Etikettallmänt-om-kost
Läst 22677 ggr
Margareta
2008-02-13, 22:31

Maten vi borde äta

Jenny Reimers - läkare i Härnösand har skrivit en bok - utgiven som .pdf som vi publicerar med Jennys tillstånd. Jenny har även skrivit en kort kommentar om Sten Sture Skaldemans senaste bok GI-noll som vi får ta del av.

Maten vi borde äta som håller oss normalviktiga och vid god hälsa i hela långa livet. Orsaken till "metabola syndromet" förklaras av Evolutionen

av Jenny Reimers 2 juni 2006

Jenny Reimers bok i .pdf-format finner Du här.

Jenne Reimers skiver:

Jag fylls utav glädje vid tanken på Lars Wilssons banbrytande utmärkta bok "Välfärdens ohälsa", som fick in mig på detta spår. Det var beskrivningen av evolutionens påverkan, som fick mig att börja inse hur fysiologin och födans innehåll faktiskt fungerade.

Jag vill nu gratulera Sten Sture till den utmärkta boken "GI-noll!"! Den är alldeles utmärkt och överensstämmer helt och fullt med vad jag kommit fram till, förutom att jag också nämner det fettförbrännande hormonet glukagon, som ska vara aktivt i stället för det sockerförbrännande och fettlagrande insulinet. Dessutom är boken rolig, tydlig, rakt på sak och det är värdefullt att få ta del av alla recept! Lätt, enkelt och uppiggande för oss alla och lätt att komplettera med egna matrecept. Dessutom exellerar Sten Sture inte i nötter
och oljor med stora mängder linolsyra, vilket visar att han är medveten om skadorna omega6fetterna orsakar. För mig är det extra roligt att du tar upp så tydligt och mycket om diabetes2, både förebyggande och botande och att de är riktigt många, som du botat med kostomläggningen.
Jag anser detta visar att man inte behöver krångla
med en massa olika diabetesfaktorer, utan att detta är enbart en fråga om antingen sockerförbränning eller fettförbränning. Huvudsakligen hormonerna insulin och arakidonsyran från omega6växtfetterna och även
kortisolet sammarbetar så småningom till hjärtkärl-skadorna mm.

Detta orsakas av livsmedelsindustrins förstörelse av numera i stort sett alla råvaror speciellt fisken (rutten vid försäljningen) och mjölken
fylld med arakodonsyra (uppfödd på kraftfoder främst soja). Det kombineras med läkemedelsindustrins kemikalier och läkarna koncentrerar sig på sk genskador hos oss.

Många hälsningar Jenny

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
2008-02-13, 22:35
#1

Tack för denna kloka artikel.

Lynxx
2008-02-13, 23:06
#2

Samt här på Matfrisk - sajt om LCHF + flera andra litteraturhänvisningar (SSS m.fl.) - bl.a:

Eat Fat And Grow Slim

Richard Mackarness, M.B.,B.S. (1958)

Han beskriver logiken bakom (kolhydraternas) skuld till övervikt och fetma. Dagens kostråd fr. SLV kunskapsmässigt ligger decennier efter.

Citat av Banting ur boken:

In his own words:

"I can now confidently say that QUANTITY of diet may be safely left to the natural appetite; and that it is the QUALITY only which is essential to abate and cure corpulence."

Hanveden
2008-02-13, 23:09
#3

Jag skulle vilja kunna köpa fädbosmör…

LCHF hälsningar  Glad .

venuseva
2008-02-13, 23:10
#4

Tack Jenny, skall läsa din bok.

birma
2008-02-17, 00:26
#5

Läst lite punktvis och osystematiskt i boken/pdf.
Mest i kapitlet om viktminskning.
Intressant värre, om än för vidtecknad inte alltför lättläst text. Men man lär sig och det var lärorikt.
Fick intrycket att stärkelsen är en ännu lite större bov av de två bovarna, stärkelse och socker. Blev nästan lite förbluffad över det.
Usch, börjar bli mer och mer övertygad nu, om kolhydraternas eländiga inverkan på våra kroppar.
Inte riktigt klokt då egentligen, att vi då äter så galet i allmänhet. Fick något obehagligt över mig nu när jag tänker på det och läste i den här boken.
Ska nog läsa mer i den, men ska pausa lite nu, smälta undan o få distans.
Tack för möjligheten att ta del av boken. Jag visste inte ens att den fanns. Tacksamt att det finns läkare som engagerar sig i de här sakerna och skriver om det så vi andra också kan lära oss.

Margareta
2008-02-17, 00:38
#6

Detta är en ny version av boken - den första jag läste kom ut redan 2005 så Jenny har hållit på ett tag med detta.

Kanske vi skall bjuda hit henne?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Hanveden
2008-02-17, 01:15
#7

Hittade något i går kväll som jag vill förmedla…

Socker orsakar cancer. 

Med LCHF hälsningar  Glad .

PS Lägg märke till att den tyska läkaren Dr Otto Warburg år 1931 fick Nobelpriset i medicin. DS

Pasi
2008-02-17, 01:32
#8

Jag gillar Jenny för hon har förstått inverkan av glukagonet, kortisolet och GH.
Tycker vi skall bjuda in henne!Glad

birma
2008-02-17, 01:44
#9

#7
Läst. Nu blir jag alltmer kolhydratskrämd.
Det är inte klokt ifall alla de rönen om kolhydraters skadliga verkningar är sanna. Och det är de nog, de är sanna antagligen.
Inte klokt att man själv inte kände till mer om sådant här.
Ställer mig frågan: Hur har det gått till? Hur har man kunnat undgå…
Men ingen i min omgivning, vare sig vänner, bekanta eller på arbetsplatsen (sjukhus) tycks tänka i antikolhydratbanor.
Men själv börjar man bli kolhydratskrämd nu.
Från att varit lågfettförbrukare  - ja, fettskrämd då får man väl säga - till att ha hittat en helt motsatt sanning. Knepig känsla.

Margareta
2008-02-17, 01:55
#10

birma: Har Du läst boken Ideologin pengarna kostråden?

Gör det - så förstår Du vad som hänt och varför inte fler tror på det.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

birma
2008-02-17, 02:31
#11

#10 Margareta
Nää, den har jag inte läst. Inga böcker alls har jag läst, som är LCHF-relaterade. Endast GI-NOLL (bra bok) som jag köpte nu nyligen, när jag råkade på allt som fanns på nätet, om de här för mig nya sakerna.
Tack så mycket för tipset! Ska leta reda på den boken.
Hade nog själv inte anat att en bok med den rubriken rörde "ämnet" vi berör här. Tack igen för tipset!

birma
2008-02-17, 03:03
#12

Beställt boken nu på nätbokhandeln.

Pasi
2008-02-17, 03:05
#13

Den boken är väldigt intressant och lägger en hel del pusselbitar på plats.Flört

Perla
2008-02-17, 10:40
#14

För mig (som lätt tappar intresset av en massa förkortningar som jag inte förstår) var det mycket intressant att läsa om orsakerna till att sockersuget väcks. (Det är ju där jag själv har trillat dit gång på gång, minst en gång per vecka.)

Det skulle jag behöva läsa om och om igen när suget kommer.

Margareta
2008-02-17, 11:11
#15

birma - det är ingen LCHF bok - så tillvida att den beskriver maten vi äter. Den förklarar varför det blivit som det är och hur folk har blivit lurade och varför.

Den är fylld med vassa argument om man vill prata med dem som inte tror på oss.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

birma
2008-02-17, 14:30
#16

Margareta - nej jag förstod det sedan när jag läste om innehållet på nätbokhandeln. Men en anknytning finns i alla fall.

Det där med att argumentera är inte min starka sida, så då blir det rätt bok för mig. För så småningom börjar väl folk undra vad man håller på med, med de plötsligt radikalt omlagda kostvanorna.

Margareta
2008-02-18, 20:30
#17

Båda författarna av Ideologin pengarna kostråden äter LCHF så boken är präglad av deras syn på vad som är rätt kost istället för det vi är ilurade sen lång tid tillbaka.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

birma
2008-02-24, 19:00
#18

Boken är kommen och jag har börjat läsa i den. Jag är väl egentligen inte någon särskilt bokläsande människa annars. Läser knappast böcker alls, om än det förekommer enstaka gånger. Nu blev det en sådan där enstaka gång som det förekommer. Har ju även köpt boken GI-NOLL av hr Skaldeman och läser i den nästan varje dag, enligt läsmetoden lite-här-och-där, inte från pärm till pärm. Den har verkligen blivit Min Bok och ligger framme hela tiden för en liten titt då och då.

Den här "Ideologin pengarna kostråden" började jag läsa inatt och startade enligt pärm-till-pärm-metoden. Jag trodde att den kanske skulle komma att bli lite svår för mig när jag tänkte på bokens beskrivna innehåll. Om politik, ekonomi, ideologi, evolution och sånt… Så kallade tunga begrepp i min värld. Jag brukar dåligt engagera mig när sådana ord kommer på tal och liksom stänga av istället för att lyssna. Vidtecknad fungerar på det sättet, vet ej varför. Inte så intellektuell av mig antagligen eller nåt i den vägen. Men ville ändå köpa boken nu när den rekommenderades och tack igen för det Margareta!

Det blev lite tid över inatt på jobbet, när patienterna kommit till ro och gått och lagt sig. Då tog jag fram boken och började läsa. Jag måste säga att det var mycket intressant och nu har jag läst om barmatsburkstestet och Australopithecus afarensis och ser fram mot bokens fortsättning vid nästa lästillfälle!

Margareta
2008-02-24, 22:36
#19

birma - det är därför jag vågar rekommendera den - den är lättläst. Det är samma med Uffe Ravnskovs bok om kolesterol. Den är också lättläst även om det är mycket siffror på en del ställen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

lipofili
2008-03-02, 23:25
#20

Boken Naturlig Föda- Naturligtvis! av Jenny Reimers är min bibel.

Den rekommenderar jag verkligen. Den är saklig, genomarbetat, allvarlig, logisk, teoretisk och engagerat skriven av en  person som har öppnat ögonen på mig för mycket man måste uppröras över.

Beställas på MIDABO-K, 0611 -21190, midabo-k@sverige.nu

eller Books-on-Demand 0498-213360,

www.books-on-demand.com

För övrigt håller jag på att läsa Uffe Ravnskovs senaste bok "Fett och kolesterol är hälsosamt!" Rusa och köp den eller beställ den på nätet. Tala med era bibliotek att de tar in den. Den kan man inte vara utan. Han har gjort en enastående insats. Alla argument för LCHF har vi där.

Margareta
2008-03-09, 18:07
#21

lipofili - tack för din kommentar i #20 - jag kan bara hålla med dig.

Ni som inte gjort det - rusa och köp Uffes bok
"Fett och kolesterol är hälsosamt!"

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

jacani
2008-03-11, 20:05
#22

Oh Räcka ut tungan gissa om denna ska lusläsas under Påsklovet! Och kanske kan jag smyga in den i skolan också…

Hanveden
2008-04-12, 23:16
#23

Det som skrivs idag om transfetter har i stort sett Jenny Reimers redan avhandlat i ovanstående; Maten vi borde äta.

Med LCHF hälsningar  Flört .

Bengt-Olov
2008-04-12, 23:40
#24

Vill också varm rekommendera Jennys bok! Hon skriver egentligen precis det Skaldeman skriver, men utifrån ett mer vetenskapligt perspektiv - dock utan att det är det minsta svårbegripligt… Det är klart att vi ska bjuda med henne! Om inte du gör det Margareta, så gör jag det. Även om vi tyvärr är ute i sista momangen - är det FLER som vi i alla fall kan kanske chansa på att försöka få med!?

Margareta
2008-04-15, 20:05
#25

Den här artikeln är efterlyst

Ni som letat efter den - sök under Artiklar - inte i Forumet.

Grupprubriken heter "Allmänt om kost"

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Nygammal
2008-04-15, 22:04
#26

Jag började läsa Jenny bok här men den var så intressant och bra att jag skrev ut den och längtar nu tills jag kan vara själv så jag får djupdyka i den.

Det lilla jag hunnit sovra i den övertygar mej att den måste ingå i all sjukvårdsutbildning, främst läkarnas och dietisternas. Jag är helt upprymd över denna källa till övertygande kunskap som vi alla egentligen redan vet där innerst inne.

Nygammal
2008-04-15, 22:53
#27

Jag vill bara seja

LÄS DEN!

birma
2008-07-06, 14:22
#28

*Litet hopp framåt i tiden* 

Letat och hittade den nu igen, den här artikeln. Gått och tänkt på Jenny Reimers bok emellanåt, den i pdf-format i inledningsinlägget. Började kika i den för några månader sedan. Tänkte titta igen. Kanske kan ge lite uppfriskning av kunskaper samt inspiration att gå vidare med lchf-kosten.

JohanBaltic
2008-07-06, 16:07
#29

Har laddat ner den, printat ut och läst den. Mycket bra och detaljerat om kroppens funktion. Många intressanta tankar i övrigt också.

Rekommenderas. Jag ska köpa den i bokform också

birma
2008-07-06, 20:08
#30

Jag glömmer ibland, trots att det finns framför näsan, att det finns en flik som heter Artiklar på forumet. Mitt läsesätt när jag går in på forumet har blivit att jag först kollar under rubriken Min sida/Inlägg och därefter Senaste inläggen under fliken Forum, den som redan ligger framme automatiskt enkel och synlig.

Eventuella nya inlägg som finns i Artiklar hamnar inte i Mina inlägg, därför försvinner de ibland och glöms bort, om än man varit aktiv i tråden. Men åtminstone Reimers bok har likaväl dykt upp i minnet lite då och då. Bokmärker jag en tråd i Artiklar så hittar jag den inte sedan, det är bokmärkena från Forum som dyker upp istället trots att jag går in under Artiklar och gör sökningen. Men nu har jag länkat hit från min tråd Kunskaperna, inspirationen… och ska försöka hålla artikeln och därmed boken aktuell ett tag, den vägen.

Roligt JohanBaltic att du också hittat boken och tyckte om den. Behändigt att printa ut den. Måste be sönerna hjälpa mig att koppla in skrivare till mig också. Men vissa saker blir visst aldrig av :o)

umbra55
2008-08-04, 13:48
#31

Läser just nu pdf-filen och svär inombords! VI ÄTER SKIT!!! Och betalar dyrt för den, dessutom.

De som kan borde "adoptera en djurälskande bonde", göra sitt smör själva och  fiska  på fritiden!
Måste säga att min kosthållning kommer att baseras mer på vildfångad fisk, lamm och ekohöns/ägg!!
FY fan för svensk matindustri!!!

Har nån bra tips på VAD man kan äta med rel gott samvete? Egen tråd?…

Sagajo
2008-08-04, 15:51
#32

Jag reagerade på att hon skrev rutten fisk, vad menas med det? Har haft så himla svårt att äta fisk pga av att jag tycker fisk ofta luktar illa… Har en kompis som har bott i Indien som säger att där äter man inte fisk som luktar, det är ett tecken på att den är dålig.

Margareta
2008-08-23, 17:57
#33

Tänk om alla som läser den här tråden skrev ut Jennys bok och lät den ligga i tex personalrum och väntrum. Då skulle fler få sig en tankeställare.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

andreas0
2008-10-07, 11:59
#34

Puttar upp den här, dom som inte har läst PDFen som länkas till i #0 redan bör göra det. Inte ofta man får en så bra bok helt gratis.

Margareta
2008-10-30, 23:23
#35

Håller med dig Andreas. Den är verkligen läsvärd.

Jag har skrivit ut den och lagt den i personalrummet på jobbet

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

mikaelj
2008-10-30, 23:31
#36

En kortare länk är http://www.primavi.se/maten.pdf

Sipoas
2008-11-03, 02:06
#37

Nu har jag läst hela boken. Mycket intressant, även om den skulle må bra av en korrekturläsning. Jag undrar vad som har gjorts och vad man kan göra för att den ska läsas av "rätt" personer, vilka det nu kan vara. Miljöpartiet?

mikaelj
2008-11-03, 16:44
#38

Dunno. Prova?

[Lady-Oona]
2009-01-10, 15:37
#39

Puttar upp den här tråden….boken är superviktig och fler behöver läsa den om och om igen tycker jag…har lsät på skärmen ett par timmar nu och min inköpslista som jag haft i fickan sen i morse ska nu skrivas om tror jag….äter redan ganska kolhydratsfattigt, grönsaker och ev. frukt blir det lite om dan, men inget av säd eller växande under jord.

Bra idé det där med att lägga utskrift i t.ex väntrum. Skrattande

Om det ska bli en förändring i vårt utbud av mat så behöver vi nog ställa oss på barikaderna och skrika  högre….det är så många led i nuvarande kedja innan maten hamnar på vårt bord att det ibland kan kännas omöjligt att göra nåt….men bättre att göra något än att inte göra nåt alls!!

psp04msa
2009-03-06, 18:12
#40

Mycket intressant och väckande läsning. Frågar mig dock om det är någonting över huvud taget jag kan äta. Får väl flytta till Grönland annars.

Micke

Micke

Normal people worry me!

Bengt-Olov
2009-03-06, 23:22
#41

Jennys bok är en KLASSIKER! (Göran, dags att lämna tillbaka boken va!?) Synd bara att hon själv inte verkar vilja ta mera plats än hon gör… Sten Sture är Pappa, å Jenny är Mamma, i nya paradigmet… Sorry Annika - du är för mycket fast vid den gamla "vetenskapen"…

Fast du Mikaelj - kläm för tusan fram vad du menar med din jäkla utländska jargong..Blir snart galen på den där förbaskade franskan…

Margareta
2012-08-08, 20:36
#42

En gammal artikel som är läsvärd fortfarande…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

KarinJ46
2012-08-09, 07:08
#43

Hej Margareta, det verkar som att PDF-filen är flyttad eller borttagen?

Mvh Karin

Margareta
2012-08-09, 16:06
#44

Tack Karin

Nu fungerar länken igen.

Jenny Reimers är en av de absoluta pionjärerna inom lågkolhydratkost i Sverige

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

KarinJ46
2012-08-09, 20:09
#45

Tack! Nu har jag sparat ner PDF-filen i datorn :D

Upp till toppen