Hej!
Jag vet ju att sill och makrill innehåller mycket omega-3. Problemet med sill (för mig) är jag bara tycker om inlagd sill och det är ju en massa socker i det. Makrill är inte heller någon stor favorit.
Ägg är däremot en stor favorit och jag köper ekologiska ägg (som jag tycker smakar bättre än "vanliga"). Oftast änglamarks eller Icas (I love eco) eller stjärnäggs. Någon som vet något omega-3 i dessa sorter?
Ägg överhuvudtaget är rena vitaminpiller.. vilket beror på att de innehåller allt som behövs för att nytt liv.
Kanske inte så stora mängder O-3, utan allt det andra.
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
#4 Linfrön innehåller inte cyanid… de innehåller linamarin som i kroppen bildar blåsyra. Detta gäller endast krossade linfrön, därför är rekommenderad mängd krossade linfrön till människor 1/2 dl/dag. Om höns också bildar blåsyra av linfrön har jag dock ingen aning om…
Jag tror inte man väljer ägg för sitt Omega-3 innehåll, då tror jag andra vitaminer och näringsämnen är viktigare.
En del foder berikas med linfön, andra med fiskolja och något som tydligen kommer starkt är faktist att man blandar gräs i fodret, vilket höjer O-3 halten i äggen.
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
Jag gör som du. Men jag kör med tradiotionella strömmingslådor. Just nu är jag torsk på kräftströmming, eller kanske jag skulla säga kräftsill.
Fryst makrill köper jag också. Borde ju vara bättre än den på burk.
Pinklax är nästan lika fet som lax och vildfångad. Är inget vidare att grava tycker jag, men kokt eller ännu bättre inkokt är den helt ok. En god fisk till skillnad från annan fusklax.
Men mest kör jag också på sill, men det är i första hand en ekonomisk fråga. Makrill är betydligt dyrare och pinklaxen är lite krångligare att laga till.
#12
Yes! SLV om linfrön
Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning. Enligt (5) kunde inte cyanid påvisas i bröd respektive muffins med krossat linfrö efter gräddningen.
#14
Inte hittar jag na'n dodskalle, inte, (har the lawsuit's forlovade land):
Linfrön innehåller cyanogena glykosider, som i kontakt med magsyran kan bilda Cyanid.
Vad jag förstår förstörs glykosiderna vid en viss tids upphettning.
"Linfrö innehåller även vätecyanidproducerande glykosider, vilket innebär en potentiell hälsorisk vid överkonsumtion. Livsmedelsverket rekommenderar ett intag av 1-2 matskedar linfrö om dagen. Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö räknas som överkonsumtion och ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Linfr%C3%B6
Sen så har djur som är specialiserade fröätare enzymer som bryter ner flertalet frögifter, vilket vi altså inte har.
Där kommer matlagningen in igen.. mäniskans främsta uppfinning, genom behandling och upphettning har vi lyckats gå förbi flera av vår matsmältnings begränsningar, och därmed lyckats ta över andra djurs habitat, i stort sett över hela jorden.
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
Tack för alla svar! Intressant det här om linfröna.
Angående sill så ogillar jag väldigt mycket de små små benen. Det är en av anledningarna till att jag gillar inlagd sill. Benen har ju försvunnit i och med inläggningen. Det är väl ättikan som lakar ur den. Om man fryser sillen och lagar den i ugnen så slipper man väl inte benen?
#18 "de små små benen"
Klipper bort ryggfenan. Sedan beror det nog mest på den som filéat hur mycket småben det är kvar. Kollade på den sill jag lagade till igår och på en av filéerna satt det kvar en hel rad av centimeterlånga tunna ben som jag drog bort. Vanligtvis bryr jag mig nog inte utan sväljer benen om det inte är för många.
"pinklaxen är lite krångligare att laga till". Hemul, hur tillagar du Pinklaxen? Jag stekte en bit i stekpannan, som jagbrukar göra med "fusklax" men jag tyckte att Pinklaxen var lite smaklös.
Sen undrar jag lite över om man överhuvud taget behöver socker för att lägga in sill. Kan det räcka med ättika och vatten. Och hur ska proportionerna vara så att man inte får botulism?
Jag har nyligt lagt in sill i ättika, kryddor och sukrin. Sukrin i mindre mängd (ca hälften) än för sockret i standardreceptet. Det blir "syrligare" förstås, inte sötsliskigt, utan bättre. Avskyr när det är för sött.
Bara att käka på, alltså, valfri mängd, inte behöva räkna kh. Yes!!
Sen kan ju kanske olika smaksättningar funka olika bra. Jag blandade wasabi, ingefära, cf, lite majjo, hackad purjo.. å nåt mer säkert. Blev en smarrig kontrast till den syrliga sillen. Funderar på en senapsvariant på sillen jag har kvar. Eller enbärs.. blir till att röra ihop ikväll.
Jag tror inte att det är sockret i sillinläggningen som hindrar botulism, snarare ättikan och saltet och lagring i kyskåp.
På wikipedia (denna källa till visdom!) står det:
"Smittvägen är numera ofta mat som har förvarats för varmt. Giftet är värmekänsligt och förstörs av tillagning, varför förgiftningsfall ofta orsakas av känslig mat som är avsedd att ätas kall. Under perioden 1969-2004 har ca 11 fall registrerats i Sverige. Smittkällan var i fyra fall kryddsill, i tre fall gravad fisk och i fyra fall rökt lax."
Så den inlagda sillen ska inte stå framme och gotta till sig.
Själv äter jag inlagd sill varje dag, ett par bitar. Jag lägger in med stevia och slipper också den sötsliskiga smaken.
Å, fint. Ska prova att lägga in helt utan socker eller sötningsmedel. När jag gravar lax så använder jag bara salt och jag tycker att den blir bra. I år köpte jag färdiggravad (för att slippa julstress) och nog är den väl rätt god men för söt så nog föredrar jag saltad lax.
#21 Berettis, jag vet att jag svarade på detta i morse och nu finns det inte. Vad konstigt.
Jo, jag brukar koka in den. Det är väl iofs inte krångligt alls. Det är jag som krånglar till det, för när man för en gångs skull köper fisk med ben så vill jag koka buljong på dem. Jag ska nog börja rationalisera och spara ihop fiskben i frysen tills det räcker till ett lite större kok.