som funkar bäst för mig. Nu fick jag ny låga här, eftersom jag inser att jag faktiskt inte behöver hålla igen på portionsstorlekarna, utan kan äta tills jag känner mig nöjd.

Tusen tack! Kram!

kajsa56
2008-02-04, 00:19
#30

strulan - tack för dina ord!
fick rådet att äta halva portioner ofta, 6 ggr per dag typ.. men då kommer den där känslan av att äta för mycket - småätandet har jag ju kommit ifrån.. det krockar i skallen liksom!

det är verkligen huvet allting  hänger på..

bintouu
2008-02-04, 09:02
#31

Tack!

Margareta
2008-02-04, 18:12
#32

Det blir mycket att fundera på - du har verkligen fått in många tankegångar Andreas!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

ashe
2008-02-05, 11:05
#33

Allt detta har jag nog läst tidigare - men du har skrivit det så redigt och bra att NU börjar jag fatta!

Är både insulinresistant, f d bantare  och stressad p gr av värk. Inte undra på att det är svårt!

Känner mig lite lugnare nu. Bara trist att inse att jag verkligen är sååå känslig för kolhydrater.

Normaliseras kolhydratkänsligheten någonsin?

Livianna
2008-02-05, 12:34
#34

"De som bara har en liten övervikt"… verkar stämma på mig. Jag har pysslat med detta (ätit såhär) de senaste halvåret ungefär, men körde en superstart det nya året och kör nu riktigt stenhårt med detta. Jag slutade även röka och jag känner mig jätte duktig… Bla bla bla… Men hur vet jag att jag når min normalvikt, jag vet nämligen att jag aldrig kommer att bli nöjd! (Hade jag fått bestämma hade jag sett ut som Victoria Beckham!) Tipsa mig gärna om var jag kan hitta fakta om vad ett normalt BMI eller liknande ligger på!? Tack /A

Annons:
korseett
2008-02-05, 12:43
#35

tack för en bra artikel som gör det hela överskådligt. Jag är en mix av flera orsaker ser jag vilket ställer till problem men det är väl bara att härda ut- trots allt har jag ju gått med övervikt i så många år.

boiblg
2008-02-05, 15:05
#36

hej, jag har en fråga angående stress och sömnsvårigheter som får kroppen att utsöndra kortisol, som i sin tur får kroppen att lagra fett. om man då redan äter enl. LCHF, varifrån tar kroppen fet att lagra; är det fettet man äter eller ? Kan kroppen lagra fet man äter? eller är det så att det måste omvandla sockret till fet? I så fall , är det väldigt lite, eftersom man intar så lite kolhydrater, men ändå inte går ner i vikt.

kajsa56
2008-02-05, 15:21
#37

bra fråga boiblg! hoppas nån kan svara också… vill också veta!

Pasi
2008-02-05, 17:20
#38

#36 Kroppen kan lagra fett som man äter, om insulinet är förhöjt….vilket det normalt blir då man har förhöjt kortisol.

chatarina
2008-02-05, 23:20
#39

Tusen Tack för en jättebra artikel

Mycket att fundera på

Har hållt på ett tag nu,men inte skett så stora förändringar ännu.Kanske är så att man känner sig en aning stressad att det snabbt ska ge resultat.

Margareta
2008-02-05, 23:54
#40

Det är inte lätt när man tillhör många grupper Fundersam

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

kajsa56
2008-02-06, 12:59
#41

nä det är inte lätt alls…

men nu har jag iaf landat i detta med att jag inte äter fel (ett stressmoment mindre!) utan det är stressen som är boven! jag börjar iaf i den ändan nu.. och går medvetet in för att ta det lugnt med både vikt och annat. Skrattande

Annons:
Timmermannen
2008-02-06, 23:45
#42

Hej Andreas

Instämmer i lovkören. Mycket bra skrivet. Kommer att skriva ur den och lämna till bekanta som kan behöva den. Bra jobbat!!

andreas0
2008-02-07, 05:48
#43

Tack alla som har kommenterat, det känns kul att ni uppskattar min artikel. Kan hända att jag skriver någon mer artikel i framtiden.

Jag ska försöka svara på dom frågorna ni har ställt, även om flera av dom redan fått bra svar.

#18, visst kan man bli stressad av att vara arbetslös, speciellt om man är orolig för framtiden, hur man ska klara det ekonomiskt, osv. Vad man ska göra åt det har jag ingen aning om, men att aktivera sig inom något som du skriver är nog värt ett försök. Eller helt enkelt sätta upp en plan för framtiden, och försöka följa den, om det är framtiden man oroar sig för. Då får man ändå en känsla av att det finns ett sätt som det kan reda upp sig på.

#29, Jo visst är det helt underbart att det som kroppen vill också oftast är det bästa för en (med vissa undantag, t.ex. sötsug). Då kan man ju göra det man känner för, t.ex. äta mycket mat, utan att behöva skämmas för det.

#30, Rådet att äta ofta kommer från kolhydratätare. Detta eftersom när man äter kolhydrater så ökar först blodsockret och sedan utsöndras insulin som då minskar blodsockret. Det är alltså ett försök av dom att försöka få stabilare blodsocker, genom att regelbundet öka både på det som höjer och sänker det

Har man däremot fett som huvudenergikälla så behöver man inte oroa sig, fett ger långsiktlig energi och ett jämt blodsocker, utan stor insulinutsöndring. Så länge man är mätt behöver man inte äta helt enkelt. Kroppen gör om fett och protein till blodsocker i den allt eftersom den behöver det, så blodsockret håller sig jämt utan en massa småätande och insulinutsöndringar. Och det är ju uppenbarligen en mycket nyttigare lösning än den ovan.

#33, Det har väl inte direkt forskats mycket på det området. Men en del tyder på att det kan bli bättre, men aldrig helt bra. Lång tid av LCHF kost kanske kan göra att kroppen blir avvänjd från det höga insulinet hela tiden. Träning ska tydligen vara något som hjälper till här också. Skaldeman säger sig inte klara av kolhydrater alls forfarande, och han har hållt på i 6 år (tror jag).

#34, BMI är ett rätt dåligt mått. Det säger ju ingenting om mått och liknande, speciellt kan det vara missvisande eftersom muskler väger mer än fett, men mer muskler gör en inte tjockare. Det finns ett mått där man delar kroppslängden med omkretsen på magen eller något liknade, som tydligen är bättre. Jag kommer inte ihåg var jag läste om det, jag tror det var på en av bloggarna från någon av dom kända LCHF personerna. Någon annan här kanske har läst det och kommer ihåg, och kan tipsa is å fall.

#36, Insulin får kroppen att lagra fett. Normalt är det kolhydrater som får kroppen att utsöndra mycket insulin, får man huvudsakligen energin från fett och mår bra i övrigt så utsöndras inte mycket insulin. Men precis som pasi skriver så kan insulin utsöndras om man är stressad, på grund av stresshormonet kortisol, som höjer blodsockret genom att få kroppen att bryta ner muskler. Då måste kroppen kompensera med insulin, så inte blodsockret blir för högt.

Jag gissar att kroppen även kan utsöndra insulin om man väger för lite, för då vill den ju lagra in lite mer fett. Det finns sådana här som har vägt för lite, men gått upp till normalvikt på LCHF kost. Och det är ju bara positivt.

SvartKaffe
2008-02-07, 11:12
#44

Det kan väl finnas ännu fler anledningar till att man inte går ner i vikt. Tex kan man ha problem med ämnesomsättningen.

andreas0
2008-02-07, 11:43
#45

#44, Självklart, jag beskrev dom vanligaste problemen folk har haft här på forumet. Det skrev jag ju också i början av artikeln, att det var dom vanligaste orsakerna.

Om jag skulle gå igenom alla orsaker som finns så hade jag nog haft att göra i ett par år.

sollis
2008-02-07, 11:58
#46

Instämmer med övriga skaran .En toppenartikel ,som alla kan ta del av.Jag känner igen mig iflera avsnitt ,trots att jag jobbar med mat och vet så väl ,men i praktiken blir det tyvärr något annatSkrattande Tack Andreas

bjornen66
2008-02-07, 13:38
#47

Bra skrivet,

vikingmormor
2008-02-07, 16:36
#48

Andres, sticker ut hakan och ber Dig ändra ordet diet till kost, åtminstone i sista stycket. det är ju en del i huvudproblemet - att förklara att detta inte är en diet/tillfällig mathållning - utan ett sätt att både hålls ig frisk och sin viktmed en livslång kostomläggning. Det är ingen fix, det är inget som kan/bör påskyndas, tillräckligt lång tid och kroppen ställer in sig i jämvikt, på alla/de allra flesta plan.

Obs, sockersjuka, metabolt sjuka kanske aldrig blir helt återställda, som Helena, vårt praktexempel, men återgår hon till högkolhydartkost, så återkommer hennes diabetes-0 och blir en 2a igen, men med hjälp att kolhydratrestriktion kan de flesta med störningar i kroppens ämnesomsättning förbättra sin hälsa, ännu ett undantag, de med sköldkörtelsjukdom ska inte behandlas enbart med lågkolhydratmat.

Annons:
andreas0
2008-02-07, 19:14
#49

#48, så vitt jag vet så är orden diet och kost synonymer? Båda betyder "det man äter" helt enkelt, utan någon speciell tidsangivelse.

Resten håller jag med dig om.

Margareta,

du får gärna ändra "viktnormaliseringsdiet" till "viktnormaliseringskost" i sista stycket.Det gör ingen skillnad för mig, och blir vikingmormor gladare för det så är det väl bara bra. Räcka ut tungan

När du ändå är inne och redigerar så kanske du kan lägga till ett radslut efter rubriken "De som bygger muskler". Det blev ett för lite där när jag satt och skrev, du ser på dom andra rubrikerna hur det ska vara.

Mervi
2008-02-10, 22:31
#50

Bra artikel att läsa.

Amiechan
2008-02-11, 13:22
#51

#49: Fixat! :)

/Amiechan 

aksi
2008-02-15, 00:53
#52

Tack andreas för allt det bra du skrev.Jag har varit bantare i så många år så jag blir nästan rädd när jag tänker på det.Min vikt har inte varit stabil sedan jag fick mitt första barn(30år sedan)jag är nu 52 år och har lurat mig själv med alla bantningskurer,piller mm.Min vikt är nu 77 till mina 168cm.jag vill gå ner ca 10kg.då är jag nöjd men tyvärr står jag still sedan ca 1mån.drygt med gi-0 men det tröstar efter det du skrivit,jag bör vänta alltså har ju förstört o lurat min kropp så länge så den har svårt att lita på mig.Bara en fråga:kan jag äta på kvällen sent utan att få dåligt samvete,ibland är jag lite sugen men sällan riktigt hungrig?

mvh

andreas0
2008-02-15, 01:21
#53

#52, Vilkten tid på dygnet man äter har ingen betydelse. Jag äter ofta en stor bit ost precis innan jag lägger mig, för att inte vara sådär vrålhungrig på morgonen. Tvärtom så är det dåligt att lägga sig hungrig, för då kan man få så låga energinivåer framåt morgonen att koppen försöker kompensera med kortisol.

Perla
2008-02-15, 08:18
#54

anreasO

Instämmer med de andra i lovsången.

Jättebra skrivet och välbehövlig läsning!

Glad

mumsan
2008-02-15, 19:33
#55

Tack andreasO för din artikel. Som jag skrev i min tråd om dålig viktminskning så äter jag nog för mycket protein och då omvandlas det till socker och ger viktökning. Har jag rätt? För man ska väl äta proteineri gr mätt efter vad man ska väga som normalviktig och för min del är det 68 kg inte 73,5kg. Då borde jag äta 68 gr protein och det i vikt kött och ägg vet jag inte vad det blir. Men jag äter 2-4 ägg om dagen och ca. 300gra kött/fisk och ca. 50-100gr smör och minst 1-2 matskedar ek.cocosfett. Mjölkprodukterna är grädde ca. 1-2dl om dagen, lite cremefraiche eller philadelphiaost ibland hårdost. Grönsaker när  jag har lust, ovanjordsgrönsaker.

Annons:
annie27
2008-02-18, 23:15
#56

Jag vill också tacka dig Andreas! Har gått upp 3 kilo med Lchf sedan oktober och vill gå ner dem igen. Din artikel är jättebra!

Torpet
2008-02-20, 14:00
#57

Tack för mycket intressant läsning…flera aha upplevelser:-)

annelie62
2008-03-08, 22:52
#58

Tack andreas. Mycket informationsrik och bra sammanfattning! Kunskaper som jag behöver för att motivera mig att gå vidare med LCHF-kosten.

sunmoonstar
2008-03-09, 13:48
#59

Jag håller med om att det var en bra artikel!

Men jag har nånting jag undrar över. För tio år sedan gick jag med i vv för att gå ner i vikt. Jag vägde då 65 kg till mina 149 cm. Jag hade precis trätt in i området FETMA. Under två års tid gick jag ner 15 kg. Jag viktväktade endast under somrarna (tre månader per år). Däremellan försökte jag bara HÅLLA vikten. Trots vv:s rekommendationer om BEGRÄNSAT intag av bl.a pasta, så åt jag mer än de rekommenderade. Ändå gick jag ner i vikt! Dessutom har jag oxå HÅLLT vikten sen jag gick ner! Jag väger nu mellan 49 och 50 kg och har försökt gå ner ytterligare något kg med hjälp av denna kost. Men det vill sig inte alls…Kan det vara så att alla är olika och måste testa sig fram till vad som funkar för just DOM??

andreas0
2008-03-09, 16:01
#60

#59, Självklart är det individuellt, men skulle du nu gå upp 30 kilo i år så tror jag inte att VV skulle fungerar för dig igen. Men jag förstår att det inte är ett experiment du vill göra. Räcka ut tungan

Det är väl bara att gratulera till att du har lyckats hålla vikten. Eftersom du bara hade 15 kilos övervikt så är du nog inte insulinresistent, och då är det mycket enklare att hålla vikten på högre mängd kolhydrater.

Antagligen är du redan på din normalvikt nu, och därför går du inte ner mer med denna kosten. Med denna kosten får man en hälsosam normalvikt, även om dagens sjuka ideal kanske säger att något annat är "normal" vikt.

Myrten
2008-03-17, 10:35
#61

Jätte bra artickel du skrivit, mycket bra läsning.

Men jag blir fundersam på detta att man ska äta så mycket kött. Jag har gjort en magsäcks op för över 20 år sen och har inga möjligheter att äta så mycket. Hur gör jag för att det ska bli rätt för mig?

Fisk äter jag ju också, men börjar fundera om det är riktigt att göra det under fakiren? Ägg äter jag ju också, sen smör och kokosfett.

intejag
2008-04-04, 13:13
#62

Gjorde ett inlägg nyss men dethar inte kommit upp jag gjorde kanske fel? Tar om det igen

2 veckors LCHF kost ,1kg ner ,trött, sover dåligt, törstig som attan,ont i benen,diareer(Usch) vad gör jag för fel? HJÄLP

Annons:
Lehane
2008-04-04, 13:44
#63

# 62 Vad äter du en vanlig dag?

Wenn
2008-04-19, 23:46
#64

Tack Andreas för en jättebra artikel !!

Jag har ätit för mycket protin och för lite fett .

Hälsnin

Wenn

[Karro]
2008-04-21, 21:15
#65

Den här artikeln är riktigt bra!

[Borttaget]
[Borttaget]
2008-06-24, 13:05
#66

Inlägget är borttaget

RodeoGirl
2009-02-02, 11:01
#67

Hej,

Tack för mycket intressant läsning.

Jag är typ 1 diabetiker, och har nu även

börjat ta levaxin mot ämnesomsättningen.

Jag går inte ner i vikt av LCHF, vilket jag nu hållt mej till i ca 2 mån.

Undrar lite över kortisolet. Hur ska det ligga?

Mitt senaste värde var 447. Har för mej att det ska ligga under 560.

Men det ligger ju ändå i den övre gränsen.

Hur lågt är optimalt? Med tanke på viktminskning?

Kan det vara mitt kortisol som hindrar mej från att minska i vikt?

Vet också att mitt fria T3 låg på 2.9, vilket jag, men inte läkaren

tycker är lågt, då det är det aktiva hormonet för ämnesomsättning.

RodeoGirl
2009-02-02, 11:06
#68

Fortsätter lite på det jag skrev ovan.

Ang Lågt T3.. Det behövs ju till så mycket bara för att hålla kroppen i gång. Min tanke här: Finns det över huvud taget utrymme för att

den mängden även kan jobba med förbränning/ viktminskning samtidigt?

Kanske lite knepiga frågor som passar Andreas?

Så tacksam för svar, inte lätt, men jag kämpar på då

 både jag och min diabetes mår så mycket bättreGlad

Morfen
2009-02-02, 11:45
#69

Superbra artikel! Tack!!

Annons:
Andina
2009-02-02, 12:00
#70

Ja, tack för att ni puffat upp denna tråd! En bra artikel som summerar så bra. Den har jag letat efter…

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

BattleBitch
2009-02-02, 12:15
#71

Måste bara säga mycket bra skrivet!! =)

[Pennylane1]
2009-02-02, 14:33
#72

trodde den kom först idag?

puschel
2009-02-02, 14:46
#73

Kanonbra - Tack!

mikaelj
2009-02-08, 11:10
#74

#68

Vad var det för referensintervall, då?

Jennix
2009-02-26, 17:53
#75

Läsvärt och tänkvärt!

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

sonja2
2009-03-06, 20:55
#76

Hej , jag har snart hållit på med LCHF i 2 månader men jag har inte gått ner någonting i kilo men däremot i centimetrar runt magen , benen med mera .

Hur lång tid tar det innan jag går ner i kilo .

I dag har jag ätit en tallrik fil med lite grädde i , linfrö och lite solroskärnor.det var frukosten .

Lunch :omelett med ett glas mjök , omeletten var gjord på 2 ägg och grädde .

middag : Lchf kyckling gryta , med broccoli och blomkål och ett glas vatten.

recepten till midaggen är hämtad ur boken smörstekt.

Annons:
mikaelj
2009-03-06, 21:00
#77

sonja2,

1 cm i minskat midjemått motsvarar ungefär 1 kg fettförlust.

Att du inte gått ned i vikt beror på att du ökat i muskelmassa.

Grattis!

Margareta
2009-03-06, 21:05
#78

Frukosten ser ut att ha lite proteiner - fettet klarar du hyfsat tack vare grädden.

Du kanske tillhör dem som behöver registrera i ett kostprogram för att få lite koll på procenten? Det är ett råd vi inte ger i första taget - men om det behövs och du vill ta tag i det så kan det vara en väg att hitta fördelningen under ett par dagar.

Jag vet ju inte mängderna du ätit men räknade på

  • 2,5 dl fil 3%
  • 0,5 dl vispgrädde 40%
  • 1msk solroskärnor
  • 1msk linfrön

Det blev följande fördelning

  • 13% kolhdyrater
  • 14% protein
  • 73% fett

Kolhydratmängden kan kännas hög om målet är att gå ner i vikt och det inte fungerar.

I tabellform blir det så här

Livsmedel

Mgd

kcal

Prot

Fett

Kolh

Filmjölk fett 3 %

250

151

9

8

12

Vispgrädde fett 40 %

50

187

1

20

2

Solrosfrön torkade

15

87

3

7

2

Linfrön torkade

15

56

4

5

0

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2009-03-06, 21:08
#79

Starta en egen tråd och skriv hur det går - det kommer att försvinna i den här artikeln annars.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

liselotta
2009-03-08, 19:04
#80

Hej och tack för bra artikel. jag har gått ner 5 kg med GI men har sedan några veckor stått still och undrat varför. nu ska jag prova LCHF istället och hoppas på att det går bättre.

för några år sen var jag med i vv och gick ner 17 kg, höll det i 10 år, men har hamnar där ingen. det har inte funkat så bra med vv så jag har övergått övertygad till kolhydratskosten. blev lagom frustrerad när jag provade Atkins för några år sen. samma hände då som hände nu, gick ner 5 kg sen hände inget mer. Kan det bero på att jag har förstört min kropp på vv:s metoder?

en annan undring är om man kan äta förmycket. jag var på kalas igår och de hade italiens buffe, perfekt! men jag åt för mycket. idag har jag inte ätit så mycket men är jätte mätt än. jag vågar inte ställa mig på vågen för att se om jag har gått upp 2 kg…

ragnhildar
2009-03-09, 13:46
#81

Jag undrar följande: de fettlager man har blir väl dock kvar om intaget fett är så stort som rekommenderat här? Då borde ju viktminskningen utebli tycker jag. Varför ta av kroppens fettlager om den får tillräckligt med fett från födan? Är detta fel tänkt?

mikaelj
2009-03-09, 13:48
#82

ragnhildar,

Hur stort är fettintaget som rekommenderats här, då? Jag hittar nämligen inga riktlinjer som säger att du måste äta 200g fett dagligen…

(men i övrigt har du rätt)

ragnhildar
2009-03-09, 13:58
#83

Jag menar bara de ca 70E%. Jag sa väl inget om några 200 g?  Jag ligger väl så där på 80g fett/dag. Har 5-7 kg övervikt, men går inte ner i vikt. LCHF sedan 3 år.

Annons:
mikaelj
2009-03-09, 14:01
#84

Energifördelningen är i praktiken helt ointressant eftersom siffrorna varierar beroende på hur mycket energi du förbrukar.

Jag hade eventuellt kommit ner i 70E% om jag låg på soffan hela dagen och sov, men om jag lever mitt liv som vanligt är siffran närmare 85E%.

ariaam
2009-03-09, 14:07
#85

Jag har dietat nästan hela livet, o sen äter jag för lite, har aldrig gått ner som med Lchf!!Skrattande Men märker även nu om jag går på sparlåga så "fastnar" fettet i fixering..om man nu kan säga så!!

ragnhildar
2009-03-09, 14:07
#86

Men med 85E% fett i maten, hade väl kroppens fettlager väl ej minskat alls? På mina 75-80% händer ju ingenting med vikten ändå.

mikaelj
2009-03-09, 14:11
#87

ragnhildar,

Procentandelen säger ingenting om mängden fett du äter….

Se "Hur skall energifördelninen vara på det jag äter?" om du inte redan gjort det.

ragnhildar
2009-03-09, 14:16
#88

Jag skrev ju att jag äter ca 80 g  fett/d, kanske 70 g protein samt 10 g kh. Iband mindre kh. Undrar bara över det där gällande om kroppens fettreservlager kan minska om man tillför så mkt fett genom maten?

mikaelj
2009-03-09, 14:18
#89

"så mycket" är individuellt (för mig som äter 200-300g fett, 80g protein och 20g kolhydrater är det svält) men jag sade ju i #82 att du tänker rätt.

andreas0
2009-03-09, 14:31
#90

#86, Problemet är att du tänker enligt kaloriteorin.

Energin in är inte lika med energi ut. Får du i dig mer energi så är det inte alls omöjligt att kroppen ökar förbränningen och använder den extra energin.

Kroppen styr det rätt bra mer hjälp av hungers och mättnadskänslorna. Den vet hur mycket mat den vill ha. Äter man när man är hungrig och slutar när man är mätt blir det oftast lagom. Och när fettmetabolismen är på topp så är det inte alls omöjligt att det stryker med en del kroppsfett bara i farten. Man bör se till att fett är kroppens huvudsakliga energikälla.

Det man inte bör göra är att överäta, dvs. fortsätta att trycka i sig mat/fett när man väl är mätt, då finns risken att man ger kroppen mer fett än den kommer att förbruka. Man går inte upp i vikt för det om man äter lågkolhydrat, men det kan göra att man inte går ner heller.

Och om man inte åt 60-80 E% fett, vad skulle man ersätta det med då? Kolhydrater? Protein? Båda två ger ökat insulin, och därmed sämre viktnedgång (fast protein är iofs inte lika dåligt som kolhydrater, eftersom det även ger ökat glukagon, och inte höjer insulinet alls lika mycket). En del protein behöver man för att överleva och få optimal hälsa, men mer än så tycker jag inte att man ska äta. Och den siffran på hur mycket protein man bör äta är ca 20-30 E%. Resten får bli fett helt enkelt, plus den mängd kolhydrater man vill äta, ju mindre desto bättre så klart, fast det är olika för olika personer hur mycket kolhydrater som fungerar. Det blir helt enkelt rätt mycket över, och det finns inget annat vettigt att fylla upp det annat än med fett, den viktigaste energikällan vi har.

Själv skulle jag hellre ha för högt energiintag och eventuellt långsammare viktminskning än för lågt energiintag och sämre hälsa. Men det är många som inte håller med mig på den punkten. Fast det bästa är såklart att varken ligga för högt eller för lågt, utan att lyssna på hungers- och mättnadskänslorna och hamna rätt.

Annons:
ragnhildar
2009-03-09, 14:49
#91

Tack för utförliga svar. Som sagt har jag hållit mig till ganska Strikt LCHF i 3 år, men tycker det är svårt att finna den optimala vägen ( till viktnedgång alltså)  Ät mer fett, försiktighet med proteinmängden, ät större, mängder, mindre mängder, träna mer, träna inte, fakir, kalorireducerad fakir, Annika D:s 80, 80 20 m m. Det där med att det får gå långsamt . . visst, men det har INTE HÄNT NÅGONTING på tre år. Inte konstigt jag är frustrerad och uppgiven Tänker dock inte överge lchf. Allt talar för att detta är det riktiga sättet att äta. Är dessutom helt övertygad om att världens fetmaepidemi med sina svåra sjukdomstillstånd i släptåg är orsakad av kh i kombination av onyttiga fetter . .

[Borttaget]
[Borttaget]
2009-03-18, 23:06
#92

Inlägget är borttaget

mikaelj
2009-03-18, 23:39
#93

Tumulatus,

Hrm, har du funderat på att prata med någon terapeut eller så? :/  Redan ett BMI på 18 är väl i underkant.

Jag tror att det du vill, i själva verket, är att din kropp skall se slankare ut, inte att du skall gå ned mer i vikt.  Har du provat styrketräning?  Du kommer hålla kvar samma vikt, kanske rentav gå upp, men du kommer se bättre ut, bli smalare och få bättre hållning.

szwed
2009-03-19, 00:39
#94

Ursäkta mig. Men hur vet man om man är insulinresistant?? Kan man mäta detta på något vis? Jag har ju levt på mängder av pasta

i mitt "tidigare"liv.

szwed
2009-03-19, 09:26
#95

putt

senada
2009-03-19, 09:37
#96

Jättebra artikel

mikaelj
2009-03-19, 10:40
#97

szwed,

Glukosbelastningstest på VC.

Men bara för att man ätit pasta får man inte typ 2-diabetes…

Annons:
szwed
2009-03-19, 22:57
#98

Tack!

Jag bara undrade för det verkade passa in på mig.

ariaam
2009-03-20, 13:27
#99

Tack för bra läsning, fick svar på mina frågor oxåGlad

SirfalasEmy
2009-03-20, 13:49
#100

Nu har jag inte orkat läsa igenom alla svar, men jag undrar om man kan mäta sitt kortisol utan att gå till doktorn?

Har levt uppjagad nästan hela mitt liv (pga många olika trauman i barndomen) och funderar på hur detta påverkat kroppen. Min terapeut har tack och lov fått mig att förstå lite av vad som händer i kroppen när vi blir uppjagade och är det konstant. Jag har inte fattat att min kropp är slutkörd pga det. Inte konstigt att man är trött (fast LCHF gör att det är lättare att vända trenden så att säga)

Finns det något sätt att ändra kortisolnivåerna om de är felakiga? Antar att det i mitt fall handlar om att sluta vara uppjagad. Hoppas det kan normaliseras då och att kroppen får vila. Men det är en lång väg…jag är iaf. glad att jag hittat rätt väg. Skrattande

mikaelj
2009-03-20, 14:35
#101

Nej, du kan inte mäta kortisolnivåer utan att gå till en läkare.

Kortisol i blodprov ger ett värde. ett bättre test är 24h-uppsamling i urin, och allra bäst är salivprov på olika punkter under dygnet.

SirfalasEmy
2009-03-20, 19:28
#102

#101 Okej. Jag hade bara för mig att jag hört något om att man kan skicka efter något från scandlab eller vad det heter. Men det var kanske inte kortisolet det handlade om. Nog jag som blandar ihop det.

mikaelj
2009-03-20, 19:37
#103

OK, du kan förstås skicka det till ett privat labb också, t.ex. Scandlab.

Det jag menade är att det inte går att mäta med köksvågen och en burk bakpulver, typ.

tenic
2009-03-22, 21:14
#104

först och främst - tack för bra artikel. Har använt mig av LCHF för ca 10 år sedan och mitt minne av det var att kilona bara "flög" av mig…dock så kommer jag inte ihåg hur lång tid det tog…men jag har med mig föväntingarna på att samma sak skall hända denna gång. Har ca 8 kg att bli av med, men uppfattas inte som överviktig. Har lätt att bygga myskler (pga PCO-S) men är även insulinresistent samt har dietat (svält-liknande) i många, många år. Det var så skönt att läsa artikeln och förstå att det kan bero på dessa saker att min viktnedgång inte satt igång än…men jag stressar på den..har bara hållt på drygt en vecka och förväntar mig underverk. Tycker dock att jag fått mindre bukfett och ser smalare ut i ansiktet…ska, som många skriver här…tänka att det är en skön och bra diet när man har energi och slipper gå hungrig…så kommer väl viktnedgången med tiden!

Annons:
mikaelj
2009-03-22, 21:16
#105

Om midjemåttet har minskat och du blivit smalare i ansiktet har du per definition blivit av med fett.  Är det inte precis det du vill?

(släng vågen. vill du att siffrorna skall minska kan du kapa ett ben. men det är nog inte riktigt vad du vill, eller hur?)

Yakuna
2009-03-22, 21:20
#106

stressad stämmer in på mig..gått in i väggen 3ggr…

tenic
2009-03-23, 17:45
#107

ja du Mikaelj, du har ju så rätt..men satan vad jag fastnat i vågträsket i perioder. Som att den visar på den enda sanningen. Och vad frustrationen ramlar över en när man tycker att det känns som om man gått ner i vikt men vågen vägrar visa det. Men som sagt - du har ju så rätt. Tekniken är inte alltid rättvis. Ska inte slänga vågen men ställa den riktigt långt bort och använda med största försiktighet. Tillslut måste det väl ändå visas något på den tycker man…

mikaelj
2009-03-23, 17:49
#108

tenic,

Nej, varför skulle den det? Om du skulle få för dig att börja styrketräna hårt kanske du rentav går upp i vikt, likväl skulle du bli smalare.

tenic
2009-03-24, 11:27
#109

okey - jag köper dina argument…dags för ett inre "våg-paradigm-skifte" antar jag Glad

[Borttaget]
[Borttaget]
2009-04-04, 12:16
#110

Inlägget är borttaget

milky
2009-04-14, 13:00
#111

Superbra och tydlig articket…tack

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2009-04-16, 01:18
#112

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2009-06-06, 13:14
#113

Inlägget är borttaget

pippilotta2003
2009-06-20, 20:03
#114

jättebra information, tack.

Går inte ner i vikt och ville ge upp, men efter jag läst artikeln, fortsätter jag med LCHF

Skrattande

blues
2009-06-27, 19:24
#115

Jaha, det var intressant läsning. Är helt grön på det här med LCHF. Är en man på 44 år som är 190 cm lång och väger 115 kg. Jag har väl egentligen aldrig lidit av min vikt men förstått att jag väger lite för mycket. Har alltid tyckt att andra bantningskurer verkat så oerhört trista och jobbiga. Så fick jag höra om detta som nästan verkade för bra för att vara sant. Att äta mycket fett, bli mätt, goda saker till råga på allt. Har därför tänkt testa detta men är medveten om att det ändå kan ta lite tid. Det som känns lite udda är väl till en början att jag nu endast ska äta t.ex. fläskkotletter utan potatis, pasta eller ris som normalt äts tillsammans. En ensam fläskkotlett med en gräddig god sås och kanske lite grönsaker är alltså grejen istället? Tyvärr är ju en stor last man har att man är förtjust i öl. Tydligen inte bra här. Däremot lästa jag att rött vin och whisky endast var lite kolhydrater i. Så inte en helt hopplös situation. Glad

Som sagt, jag har nog en del att lära fortfarande men denna sida verkar intresant och till en stor hjälp.

Blues

andreas0
2009-06-27, 21:50
#116

#115, Välkommen hit! Som nybörjare kommer du säkert att ha många frågor. Skapa gärna en egen tråd i gruppen 'medlemmar' där du ställer dina frågor, så allt om just dig samlas på ett ställe. Det blir enklast så.

En eller två fläskkotletter med gräddsås och en liten klick ovanjordsgrönsaker är typisk lchf-mat, så du verkar ha förstått vad det handlar om.

Margareta
2009-06-27, 22:29
#117

Välkommen blues! Gör som Andreas föreslog dvs starta en egen tråd - där kommer du att få massor av hjälp. Du kommer att fixa detta med glans eftersom du redan fattat vitsen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Jennix
2009-08-05, 16:47
#118

Bra läsning för nybörjare! Skrattande

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Annons:
marialan
2009-08-06, 17:55
#119

Det skapas så mycket nya trådar att jag helt missat denna! Riktigt bra och givande - Tack!

Margareta
2009-08-06, 22:30
#120

Detta är en artikel och de finns inte bland de vanliga trådarna.

Klicka på Artiklar uppe bland flikarna som kommer ni till artikelsamlingen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

LECO
2009-08-29, 17:30
#121

För er som har det jobbigt!

Jag har prövat "alla" bantningsmetoder under de senaste 20 åren.

LCHF är oslagbart.  Jag älskar mat och LCHF ger mig möjlighet att slippa tänka på allt kring en bantning. Jag är hela tiden mätt och har inget småsug på kvällarna. För ni som bantar, vet att kvällarna är värst.

Jag har hållit på med LCHF i 3 veckor och gått ner 2.6 kg.

Så kör på ni därute som precis har börjat eller söker en ny metod för att må bra. Det FUNKARSkrattande

/LECO

Andina
2009-12-09, 13:42
#122

Bra artikel! Puffar därför upp den.

* * *

Nu har jag också fått ett möjligt svar på varför det gått så trögt att gå ner i vikt. Eftersom jag inte ätit djur tidigare så har jag haft svårt att få upp min proteinnivå. Men - numera är jag en f d lo-vegetarian, äter djur nästan varje dag… (hurra!) - och se'n dess har viktminskningen satt fart "på riktigt"!

Jag hade helt missat att för lite protein också kan hämma viktnedgång (inte bara orsaka att man går ner i muskelvikt istället för fettvikt)! Men uppenbarligen så kan kroppen då "ta till stresshormoner", som det skrivs i artikeln, och stoppa viktnedgången. Jag är benägen att tro att det varit just så i mitt fall. För nu "ramlar" centimetrarna av!

I övrigt har jag hela tiden (efter övergångsbesvären lagt sig) mått sååå bra av lchf-ätandet!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Bibbzan
2009-12-14, 16:12
#123

Bra artikel. Gav mig bra tips och stöd när det behövdes.

Tack! Skrattande

MariaTherese
2010-01-18, 19:54
#124

*putt*

många som undrar varför det går trögtGlad

MsJess
2010-02-01, 00:10
#125

Mycket intressant läsning!

Fastnar dock som många andra på antalet gram protein.. Hur många faktiska gram kött/kyckling/fisk skall jag äta när jag väger 90kg? Jag får inte ihop det..

Härligt med ett forum fullt av trevliga och kunniga människor -hejja er!

Annons:
andreas0
2010-02-01, 17:15
#126

#125, Näringsmässigt sätt så är ca 1-2 gånger vikten i gram protein godtagbart, men jag, liksom en del andra, anser att man bör ligga på åtminstonde 1.4-1.5 gånger vikten, och att mer än så inte är fel. I faktiska siffror för dig så skulle det altså innebära 120-135g eller mer. Det viktiga är att du blir lagom mätt.

Det är altså mängden protein, faktiska gram kött/fisk/etc är lite svårare, eftersom proteininnehållet varierar rätt mycket beroende beroende på vilken mat du äter. Men om vi säger 150g så kan vi ta några exempel på hur man skulle få i sig det: 830g fläskkotlett, 649 gram kycklingfile, 1200 gram ägg, 961 gram rökt makrill eller 580 gram cheddarost. Men normalt får man ju inte hela dagens näringsintag från en enda källa, utan från flera olika källor, så det är svårt att räkna så här. Man får tänka på att allt man äter ökar på helheten, så även om det kan låta mycket för varje enskild matvara så blir det inte så mycket när man räknar med tillbehör till maten osv. och slår ut det på alla dagens måltider.

Generellt sätt kan man säga att en portion på 200-300g kött, fisk eller vad det nu är man äter per måltid är lagom, om man äter tre måltider om dagen. Grönsaker och andra tillbehör är inte inräknade i den siffran. Men kom ihåg att det viktigaste är att du blir lagom mätt, alla är inte lika och går inte att sätta in i matematiska modeller.

MsJess
2010-02-03, 00:38
#127

Tack snälla Andreas för svaret! Jag förstår att det är svårt att säga exakt men nu har jag ett hum iallafall =) Skall ta nya tag imorgon med mer kokosfett, mer mat, fler kalorier, färre grönsaker och UTAN nötter! Återkommer säkert med fler frågor såsmåningom.. Tack sålänge/Jessica

marsah
2010-05-05, 16:17
#128

även om jag står stilla nu, så mår jag bättre än jag gjort på mycket läng.. Andreas du e så duktig.. tack.

jenna-doe
2010-06-07, 13:35
#129

Jättebra artikel, tackar!

Ekan58
2010-08-05, 23:04
#130

Tack å tack för Din artikel Andreas! Jag är bara inne på min andra vecka på LCHF kost men mår så bra, som aldrig förr Skrattande .

Väger 130 kg, har försökt äta nyttigt så länge jag kan minnas, jo-jo-bantat och t o m sysslat med långa fastor regelbundet då jag på tre veckor gått ner 18 kilo, bara för att tre veckor senare ha gått upp 20 kg! Jag gjorde t o m en Gastric Bypass för fem år sedan och väger idag MER än då!! Ja, erkänner, jag är en lat livsnjutare som älskar god mat, både att äta och laga. Men just därför inser jag nu att LCHF inte för inte kallas för just "Njutningsdieten" och verkar passa mig som handsken!

Mitt sockerberoende (som i godis, kakor, glass etc) arbetade jag bort för mer än sex år sedan, men min stora last har varit bröd, och potatis…

LCHF kosten är ju så lätt att följa! Och jag kan frossa i allt det som setts som syndigt under livets lopp! Dessutom är jag aldrig "sugen" utan glömmer t o m att äta titt som tätt.

Men Andreas, min stora undran, som jag hoppas Du, eller någon annan, kan hjälpa mig att svara på är följande:

P g a min Gastric Bypass så är det viktigt, och meningen, att jag ska äta ofta, helst varannan timme, men högst en 2 dl portion. Men så läste jag i ett av dina svar ovan att det inte alls var bra att äta ofta, p g a blodsocker … nånting ??

andreas0
2010-08-06, 16:26
#131

Det jag skrev/menade var att med LCHF-kost så var det inte nödvändigt att äta ofta eftersom det inte ger någon speciell fördel, eftersom blodsockret hålls jämnt ändå.

Men det är ingen nackdel heller, så om du måste äta ofta pga. din operation så är det inget att oroa sig för.

Tjej86
2010-08-24, 06:28
#132

Hej allihopa

ekan jag har också  gjort en gastricbypass och stått still i vikt nu jätte länge:)

alltså kan någon hjälpa migg plss

jag är nybörjare med lchf kost jag har ingen aning om VAD jag ska äta

jag läste att man inte ska äta mycket proteiner och kött innehåller ju proteiner och mejeriprodukter

vad ska jag äta då om jag minskar på kött också?

sen står det att man ska äta fett

vad menas då

grädde i maten?

majones?

smör?

Och hur mycket mejeriprodukter och grädde och cremgresh ska man använda? om man vill minska vikt? vad är gränsen

först när jag bärjade så känndes det s lätt att följa den här dieten men nu börjar det blir krångligt…

för att jag vet inte vad jag ska äta-…

jag har jätte svårt att gå ner i vikt värkligen…

jag började 18 agusti då vägde jag 121.2 nu visar vågen 118.8

ja det e mindre !

men jag känner mig så osäker om jag äter rättt sakerr

: ((((((((((((((((((((((((((

Jag vill verkligen lckas detta är min sista hopp eftersom jag gjorde en stor viktop och misslyckats:(

kan ni ge mig råd om jag skriver upp hur jag äter vill gärna att någon komenterar

Frukost: vispar 1 ägg med lite grädde steker det med smör,ost majonäs kaffe

efter 4 timmar

Lunch: köttfärsås som gjordes med grädde och smör, sallad(gurka isbergsallad tomat.

3 eller 4 timmar senare

Middag:

samma mat som jag åt till lunchen…

efter 3 timmar mellanmål

Tatziki med turkisk yogurt cremfres,keso

efter 3 timmar

stekt ägg ost.

jag äter inte stora portioner 3 till max 4 dl

en del kaffe med grädde utan socker mellan måltiderna..

dricker mycket vatten också..

Annons:
singoalla83
2010-12-17, 17:05
#133

Å jag blir galen. Så mycket information. Jag vill göra rätt!

Jag är tillhör nog rätt många av kategorierna här ovan konstaterar jag i alla fall….

Kanske insulinresistant?

50 kg övervikt?

Äter för lite?

Äter för lite fett? 

Jag tycker jag äter rätt men jag blir hungrig fort igen…Tycker det är svårt med fettet. Om jag ska testa att inte äta så mycket mejeriprodukter (eftersom jag har stor övervikt och vill äta så strikt som möjligt)så blir det ju inte så mycket fett i maten för all protein man äter är ju inte alltid så fett tex kycklingfilé eller torsk. Vad kan jag göra mer?!

Frukost:

3 scrabbled eggs stekt i smör 1 pkt bacon eller några skivor fläsk eller gårdagens rester med kokt ägg. vatten kaffe med en liten gräddskvätt.

lunch:

kycklingfile/lax/fläsk/kotlett med avocado eller lite gurka/sallad och kanske vitlökssmör/aioli/beanäs

Middag samma som ovan

kvällsmat ibland:

lite brie, några skinkskivor, kokt ägg

Det låter/ser ut som en hel del mat men jag är hungrig efter en timma eller två!!

garphult
2011-02-18, 22:51
#134

Alla som skriver här om vad dom äter skriver LITE grönsaker till det övriga, kan man äta för mycket grönsaker? Min räddning är grönsaker, det ger tuggmotstånd, det balanserar det feta som jag tycker är lite äckligt, det fyller tqllriken, gör allt godare… Jag äter tex två ägg, lite ost, lite turkisk yoghurt och en paprika till frukost, till lunch en kycklingfile med sås och en rejäl sallad till det, till middag tex fem skivor haloumi med vitlöksyoghurt och wokade grönsaker ssom broccoli, champinjoner mm. Bör jag minska på grönsakerna?

[Pennylane1]
2011-02-18, 22:55
#135

klart man kan äta för mycket grönsaker, de är ju inte helt utan kolhydrater, men hur mycket just du kan äta får du komma fram till själv. Du kan ju testa att lägga in en dagsranson i minmat.net och se hur mycket kolisar det blir.

DiddanP
2011-03-14, 18:52
#136

Jag har precis börjat med LCHF har hållit på i 1 ½ vecka. Jag vägde mej inte innnan men nu känner jag mej orolig att jag gått upp i vikt istället för ner. Jag läste Andreas artikel för att få lite svar, se om jag kanske gjorde fel på nåt sätt. Jag tror jag måste äta mer och jag vet inte vad jag ska stoppa i mej mellan målen utom ost, som jag äter några bitar av då och då.

Det där med stress och sömnlöshet blir jag också oroad av. Jag är sjukskriven för Depression och 10 års historik med panikångest och ångest ända sedan jag blev utbränd 2001. Nu har jag dessutom stora problem i mitt äktenskap som ger  verkningar på mina relationer med mina systrar och min mamma som jag är väldigt tight med. Jag äter antidepressiva och emellanåt atarax, när jag tycker att sömnproblemen är för jobbiga. Min Depression och mina problem i förhållandet är saker jag försöker jobba med genom terapi, 1 gg i veckan för vardera. Min stressnivå är alltså ganska hög, oc hjag kan inte se hur jag ska få ner den.

Min tanke med LCHF är att det är ett levnadsätt som jag tar till mej just nu och inte en parantes tills jag gått ner i vikt. Men jag bär på 30 kg övervikt och behöver verkligen gå ner!

Snälla, är det nån som har lite tips och råd och uppmuntran till en som känner att till och med den här fantastiska dieten smög upp och slog mej i ändan när jag inte såg på!!!

Gråter

magma
2011-03-14, 19:28
#137

Rådet jag kan ge dig är att du försöker slappna av och inte känna dig stressad över kosten också, du har stressmoment nog som det är i ditt liv. Försök tänka att du bara har hunnit äta LCHF i 1,5 vecka, det är alldeles för tidigt att börja stressa över den redan nu!

Känner du att du inte har koll på läget, så skaffa dig några bra böcker och läs dig till kunskap om vad LCHF är- både vad som händer rent fysiologiskt och även för att få råd, tips och hjälp med maten. Bäst tycker jag personligen är att börja med "Ät dig ner i vikt" av Sten Sture Skaldeman, sedan finns det många andra böcker som innehåller recept o.dy som du kan läsa.

Lycka till!

piulf
2011-03-21, 16:01
#138

Hej

Vet ej om denna tråd är död men jag testar ändå. Väldigt bra artikel som ger svar på flera av de frågor man har när man påbörjar en helt ny diet. Jag tillhör kategorin av människor som i stort sett hela mitt vuxna liv bantat på något sätt, antingen via piller, pulver eller viktväktare och visst har jag gått ner ett flertal tillfällen allt mellan 8-25kg. Men skiten kommer ju tillbaka eftersom snabb bantning ju inte är en livsstil. Det är väl det absolut bästa med LCHF tycker jag just att det är en livsstil som man liksom kan hålla på med livet ut.

Jag började med LCHF för ca 3-4v sedan och jag har väl egentligen inte tappat mer än ca1,5-2kg genom det. Jag gick från bantning med Cambridge metoden där jag åt endast pulver under 3v tid vilket gav en viktminskning på ca 7kg direkt över till LCHF.

Mitt problem är att jag stått still under i stort sett hela tiden jag kört LCHF trots att jag själv tycker jag kör ganska strikt. Jag tränar också en del genom att 6dgr i veckan gå i rejäl rask takt i ca 40-60min vilket jag tycker borde ge en del.

Vad äter jag då:

Frukost

Äggröra gjord på 2st ägg samt kryddor och vispgrädde (ca 0,5dl) till detta äter jag antingen bacon, stekt fläsk eller en skagenröra eller liknande. Skagenröran innehåller 2gr kolhydrater per 100gr

Lunch

Blir lite olika men antingen någon form av buffe mat thai, kina, husmanskost dock inga kolhydrater i form av potatis, ris, pasta eller bröd. Däremot lite grönsaker exempelvis gurka, sallad, tomat och morot

Middag

Blir oftast en köttbit på ca 250-350gr exempelvis entrecote, ryggbiff eller fläskfilé. Till detta blir det oftast blomkålsmos gjort på grädde (0,5dl) och smör (ca25gr)

Som mellanmål kan det ibland bli ett Finncrisp med Bregott eller bara ett par ostskivor med lite Bregott på. Blir det något annat är det endast livsmedel som ligger på runt 1-4 gr kolhydrater per 100gr.

Är ovan mat fel om jag vill gå ner i vikt? Gäller det bara för mig att sitta ner i båten och vänta ut stormen eller vad säger ni?

[Borttaget]
[Borttaget]
2011-03-21, 16:10
#139

Inlägget är borttaget

Annons:
Aniara4
2011-03-24, 09:00
#140

#138 Jag tror du finner svaret ovan, i första punkten - "de som har bantat". Om du har svält dig ner 7 kilo med Cambridge ska du vara otroligt nöjd med att du inte genast gått upp igen när du började äta mat, eftersom du sannolikt sänkt din förbränning och förlorat en del muskler på svältkuren. Att du t.o.m. fortsatt gå ner i vikt är ett oväntat bra resultat. Det är inte nyttigt att rasa för fort i vikt.

Det är svårt att veta exakt hur mycket kolhydrater du egentligen får i dig, men funkar det så är det rätt för dig (det kommer du att märka med tiden). Om du fortsätter att stå still i vikt (och förutsatt att du har en reell övervikt) efter ett par månader så skulle jag rekommendera dig att först och främst se över luncherna (asiatisk mat innehåller ofta socker och glutamat som kan ställa till det för en del, husmanskost tenderar att innehålla mjöl), och skippa brödet helt.

Men det finns ingen anledning att börja mixtra med maten nu när du just börjat och dessutom får väldigt bra resultat än så länge. Don't fix it if it ain't broke!

Carinha40
2011-05-07, 21:02
#141

Jättebra artikel!!

Nu förstår jag bättre varför jag inte gått ner något den senaste månaden.

Jag är 164 lång och väger 58.5-59.5 beroende på dag.

Jag har ätit god LCHF mat, även gjort LCHF glass och ostkaka och ätit mycket mandlaar och sånt, inte dragit ner på något mer än kolhydrater, så jag borde ju jubla för att jag inte gått upp massor.

Jag har själv pratat med min man om det där med att kroppen kanske är nöjd med den vikt jag har, även om jag själv vill gå ner 2-3 kilo till.

Jag är ju ingen ungdom längre, utan är 45 år och kanske inte skall väga 56 längre, som jag gjort tidigare i många år….eller så är det som du också säger, det där sista lilla som sitter som berget.

Tyckte mycket om det du skrev.

Zacce
2011-07-16, 12:33
#142

Undrar..har nu försökt att gå ner i vikt sen jul men det händer inget första månaderna tog jag bort bröd o det mesta av pasta ris i dyl, o började åka skidor längd upp till 3 mil i veckan men inget hände sedan läste jag om LCHF o ätit så i ca 3 månader o ökat träningen till ca 2mil löpning + 3-4 tunga pass på gymmet i veckan mår bra o blir starkare o mer uthållig i springspåret men minskar inte i vikt inte heller minskar midje måttet nämnvärt. jag är en man på 42 år 178 lång o väger ca 105kg nu i dec var start vikten ca 108 med julmats stinn mage,midjemåttet är ca 105cm, undrar om jag gör nåt fel eller??

Ians
2011-07-16, 12:56
#143

Tack !….för jätte bra info…bokmärker den och läser på av o till när motivationen tryter Flört

yvonnel
2011-07-16, 13:10
#144

Fel, nej det tror jag inte, Du måste ta i beaktande att muskler väger och såna verkar du ju ha skaffat en hel del, men det måste ju vara skönt det också, att kunna röra på sig och uppleva det friska härliga ute i naturen livet. Och du har ju minskat i vikt även om det inte är jättemycket och särskilt fort om man jämför med en del andra rapporter. Tänk inte på andras resultat eller jämför inte med andra för då hamnar du i en situation som gör dig illa, när du inte duger, eller den sortens tankar. Alla dina resultat är dina och kommer från dina förutsättningar.

Zacce
2011-07-16, 14:22
#145

Tack Yvonnel för uppmuntrande ord;) men kan inte komma i från att känna en viss besvikelse Tex jag har aldrig kört någon svält diet tidigare o innan december tränade inte alls levde på i stort sett uteslutande på kolhydrater som mörkt finskt bröd pasta potatis i alla former o drack liter vis med öl o vin o goda groggar…kort sagt brydde mig inte alls om vad jag åt o drack..Nu lever jag på en Strikt LCHF meny ,drciker ingen energi alls utan bara vatten o svart kaffe…har väl ca 30kg övervikt tycker att det skulle rasat av 10kg av bara träningsmängden menar springa en mil 2 ggr i veckan på ca 60min borde ju ge lite mer… och då menar jag inte direkt vikten förstår att muskler väger men midjemåttet e ju stort sett samma som tidigare

magma
2011-07-19, 11:04
#146

Zacce: Vet du på ett ungefär hur många gram kolhydrater du äter/dag?

Annons:
[maxxtro]
2011-07-19, 15:51
#147

Man måste definitivt (tyvärr) hitta sin egen stil. Lägger jag på för mycket fett så går jag upp. Stenålderskost och Montignac fungerar bättre för mig. För andra fungerar kanske ren LCHF bättre osv.

Fettpärlan
2011-07-19, 16:32
#148

#145. Innan jag började med LCHF och sista gången jag svalt mig ner 15 kilo i vikt så tog det minst ett halvår innan fettet gav med sig och avlägsnade sig från min kropp. Den gången gick min diet inte bara ut på att svälta utan också på att träna som en jävla galning och INGENTING hände som sagt förrän ett halvår senare. Någon sa till mig att mitt fett kanske inte släppte tillräckligt fort för att jag stressade kroppen. Då avfärdade jag det hela som nonsens. Men nu efterhand kan jag ändå tänka mig att den här kritikern hade rätt.

För 4 veckor sedan började jag äta enligt LCHF. Jag bestämde mig för att satsa på att hålla kosten, inte svälta och lägga träningen åt sidan i ett tag. Jag rör mig inte mycket. Ligger faktiskt mest i soffan och ägnar mig åt hjärngymnastik. Fettet verkar ge mig sig ovanligt snabbt den här gången. Hur mycket jag gått ner vet jag dock inte eftersom jag slutat med sådant trams som att väga mig eftersom det oftast slutar med onödig fixering.

Givetvis vet jag inget om dig Zacce. Men jag tror att alla former av stress kan förhindra att viktnedgången sker i den takt man skulle föredra.

Zacce
2011-07-26, 12:54
#149

nja vet inte riktigt hur många gram men typ så lite som möjligt…äter kött fisk ägg grädde dricker vatten eller svart kaffe så borde inte bli så mycket, äter väldigt lite av detta då jag helt enkelt blir mätt snabb, känns som om jag äter för lite i bland i mängd skulle jag tro ca hälften mot vad jag åt innan..stess kan vara en orsak då jag haft lite problem innan..träningen är dock ett njutnings medel psykiskt så den gör nog mig bara gott…vill också klarlägga att detta inte är nåt stort problem för mig mår ju kanon bra av maten träningen funkar, bara det att jag är konfunderad över resultaten..men det kommer väl senare då får man väl hoppas!! ska försöka uppdatera senare kanske 1-2 mån kanske det har hänt grejer..:)

Flisa78
2011-10-30, 19:21
#150

Detta inlägg gav mig ork att fortsätta trots att jag inte går ner i vikt, jag inser nu att det inte är så konstigt med tanke på hur jag svält mig själv tidigare… :)

Zacce
2012-02-07, 18:42
#151

Nu har jag ätit Lchf i ca 10 mån mår bra bättre än innan, träningen går bra men både vikt och magens omkrets bara växer!  bacon ägg köttfärs ost skulle jag kalla min bas kost allt av det fetaste sort dricker lite mjölk mycket grädde, kaffe med smör eller kokosfett, vid fest rött vin eller sprit med sodavatten äter aldrig, pasta, potatis, ris, bröd, frukt, sallad eller annat som inehåller kolhydrater varför försvinner inte magen eller fettet??

magma
2012-02-08, 01:14
#152

Om du styrketränar så är det kanske en del av orsaken till att vikten ökar, muskler väger ju också…

Vad gäller magomfånget så borde det däremot minska, så länge du inte stressar mycket och har mycket stresshormoner i kroppen alternativt äter "fel" på något sätt. Av det du beskriver så skulle en gissning kunna vara att du får i dig för mycket grädde- hur mycket brukar det bli i snitt/dag?

Micke A
2012-02-08, 12:31
#153

Hittade denna gamla men utmärkta artikel med påföljande tråd idag… mycket bra läsning.

Zacce, vi verkar ha kört ungefär lika. Jag började i Augusti och kör strikt. Sista tiden fipplat med fakir.
Har sen årsskiftet tagit upp gymet igen som legat nere i typ 16-17 år. Kör på bandet 2-3 ggr i veckan och spetsar med att köra några pass bland vikterna.

Har tappat från 122 till ca 97 nu men kurvan har stagnerat rejält på den senaste tiden… Gymets påverkan kanske? Viktigare med brallorna än vad som står på vågen.. från 42/32 till 33/32. På min profilsida fyller jag i veckovis resultatet i tabellform och har en länkr till en egenstartad tråd, om det är av intresse.

Kör på bara så kommer nog resultatet :)

Annons:
Zacce
2012-02-09, 13:33
#154

Jag har ju kört i 10månader o alltså gått upp från 108kg julmatsstinn kista på 112cm till en 114kg tung o 116cm kista jag är 178cm lång o "biffigt" byggd gällande kläder köper jag större o större modell…grädde har jag slutat med nu men ca 2-3dl om dan tidigare stress har jag inte överhuvudtaget haft eller känt av på 1år jobbar lätt i 11 dagar o är sen ledig i 10 då jag inte gör något förutom ett gym besök på ca 1tim om dan annars tar jag det lungt på soffan..;) skulle behöva något fungerande tips ,börjar bli svårt att försvara sig mot kompisarnas spott o spä om att bli smal av fett!!..;) undrar om osten kan vara boven äter 40% ost rätt så mycket med fyllning av kokos fett som mellanmål eller som en måltid? har inget problem att vara utan socker fuskar aldrig med godis kakor chips eller dyl…

Zacce
2012-02-09, 13:51
#155

O så vill jag tillägga att om jag inte mådde så förbannat bra o kännt mig så pigg av maten skulle jag slutat förlänge sen…

Micke A
2012-02-09, 21:42
#156

Kan det vara så att det blir för mycket av det goda? Vad jag läst mig till är att det är vanligt att många överäter när det är "fritt fram" Om energiprocenten för dygnet blir för hög så behöver ju inte kroppen ta av reserverna heller så då står det väl still… I januari körde jag fakir och nu har jag övergått till att fakira under veckorna och lägga till lite mejeriprodukter till helgerna för att det inte ska bli för tråkigt. Basmaten under veckorna är fläskkarre med kryddsmör eller bea. Dricker kolsyrat vatten, ganska mycket… Kaffe. Lite broccoli eller blomkål slinker med på helgerna. Jag är förövrigt 177 cm och biffigt byggd med.. Lyfte mycket skrot i ungdomen och det hänger i. Har gjort pod mätning i början och ska göra det igen den 20 e april, innan lchf resan till Åbo, då får man riktig koll på resultatet.

Zacce
2012-02-10, 19:54
#157

möjlig men en normal dag som i dag upp 05 30 en kopp te med kokosfett lunch kl 13 fläskkarre gräddsås vatten kaffe, nu hem kl 1900 blir nog ost rullar med kokos fett ägg kokta 3-4st detta en jobb dag hemma när jag e ledig blir det kaffe kokosfett omega 3 kapslar 3st till frukost vid 9 sen mellen mål ost middag ägg 4-5st hlvt paket bacon kvälls mål ost o te..en rätt så typisk dag varierar med köttfärs ist för bacon ca 400g..känner mig sällan eller aldrig hungrig bara att magen e tom!! o då äter jag nåt…beställde S S skaldemans bok i  går som sista chansen sen ger jag nog upp kan ju8 inte bli hur fet som helst!!

annagreta1
2012-09-09, 07:22
#158

bra artikel , TACK . Skrattande

stepside88
2012-12-04, 16:38
#159

Nyfiken hur det går för Zacce……

Borde ju börjat bli smalare nu…

//Tommy

Marulk
2013-02-08, 08:31
#160

Bra artikel. Jag undrar vilket BMI man borde förvänta sig att landa på. Jag förstår att det inte är någon bra idé att jobba mot undervikt, dels för att undervikt per se knappast är sunt och dels för att LCHF är viktnormaliserande. Men jag skulle gärna bli lite smalare. Har nu 23 i BMI, är slank och har svårt att bygga bulliga muskler - bygger långsmala. Skulle så gärna vilja gå ner i vikt för att kunna prestera bättre i den sport jag ägnar mig åt. Är det rimligt att sikta ner mot 20-21?

Kan det vara rimligt att minska sitt kaloriintag en smula så att man ligger på 300-500 under behov och är hungrig när man ska äta frukost och i övrigt mätt men inte övermätt och sedan successivt släppa kontrollen? Detta för att jag ska våga äta rejält med fett och inte bara en massa yoghurt/kesella10% etc.

Annons:
Kiyona
2013-02-08, 20:42
#161

Bra artikel! Får mig att tänka om en del. Har tidigare banatb sönder mig ett flertal gånger dels är jag sytressad och har brist på vissa mineraler antagligen då jag dricker mycket vatten. Jag undrar bara. Vart ska jag gå från nu? Vill ju gå ner i vikt men stått stilla sen stressen tog över. Bästa tipsen för att få kroppen att släppa taget igen?

Snöfall - Caught between what happened and what could never be

Gilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

**Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat! **

**Mvh//Andrea **

Zacce
2013-02-09, 15:09
#162

länge sedan jag uppdaterat så om någon är intresserad så kommer det en nu. Läste boken av Skaldeman och insåg att ska man gå ner i vikt måste man fortfarande äta mindre än man behöver så i Mars förra året startade jag en "vit period" på 6veckor samtidigt som jag åt 1900 kalorier med 85 procent fett 12 protein och 3 procent kolhydrater i samma veva bytte jag jobb från arb ledare tillbaka till sprängare med ganska mycket mer kroppsarbete under perioden gick jag ner rejält stannade på ca 95-97 kg alltså ca 10kg (tappade lite innan) tränade som vanligt alltså väldigt lite nån timme på gymmet i veckan.

Men nu till det intressanta, efter den vita perioden levde jag mitt vanliga singel liv med fest o krog rundor slarvade med maten ingen koll alls på mängder dock hela tiden med lchf till min stora förvåning ligger jag kvar på samma vikt idag! Har dessutom inte varit på gymmet på ett år snart o jobbar återigen som arb ledare helt utan fysisk ansträngning.

Slutsatsen är att ska man gå ner i vikt måste man hålla koll på kalorier men vill man bara hålla sin vikt kan man äta hur mycket fett man är sugen på verkar inte spela nån roll om tränar heller.

yvonnel
2013-02-09, 22:20
#163

Strunta i att tänka BMI - det är totalt missvisande. Nog har ni väl läst om det, har ju pratats om det en längre tid nu.

Upp till toppen
Annons: