Annons:
Etikettallt-om-lågkolhydratkost
Läst 16216 ggr
Immeliten
2011-12-12, 13:07

Mjölkproteinets ev farlighet??

Jag har läst om att mjölkprotein (kasein) tydligen har en mycket stark koppling till åderförkalkning och annat elände som tex autoimmuna sjukdomar. Jag är nyfiken på vad ni här på forumet som är mer påläst än jag om det har för åsikter och insikter om det….

Annons:
MajaL
2011-12-12, 13:23
#1

Oj! Fy! =/

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

Fridaaaa
2011-12-12, 13:25
#2

Jag tror ärligt talat inte på det.
Dem kommer ut med saker var år som är farligt att äta/dricka.
Så jag har slutat tro på allting.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

morgengry
2011-12-12, 13:59
#3

Det är inte kaseinet som sådant, det finns i ALL mjölk och är den man använder när man gör ost.

Det är en muterad form av kasein, som heter beta-kasein A1 som endast finns hos kor, och finns mest i vissa koraser, som Holstein (SLB) och minnst i de "gamla" raserna som Islandska kor (härstammar från våra fjällkor), Zebu, Guernsey (lik jersey) några ursprungliga franska och sweitziska raser (som jag har glömt namnet på)

Detta kasein finns INTE i get, får, kamel, häst mjölk. Varfför en del som inte tål komjölk, tål andra arters mjölk.

Och även om man "inte tror" på dets farlighet, så finns det mkt forskning som visar på att det är så.

Finns också mejerier i andra delar av världen (New Zealand ex.) som endast köper A1 fri mjölk, från bönder som väljer raser med lågt A1 och därutöver testar deras kor individuellt.

Så ifall de kan på New Zealand, så kan vi också här, isär därför att vi redan har våra fjällkor, som borde vara den med minst A1 här i Sverige. Då gäller det bara om att trycka på, och få några bönder/mejerier att producerar denna mjölken.

Eller börja med getmjölk istället? finns redan i affärerna.

Som kunsument måste man vara med att göra en förandring, vi måste våga fråga efter hälsosam mjölk.

Det tror jag är bättre än att helt sluta med mjölkprodukter.

Men detta är som sagt min åsikt. Jag jobbar själv inom mejeri, och är därför intresserad i ämnet, samt att jag skulle grava min egen grav om folk slutade med att äta ost ;)

Jag visste redan från början att getmjölk inte hadde samma proteinsammansättning som kor, men då jag så att de Isländska korna inte heller har det, blev jag glad, de härstammar ju från våra gamla nordiska raser där fjällkon är en av dom. Så jag drog den slutsatsen själv, att då även fjällkor måste ha ingen eller lite av denna A1 i mjölken.  Och netop därför ser jag en stor möjlighet för utveckling, och chancen att få A1 fri mjölk i affären, som en möjlighet inom näre framtid. Bara det att nån bonde/mejeri måste veta om att behovet/efterfrågan finns. Om jag själv hade pengar att stara eget, så var det helt klart denna vägen jag ville gå!

Seglarina
2011-12-12, 14:22
#4

#3 Intressant, hade jag ingen aning om. Den moderna mjölkkon är ju framavlad för att den ska ge så mycket mjölk som möjligt, med enorma djuver om vi ska ställa om till att köpa mjölk från fjällkor istället lät dem mjölken bli väldigt dyr. Så som maten produceras i vårt samhälle, verkar det som det enda raka om man ska vara fri från allt5 skit är att ha en egen gård och leva av självhushåll.

Ska vi skapa ett LCHF-kollektiv?

morgengry
2011-12-12, 14:50
#5

Ja det skulle bli dyrare, men det behövs inte att bli otroligt mkt dyrare faktiskt. Fast det beror kanske också på vilken nivå man vill ha, om man vill ha absolut A1 fri mjölk, eller om man kan acceptera att det finns lite i.

Redan nu finns det många bönder som har några fjällkor tillsammans med de andra de har, dessutom har jersey också mindre A1 och även SRB (de röda svenska) som det finns många av än.

Dessutom, så den mjölken de ger innehåller mera torrstof, dvs att det har mera fett, mera protein och flera mineraler totalt set pr. L/mjölk. Vilket jo borde ge en högre pris, varfför ska vi betala för vatten egentligen?

Sen vet jag med jersey (har jobbat med dem) att de producerar mest energi sammanlagt/foderenhet de äter. De är alltså bäst på att omvandla det foder de äter till energi, vilket gör dom mer ekonomiska än SLB. Jag vet inte eksakt hur det är med de andra raserna, men skulle tro att ialf. fjäll (och kanske även SRB) är mera ekonomiska än SLB. De är ju alla mindre, och kräver mindre mängd foder till deras egen kropp än de stora.

Om man gör hårdost, så får man 1kg ost på 11L vanlig komjölk, och 1kg på  6-8L jersey/fjällmjölk.

Så jag hejar starkt på  dom båda!

LCHF kollektiv är en jättebra ide. Finns redan självhushållande ekologiska kollektiv/bondesamhällen runnt om. Om de äter LCHF vet jag dock inte.

Annars finns det ju alltid plats för en get på balkongen??

MajaL
2011-12-12, 15:05
#6

Detta finns bara i mjölk då? Inte havredryck eller sojadryck? Alltså som man ju kan dricka istället för mjölk.

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

Annons:
xxl
2011-12-12, 15:17
#7

#6 men snällanån, detta e väl en diskussion om lchf o mjölk. finns nog inte nån någotsånär "renlärig" lchf;are som använder dessa produkter

nu gäller det

 

Zepp
2011-12-12, 15:30
#8

Det vore himla märkligt om Kasein i sig är farligt för oss, då det står för 60% av proteinet i modersmjölken!

"Casein (pronunciation: /ˈkeɪsiɪn/, from Latin caseus, "cheese") is the name for a family of related phosphoprotein proteins (αS1, αS2, β, κ). These proteins are commonly found in mammalian milk, making up 80% of the proteins in cow milk and between 60% and 65% of the proteins in human milk."

http://en.wikipedia.org/wiki/Casein

Det är som#3 säger att visst kasein kan vara allergiframkallande.. för vissa!

I övrigt så har man framfört olika befängda ideer om att det skulle kunna framkalla altt möjligt från Autism till cancer.. men det har allrig kunnat ledas i bevis.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

JAUS
2011-12-12, 15:34
#9

Ja, ett LCHF-kollektiv eller kanske en ekoby med paleo/LCHF-inriktning. Då blir det mycket lättare att leva och äta, då man lever med andra som har ett liknande levnadsätt. Tänk att få äta opastöriserade A2-mejerier, odla ekologiska grönsaker, ekoägg från frigående höns och ankor, ekogris (som får böka fritt) och gräsbeteskött (från kor och får som äter endast gräs och hö). Det är ju lättare att sammarbeta flera tillsammans än att försöka ha självhushåll på egen hand.

#8 Det är inte samma kasein i A1-kor som i modersmjölk. A2-kors mjölk ligger dock närmare den mänskliga modersmjölken. Det hänger alltså på vilken typ av kasein mjölken har.

MimLan
2011-12-12, 16:12
#10

#3, 5 Finns det alls någon diskussion om detta bland mjölproducenter?

MajaL
2011-12-12, 16:23
#11

#7 Sorry om jag trampade dig på tårna genom min undring.Förvånad Men jag har aldrig besökt sajten tidigare, vet inte vad lchf är. Obestämd

Hittade hit via "uppdaterade inlägg".

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

Zepp
2011-12-12, 16:48
#12

Skrattande Trevligt med besök.. men soja och havre är nästan skällsord här. Skrattande

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

MajaL
2011-12-12, 16:50
#13

#12 Jaha. Glad

Med vänliga hälsningar

Maja Cool

www.majalind.se

 

 

 

Annons:
morgengry
2011-12-12, 16:54
#14

#10

Har ingen aning alls faktisk. Men om det finns i andra länder så är det väl bara en fråga om tid innan nån börjar fundera på det i vår del av världen? Jag tror att de flesta inte har nån aning om att det är så pass stor skillnad på kaseinet och att vissa inte tål det så bra, och det gäller ju även bönderna. Sen ska de ju finnas en efterfrågan också innan att nån vill producerar sånt. Sen finns det ju gårdsmejerier med både får,  get och fjällkoprodukter, så det går att köpa som sagt, men jag har inte hört argumentet att det var A1-fritt.

#11

Finns visst LCHFare som drickar soja-havremjölk, så jag tyckar det var en bra fråga. Och som nån annan har svarat så finns ju inte kasein i annat än däggdjursmjölk, och därför är denna debatten inte relevant för dom som väljar att dricka soja-havremjölk. Synd att du ska bli påhoppat pga en fråga.

Ingen vet allt, och om man inte vågar fråga vet man ännu mindre!

Immeliten
2011-12-12, 21:44
#15

Jag läste Staffan Lindebergs bok "Ursprunglig föda - vad vi borde äta och varför vi inte gör det." och där hänvisar han till en massa studier där det tydligen om och om igen bevisats att mjölkprotein orsakar åderförkalkning mm. Jag har ingen aning om det är olika med getmjölk eller om det spelar roll vilken sorts mjölkprotein osv det gäller i dessa studier….

Jag pratar inte heller om allergi eller överkänslighet som sådant mot mjölkprotein eller mjölksocker. Jag har inte problem med nåt av det på DET sättet. Får ingen akut reaktion alltså. Däremot undrar jag över den långsiktiga påverkan som tex åderförkalkning som det kanske tar 20-30 år innan det visar sig…Precis som det kan ta mycket lång tid innan man får cancer (om alls) av tex rökning eller annat skadligt pga att kroppen är så pass motståndskraftig. Men skulle det vara så att det faktiskt FINNS belägg för att mjölkprodukter inte är särskilt bra i det långa loppet så kommer då jag ta det litet piano med dem. Helt kan och vill jag inte sluta i dagsläget, men man kan ju tänka efter litet iaf…

Sen om det är bättre med mjölk från andra arter än vissa kossor…? Finns det bevis för att dessa andra sorter, vare sig det är från kossor, getter eller annat,  INTE ger samma negativa effekter som det där beta kasein A1?

MajaL = I havre och soja finns det andra ämnen som inte är bra att äta/dricka som tex lektiner och fytoöstrogener mm.

Immeliten
2011-12-12, 21:49
#16

Och även om jag nu råkar skriva MJÖLK ibland så menar jag mjölkprodukter och framförallt mjölkPROTEINET i dessa!

Fridaaaa
2011-12-12, 21:54
#17

jag tänker då inte sluta med mjölkprodukter eller mjölk.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Jennix
2011-12-12, 22:11
#18

Mmm, jag personligen är rätt skeptisk till mjölkprodukter och tillhör den grenen av LCHF som råder folk att faktiskt äta rätt lite mejerier. Jag tror inte det är det vi ska basera huvudelen av maten på.

Som jag ser det, så var LCHF från början inte så fokuserat på mejerier utan det är något som kom senare.

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

[Pennylane1]
2011-12-12, 22:43
#19

LCHF från början… var väl Annika D som utformade mer eller mindre och där är det väl en del mjölkprodukter , fil tom tror jag? I de där listorna som man tog del av: ät mycket av: ät lite av , ät helst inte osv.

men  fokuserat på mjölkprodukter kanman väl inte säga förstås, men det tycker jag väl itne att det är nu heller?

morgengry
2011-12-12, 23:07
#20

#15

Jag vet inte hur mkt forskning som finns, orkar inte heller kolla igennom det nu. Men jag vet att det finns massor som INTE tål komjölk som tål getmjölk, fast det är ju inga bevis som så, bara anekdoter, typ.

Men här finns ett studie från Island, där dom tror att småbarns intag av  mjölk har betydning för utvecklingen av diabetes sen i livet. Där dom så skillnader på isländska barn och skandinaviska barn, där de isländska inte fick diabetes i lika stor utstäckning som i de andra skandinaviska länderna.  SAMTIDIGT som de tog prover på kunsummjölken fra olika mejerier i alla länderna. Där mätte de innehållet av det muterade kaseinet. Och de så att det inte fanns på Island men fanns här.

Att det inte är ett bevis i sig är ju sannt, och jag vet inte hur mkt forskning som finns. (Ska ta reda på det en dag jag har energi)

Men som jag har fattat det så finns det ändå gott om studier som visar på att mjölk inte är så hälsosamt som de (Arla) sägar. Och då jag nu själv tyckar att mjölk är ett fantastiskt livsmedel, så tyckar jag det var intressant om det fanns raser eller djur där man inte fick de negativa effekterna.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16407643

Annons:
Zepp
2011-12-12, 23:29
#21

#15

Det är en mycket bra bok.. även om jag inte håller med om allt!

Men jag håller inte med om allt som står i alla LCHFböcker heller.

Sen så.. han talar väldigt svepande om massor av djurstudier som stöder hans hypotes om kasein som åderförkalkande.. utan att hänvisa till någon särskild.

Förutom DASHstudien som är en vegetarianstudie.. dvs en studie som har som mål att visa att en vegetarisk kost är bättre än en animalisk.. den har på grund av upplägg och en hel del andra brister mer eller mindre förkastats inom vetenskapsvärlden som ett stöd för något som helst.

Numera har man betydligt bättre kunskap om processen för Arteroskleros (åderförkalkning).. förr trodde man det var fett som kläggade igen kärlen.. numera är man mer inne på linjen om snabba kolhydrater som glykoliserar lipoproteiner, små rackans LDL som oxiderar och inflamatoriska processer.

Man bör tillminstone anlägga ett försök att komma med en hyppotes om hur kasein orsakar Arteroskleros.. dvs en biologisk mekanism!

Nu har jag inga problem med mjölk.. då jag är laktosintollerant, det blir mer ost o smör för min del.

Som sagt läst en hel del studier, om både ditten o datten.. vad som är frapperande är att de med högt intag av olika mjölkprodukter ofta har en lägre incidens av av fettma och en hel del andra välfördssjukdommar.

Vill nog ha mer seriösa studier som kan förklara mekanismerna mellan kasein och välfärdssjukdommar innan jag anser det farligt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

JohanKarl
2011-12-12, 23:57
#22

Jag har också hört det här om A1 vs andra varianter av kasein.

Enligt obekräftade rykten så bryts kaseinet ner vid lång lagring av ost - så, gå loss på äkta parmesan (36 mån lagring) eller nåt annat liknande. Skrattande

Försöker därför begränsa mig till får/getost, eller långlagrad komjölksost. Min egen favorit är en långlagrad ost gjord på opastöriserad mjölk från alpkor - jag säger inte vilken, för då blir det ingen över till mig.

Zepp - kopplingen till autoimmunitet är ganska snarlik för kasein och gluten, men kasein kan brytas ned i magsäcken om man har frisk magsyrefrisättning/enzymfrisättning, vilket är omöjligt med glutenets lååånga proteinkedjor.

Men det säger förstås inget om ateroskleros.

Zepp
2011-12-13, 01:52
#23

Det finns många andra studier som tyder på att en ökad mjölkkonsumtion skyddar mot diabetes.. och de klarlägger inte heller förloppet.

"Numerous epidemiological studies have revealed that high consumption of milk and dairy products may have protective effects against coronary heart disease (CHD), stroke, diabetes, certain cancers (such as colorectal and bladder cancers), and dementia, although the mechanisms of action are unclear."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22129373

Och andra orsaker till typ1 diebetes.

"Conclusion: The significant decline in TJP1 expression in CD patients, particularly in those with coexisting T1D, was accompanied by an increase in FOXP3 expression. This might reflect an attempt to maintain immune tolerance to counterbalance the loss of mucosal integrity in the small intestine in CD associated with T1D."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21832836

Dvs läckande tarm.. vilket på inget sätt fritar A1.. det kan ju vara så det tar sig in i kroppen i osmält tillstånd.

Men sista ordet är inte sagt ännu.. många hypoteser finns.. inga är helt stringenta, mycket återstår att forska om, innan vi har svaret.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Jennix
2011-12-13, 08:01
#24

#19  Mmm, beror på hur man ser det. Jag har varit med rätt länge och det är INTE Annika Dahlqvist som ligger bakom allt, hon har varit med länge - det är inte samma sak. Och hon har blivit en frontfigur, men det är inte hon som har hittat på konceptet från början.

Dels var Skaldeman före henne, och många andra också. Dels kom konceptet LCHF fram av sig självt, som jag minns det iallafall. Det var "folk" som bildade uttrycket, och det är "folk" som har skapat definitionerna.

Sen blev ju Dr Dahlqvist en frontfigur, och det är helt OK för mig - så alla missförstånd undviks - men det är inte hon som har SKAPAT det. Hon tog täten, hon har tagit media och fått både ros och ris för det. Hon hade sin blogg tidigt och har ju gett råd och stöd länge.

Men det har vi här på KIF också, och folkrörelsen LCHF/Lågkolhydratkost har funnits längre. Bara så vi vet vad vi talar om.

Dr Dahlqvist har ofta lagt större vikt vid mejerier och har mer liberal kost än vad många andra har. Hon själv kan äta långt mer kolhydrater än vad många många andra kan, och det kanske inte allmänheten tänker på.

De flesta har ju heller inte varit med från början så de vet utan tror kanske att Dr Dahlqvist har skapat allt detta. Ofta tror folk att hon ligger bakom KIF också, men så är det inte. Vi är oberoende från henne, även om vi samarbetar såklart.

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

[Pennylane1]
2011-12-13, 08:10
#25

nåja, jag är iaf bara ett halvår efter dig här…  fast det kan ju ha hänt massor på det lilla halvåret förstås Flört

(reggade mig tydligen inte förrän efter tre månader men jag började vistas här och äta LCHF i mitten av juli 2008)

Jennix
2011-12-13, 19:25
#26

Pennylane1: Jag har varit aktiv på andra listor med Skaldeman långt före KIF startade. Flört

Med det vill jag inte vinna någon debatt, men jag vill visa att jag tycker mig ha sett en helt annan bild av LCHF än den som många ser idag - både när det gäller detta med mejerier och när det gäller "vem som uppfann kosten".

Många vet inte att William Banting var inne på denna linje, att Atkins har väldigt många liknande tankar och framför allt känns det som att folk glömmer bort Sten Sture Skaldemans inriktning från början.

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Seglarina
2011-12-13, 20:07
#27

Börjar bli lång, denna länk.

#20

Jag tror att det är så att laktosintolleranta ofta klarar getost till exempel,men inte ost gjort på komjölk. Det är nog ingen anekdot.

Annons:
Seglarina
2011-12-13, 20:07
#28

Börjar bli lång, denna länk.

#20

Jag tror att det är så att laktosintolleranta ofta klarar getost till exempel,men inte ost gjort på komjölk. Det är nog ingen anekdot.

Seglarina
2011-12-13, 20:49
#29

JAUS, jag hänger på! LCHF-ekoby låter perfekt. Jag får plötsligt massor av idéer. Ekobyn full av sunda friska männiksor som lever länge på LCHF. Samtidigt som vi bevisar att det inte als är fel att äta kött ut klimat synpunkt.

Se också detta:

xxl
2011-12-18, 09:50
#30

MajaL* ber om ursäkt om du kände dej påhoppad , inte min mening att va otrevlig!

nu gäller det

 

UrszulaT
2011-12-18, 12:31
#31

Enligt artikel i SvD finns misstankar att mjölkdrickande i mogen ålder kan orsaka prostatacancer pga obalans mellan kalk och vitamin D. Vet någon något om detta.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mjolk-mojlig-orsak-till-prostatacancer_6716791.svd

JAUS
2011-12-26, 01:56
#32

#29 OK, då startar vi väl en LCHF-ekoby. Flört Ett kollektiv där alla bor på samma gård är nog kanske lite för intimt för min personliga smak (tankar om den gamla dokusåpan Farmen dyker upp i huvudet Skrattande), men i en by så har ju alla en egen gård så då har man mer personlig valfrihet.

Jag har faktiskt funderat länge på att bli så gott som helt självförsörjande vad gäller energi, mat, kläder etc.. men problemet är att då måste man göra allting själv. Fördelen med att bo i en by är att man kan specialisera sig mer på ett fåtal saker och låta andra ta hand om resten. En kan ta hand om kor, får och getter; en annan kan ha gäss, hönor och ankor; en tredje skulle kunna odla grönsaker osv. Genom att dela upp på detta sätt så blir det enklare och inte lika tidsödande att leva. Alla hjälper till vid behov och utbyter tjänster och varor med varann. Detta vore ett idealt sätt att leva på enligt mig och skapar en god sammanhållning mellan grannarna. Det skulle nästan vara som att resa tillbaka i tiden över hundra år, fast med bättre levnadsstandard och moderna bekvämligheter som gör livet enklare.

Jag är övertygad om att på detta sätt så skulle man faktiskt kunna bygga ett litet samhälle som är helt och hållet självförsörjande på alla sätt och oberoende av resten av samhället. Det betyder dock givetvis inte att man ska isolera sig från andra, tvärtom med tanke på att behovet av pengar minskar rejält när man lever på detta sätt så kan man spara pengar och resa runt i världen stora delar av året, medan de andra i byn hjälper till att ta hand om ens gård under tiden man är bortrest.

Man skulle kunna ta över en existerande by, men det vore nog bättre att köpa mark och bygga nya hus från grunden som är så energisnåla att de faktiskt producerar mer energi än de förbrukar. Överskottet av energin skulle man sedan kunna sälja till ett elbolag och få betalt för. Vindkraftverk, solpaneler och biogasproduktion (från matrester och djuravföring) i liten skala skulle göra det lilla samhället helt oberonde av fossila bränslen och inte bara klimatneutralt utan t.o.m. klimatpositivt (reducerar växthuseffekten).

Om man med denna by som exempel kunde inspirera andra runt om i världen så skulle man faktiskt kunna förändra världen till det bättre genom att visa att det går utmärkt att leva i harmoni med naturen på ett modernt sätt.

JAUS
2011-12-26, 03:50
#33

Hittade det här inspirerande klippet om en Ekoby:

Immeliten
2011-12-26, 08:41
#34

#33= Alltså nog för att det låter supertrevligt med en eko-by, men min tråd handlar ju om mjölkprotein……..Flört

Hursomhelst så skulle jag nästan vilja ändra titeln på mitt inledningsinlägg…Det verkar ju inte bara vara proteinet i mjölkprodukter som kan vara "besvärligt" (eller hur man nu ska uttrycka det)…Har även läst litet om ko-hormoner och en massa andra ämnen som jag inte kommer på namnet nu på som även de kan påverka hälsan negativt….Fast visst verkar det ju även som att det finns positiva aspekter på mjölkprodukter…Jag har då svårt att helt utesluta mjölkprodukter har jag märkt, jag försöker dock att inte äta så mkt som tidigare…

Annons:
misty09
2011-12-26, 09:01
#35

#19 Ett sidoinlägg i tråden även om det inte handlar om mjölkprotein. Ursäkt till trådskaparenSkäms

Ville bara berätta att jag i slutet av 70-talet bantade med kolhydratmetoden efter en artikel i Allas veckotidning. Har faktiskt kvar artikeln och det är nästan exakt som LCHF av idag. Skillnaden är att man inte skrev något om margarin kontra smör eller gräsbetande kött. Allt gick ut på att ta bort kolhydraterna och så finns en lista på vad man ska äta. Så just kolhydratmetoden är inte ny möjligen namnet LCHF.

Anders-S
2011-12-26, 10:42
#36

Tveksamt om fjällkor ger enbart A2-mjölk.

http://www.fjallko.se/index.php?option=com_eventtableedit&view=default&Itemid=115

Se även tabell i denna rapport:

http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00001221/01/283_Petra_Umeland.pdf

Fast det borde vara möjligt att analysera korna individuellt och på så sätt kunna leverera A2 mjölk och mejeriprodukter.

Här lite mer om A1/A2, BCM7 och gluten:

http://youtu.be/MkPnUL5xfYA

http://youtu.be/7g2h17K7oL8

http://youtu.be/EIEpfYHS5pU

http://www.westonaprice.org/thumbs-up-reviews/devil-in-the-milk

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-26, 11:14
#37

Det absolut bästa borde väl vara alpkor (grärsbetes) och helt obehandlade mejerier. Då är min föreställning att mågna skulle tåla mejerierna och tom uppnå hälsa med dem.

Eller?

Lisabet
2011-12-26, 17:21
#38

Jag håller på att läsa in mig på GAPS - Gut and Psychology Syndrome - av Dr Natasha Campbell-McBride.

http://www.gaps.me

Mycket förenklat (från min sida)anser hon att det metabola syndromet och en massa psykiska sjukdomar beror på felaktig tarmflora. Detta leder till läckande tarm, osmälta proteiner kommer ut i blodet och förorsakar problem. Med rätt kost botas detta (eller lindras).

Allergier hör hit, inklusive allergi mot mjölk. Det är anledningen att jag tänker prova, när jag lärt mig mer.

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-26, 17:39
#39

#38 och denna skadade tarm får man  av gluten/spannmål.

Lisabet
2011-12-26, 18:41
#40

#39 Felaktig tarmflora kan man få av flera orsaker - tarmen får sin flora från modern vid födelsen, har hon dålig tarmflora, får barnet det också. Antibiotika är inte nyttigt, det dödar inte bara det vi vill bli av med, osv.

Sen är naturligtvis spannmål inte nyttigt heller, utan förvärrar en redan dålig situation, men om jag kommer ihåg rätt, så är det inte den primära orsaken.

miste
2011-12-26, 18:58
#41

Lisabet! Är också mycket intresserad av GAPS (och SCD), har läst in mig massor under lång tid, men har inte riktigt kommit till skott att påbörja från grunden än. Men det börjar bli dags.. Precis som du skriver finns många olika anledningar till att bakteriefloran blir störd. Hoppas att du blir hjälpt av detta! Det är tråkigt att det pratas så lite om detta fenomen och om att bygga upp en normal tarmflora här i Sverige, när folk som klassas som hopplösa fall blir symptomfria (friska?) med hjälp av detta.

Annons:
Seglarina
2011-12-26, 19:40
#42

Hmm..jag lärde mig redan på 80-talet (på en tarmreningskurs) att vetemjäl och socker är som tjära i tarmarna.

Men mjölken?

Margareta
2011-12-29, 13:13
#43

#25 #26 Jennix och jag kände varandra från en lågkolhydratgrupp med bla Skaldeman. Gruppen fanns flera år före Annikas blogg. Jennix var med när jag startade Kif man har hunnit byta nicname. Kif startades för att vår gamla grupp inte klarade att ta emot mer trafik i takt med att intresset för lågkolhydratkost ökade. Annikas blogg blev allt mer känd och det blev ett behov att kanalisera de enklare frågorna om hur man äter till ett forum där fler kan svara. Jag har länge varit med i ett nätverk runt Annika. Där efterlyste hon ett namn på kosten och beteckningen LCHF myntades av Mats Forsenberg. Som redan nämnts fanns redan flera böcker då. Kosten är betydligt äldre i sin svenska version än namnet LCHF. SS Skaldeman, L-E Litsfeldt och A Dahlqvist hittade vägen oberoende av varandra och SSS var nog först. Mycket av detta finns att läsa i det allra första numret av LCHF-magasinet, där historien om LCHF-rörelsen finns nedteckad. Den tidningen är slutsåld, men jag tror många av er har den.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

JohanKarl
2012-01-08, 19:08
#44

Getmjölk FTW!

Cool

Upp till toppen
Annons: