Lever är nyttigt och man bör äta det ofta. Här ett recept på biffar/plättar för de som inte vill ha den fräna smaken.
Jag är inte förtjust i lever, smaken är det inget större fel på utan det är konsistensen, lite mjölig och torr. En del lever smakar också lite fränt för mitt tycke. Mina föräldrar fick mig att äta den nyttiga levern genom att göra leverbiffar, då blev det en helt annan konsistens och dessutom var de mildare i smaken.
Här har jag försökt modifierat mammas recept så det fungerar för LCHF-are. Resultatet blev riktigt lyckat och barndomens smakförnimmelser gjorde sig påminda.
Jag har använt kycklinglever, min mor använde nötlever vilket också går lika bra.
Börja med att ta fram alla ingredienser.
Jag började med att hacka den gula löken. Min mor malde allt i köttkvarn så då behövdes den inte hackas, jag tänker använda stavmixern.
Därefter blandade jag kycklinglever och den hackade löken i en bunke.
Använder man nötlever bör man nog skära den i lite mindre bitar först.
Tillsatte vispgrädden. Vispgrädde fanns inte i mors recept, hon använde rå potatis som hon malde ner. Vi använder ju inte potatis så här får det bli vispgrädde som gör leversmaken lite mildare.
Fortsatte med äggen.
Ansjovisspadet. Jag vet att mor använde själva fisken men jag nöjer mig med spadet, ungefär ett par matskedar. Det ger god smak.
Salt och vitpeppar efter behag, sedan blandade jag alltihopa med stavmixer.
En slät rosafärgad smet, konsistensen som till pannkaka ungefär.
Biffarna kräver ganska mycket smör i pannan men det är absolut inget vi har något emot.
När smöret tystnat sänkte jag plattan ett steg och skopade upp ungefär som plättar. Smeten är ganska lös och rinner ut lite.
Vände och stekte på andra sidan.
Smaklig måltid.
Riktigt gott blev det.
Till min väninna serverade jag lingonsylt och potatis, själv nöjde jag mig med lite lättkokt blomkål.
Såsen är bara en skvätt grädde och lite mer av ansjovisspadet som jag stekt ur pannan med. För den som äter grönt kan jag rekommendera rårivna morötter med pressad citron över.
Inlägget är borttaget
Helt suveränt - jag älskar lever!
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Inlägget är borttaget
Precis min tanke Mervi då jag stekte dom. Plättjärnet måste bli perfekt.
Kom ihåg att smöra ordentligt bara… man kanske skulle kunna smälta lite smör och ha i smeten som till pannkaka och plättar.
Det ska jag prova nästa gång.
Mannen åt dom kalla i kväll, han gav mig tummen upp. " Kanongoda!" var kommentaren.
Bokmärker detta. Jag bara måste prova. Jag längtar efter lever, min familj tycker inte om det. Jag får nöja mej med leverpastej. Tycker dock att smeten verkar lite väl lös, så jag prövar nog med att minska på vätskan när jag gör den.
Älska dig själv för den du är
Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk
Du kan göra den på leverfärs, min mor malde allt i köttkvarnen så färdig färs går alldeles utmärkt.
Jättebra leverrecept! men en stillsam fråga - hur bokmärker jag bra recept? Lövbiffreceptet som jag läste häromdagen skulle jag också vilja bokmärka. Jag har lagat det receptet två gånger redan!
Har faktiskt ingen aning, det blir nog inte lika god stekskorpa på undersidan.
Du kan väl steka dom som pannkakor.
Det går bra i matberedaren också med kniven, eller köttkvarn.
Vill helst slippa steka mat, därför frågade jag.
Får väl prova mig fram.
Men fn säljs bara nötlever i stora förpackningar 700gr och den stilen och undrar så vem som är köpare av de förpackningarna när det nästan bara bor ensamstående människor i mitt område.
Längtar efter kalvlever som jag inte sätt på jättelänge.
Borde testas i alla fall…
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jag har nån gång blandat i några msk quinoafrön och det tycker jag också att har funkat bra.
Någon frågade efter lever
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
När grill säsongen börjar kan man med fördel lägga in lever i egen marinad och grilla den. men säkrast sist efter fam kött för minst tjat om denna lever!!
Jag är väldigt förtjust i lever - men har aldrig testat att grilla den - varför inte?
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Det här ska jag testa sen, jag tycker verkligen inte om lever men jobbar på att lära mig.
Igår gjorde jag en gryta på kycklinglever, kassler (med glutamat i tyvärr, slarvade med att läsa det finstilta ), champinjoner, lök, grädde och sen ännu mer glutamat, oxfond med rödvinssmak. Finklippt knaperstekt bacon ovanpå och lite lingon från frysen. Pojkvännen åt potatis till och jag blomkål. Det gick ner!
Jag har sån tur att min pojkvän gillar lever, och då blir jag mer motiverad att testa det när han är här. Så nästa gång blir det leverbiffar, kanske blandat med köttfärs. Jag tror min mamma brukade blanda när jag var liten, och jag tyckte det var gott!
Nu blir min make glad han älskar lever!
Ska verkligen pröva detta recept. Familjen får potatis och av Blomkålen till. De e inte alls svårt att kombinera min Lch stil med familjens behov. lite potatis eller pasta till dem som äter det och så e de helt ok för alla.
#0 Strålande - jag tycker om lever, familjen äter den, jag ska göra denna till veckan. Hade glömt bort leverbiff -det fick man ju som barn titt som tätt, med gräddsås, potatis och lingonsylt - mums var det.
Tog mig friheten att göra en PDF av denna också - kredit till Mona - Stina. En PDF gör den lätt att sprida till vänner och bekanta. Säg till om du inte vill att jag ska göra det med dina recept så slutar jag.
Det är helt okay.
Jättebra
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jag testade med nötlever och tyvärr - jag fixar inte det längre - kycklinglever däremot går utmärkt.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
putt.. mer lever till folket!
jag har saknat leverbiff jättemycket sedan jag läste GI-NOLL…
har tänkt försöka göra egna sedan jag flyttade hemifrån, men har dragit på det, mammas mat är ju fortfarande bäst.
men ett rätt lyckat recept blev det.. blandade dock i 150 gr fläskfärs, och gjorde på nötlever istället. blev gott.. e dock van vid älglever.. =)
hade inte heller någon ansjovisspad. utan tog lite fransk senap.
blev dock lite okryddat.. mamma rekomenderade starkt med peppar, salt och MEJRAM..
saknade också lingonsylten till, även om jag e en som inte tycker om lingonsylt.. men till leverbiff ska det vara lingon!!
#38 Pasi
hay! min mamma säger också att lingonsylt ska höra till måltiden.. fast hon vill ju allra helst ha potatis också.. (fast hon har också valt bort kolhydraterna.. - till största delen) tack Airam för detta!
bloggen visade mamma att det fanns mååånga rätter an kan göra gott utan kolhydrater..
vitpeppar glömde jag nog, tar efter far- svartpeppar..
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se