Annons:
Etikettmat-livsmedel-matfett
Läst 8488 ggr
pmg
2009-01-09, 13:09

Kokosfett enligt Unilever

Hej alla

Det finns många trådar om kokosfett (och nu finns en till Glad) och på olika ställen diskuteras det om silverpaketet innehåller transfetter eller ej. Har själv undrat eftersom jag har hypotyreos och gärna vill prova med kokosfett i kosten som många säger är så bra. Enligt Unilever innehåller silverpaketet inte transfetter. Se svaret nedan.

Hej!

Tack för ditt mail.

Transfetter (delvis härdat fett ) uppkommer när man härdar omättade fetter och avbryter härdningsprocessen INNAN det är fullhärdat ( d vs helt mättat ). Vi har inga transfetter i vårat cocos, vilket du lätt kan utläsa ur ingrediensförteckningen, då det alltid måste stå om man har härdat fett i produkten. Däremot vill jag bara upplysa dig om att det idag endast finns lag om att det måste stå om det finns härdat fett i en produkt, men ingen lag som säger att man måste skriva ut om det är fullhärdat fett ( d vs inga transfetter ) eller DELVIS HÄRDAT FETT (TRANSFETT). I våra produkter skriver vi inte ut ordet fullhärdat fett - utan bara härdat fett, vilket inte nödvändigtvis behöver betyda att det är transfett/delvis härdat fett. I våra produkter som t ex Knorr, Milda, Becel, för att nämna några av våra varumärken, kan det stå härdat fett i ingrediensförteckningen, MEN DET ÄR DOCK FULLHÄRDAT FETT, d vs INTE delvis härdat fett/transfett.

Vänliga hälsningar

Natalie, NUTRITIONIST

Konsumentkontakt

Unilever Sverige AB

Annons:
dufva
2009-01-09, 13:36
#1

Tidigare kontakter med unilever angående kokosfettet har gett vid lag att det inte genomgått så mycket omild behandling

Inte ens omestring, så cocosfett är bland det absolut bästa man hittar i fetthyllan..

Resten av deras produkter inklusive margarinerna är inte människoföda

chilisalsa
2009-01-09, 17:28
#2

Finns ingen anledning att härda kokosfett/olja , den är sas stabil av naturen. Många fetter i produkter som ska ha lång hållbarhet skulle direkt kunna bytas ut mot kokos… men det är väl dyrare…

Medarbeterare på Kost

Wildrat
2009-01-09, 17:35
#3

Enligt Unilever är kokosfettet inte heller extraherat med lösningsmedel utan pressat precis som det dyrare fettet.

#2 Kokosfett innehåller mättat fett som ju är livsfarligt, därför har de bytt ut det mot oljor som måste härdas eller omestreras innan det kan användas.

Har läst att fullhärdade oljor (utan transfett) är precis lika illa som transfetterna och omestrering är också hälsovådligt…

fetglad
2009-01-09, 18:11
#4

Men direkt pressat kokosfett luktar och smakar verkligen kokos, så någon sorts behandling har det fått. Undrar bara vilken?

Säljer två sorter från Biofood i min butik, en kallpressad och en utan lukt som är upphettad till 100 grader.

Aniara4
2009-01-09, 18:51
#5

#3 Nu är det väl inte alls pressat på samma sätt som det dyrare. Kallpressad kokosolja pressas ur färsk kokosnöt. Det billiga pressas ur torkad kopra, som kan vara typ hur gammal som helst.

Bra trådar om olika sorters kokosfett finns bl.a.  här och här.

Margareta
2010-10-28, 21:18
#6

Den här tråden har blivit aktuell idag.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: