Nikkaluoktasoppa
Grundrecept 4 portioner:
200-250 g köttfärs
Ca 150 g vitkål (4 dl strimlad)
1-2 msk fransk senap
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 l vatten
2 buljongtärningar
1 purjolök
1 msk äkta soja
salt, peppar, persilja
Bryn köttfärsen i en pannan med smör. tillsätt senap, tomatpuré, lagerblad, vatten och buljongtärningarna och koka ca 5 min.
Lägg i finstrimlad purjo och vitkål och koka ytterligare 5-10 min.
Smaka av med soja, salt , peppar och klipp persilja över.
ÅH vad gott det lät! Måste testas. =)
Tackar!!
Låter gott och ser enkelt ut. Tackar!
Bra recept att laga i större mängd och ha till lunch tex. Tack!
Värden per port?
Borde bli ca 16-20 gram kolhydrater på hela receptet, vill du veta fett, protein osv får du räkna ut det:)
Okay så ungefär 4,5 per portion?
Åh, det där är supersmarrigt! Tidigare har vi haft i potatis för att göra det mer matigt. Nu fettar vi till det istället med blandfärs, ordentligt med smör och en rejäl klick creme fraich att ha till!
H. Thea
Medarbetare hästhoppning.ifokus.se
Låter som en härlig höstsoppa!
Faraoners! Hade glömt bort Nikkaluoktasoppan. Jag som köpte på mig en massa kött här om dagen på ICA för de hade så billigt bl.a köttfärs. Hade inte full tillgång till tips- och idélådan, den ovan axelpartiet, för att veta vad jag skulle göra med allt köttet. Ville laga till färdiga rätter att ha i frysen och hälften av färsen gick till den goda Vimsans kålpudding.
Den andra hälften kom jag inte på vad jag skulle göra med, men snickrade ihop en vanlig köttfärslimpa a la platt sak med mycket kryddpeppar i (god krydda att ha i färs). Hade jag tänkt på Nikkaluoktasoppan så hade det blivit den. Har ju sett receptet här tidigare, blivit bokmärkt och allt och tänkt att den ska jag göra. Men då får det bli nästa gång och ska försöka få ordning på komihåget tills dess. Har ätit den vid ett par tillfällen tidigare (innan lchf-tiden) och blev förtjust i den! Måhända det är mina smaklökar som gillar kombinationen av färs och vitkål ihop.
Ditt recept IngelaZ låter mycket lockande!
Måste bli jättegott med de ingredienserna.
Tack så mycket och snart SKA det bli av att göra den.
Åhhh.. älskar ju Nikkalouktasoppa!! Tack för påminnelsen - ska serveras här inom den närmsta veckan eller så!
Med en rejäl klick creme fraiche blir det säkert supergott!
det här en utav dom godaste sopporna som finns,,,jag brukar göra en ostcreme,,dvs creme fraische och riven ost,,,det här blir vår middag i dag
Jättetack håller med om att det låter som en kanongod höstsoppa!
Måste ju tacka för receptet, hade i lite paprika och chilipulver i stället för peppar i min åxå, supergod blev den med en massa creme fraiche i en klick på vid servering!
Jag är ju nybörjare på det här. Så jag undrar blir det för mycke kolisar om jag äter tex 2 finncrisp till, med mycke ost och smör? plus cream freshpå soppan?
Låter som en supergod soppa, precis vad jag letade efter*mums*
#15 Skrutt svårt att säga exakt. Om du går in på minmat.net så kan du själv räkan ut vad det blir. Vet inte om finncrisp finns med där men det står ju på förpackningen hur mycket det är i en skiva.
#0 jag ska göra den där men jag kommer inte att ha i buljongtärningar och jag kommer att byta hälften av vattnet mot vispgrädde
Tack för ett bra tips!
# 16 Okej. I min mat måste man ju ha vikt på allt och jag har inte hunnit köpa en köksvåg än. Så därför tänkte jag om någon annan kunde kolla detta
Tackar och bugar för ett gott sopprecet. Bokmärker! Det är ju ingredienser som alltid finns hemma!
Mycket god soppa. Gjort den flera gånger efter då när jag glömde (#10) göra den. Mycket bra att ha stående i kylen att räcka flera dagar. Lika god dag 1, 2 och 3.
Värdens godaste soppa!
Och billig och mättande, jag har ofta gjort den innan jag började med lchf och den passar ju lika bra nu!
JAg brukar ha en vitlöksyohurt gjord på turkisk yoghurt till men byter nog ut den mot creme fraiche nu för fetthaltens skull.
Kanske lite riven ost på toppen med?
Mmmm!
Tackar !
Vad kan man använda istället för buljongtärning?
#23 Bongs fonder, kanske. Jag tror att alla saknar E621 numera.
Annars är ju alltid egenkokt buljong bäst.
knorrs ekologiska tärningar har i varjefall inget glutamat.
Innehåller dom jästextrakt?
jo dom innehåller både socker och jästextrakt, vet inte hur mycket det kan bli i en tärning dock… kanske illa nog, men jag använder dom ändå. Glad att slippa glutamaten iallafall!
om jag förstått det hela rätt kan jästeextrakt innehålla natruligt glutamat, som även finns i kött och som därför borde finnas även i hemlagad buljong? Vad är det mer som är skadligt i jästextrakt?
#28 Naturligt glutamat finns även i ost och grönsaker, så jag skräms inte så mycket av det. Har heller aldrig fått stressymtom eller utslag av jästextrakt, parmesan eller tomat.
finemang!
Låter väldigt gott, tack!
kan man inte krydda lite extra istället för boljonger? har inte stenkoll på d där med matlagning….
annica80: så brukar jag göra, känner mig lite skeptisk till köpebuljonger (vet faktiskt inte om det finns anledning, det är bara en känsla jag har) så jag struntar helt enkelt i dem och kryddar extra, det brukar bli väldigt bra
Nu har jag precis ätit en portion av denna underbart goda soppa!
Jag hade ingen tomatpuré men det gick bra ändå.
Serverade med lite creme fraiche i. Gott gott!
Jag bloggar på http://hemmahossmk.blogg.se
äntligen!den är så god.har letat länge efter den här soppan.TACK.
Jättegod!! Matig och mättande.
I dessa kalla dagar så passar ju denna soppa perfekt
I somras när vi kom tillbaka till Nikkaloukta efter en vandring upp till Kebnekaise, så åt vi denna soppa.
Jag hade torkat alla ingredienser, så det var bara att blötlägga och koka ihop det hela. Fetthalten var nog inte så hög förståss. Nu har jag lärt mig betydligt mer om lchf, så till nästa vandring vet jag att kokosfett och olja är värt att släpa på.
Ni som ännu inte provat. Gör det för ni kommer inte att ångra er!
/Ullabritt
#38 soderen. Nä man ångrar sig inte. Fattar inte att det är så gott. Står och puttrar på spisen nu, 10 minuter till så är den klar.
ska prova. Tack för receptet.
Va bra att den här tråden kom upp igen! En jättegod soppa, och bra att ha till middag flera dar
Morgondagens mat för mej. Ska pröva.
Mycket gott. Hade inte alla ingredienser, så det blev att improvisera en del.
Lyckades för övrig med att skära mig rejält, så barn och gubbe fick komma till undsättning.
/Ullabritt
Denna blir det idag.. är förkyld o inte alls sugen på mat och då brukar soppa funka. =)
Det står en stor gryta med denna välsmakande soppa och småkokar på spisen nu igen. Tillagat den flera gånger och tröttnar aldrig. Något av det godaste som finns.