Etikettrecept
Läst 23760 ggr
Mona-Stina
2007-11-27, 18:19

Leverbiffar

Lever är nyttigt och man bör äta det ofta. Här ett recept på biffar/plättar för de som inte vill ha den fräna smaken.

Jag är inte förtjust i lever, smaken är det inget större fel på utan det är konsistensen, lite mjölig och torr. En del lever smakar också lite fränt för mitt tycke. Mina föräldrar fick mig att äta den nyttiga levern genom att göra leverbiffar, då blev det en helt annan konsistens och dessutom var de mildare i smaken.

Här har jag försökt modifierat mammas recept så det fungerar för LCHF-are. Resultatet blev riktigt lyckat och barndomens smakförnimmelser gjorde sig påminda.

Jag har använt kycklinglever, min mor använde nötlever vilket också går lika bra.

  • [

    Av: Mona-Stina

    ](link1.html)
    * [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Mona-Stina'))

* [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Mona-Stina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-27

 

Börja med att ta fram alla ingredienser.

  • 450g lever
  • Två ägg
  • En medelstor gul lök
  • ½ dl vispgrädde
  • Spad från ansjovis
  • Salt och vitpeppar

Jag började med att hacka den gula löken. Min mor malde allt i köttkvarn så då behövdes den inte hackas, jag tänker använda stavmixern.

Därefter blandade jag kycklinglever och den hackade löken i en bunke.

Använder man nötlever bör man nog skära den i lite mindre bitar först.

Tillsatte vispgrädden. Vispgrädde fanns inte i mors recept, hon använde rå potatis som hon malde ner. Vi använder ju inte potatis så här får det bli vispgrädde som gör leversmaken lite mildare.

Fortsatte med äggen.

Ansjovisspadet. Jag vet att mor använde själva fisken men jag nöjer mig med spadet, ungefär ett par matskedar. Det ger god smak.

Salt och vitpeppar efter behag, sedan blandade jag alltihopa med stavmixer.

En slät rosafärgad smet, konsistensen som till pannkaka ungefär.

Biffarna kräver ganska mycket smör i pannan men det är absolut inget vi har något emot.

När smöret tystnat sänkte jag plattan ett steg och skopade upp ungefär som plättar. Smeten är ganska lös och rinner ut lite.

Vände och stekte på andra sidan.

Smaklig måltid.

Riktigt gott blev det.

Till min väninna serverade jag lingonsylt och potatis, själv nöjde jag mig med lite lättkokt blomkål.

Såsen är bara en skvätt grädde och lite mer av ansjovisspadet som jag stekt ur pannan med. För den som äter grönt kan jag rekommendera rårivna morötter med pressad citron över.

[Borttaget]
[Borttaget] 
2007-11-27, 18:19
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2007-11-27, 18:43
#2

Inlägget är borttaget

Pasi
2007-11-27, 18:44
#3

Fint gjord artikel som vanligt!Glad

Margareta
2007-11-27, 18:57
#4

Helt suveränt - jag älskar lever!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[Borttaget]
[Borttaget] 
2007-11-27, 19:06
#5

Inlägget är borttaget

Mervi
2007-11-27, 19:29
#6

Jättefint. Mona-Stina tror du man man steka biffarna på plättjärnet, då blir det små runda biffar. Kanske lättare att handskas med.

Jag kommer absolut prova detta.

Mona-Stina
2007-11-27, 19:31
#7

Precis min tanke Mervi då jag stekte dom. Plättjärnet måste bli perfekt.

Kom ihåg att smöra ordentligt bara… man kanske skulle kunna smälta lite smör och ha i smeten som till pannkaka och plättar.

Det ska jag prova nästa gång.

Mannen åt dom kalla i kväll, han gav mig tummen upp. " Kanongoda!" var kommentaren.  Skrattande

Mervi
2007-11-27, 19:31
#8

Det måste jag prova. Jag har lever i frysen så det får bli en dag, kanske nästa vecka.

virrirren
2007-11-27, 21:02
#9

Kanon Mona-lisa.Jag vet att jag måste börja äte lever.Kanske någon som har recept på levergryta med grädde o bacon.

anki1
2007-11-27, 22:23
#10

Bokmärker detta. Jag bara måste prova. Jag längtar efter lever, min familj tycker inte om det. Jag får nöja mej med leverpastej. Tycker dock att smeten verkar lite väl lös, så jag prövar nog med att minska på vätskan när jag gör den.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Pasi
2007-11-27, 22:25
#11

Den blir alltid lös…men stelnar i pannan. Jag brukar göra smeten ännu lösare, 2 dl grädde….Räcka ut tungan

asagasa
2007-11-28, 14:50
#12

Kan man göra detta på leverfärs som jag såg i affären, eller ska det finfördelas ännu mer kanske?

Mona-Stina
2007-11-28, 18:14
#13

Du kan göra den på leverfärs, min mor malde allt i köttkvarnen så färdig färs går alldeles utmärkt.

Gittanglad
2007-11-28, 18:40
#14

Jättebra leverrecept! men en stillsam fråga - hur bokmärker jag bra recept? Lövbiffreceptet som jag läste häromdagen skulle jag också vilja bokmärka. Jag har lagat det receptet två gånger redan!

Pasi
2007-11-28, 18:46
#15

Klicka på "Bokmärk" överst på sidan (scrolla upp)

venuseva
2007-11-30, 14:58
#16

Undrar om jag kan hälla smeten i en ugnsform och baka det som en platt kaka som jag delar upp när den är färdiggräddad?  Borde väl gå, vad tror du?

Mona-Stina
2007-11-30, 17:09
#17

Har faktiskt ingen aning, det blir nog inte lika god stekskorpa på undersidan.

Du kan väl steka dom som pannkakor.

starhawk
2007-11-30, 17:57
#18

Varför inte pröve en plättlagg, det borde bli perfekt

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

starhawk
2007-11-30, 18:00
#19

Frågan äe bara hur jag skulle få till dom, har ingen stavmixer, bara en matberedare

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Mona-Stina
2007-11-30, 18:18
#20

Det går bra i matberedaren också med kniven, eller köttkvarn.

venuseva
2007-12-01, 01:51
#21

Vill helst slippa steka mat, därför frågade jag.

Får väl prova mig fram.

Men fn säljs bara nötlever i stora förpackningar 700gr och den stilen och undrar så vem som är köpare av de förpackningarna när det nästan bara bor ensamstående människor i mitt område.

Längtar efter kalvlever som jag inte sätt på jättelänge.

Pasi
2007-12-01, 01:57
#22

#16 venuseva - Jag tycker inte om stekskorpa på lever då det blir en lite bitter smak!
Provade leverbiff blandat med hälften färs en gång i form och det funkade bra….troligen fungerar ren leverbiff precis lika bra….mao en kanonbra idé!

Margareta
2007-12-03, 11:17
#23

Borde testas i alla fall…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

mumsan
2007-12-10, 18:34
#24

Ska pröva receptet men utan anjovis som jag absolut inte gillar. det måste väl gå bra. Har börjat äta lever igen eftr många års uppehåll.

asagasa
2007-12-11, 11:00
#25

Köpte kalvlever igår, ska nog testa detta!! Det börjar ju bli nästan lite tråkigt med stekt lever och gräddsås, bra med lite variation!!

britt-maria
2008-01-09, 17:50
#26

Jag har nån gång blandat i några msk quinoafrön och det tycker jag också att har funkat bra.

MaMaMade
2008-01-09, 19:31
#27

Jag har lagt in mitt recpet på "leverhalvblodsbiffar" i min dagbok. Där har jag också ett recept på en smarrig kycklinglevergryta.

Margareta
2008-02-02, 11:20
#28

Någon frågade efter lever

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

aase-andersson
2008-02-02, 11:47
#29

När grill säsongen börjar kan man med fördel lägga in lever i egen marinad och grilla den. men säkrast sist efter fam kött för minst tjat om denna lever!!

Margareta
2008-05-17, 23:18
#30

Jag är väldigt förtjust i lever - men har aldrig testat att grilla den - varför inte?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Aniara4
2008-05-18, 12:49
#31

Det här ska jag testa sen, jag tycker verkligen inte om lever men jobbar på att lära mig.

Igår gjorde jag en gryta på kycklinglever, kassler (med glutamat i tyvärr, slarvade med att läsa det finstilta Ledsen), champinjoner, lök, grädde och sen ännu mer glutamat, oxfond med rödvinssmak. Finklippt knaperstekt bacon ovanpå och lite lingon från frysen. Pojkvännen åt potatis till och jag blomkål. Det gick ner!

Jag har sån tur att min pojkvän gillar lever, och då blir jag mer motiverad att testa det när han är här. Så nästa gång blir det leverbiffar, kanske blandat med köttfärs. Jag tror min mamma brukade blanda när jag var liten, och jag tyckte det var gott!

Ians
2008-05-18, 14:35
#32

Nu blir min make glad han älskar lever!

Ska verkligen pröva detta recept. Familjen får potatis och av Blomkålen till. De e inte alls svårt att kombinera min Lch stil med familjens behov. lite potatis eller pasta till dem som äter det och så e de helt ok för alla.

nobban7
2008-05-18, 15:26
#33

Bokmärkt!

JohanBaltic
2008-05-18, 20:55
#34

#0 Strålande - jag tycker om lever, familjen äter den, jag ska göra denna till veckan. Hade glömt bort leverbiff  -det fick man ju som barn titt som tätt, med gräddsås, potatis och lingonsylt - mums var det.

Tog mig friheten att göra en PDF av denna också - kredit till Mona - Stina. En PDF gör den lätt att sprida till vänner och bekanta. Säg till om du inte vill att jag ska göra det med dina recept så slutar jag.

Mona-Stina
2008-05-18, 22:16
#35

Det är helt okay.

Margareta
2008-06-21, 01:05
#36

Jättebra

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2008-06-21, 01:08
#37

Jag testade med nötlever och tyvärr - jag fixar inte det längre - kycklinglever däremot går utmärkt.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Caena
2008-08-12, 23:22
#38

putt.. mer lever till folket!

jag har saknat leverbiff jättemycket sedan jag läste GI-NOLL… 
har tänkt försöka göra egna sedan jag flyttade hemifrån, men har dragit på det, mammas mat är ju fortfarande bäst. 

men ett rätt lyckat recept blev det.. blandade dock i 150 gr fläskfärs, och gjorde på nötlever istället. blev gott.. e dock van vid älglever.. =)
hade inte heller någon ansjovisspad. utan tog lite fransk senap.

blev dock lite okryddat.. mamma rekomenderade starkt med peppar, salt och MEJRAM..

saknade också lingonsylten till, även om jag e en som inte tycker om lingonsylt.. men till leverbiff ska det vara lingon!!

Pasi
2008-08-13, 01:28
#39

#38 Lingonsylt till leverbiff!?Skrikandes
Måste vara en typisk svensk ovana….i finland är man inte så förtjust (el var det inte förr) i att äta söt mat.Flört

Håller med din mor….vitpeppar är den ultimata kryddan för lever ( och lök såklart).

Caena
2008-08-14, 01:17
#40

#38 Pasi
hay! min mamma säger också att lingonsylt ska höra till måltiden.. fast hon vill ju allra helst ha potatis också.. (fast hon har också valt bort kolhydraterna.. - till största delen) tack Airam för detta!
bloggen visade mamma att det fanns mååånga rätter an kan göra gott utan kolhydrater..  

vitpeppar glömde jag nog, tar efter far- svartpeppar..

ariaam
2009-03-17, 16:58
#41

Kanon recept, bokmärker! Neej, vi finländare föredrar mat som inte är så sött!! Finsk husmankost mmmmmmmm..nåväl, har blivit fakir nu så nu kör vi på den linjen!!Flört

Maja2
2009-03-17, 17:01
#42

mmmmm….. bokmärker! Skrattande

Margareta
2009-03-19, 11:07
#43

Skrattande

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[iovis]
2009-04-05, 12:58
#44

Ropen skalla för folkhälsan : Mer lever till lchf-folket! Tack för ett jättefint recept, bokmärker.

Caena
2009-04-06, 23:22
#45

skulle ha gjort, men levern jag köpte lades under ett antal baconpaket och så glömdes det bort.. snyft

Upp till toppen