Kokosfett enligt Unilever
Hej alla
Det finns många trådar om kokosfett (och nu finns en till ) och på olika ställen diskuteras det om silverpaketet innehåller transfetter eller ej. Har själv undrat eftersom jag har hypotyreos och gärna vill prova med kokosfett i kosten som många säger är så bra. Enligt Unilever innehåller silverpaketet inte transfetter. Se svaret nedan.
Hej!
Tack för ditt mail.
Transfetter (delvis härdat fett ) uppkommer när man härdar omättade fetter och avbryter härdningsprocessen INNAN det är fullhärdat ( d vs helt mättat ). Vi har inga transfetter i vårat cocos, vilket du lätt kan utläsa ur ingrediensförteckningen, då det alltid måste stå om man har härdat fett i produkten. Däremot vill jag bara upplysa dig om att det idag endast finns lag om att det måste stå om det finns härdat fett i en produkt, men ingen lag som säger att man måste skriva ut om det är fullhärdat fett ( d vs inga transfetter ) eller DELVIS HÄRDAT FETT (TRANSFETT). I våra produkter skriver vi inte ut ordet fullhärdat fett - utan bara härdat fett, vilket inte nödvändigtvis behöver betyda att det är transfett/delvis härdat fett. I våra produkter som t ex Knorr, Milda, Becel, för att nämna några av våra varumärken, kan det stå härdat fett i ingrediensförteckningen, MEN DET ÄR DOCK FULLHÄRDAT FETT, d vs INTE delvis härdat fett/transfett.
Vänliga hälsningar
Natalie, NUTRITIONIST
Konsumentkontakt
Unilever Sverige AB

Tidigare kontakter med unilever angående kokosfettet har gett vid lag att det inte genomgått så mycket omild behandling
Inte ens omestring, så cocosfett är bland det absolut bästa man hittar i fetthyllan..
Resten av deras produkter inklusive margarinerna är inte människoföda

Finns ingen anledning att härda kokosfett/olja , den är sas stabil av naturen. Många fetter i produkter som ska ha lång hållbarhet skulle direkt kunna bytas ut mot kokos… men det är väl dyrare…
Medarbeterare på Kost

Enligt Unilever är kokosfettet inte heller extraherat med lösningsmedel utan pressat precis som det dyrare fettet.
#2 Kokosfett innehåller mättat fett som ju är livsfarligt, därför har de bytt ut det mot oljor som måste härdas eller omestreras innan det kan användas.
Har läst att fullhärdade oljor (utan transfett) är precis lika illa som transfetterna och omestrering är också hälsovådligt…
Men direkt pressat kokosfett luktar och smakar verkligen kokos, så någon sorts behandling har det fått. Undrar bara vilken?
Säljer två sorter från Biofood i min butik, en kallpressad och en utan lukt som är upphettad till 100 grader.

Den här tråden har blivit aktuell idag.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se