Etikettmat-livsmedel
Läst 3462 ggr
Kenai
2008-03-24, 11:57

Äggvitor

Är det någon som har något bra förslag på vad man kan använda äggvitor till? Jag har sparat 8 äggvitor som blivit över då jag gjort bearnaise och nu är burken full!

dahlith
2008-03-24, 11:59
#1

gör ostmaränger. Räcka ut tungan

Kenai
2008-03-24, 12:01
#2

dahlith: hur?

Babz
2008-03-24, 12:05
#3

1 eller 2 äggvitor vispas till hårt skum, blanda i 1 eller 2 dl riven ost som du gillar. (alltså 1 äggvita per 1 dl ost.) krydda om man vill, men salt behövs inte - det räcker gott med det som finns i osten.

blanda samman det hela och klicka ut på plåten, maränger gjorda på 2 äggvitor o 2 dl ost får plats på en plåt.

Grädda ca 15 minuter i ca 200 grader

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Kenai
2008-03-24, 12:09
#4

Coolt… men det går åt mycket ost!  Skrattande  nån särskild ost man bör använda? Just nu hade jag bara mozzarella hemma och den är antagligen inte så bra, smakar för övrigt inte så mycket…

Babz
2008-03-24, 12:18
#5

Ta en ost du gillar! Gillar man ostsmaken, som jag gör, blir det ju gärna en lagrad; Västerbotten, Hälsinge eller Morfars Brännvinsost. Annars borde mozzarella fungera bra, den har ju bra smältegenskaper, om än inte så mycket smak.

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Kenai
2008-03-24, 12:25
#6

Man kan ju iofs späda ut typ västerbotten med mozzarella eller liknande som inte är så förbaskat dyrt! ;)

Aniara4
2008-03-24, 12:33
#7

Låter som ett smarrigt tips om man gillar ost!

Finns det nåt man kan göra med äggvitor om man råkar tycka att ost smakar äckligt…? (Passar på att fråga eftersom det är nåt jag funderat över länge)

Babz
2008-03-24, 12:50
#8

Sufflé. Fast då kanske man är så illa piskad att ha i mjöl?

Kommer annars ihåg en krabbgratäng jag brukade göra i min ungdoms dagar, sparris i botten, krabbkött och sen ett täcke av majonnäs med vispad äggvita i… Ska se om jag kan hitta receptet… Isåfall lägger jag det i en egen "Recept"-tråd…

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Kenai
2008-03-24, 13:30
#9

ostmarängerna blev… hmm… smaklösa.. men jag hade bara mozzarella som sagt… och de blev som konstig konsistens också (vet iofs inte hur de ska bli? maränger för mig är knapriga, de här är som omelett)… kan konsistensen bero på att jag nog aldrig fick äggvitan att bli hård av nån anledning???

hade inga kryddor i heller (visste inte vad jag skulle ta, så jag hoppade över det)….

Royalwithcheese
2008-03-24, 18:43
#10

Jag trodde inte man kunde gøra marænger utan socker? Alltså att det ær sockret på något sætt som gør æggvitan hård? Annars løæt det ju gøtt med ostmarænger!

Kenai, som sagt mozzarella ær ju ganska smakløst så kanske inte så konstigt :P Det skulle sækert varit gott med lite basilika i..mmm.

Elaichi
2008-03-24, 18:49
#11

#10 Jodå, fast man måste vispa vitorna först, o sen i med osten o snabbt in i ugnen, för annars "smälter" de. (sådär som om bunken inte är riktigt ren….)

Grönmögelost är jättegott i! Eller olika kryddor… Mmm chilliost!

Aniara4
2008-03-24, 19:17
#12

#10 Vanliga maränger går inte att göra, tyvärr… Ledsen

Upp till toppen