Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Quinoa vs potatis?

2017-08-03 18:44 #0 av: jenniled

Är Quinoa ett bättre alternativ än kokt potatis anser ni? Hälsomässigt alltså helheten  inte bara räknat på kolhydratinnehåll.

Anmäl
2017-08-04 02:02 #1 av: hemul

Kanske. Potatis har mer av vissa näringsämnen och quinoa har mer av andra. Det som talar för quinoa är väl att det innehåller mer av t.ex. jod och selen, något vi antagligen får i oss alldeles för lite av.

Gå hit http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall och lägg till båda, välj "alla näringsämnen" (eller vad de kallar det) så kan du jämföra dem sida vid sida. Jag valde potatis kokt med salt. Den enda quinoan som fanns var röd quinoa kokt med salt, så det verkade rättvist. Är ju mest jämförbart så också eftersom quinoa ökar mycket i vikt när man kokar den, så att jämföra torr quinoa och rå potatis blir nog lite missvisande. Blinkar


Anmäl
2017-08-04 19:47 #2 av: Zepp

Variera både potatis och Quinoa för bästa hälsoeffekt!

Men altså.. om man inte desperat behöver gå ner i vikt eller är diabetiker så varför begränsa sig till antingen det ena eller andra?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-10-23 18:46 #3 av: smartatjejenmaria1980

#2 Ja, variation är alltid nyttigt!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.