Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Omvandling av protein till glukos

2008-06-16 12:18 #0 av: Isagel

Jag funderar en hel del på hur mycket protein man bör få i sig egentligen.

Vi behöver ju få i oss protein för uppbyggnad av kroppens muskler, reparationer mm. Detta behov skiljer sig rimligen inte mellan de som äter kolhydratskost och oss som drar ner på kolhydrater (eller helt utesluter dem).

Däremot har jag läst i många oberoende källor att vissa delar i kroppen (tex delar av hjärnan) behöver glukos för att fungera. Ofta har jag sett siffran 120 g/dag. Givetvis behöver vi inte äta dessa kolhydrater utan kan lugnt låta levern tillverka dem av protein som vi äter.

Vad jag aldrig har sett någonstans och därför undrar är: hur mycket protein går det åt för att tillverka den nödvändiga glukosen dvs hur många gram protein måste jag äta för att tillverka 1 g glukos?

Borde inte rent allmänt det faktum att en LCHF-ätare måste tillverka en del glukos själv leda till att man borde få i sig mer protein än vad "normerna" säger?

Anmäl
2008-06-16 14:21 #1 av: Pasi

Hjärnan kräver mellan 25 och 50g glukos per dag resten drivs av ketoner om det finns tillgängligt.
En del av glukosen tillverkas från glycerolmolekylen som binder ihop fettsyrorna till fett. Mellan 2 och 5E% av fettet som bränns kan därför tillgodose delar av hjärnans glukosbehov.
Resten måste tillverkas av aminosyror och det åtgår ca 1,66g för 1g glukos.

Om det behövs mer protein på LCHF än på tallriksdiet är en svår fråga och skulle kunna variera mellan individer.....men troligen är svaret "nej" ( ett förbehåll - om man har extremt liten energiförbrukning och därför bränner väldigt lite fett varje dag så finns heller inte mycket glyceroler för glukostillverkning....då kan det tänkas att man bör äta mer proteiner).

Anmäl
2008-06-17 12:26 #2 av: ErikEdlund

En annan synvinkel:

Så länge vårt blodsocker ligger inom det "normala" området så har hjärnan tillgång till allra minst den glukos som behövs.

Man brukar traditionellt hävda att hjärnan "föredrar" glukos som bränsle eftersom förbrukningen ökar på bekostnad av ketoner om BS stiger. Det är, som jag ser det en grov vantolkning. Förhöjt BS är bevisligen skadligt (sockersjukas ögon och fötter!) samtidigt som hjärnan är av bifueltyp (ketoner och glukos), dessutom en konstant och stor energiförbrukare.

När BS stiger tar hjärnan sitt tunga ansvar, överger ketoner som är en "kroppsnära" energikälla med högre verkningsgrad och börjar tröska glukos istället. Det är därför man vid ketondrift är mer koncentrerad och skärpt än vid sockerdrift. (Efter anpassningsperioden, vill säga.)

Bekymra dig inte om mängden glukos, vare sig från sockerkedjor (kolhydrater), aminosyror eller fettsyror. Om inte BS sjunker för lågt så har du alltid minst tillräckligt eller onödigt mycket.

Erik Edlund, MatFrisk Blogg

Anmäl
2008-06-17 12:44 #3 av: SvartKaffe

Jag har en lite annan fundering som nästan hör ihop med det du frågar om.

Om levern skall omvanda proteinet till glukos så måste man ju ha en fullt frisk lever som dessutom inte är upptagen med annat.

Om levern tex bryter ner alkohol kanske det inte funkar lika optimalt. Är det kanske därför de flesta LCHF:are inte klarar mer än 1-2 glas vin utan att kroppen protesterar??

Hur mycket kolhydrater skulle man behöva äta för att ge hjärnan den mängden glukos den behöver?

 

 

Anmäl
2008-06-17 12:58 #4 av: ovkyhn

Pasi !  kul o läsa dina inlägg igen, välkommen tilbaka i burken.

Anmäl
2008-06-17 13:07 #5 av: Isagel

#3 Precis det där har jag också funderat på.

Speciellt dagen efter har jag märkt att jag ABSOLUT behöver kolhydrater för att inte säcka ihop.

Anmäl
2008-06-17 14:13 #6 av: Wildrat

#3 Ungefär 115-120g kolhydrater, under det startar ketosen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.