Äta insekter?
Upptäckte att insekter är mycket bra mat näringsmässigt. Skulle ni kunna tänka er att äta insekter? Själv tycker jag inte är konstigare än att äta skaldjur som ju är "vatten-insekter". I o.f.s. så äter jag inte skaldjur heller.
"Insekter innehåller väldigt mycket näring, torkade kan många arter komma upp i dubbelt så mycket protein som rått kött och fisk . Vissa insektsarter är dessutom rika på fett samt viktiga mineraler och vitaminer, särskilt i larvstadiet." Citat från länken nedan.
Usch säger jag bara…
Men nyttigt. Passar LCHF väldigt bra.
Jo, det är det säkert. Men tanken på att äta en kackerlacka eller spindel… Usch, jag ryser….
Känns som att det skulle vara lite mat och mycket knaster
Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!
Jag tror man blir ganska mätt på feta maskar faktiskt.
Maskar? Yeack! Det är för fåglar och fiskar.
Insekter är traditionell och naturlig föda för människor.
Såg en gång ett program på tv där de stekte någon slags gula larver. Trots att jag just då var vegetarian tyckte jag faktiskt att det såg gott ut!!! Jag tror att vi allihop kommer att bli tvungna att omvärdera insekter som föda! Jag tror att mat-insekter är svaret på matbristen i världen.
Personligen förstår jag faktiskt inte hur man t.ex kan äta kor men inte hästar eller för den delen skaldjur men inte insekter. För den här f.d. veggisen är det faktiskt kött som kött!
Varför jämför man torkade insekter med otorkat kött? Vad säger det?
Man kan äta insekter levande också om man föredrar det. Många verkar faktiskt föredra insekter framför kött, vilket kanske inte är så konstigt då det är mer näring i dem.
Själv skulle jag kunna tänka mig att äta larver eller något liknande om det var en överlevnadssituation och jag inte hade något annat, men annars hade jag nog avstått.
#8, Det finns väl många som äter hästkött?
Hamburgerkött är gott.
#11 I Sverige, som jag tänkte på, är det inte vanligt att man äter hästkött mer än som 'hamburgerkött' på smörgåsen. Det köttet kommer ofta från Sydamerika. Var tar allt svenskt hästkött vägen? Och hur många hästmänniskor känner man som äter häst? Jämför med hur många komänniskor (bönder) som äter kor! Dubbelmoral enligt mig.
Jag kan inte tänka mig att äta insekter. Inte ens chokladdoppade myror. Fast myror ska kittla dödsskönt i kistan enligt djungelbjörnen Baalo.
*Du föddes vild. Låt ingen tämja dig. *😁👻
#13, Hästar är väldigt sociala djur som man använder som sällskapsdjur. Har man kor så har man det av anledningen att få ut något praktiskt av dom, till exempel för deras kött eller för deras mjölk, eller för uppfödning. Man skaffar inte en ko för att ha som sällskapsdjur. Psykologiskt sett så är det en helt annan situation.
(Själv har jag inte något emot att äta hästkött, men jag är ingen hästperson heller.)
#13 De svenska hästarna blir till Gustafskorv som är mums.
#10 Är det mer näring i torkade insekter än torkat kött?
Hur ser det ut på vitaminfronten och omega 3?
Vart tar det importerade åsneköttet vägen? Och det finns mer oxfile än slaktade oxar.
*Du föddes vild. Låt ingen tämja dig. *😁👻
Citatet taget från länken #7 "Vitamins and minerals In Angola, the caterpillar, Usta terpsichore M. & W. (Satumiidae), was found to be a rich source of iron, copper, zinc, thiamin (vitamin BJ and riboflavin (B2); 100 9 of cooked insect provided > 100% of the daily requirement of each of these minerals and vitamins (Oliveira et al., 1976). Winged adults of the termite, Macrotermes subhyalinus, are high in magnesium and copper, and the palm weevil larva, Rhynchophorus phoenicis F., in zinc, thiamin and riboflavin. In each case, 100 9 of these insects provided more than the minimum daily requirement. In Zaire, Kodondi, Leclercq and Gaudin-Harding (1987) analysed three species of satumiid caterpillars prepared by the traditional techniques of smoking and drying, and found them to be high in riboflavin and niacin, but low in thiamin and pyridoxine (B6). Feeding trials confirmed that, except for thiamin and pyridoxine, the vitamins sup- plied by the caterpillars are sufficient to allow proper growth of young rats. The caterpillars studied by Malaisse and Parent (1980), also in Zaire, proved an excellent source of iron; of 21 species tested, 100 9 of insects pro- vided (average value) 335% of the minimum daily requirement. In Mexico, axayacatl (a mixture of several species of aquatic Hemiptera), ahuahutle (eggs of the preceding), and jumiles (several species of edible stink bugs) are rich sources of riboflavin and niacin (Massieu et al., 1958, 1959). Sphenarium grasshoppers are high in niacin, while axayacatl is a rich source of iron. The high content of iron and zinc in many edible insects is of particular interest. Iron deficiency is a major problem in women's diets in the developing world, particularly among pregnant women, and especially in Africa (Ocr, 1986). Vegetarians everywhere are at risk of zinc deficiency. "
Citat från den här länken:
"In the past, meat and poultry products were from animals that ate insects and/or plants that were available naturally in their environment. Plants and insects have high levels of omega-3 fats, so the animals eating them are going to be high in omega-3 fats too. Today though, most commercially raised meat, poultry, eggs, and even farm-raised fish, are fed primarily grain - which is high in omega-6 fats, not omega-3's, so the meat, eggs, and fish are also high in omega-6. This combined with our own tendency to eat a lot of grain-based foods has led to a dramatic shift in the ratio of fats in our diets."
I Mexiko äter man massor med insekter! Själv har jag ätit myrägg med guacamole, mums . Aztekerna och andra fick mycket att sin protein genom att äta insekter (fanns inget boskap där på den tiden). Rostade gräshoppor med cayennepeppar, agavelarver och många andra insekter är vanligt, speciellt på landet. För de som inta har råd med kött (de allra flesta i landet) är det billig mat med mycket näring.
Sniglar är ju delikatesser. Har ätit det en gång i onyktert tillstånd, försökt nykter också men då klarade jag inte av det
Inlagda myror har jag ätit, tyckte inte det gav nåt - såg bara ganska äckligt ut.
Termiter i chili var starkt och man fick skal i munnen.
Nej, jag föredrar nog hästkött.
Dubbelpost
Det är så ställt här i världen att det finns oxfile i kossorna också!?
Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!
Här är några länkar till som jag hittade.
For Most People, Eating Bugs Is Only Natural
Sen hittade jag även näringsinnehåll för två olika insekter:
Mealworm Nutritional Info: Fat 27.2%, Protein 49.6%, Carbohydrates 6.9 grams/100, Calories 471 calories/100 grams
100 grams of cricket contains: 121 calories, 12.9 grams of protein, 5.5 g. of fat, 5.1 g. of carbohydrates, 75.8 mg. calcium, 185.3 mg. of phosphorous, 9.5 mg. of iron, 0.36 mg. of thiamin, 1.09 mg. of riboflavin, and 3.10 mg. of niacin.
Jag undrar dock om kolhydraterna är inklusive fibrer eller om de är nettokolhydrater, eftersom informationen kommer från USA.
Det skall tydligen gå att baka med insektsmjöl också.
Intressant läsning angående fetma, kolhydrater och insekter: Scientists explain why insects don’t get fat
#24 Det är nog inklusive fibrer, så man får nog dra en del på kolhydratfronten. Låter inte rimligt att det ska vara så värst mycket kolhydrater i gräshoppor och… mjölmaskar?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna
Magen vänder sig nästan, skulle aldrig komma på tanken! Inte ens om jag fick betalt….
I en nödsituation skulle jag nog peta i mig insekter för att överleva, men tanken att behöva göra det tar emot… Det handlar nog mest om uppfostran och värderingar; vi här i Sverige har fått lära oss att insekter är "smutsiga" och äckliga, i en del länder ses ju vissa insekter och larver som delikatesser…
Om de var tvättade och vällagade, så. Jordig mask direkt ur trädgårdslandet är inte min grej.
Sniglar är gott om man dränker dem i vitlökssmör. Å andra sidan är det mesta gott med vitlökssmör.
Eller som Baloo sa om att äta myror: "Visst! Kittlar dödsskönt i kistan!"
Fabricati diem, pvnc!
För flera år sedan prenumererade min mamma på ICA-kuriren, de hade då i ett nummer recept på maskburgare. Det stod att när man steker burgarna osar det en svag doft av gödsel… Låter inte så smakligt tycker jag…
Det finns ju många som anser att havsinsekter (skaldjur) är oätliga, jag är en av dem. Däremot är tanken att äta en välfriterad gräshoppa lite lockande.
Alltså, det enda som avskräcker mig från att äta insekter är vetskapen om att det finns människor som går och spottar, pinkar och slänger en massa skräp i skogen, där insekterna finns. Det är en fullständigt irrationell bacillskräck det handlar om, alltså.
Min morbror brukade, till sin storasysters, alltså min mors, stora förfäran äta myror när han var barn, men se, det blev folk av honom också.
raphanus
sajtvärd på Språk iFokus
medarbeider på Karbohydrater iFokus
skogsbär och svamp går bort av samma anledning?
#24 Räknar man på kalorimängden så ser man att det är nettokolhydrater (jag tror inte insekter och larver består av växtceller dvs fibrer).
Påståenden som "Plants and insects have high levels of omega-3 fats" vill man helst ha mer bevis för än bara en försäkran/påsående om att det är så….en referens till studier gjorda t ex.
Hmm… Där har nog gränsen gått för mig.
Då följer jag hellre viktväktarnas hungerdiet!
När jag var 12-13 och bodde i Kenya några månader testade jag deras delikatess, levande flygande myror. Det var väl ok att käka, men jag mådde illa efteråt, hehe. Hade nog inte vågat göra en sån grej i vuxen ålder!
Det är en kulturell vana, vilket kött eller föda man är van vid att äta. Skulle inte tro att skalbaggar, orm, spindel osv. är äckligt, det är bara att vi är ovana vid att äta det.
Själv har jag inget problem med att äta häst men hund eller katt skulle jag känna vara svårt… Rent psykologiskt alltså.
Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!
#36 Hur smakade det?
#13
Tror att man har en helt annan relation till hästar än vad man har till kor.Hästar är ju trots allt sällskapsdjur som hund och katt och de äter vi ju inte trots att både hund och kattkött är populärt i vissa länder.
När jag hade höns så åt jag inte av dem,om jag var tvungen att avliva någom gick jag ut med kroppen till räven så fick han mat.Själv köpte jag kyckling på ICA.
Tror att det är svårt att äta något djur man har namn på.
Vad får vi till middag,mamma? Ja idag är det din höna Greta serverad i currysås….tror inte att det skulle vara så populärt
http://www.winthers-skafferi.se/
Det smakade inte mycket, ganska neutralt. Kenyanerna själva menade att det smakade som mjölk, men jag tyckte väl mest att det var knastrigt. Det som var läskigt var mest att det var just insekter man ätit, och illamåendet var nog psykiskt påbringat.
#40 Är det inte lite jobbigt då de spinger omkring och sprattlar i munnen?
#41 Nej, man tuggar ju ihjäl dem direkt :D
Nä tack där går gränsen
#33 - Nej, jag äter svamp med stor förtjusning, men den borstar jag av och förväller innan jag äter den. Dessutom ser jag lite dåligt och har dålig känsla för vad som är vad. Om jag hittar ett litet kryp i skogen skulle jag inte vara säker på om det är en ätlig insekt eller ett kryp som inte är så lämpligt att äta. Antagligen är jag väl för urbaniserad. Funnes det myror i frysdidsken i Vi-butiken, så nog skulle jag köpa och äta, alltid!
raphanus
sajtvärd på Språk iFokus
medarbeider på Karbohydrater iFokus
Det kanske inte smakar så illa det är väl mer tanken på vad man äter som äcklar en. Sniglar är riktigt gott med vitlökssmör men sen börjar man tänka på vad man äter och då vänder sig magen. Det är väl många som tycker vi är helt galna som äter kräftor som vi tycker är en delikatess.
Om jag skulle stoppa en gräshoppa i munnen så får de slå ihjäl mig först.
Tyvärr så blir vi nog tvugna, det säg att det blir framtidens mat.
Jag går nog in i svält då om jag lever
Tyvärr så blir vi nog tvugna, det säg att det blir framtidens mat.
Jag går nog in i svält då om jag lever
Oj blev dubbelt pga fokus knasa sig
#45 Javisst har man ätit svamp med små vita larver i visserligen tillagade men ändå. Och hur många hallonmaskar har inte slunkit ner. Det man inte vet har man inte ont av.
Sån därgrovmalen kötfärs ser ju ut som ett gäng daggmaskar. Varför inte fixa en storskalig produktion av maskar och sälja på samma sätt. Går säkert att krydda upp och göra fina bantarbiffar av.
Jag har suttit på en strand vid Titicacasjön (Bolivia) och grillat padda över öppen eld! Konsistensen var ungefär som kyckling men smaken var mer som fisk! Riktigt gott faktiskt!
Jag tror som flera andra här, att det handlar om kultur och vana. Tror nog också att vi kommer bli tvugna att vänja oss i framtiden!
Nu har jag inte orkat läsa alla svar men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att äta insekter. En vanesak. Jag äter gärna kräftor och hur läskiga ser inte dom ut egentligen?
Jag tror att det kommer komma många insektsprodukter i framtiden pga av det höga proteininehållet. Anonyma biffar till att börja med, som inte ser så insektsläbbiga ut.
men Raphanus du kan väl behandla krypen likadant , borsta och skölja tusenfotingen eller vad det nu är! Same same but different!
Jag råkade förresten äta en myra en gång som hamnat på min macka. Det smakade typ ättika och var ganska gott egentligen men kändes lite äckligt ändå. Jag vill nog hekst att maten ska vara död innan jag äter upp den.
Jag blir faktiskt riktigt sugen på att testa när jag sitte roch läser i tråden. Jag äter ju alla skaldjur och mina favoriter ostronen är ju t.o.m levande så…
Men jag föredrar nog tillagade insekter som nybörjare ;-)
Kan man få tag på nåt sånt här?
min hjärna fyllde i några extra bosktäver : när jag sitter och läser i trädgården… hann tänka att du menade att testa någon insekt du fick syn på och hann också undra VAR man kan sitta och läsa i trädgården så här års, innan jag insåg att det står tråden!
#57 - Godis? Är det inte en massa socker i då?
raphanus
sajtvärd på Språk iFokus
medarbeider på Karbohydrater iFokus
Inte i larverna och grässhopporna som sagt. De är mer som chips. Däremot så innehåller de kanske tillsatser.
Hm, kolhydraterna i insekter kommer nog från deras kininskal, som jag tror vi kan smälta/bryta ner. Den som vill hålla nere kollisnivån ytterligare kanske kan skall de små liven.
ni som är sugna kan ju börja med mördar sniglarna… Lätt att få tag på… Har läst att man kan äta dessa… men fy va äckligt!!!
Har också svårt att äta ett djur som jag har haft som husdjur… Hade kanin när jag var liten och skulle inte få för mig att äta det idag. Det är säkert jättegott och inte konstigare än kyckling, men mentalt har jag lite svårt för att käka upp Prickens kusin… samma med häst kött… Finns så mycket annat att äta!
#61 Äta kanin är väl onödigt, det är för magert kött. Kycklingen har åtminstone det feta skinnet. Har hört att ankor ska vara bra på att äta mördarsniglar dessutom får man ägg och gott fett kött av dem.
#62, Onödigt och onödigt, det är gott, och det får man väl väga in också. Så länge man tar en fet sås till så går det väl.
Ok, har aldrig ätit kanin, så det vet jag inget om.
anka är jätte gott!!!
"…slemmigt, men mättande!"
Citat från filmen Lejonkungen.
Vore intressant med en insektskokbok som tar upp artbestämning, skalning, styckning, näringsinnehåll och såklart recept/tillredning/matlagning.
*Ryser*
tanken på att äta insekter känns inte frestande och då har jag varit modig nog att smaka en afrikansk fluga stekt i olja och kryddor.
en bravur för att vara jag
#68 En fluga blir man väl inte mätt på? Eller var den stor?
Hur smakade den?
Vill man ha något med högt fettinnehåll så är väl larver och maskar att rekomendera.
Såg en gång på TV en man som var på besök hos någon ursprungsbefolkning i något varmt land (kommer ej ihåg vart det var).
Han smakade där på deras lokala delikatess som var en gigantisk larv som åts levande. han sa att det smakade som en klick margarin. Hade det ändå smakat smör kunde man väl tänka sig att smaka, men margarin…? Näää….
Det kanske var smör han menade fast han sa margarin, vissa människor tror ju att de båda är samma sak. Tror knappast någon naturlig mat kan smaka konstgjort.
69# Nej jag vart verkligen inte mätt och det var med stor skepticism som jag åt den. Vi hade föreläsning om afrikansk matkultur och föeläsaren bjussade på kryddstarka insekter. Smakade mest kryddor och olja. Tror de suger åt sig en del frityrfett!
Mmmm… friterad kackerlacka.
69# Om jag minns rätt så var den lika stor som en geting
linda85 - Fint sätt att ge igen på tsetseflugorna…man äter helt enkelt upp dem!
Jag kan allt tänka mig att prova.
Pasi
ja vi kanske ska ta ge igen på våra svenska myggor eller inte varför inte spyflugan? Spyflugor friterade i olja. Förmodligen bättre än pasta, ris och potatis iallafall!
mmm…mumma!
#77 Bara hanspyflugor om jag får välja. Honorna hoppar runt på ruttna kadaver när de skall lägga sina ägg, blää!
78# USCH! *kräks*
#71, Skulle snarare tro att det var översättarna som gjorde den missen. För medlemmen av ursprungsbefolkningen pratade väl inte något språk som du förstod?
På sommarn går det såklart att vara ute och vandra och vända på stockar i naturen på jakt efter div. larver och skalbaggar. Men det enda riktigt kvantitetseffektiva tycker jag är geting/bi-bon.
Dock är det fortfarande väldigt svårt.
Det är väl inga större svårigheter att föda upp insekter de förökar sig ju snabbt och kräver liten mängd föda.
#82 (Getingsläktingen) myrans ägg är lätta att fånga, men olagligt av nån anledning.
Enklast är väl att vända på stenar, där under finns det ju en mängd kryp att plocka.
Jag tror jag skulle dra mig in i det längsta för att äta insekter.
Har dock provat att äta en(!) skogsmyra. Smaken var inget fel på men lite väl knastrigt för min smak…..och så nöp den mig i tungan också. Jag är väl långsam tuggare hihi
Det är konstigt att många av oss har så svårt att tänka oss äta insekter, eftersom jag tror det trots allt är artriktig föda för oss.
Jag gav faktiskt mina små gerbiler varsin larv (zophobas) härom dagen. Dom tvekade inte en sekund innan dom mumsade i sig den, fast dom inte har fått något sånt i hela sitt liv…
Vi är underliga!
Insekter är naturlig föda för människor. Har ätits inte bara vid brist av bytesdjur, utan annars också eftersom det är förhållandevis lätt att fånga insekter och det krävs inte mycket energi vid "jakten".
Dessutom är det mindre risker förknippat med att fånga några myror jämfört med en mammut, för att inte tala om de farliga papputarna.
Jag är mycket tveksam till att jag frivilligt skulle stoppa en insekt i munnen, vare sig den har "fyllning" eller ej!
Om människan skulle försöka livnära sig på insekter - hur mycket skulle hon behöva äta av dom?
*Älskling! Köper du med två kg insekter i morgon efter jobbet? Eftersom vi får gäster kan du väl ta en sort med fyllning?*
#88 Vet inte det, vissa insekter är giftiga och att bli stucken av en geting är inte heller trevligt.
#90 Man skall undvika alla små godbitar som ser ut som polkagrisar eller lakrits/citrongodisar.
Någon här som ätit myror/myrägg i mättande kvantitet?
På landet så rev vi ett av våra hus för att det var angripet av något rackarns mackabert otyg. Såg ut som en koloni, av hästemyredrottningar! Kryllade av dom verkligen. När vi rev upp taket så uppenbarades åttiotvåmiljoner av dessa monsterbamsingar på en yta av 3x6 meter. Dom var så många, och så stor att endast en myra som sprang omrking kunde ge upphov till ett ettrigt "tickade" från dess fötter. Allihopa tillsammans gav upphov till ett brussom man var tvungen att höja rösten för att göra sig hörd till.
Bet dom en så kunde man börja blöda.
Nu till poängen, skulle man leta upp deras nya tillhåll och ställa ut en tallrik med socker så vore detta en oerhörd enkel källa till en stor mängd föda. Jag undrar bara hurpass skadlig myrsyran är i större mängder? (Efter tillagning).
#92 Jag tror inte en protion myra med myrsyra är ett dugg skadligt…men för säkerhets skull, och för att slippa att ständigt bli biten i tungan så kan man ju inrikta sig på äggen och låta myrorna sköta samlingsjobbet (lägg duk i skugga och bryt upp boet så solen kommer åt, då bär myrorna äggen till duken och är lätta att samla in).
Likmaskar är en fin proteinkälla, fast det är inte så lockande att ha kadaver på balkongen för att attrahera sådana.
#94, Likmaskar är väl en fin proteinkälla för att dom äter upp kadavret. Då kan man ju lika gärna äta upp det själv istället.
#92 Oj !!!
Ja inte skulle jag vilja bli biten i tungan av en sån…..
men äggen är nog fina och saftiga
fick idag hem torkade larver med ostsmak från extremefood.se
inte smakat än, men senast så köpte jag larver med grillsmak, de var smaskens
Myrägg behöver inte skalas som tur är….för jag tycker tom det är jobbigt med vaktelägg (om man äter sig mätt).
#98 *asgarv* Jag ser dig för mig, Pasi, försökandes få skalet av dessa små mikro-mini ägg…
Å andra sidan, är det någon som skalar kaviar?
Fabricati diem, pvnc!
#99 - Smäll upp ett stånd på NK eller Östermalmshallen och du kan sälja kaviarskalare med handtag i polerad valnöt och Swarovski-kristaller för 3999:90. Varje burget hem måste ha en kaviarskalare!
raphanus
sajtvärd på Språk iFokus
medarbeider på Karbohydrater iFokus
3100 Ja, och en som matchar varje silverservis.
Versionen med swarowski-kristaller - det säljer vi bara till nyrika öststatsturister…
Fabricati diem, pvnc!
Det gäller att kaviarskalaren inte funkar för myrägg - ifall man skulle lansera en sån också….
Ni är roliga!
Men bra affärsidé tycker jag. Utöver skalare bör även skivare finnas i likartad design och ev tom kokare.
Skivaren, tycker du den ska vara inställbar för olika tjocklekar på skivorna?
Bättre med 3 olika skivtjocklekar som kompletterar varandra, så man får sälja mer.
Bra tänk, Pasi!
Jag bumpar upp tråden lite med nya frågor:
**
Är det någon här som har ätit besnäckade sniglar eller mördarsniglar (svenskfångade)?**
Det räcker att man ställer ut en spann med en ytterst liten skvätt öl i så har man fångat kilovis av dessa krabater följande dag. Jag vill minnas att förr i tiden så brukade unkarna mumsa i sig sniglar under fastan (då det ej ansågs vara riktigt kött), dock kanske det var av en annan sort. Har ett vagt minne av att det kan ha varit en avelsvariant av den där gigantantiska holländska snigelarten som det kryllar av där nere.
_**Finns det något hälsovådligt i någon av våra svenska snigelarter?
**_
det var någon krögare som provade att tillaga mördarsniglar, det var rätt mycket pyssel för att få dom ätliga men det gick ska se om jag hittar det
gick inte att lägga in i förra inlägget
Tänk om man kunde äta mygg (jag kan inte, är vegetarian…)!
Då skulle den "sommarplågan" försvinna på ett kanske miljövänligare vis, tänker myggspiraler o d…
I norra Sverige kanske menyn skulle bestå av sysslingen Knott - tänk att bli av med knott-terrorn.
Det finns ju så många av dessa insekter så en middag skulle väl inte vara omöjligt att införskaffa på ganska kort tid…
Hälsosamma fördelar: ger motion och protein. Och mer?
Är dessutom gratis (än så länge).
Undrar bara hur man bäst skulle anrätta dem… grilla på spett?
Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge." /Pearl Buck ♥· Medarbetare på Healing
Jag tänkte skriva ett nytt inlägg men först sökte jag på "snigel" för att se om jag hittade någon gammal tråd som belyste detta ämne och se här var det en MEN nu har jag suttit och läst igenom hela tråden och mår ILLA
Usch!
Detta var inlägget jag hade skrivit före jag tänkte posta det:
_________________________
Jag har av en slump hittat en sida om hur man förbereder egna vinbärssnäckor. (Tyckte det var intressant men verkade krångligt)
http://www.sr.se/cgi-bin/sormland/program/artikel.asp?ProgramID=312&Artikel=2099319
Men jag tänkte kanske inte försöka själv utan på att det verkar vara ok LCHF-mat, alltså kanske inte att jag skulle göra jobbet själv utan köpa färdiga.
Eller är det så att man knappast äter sig mätt på dem utan det är tillbehören som är halva grejen?
Jag har aldrig smakat på sniglar. Finns det någon som har gjort det här och vad tyckte ni? Var det så slemmigt som det ser ut att vara? Vad äter man till sniglar?
Urdumt inlägg kanske men frågar man inte så får man heller inte några svar…
_______________________________
Just nu känner jag mig bara konstig i magen av stekta insekter och urtagna mördarsniglar, ha ha!
Men om det är någon som kan besvara åtminstone någon av mina frågor så stort tack på förhand
#111 Sniglar: smakar lite som kompakta musslor, lite som tillbehören. De drar ihop sig av hettan och är inte slemmiga alls i konsistensen. Man har drösar med vitlökssmör till så de smakar mest vitlök. Mums, faktiskt.
Tillbehör - mer vitlökssmör, grönsallad, kanske lantbröd att doppa i det smälta vitlökssmöret.
Helt OK tycker jag, men jag är å andra sidan allt annat än kräsmagad. (Har ätit de flesta djur utom orm, med varierande förtjusning. Det äckligaste var hästskokrabba, följt av störrom och valbiff. Groda fick jag astma av)
Jag har aldrig hört att man kan äta mördarsniglar, hur gärna man än skulle vilja trots Pennylanes inlägg ovan, men våra vanliga vinbärssnäckor går alldeles utmärkt (sägs det, har inte testat själv, men min mormor visste hur man gjorde). Jag spanar på våra vinbärssnäckor längs cykelvägen hem från dagis när det har regnat…
Fabricati diem, pvnc!
#112 Har du käkat groda?! Isch… Jag är alltför kinkig..
Men jag tror jag såg en burk sniglar på konsum sist jag var där (osäker…) men jag vill ju inte bara köpa en burk, öppna och sen tycka det var det äckligaste jag ätit efter att ha käkat kalla sniglar ur en burk. Jag vill vara lite förberedd först, så jag vet vad det ska vara till.
#113 Om man köper en burk ska sniglarna värmas, helst i ett snigelfat med en klick vitlökssmör på varje. Annars kör man in dem i ugnen en stund i en liten form.
Inte ens jag skulle äta kalla sniglar om jag inte var extremt hungrig.
Man kan också köpa hela i skalet fyllda med örtsmör och då får man tillaga dem från scratch hemma. Helst ska de stå i grovsalt och koka ihop i sin egen vätska.
Groda, eller rättare sagt grodlår, smakar en blandning mellan räka & kyckling (dvs ingenting särskilt) och är som pilgrimsmussla i konsistensen =vit & trådig.
Fabricati diem, pvnc!
Ha, ha, ok tack det var ett bra tips, att värma dem före jag käkar dem
Tack för hjälpen!
Ska se om jag kan finna en burk i butiken, klart jag måste våga testa…
Sniglar är precis lika överskattat som ostron och pilgrimsmusslor, sniglar smakar vitlök och ostron saltvatten och pilgrimsmusslor på sin höjd lite salt!
Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!
#116 Precis, ostron smakar saltvatten, eller möjligen det man häller på dem (citron eller tabasco).
Men det är lite… kaxigt att våga äta dem. Fast jag gillar pilgrimsmusslor jättemycket, särskilt med avocadosalsa till…
Fabricati diem, pvnc!
#117 - Pilgrimsmusslor tycker jag både ser ut och smakar som Abbas naturella fiskbullar. Jag skulle inte märka nån skillnad om någon serverade fiskbullar och sa att det var pilgrimsmusslor i alla fall.
raphanus
sajtvärd på Språk iFokus
medarbeider på Karbohydrater iFokus
Snacka om överskattad och haussad mat som stjärnkockarna slänger sig med i dag, scallops hit och scallops dit, för mig finns inget du kan göra med dom som gör att de skulle bli värda sitt pris/kg. Detta är naturligtvis min högst personliga åsikt!
#118 Ingen dum jämförelse med fiskbullar och vilken skillnad i pris.
vete 17 om jag inte skulle föredra fiskbullarna?
Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!
Jag känner skillnad på fiskbullar och pilgrimsmusslor, dels på konsistensen dels på det faktum att jag är galopperande, ring-112-allergisk mot i princip all fisk (utom broskfiskar, tonfisk och makrill) men tål skaldjur rätt hygglo.
Och vi pratade om smaken på pilgrimsmusslor, att de inte är prisvärda håller jag med om. Lite samma sak med sniglar.
Fabricati diem, pvnc!
-Sniglar är gott/nyttigt och faktiskt gratis när du hittar dem, men kräver en del förberedelser.
.Hamburgerkött i Sverige är för det mesta nöt.
-Oxfile på restaurang/pizzeria är för det mesta åsnekött
-Torkat , lite över-välhängt/lagrat hästkött heter något på arabiska/grekiska…vet inte namnaet på svenska. Men är väldigt salt och gott i tunna skivor.
-Har provat grodlår…helt ok! som kyckling med fisksmak
-Insekter som gräshoppa,larv skulle jag kunna tänka mig att prova…Helst friterad!!
-Orm har jag aldrig provat…men vad är skillnaden? Kött som kött…orm, kanin, häst, ål, skaldjur, inälvor…eller insekter?
Orm… jag är villig att prova det i bitar, typ på grillspett eller i gryta eller i soppa.
Men jag har kommit in i ett kök där det helstektes flådd orm i stekpanna och då flydde jag raskt och tillbringade en timme med benen uppdragna under mig på motorhuven till en bil hysteriskt gråtande. Jag och ormar, särskilt vid överraskningseffekt, går inte riktigt ihop.
Det är inte principen, det är den ringliga formen.
Snakes, why did it have to be snakes? som Indiana Jones sa
Fabricati diem, pvnc!
#120 - Men är du helt säker på att Abbas fiskbullar verkligen är gjorda av fisk?
Det kanske är kärnavfallet / trålarseptiktanksavskrapet / någon-annan-äcklig-billig-restprodukt du egentligen är ring-112-allergisk mot.
raphanus
sajtvärd på Språk iFokus
medarbeider på Karbohydrater iFokus
#123 Möjligt, Raphanus, men eftersom jag blir jättesjuk av att röra vid lax&dess kusiner, torsk&vitfiskar, aborre/gös/gädda osv betraktar jag fiskbullarna som radioaktiv zon. Sedan om det är något MER än fisken jag reagerar på låter jag vara osagt.
Fabricati diem, pvnc!
Kom på det …Pastrami borde vara motsvarigheten jag tänker på. Det heter något annorlunda på arabiska
Har hört att den ursprungliga arabiska varianten var kamelkött…men jag har också ätit åsnekött på det viset. Och att det inte var friska arbetsglada kameler och åsnor som slaktades och torkades.
Hmm..Finns tydlingen samma beredning av olika sorters kött
nja det står ju att NAMNET pastrami KAN härstamma från det… pastrami är rökt och inte torkad
Någon här som har erfarenhet av att äta havets insekter?
Har trummat igång halva släkten för att fiska riktiga (stora) krabbor igen, m.h.a. våra gamla hummertenor igen.
Vill minnas att jag läst att det skall vara ok att fånga och tillaga strandkrabbor/tångräkor med.
Planerar att vid nästa visit till landet, ta och fiska så mycket krabbor, fånga så mycket musslor etc som jag bara kan (flyttar snart, så allt i födoväg är välkommet - då mycket av min inkomst kommer att gå till inköp av andra saker).
Själv har jag missat sjöborrar, maneter och annat liknande.
om någon har provat är jag som vanligt nyfiken på en rapport,
Fabricati diem, pvnc!
Maneter! Hmm… geléklumpar… vad kan man göra av dem? Koka eller steka? Låter lite… mindre gott
#129 Lär finnas torkade asiatiska maneter som sedan blötläggs. Ska tydligen bli som svamp på burk i konsistensen.
Har som sagt inte provat.
Fabricati diem, pvnc!
Hittade den här roliga videon på Youtube:
Men himlar så äckligt, jag tror jag kräks!
djurplågeri har jag inget till övers för vare sig det gäller lamm, grisar, kor eller skalbaggar…
När jag var i Australien hade vi bush food och det innebär också insekter som Witchetty grubs och myror. Sen fanns det annan mat till som sjögurka, crabbs, sniglar osv. Allt var absolut super bra …… mumms……
Vänliga hälsningar Stephan
Åååh, stackars skalbaggar, bli uppstuckna levande på pinnar… (Där slutade jag titta)
#135 Asiatiska kackerlackor…men lika elakt för det.
Såg en kackerlacka utomhus i NORRLAND 22/6…den kom springande förbi mig när jag satt och bytte däck på bilen.
#136 - Kanske var där på semester (kackan)… (Hann ni växla några ord?)
Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge." /Pearl Buck ♥· Medarbetare på Healing
#137 Nä, den verkade ha bråttom till nåt!?
#139
Oj, vad läckert…..
Vänliga hälsningar Stephan
Ja, varför inte! Väldigt lättillgängligt är det ju! Det var väl det vi åt ganska mycket av innan jordbrukstiden, mammuth kan ju inte varit det mest lättfångade precis…
Baka med grässhopsmjöl. Mums!
_"Fruitcake, Desert
1 cup Cricket or Grasshopper Flour
1/4 cup Cherries, Dried, Chopped
1/4 cup Cranberries, Dried, Chopped
1/4 cup Water
This recipe is very traditional amerindian and does not take into account advances in cooking technology -such as yeast. It
is, however, a wonderful nutrition bar packed with protein, carbohydrates, sugars, and about 2% fat (better than most
granolas). Mix all ingredients together to make a coarse dough. Pull off enough dough to make finger-sized strips and lay
these on a lightly oiled cookie sheet. Bake at 350oF for 20 min or until the outside is deep tan (adjusting for the colour of
the flour) and a toothpick stuck into one comes out clean. Cool and serve as nutrition bars for snacks, hiking, or camping or
store for later use.Var. - Add 1/4 c Rolled Oats and a tad more Water to make this more like a granola bar. Var. -
Substitute other Bug Flours for slightly differing taste. From Edible Insects"_
Undrar om det går bra att använda insektsmjöl till annan bakning.
Kom att tänka på andra skadedjur som man kan äta: råttor och möss. Det är väl prima kött, eller hur?
Kom att tänka på andra skadedjur som man kan äta: råttor och möss. Det är väl prima kött, eller hur?
skulle inte ha några som helst problem med att äta insekter, har funderat på det flera gånger men vet inte riktigt vad man ska äta
googlade någon gång och var en som varnade för att äta insekter från stånd ute på gatorna utomlands, var tydligen vanligt att folk sprang ut på fälten och plockade döda insekter efter att dom hade besprutat dom och alla insekter dog…
#12 kommer att tänka på den här gamla från tjuvtittat: vinnare
Kanadensisk restaurang serverar insekter
Nä jag har tittat på Bear Grylls när han käkar insekter, han säger att det är nyttigt käk men grimaserar när han äter dom och säger att det smakade förbaskat illa
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus
Smaken skiljer sig väl från insekt till insekt. Vissa insekter anses t.o.m. vara riktiga delikatesser.
Jag tror att jag vill prova att använda insektsmjöl först innan jag prövar äta hela.
Fy fan! hur kan de ens äta det där? Jag skulle kräkas direkt.
#149 Håller med, skaldjur är vidrigt.
#150: Skaldjur? det var ju insekter som diskuterades! själv är jag galen i skaldjur dvs kräftor, krabba och hummer, men en insekt! nä, där går gränsen
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus
Om jag blev lämnad vilse i naturen på vintern var det första jag kom på att äta, vad som fanns under stenarna.
#151 Så havsinsekter går bra för dig, men inte de som finns ovan vattenytan? Jag skulle utan att tveka välja en gräshoppa framför en räka om jag var tvungen att välja.
#153: Jag väntade mig den kommentaren från dig, men skaldjuren räkor, kräftor, krabba och hummer är ingalunda några havsinsekter, dom tillhör gruppen leddjur och skiljer sig anatomiskt markant från insekterna, bl.a. har dom ett fullt utvecklat blodomlopp som insekterna saknar, visserligen har dom blått blod men det funkar det också
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus
det har jag med!
haha nä där ljög jag.
#154 Och? Jag vet mycket väl att de egentligen inte är insekter, men de är lika vidriga för det. Jag önskar nästan att jag hade skaldjursallergi för det skulle göra det så mycket enklare att tacka nej när man blir bjuden på det. Om man inte äter räkor så är man tydligen konstig.
#156: Har du aldrig hört talas om vita lögner? säg att du är skaldjurallergiker (he he då blir det mer räkor över till mig, mumms )
Det där visar bara hur olika vi är, jag tycker insekter är äckliga men skaldjur har jag inget emot, tycker bara att det ser läckert ut, mums fillibabba! Nu på Lördag skall jag sätta i mig närmare ett kilo räkor det kommer att bli kalas det!
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus