Annons:
Etikettallmänt-om-kost
Läst 57177 ggr
Margareta
2012-01-07, 19:14

LCHF-definitionen

LCHF-magasinet gick under första årgången ut med en definition om vad LCHF är, enligt dem som startat kostrådgivningen inom LCHF. Här kommer definitionen i sammanfattad form och utan bilder.

Egentligen är definitionen väldigt enkel. LCHF står för lite kolhydrater, normalt med protein och resten av näring och energi i form av naturliga fetter. Det blir Low Carb, High Fat i praktiken.

**Det enklaste är att utgå från kolhydratgränsen…
**Max 2 % av energiintaget i form av kolhydrater är strikt LCHF. Det blir max 10 gram kolhydrater om dagen för den som äter 2000 kcal.

Normal LCHF tillåter upp till 25 gram kolhydrater om dagen. Det motsvarar ungefär 5 % av energiintaget (5 E%). Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%).

20 E% kolhydrater om dagen kallar vi för kolhydratreducerad kost. Det blir ungefär 100 gram kolhydrater per dag för den som är måttlig i maten. Detta är inte LCHF och man kan inte förvänta sig LCHF-kostens alla hälsovinster vid den kolhydratnivån. Men det kan vara en utmärkt kost för den som är frisk och motionerar. Flera av dagens ”LCHF-böcker” närmar sig den kolhydratnivån, men det kan vara svårt för läsaren att inse eftersom man inte anger matens kolhydratinnehåll.

30 E% kolhydrater om dagen och uppåt är kolhydratbaserad kost. Så mycket kolhydrater har människan aldrig kunnat äta före jordbruksrevolutionen, åtminstone inte i vårt klimat. Den som kallar detta för lågkolhydratkost är förmodligen en fuskande forskare eller en försäljare av spannmål och GI-böcker…

Sten Sture Skaldeman
Chefredaktör LCHF-magasinet

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Marianns LCHF Mat & bak
2012-01-25, 09:25
#1

Jag tycker detta är jätte viktigt att det kommer en definition av vad som är LCHF och att kolhydrats delen definieras är super.

Seda skulle jag tycka det vara bra om man också lägger till (får på pränt) protein och fettdelen, så de flesta kan få en uppfattning om hela fördelningen.

Men det kanske kommer?

Margareta
2012-01-25, 10:52
#2

Den finns så vitt jag vet redan och skiljer sig inte från Livsmedelsverket.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Jennix
2012-01-25, 15:50
#3

En väldigt bred definition, det säger ingenting om

  • varifrån kolhydraterna ska komma, vare sig när det gäller stärkelse eller fruktos/glukos osv,
  • eller vilka livsmedel som anses vara OK - dvs ska man räkna små mängder spannmål som LCHF, om de håller sig inom gränsen för mängd per dag?
  • eller hur pass stor mängd som är OK per måltid - och har man inte då gått ifrån tänket om att hålla blodsockret balanserat?

Om man äter fakir hela dagen och sen äter en samlad pott kolhydrater skulle det kunna räknas som LCHF, enligt denna definition? Jag tolkar det så.

Men jag inser att det är så det är och jag kan inte bestämma det. Flört Synd bara att det inte håller i verkligheten, vare sig med hälsa eller viktnedgång - det är oerhört FÅ med stor övervikt som går ner i vikt med en så bred kosthållning.

Det har märkts redan för flera år sen, att den breda definition av LCHF med massor av mejerier, leder till att många har stora problem med att gå ner i vikt och de förstår inte varför, då de allmänna rekommendationerna föreslår en kost som innehåller mycket mjölkprodukter.

Missförstå mig inte nu, jag vill inte verka negativ eller grälsjuk - jag är bara intresserad av diskutera hur detta ska funka och hur det kan tolkas av någon nybörjare.  Glad

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Margareta
2012-01-25, 15:54
#4

Något blev fel i mitt ovanstående inlägg. Halva klipptes. Proteinmängden är samma som SLV. De uteblivna kolhydraterna ersätts med främst animaliskt fett.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

RobinEH
2013-01-22, 18:08
#5

"Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%)." "20 E% kolhydrater om dagen kallar vi för kolhydratreducerad kost. Det blir ungefär 100 gram kolhydrater per dag"

Vad äter man för LCHF då man äter mellan 11E% och 19E% kolhydrater?

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

[Petronella Pip]
2013-01-22, 18:20
#6

Menas det inte att det som är mellan normal LCHF och upp till ca 20 E% är kolhydratsreducerad, så tolkar jag det, men det är lite konstigt formulerat, det medges!

Annons:
Medlem
2013-01-22, 19:54
#7

Men var har Sten Sture fått dessa definitioner ifrån?

Upp till toppen
Annons: