Etikettpersonligt
Läst 22821 ggr
JosefineGunnarsson
2010-04-10, 18:54

LCHF och Lymfödem

Efter att ha gått upp 15 kilo sedan jag började på universitet i England 2007 bestämde jag mig sommaren 2009 för att gå ner de överflödiga kilona igen. Då jag knappt hade hört talas om LCHF men var hemma hos mamma halva sommaren och hon åt enligt dessa riktlinjer tänkte jag att det kan inte skada att prova. Inte trodde jag då att jag skulle hjälpas med mer än bara viktnedgången.

Jag vill inte säga att viktnedgången kom som ett brev på posten men dieten har gett mig tålamodet att vänta på att kilona långsamt försvinner istället för att jag ger upp efter en vecka, vilket pulverdieterna alltid fick mig att göra.

Nu nio månader senare har jag gått ner tio kilo och då har jag tillåtit mig själv att ha rejäla fuskveckor ibland. Men det som gjort störst skillnad för mig är inte viktnedgången utan att min generella hälsa har blivit nämnvärt bättre.

Jag lider av primärt lymfödem vilket innebär att sedan födseln fungerar inte lymfkörtlarna i mina ben som de ska.
Kort innebär detta att mina ben inte kan göra sig av med alla slaggprodukter som samlas i benen och då uppstår svullnader.
Till och från kan detta skapa mycket obehag eftersom svullnaderna kan stretcha ut huden men tillståndet torkar också ut den eftersom näringen i blodet inte kommer fram till huden som den ska.

Detta är ett tillstånd som jag, av flera läkare, har blivit ledd till att tro att jag kommer få leva med och att det inte finns någonting jag kan göra mer än att försöka hålla det i schack. Jag accepterade detta och och att jag aldrig skulle kunna bära klänning på sommaren och under 23 år var detta ett fakum.

Det finns inga grundliga bevis för att en lymfödembehandling kan stärkas genom en diet bestående av produkter med lågt kolhydratinnehåll men vissa läkare stöder detta (dock inte min) och jag är nu också villig att ställa mig bakom det.

När det kommer till själva viktnedgången är jag inte tillräckligt insatt för att veta om jag går ner i vikt på grund av uteslutningen av kolhydrater eller om det är för att jag äter mindre kalorier tack vare större mättnadskänsla från fettet, i slutändan är jag nöjd att jag går ner i vikt. Men det jag säkert kan påstå genom egen erfarenhet är att genom att ta bort överflödiga kolhydrater i min kost har mina ben blivit mindre svullna jämfört med innan jag gick upp i vikt.
Genom att numera sällan ha ”myror i benen” längre har jag kommit till den enda troliga slutsatsen att kolhydraterna i de mängder jag åt dem förvärrade mitt tillstånd.

Det vore enkelt att säga att det har blivit bättre för att jag har gått ner i vikt och därmed har benens utseende blivit bättre och rent generellt känns bättre tack vare viktnedgången, och det kan det nog ligga lite i. Men det finns så mycket mer att inkludera; problemen fanns redan innan jag gick upp i vikt från början och nu har dessutom torrheten på benen förbättrats. Även mina händer som varje vinter torkar ut och spricker upp med blödningar som resultat har blivit bättre.

En annan anledning till att jag vill tro på att det funkar är att sedan jul (efter ett jul- och semesteruppehåll) har jag varit på denna Low Carb diet och mått bra. Men i februari åkte jag till Sverige till min pojkvän där det åts mycket pizza, godis, pasta och chips. I ungefär två veckor efteråt hade jag ”myror i benen” på kvällarna och jag kan inte tro på att det är en tillfällighet.
Det är bevis nog för mig.

Men jag vill samtidigt påpeka att jag inte tror att enbart dieten är lösningen på problemet.
Enligt min lymfödemspecialist här i England kan lymfödem potentiellt vara farligt på grund av benen fortfarande är, och alltid kommer vara, nedsatta med en ökad risk för farliga infektioner. Därför tror jag att en bra diet tillsammans med fortsatta behandlingar är det bästa. Så med bra mat tillsammans med stödstrumpor, feta lotioner och hudvänliga duschcremer tror jag man kommer mycket långt.

Jag vet att jag har kommit långt med denna kombinationen och nu kan du se mig i klänning såväl på shoppingrundan som på utekvällen och garderoben utökas ständigt nu när jag har hittat en helt ny avdelning att handla på.

Josefine Gunnarsson

nobban7
2010-04-10, 18:59
#1

Härligt! Grattis!

lilli-l
2010-04-11, 10:29
#2

Så jättebra att du hittat en så bra metod! Jag åt så för en tid sen, hade alldeles för mkt svamp i kroppen. Jag blev väldigt uppblåst i magen varje gång jag hade ätit, känndes som om jag skulle krevera. Men med en kost som uteslöt kolhydrater så mådde jag jättebra!

Jag känner att jag skulle behöva komma in i samma livsstil igen, jag har fibromyalgi och stora problem med deppression! men jag orkar liksom inte komma igång..vet inte vart jag ska få energin ifrån!!

Men jag tror att jag verkligen skulle må mycket bättreObestämd

Blir inspirerad av din berättelse, så får se om jag kan få in mig själv på det spåret!

Lycka till för din del..

Lilli

Carpe Diem....Fånga dagen

Aniara4
2010-04-11, 12:14
#3

Ännu en av alla hälsovinster, utöver viktnedgång som det ständigt tjatas om…

marieliden
2010-04-11, 12:31
#4

Härligt att höra Josefin =) Grattis Skrattande Lycka till framöver, och skriv gärna hur det går! / Marie

JosefineGunnarsson
2010-04-13, 01:18
#5

Tack så mycket hörrni! Glad

Lilli: För mig just nu är det mycket som pågår i mitt liv. Jag har deadlines som kommer upp och enormt mycket skolarbete att göra nu mitt sista år på universitet; Jag håller på att försöka komma på vad jag vill göra med min framtid, om jag ska flytta tillbaka till Sverige eller stanna här och så vidare. I det stora hela har jag inte mycket tid att tänka på vad jag ska äta för att energin går åt till så mycket annat och mina 15 kilos övervikt visar ju att fastna i snabbnudelträsket inte är ett alternativ.
Därför har jag nu sedan en tid tillbaka druckit äggmjölk till frukost och lunch och sedan någon köttbit till middag. Jag smaksätter min äggmjölk med kakao så i princip bantar jag på chokladmjölk. Blir det bättre och enklare? Tror inte det.

Detta gör jag nu för att jag orkar inte och har helt enkelt tid till att leta recept att testa och gå och handla ingredienser till nya maträtter. Men genom att ta bort pressen från maten nu, kan jag snarare fokusera på vad jag kan äta sen när saker har lugnat ner sig och jag kan fokusera på mig igen.

Jag har så mycket planerat att jag vill laga som jag vill laga när jag kommer hem till mamma och bättre utrymmen (och nån annan som köper ingredienser Flört) så det finns inte. Google är din bästa vän när det gäller inspiration och det kräver ingen energi. Tvärtom har jag känt att jag fått mer energi för jag känner att det finns så mycket gott och enkelt jag kan laga som är väldigt lik vanlig mat.

Vad jag försöker säga med denna uppsatsliknande text är att börja långsamt och ta det som det kommer. Få upp inspirationen genom att se möjligheterna av vad du kan göra och hur enkelt det kan vara.

Och trots att vissa LCHF.are (tyvärr) skulle kunna lyncha mig för detta uttalandet så tror jag att det är viktigt att kunna tillåta sig att fuska ibland så länge man inte gör det till en vana.
Ja visst, mina ben spände lite efter min fuskvecka i Sverige. Men eftersom det var en vecka och jag kunde njuta fullt ut med min pojkvän istället för att behöva laga specialmat till mig varje dag,  var det värt det. Men så händer det inte varje vecka heller. Men för mig är det också viktigt att acceptera fusk för då blir det inte ett lika hårt slag när det väl kommer. Skuldkänslorna kommer inte för jag går in med inställningen att det är ok.

lilli-l
2010-04-13, 09:21
#6

Hej Josefin och tack för din "uppsats"Flört

Jag förstår precis vad du menar! Det är ju rätt att som du skriver, att kanske börja i liten mängd och på så sätt kanske jag lotsas vidare hela tiden.

Jag är ju så "smärtig" på morgonen så jag orkar liksom inte ta mig för något. Jag tar min medecin, väntar på att den ska börja att verka, sen blir det liksom en kopp kaffe och den där ensamma mackan!

Men varför göra allt så jobbigt? Jag tänker många gånger på kvällen "att nu imorgon ska jag sätta igång", men sen är det som om jag vill ha den där mackan! och bara för att jag tar det där brödet, så känner jag det som om att..nehe, gick inte att börja idag heller!

Men som du säger, egentligen är det ju bara att fortsätta resten av dagen då med så lite kolhydrater som möjligtGlad!

Jag är ju förståss en sådan person som alltid har i mig att allt eller inget!

Du vet när man ska börja banta, så säger man ju alltid " på måndag ska jag börja" och så äter man som en idiot över helgen..men när måndagen kommer..då faller det ur igen!

Jag känner ju nu att ätandet har inte varit det bästa på länge! Brukar vara noga med grönsaker m.m, men nu har jag kommit in i en period där jag inte orkar någonting, har ingen lust. Och jag vet att min mage, min smärta, mitt psyke skulle må så mkt bättre med LCHF-kost!

Sist när jag provade att gå över till det, så barka magen ur totalt! Jag mår inte bra i gallan och när jag åt ägg så var det verkligen drygt! Och det blir ju liksom mkt ägg, lätt att äta. Men har tänkt flera gånger att jag kan ju påbörja sakta och introducera äggen sakta men säkert.

Jag ska försöka ändra maten på dagarna nu istället och ta den där mackan på morgonen så länge, så kanske det löser sig så småningom!

Och tusen tack för ditt brev, det är sååå bra inne på forumen här, alla liksom ställer upp och stöttar alla..helt otroligt att man hittat ifocus! Jag har sån hjälp utav er alla mjuka medmänniskor, så jag blir alldeles varm om hjärtat!

Får se hur det går nu då, men håll tummarnaFlört

Stor kram! Lilli

Carpe Diem....Fånga dagen

Margareta
2010-04-15, 02:00
#7

Tack så mycket för artikeln!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[Borttaget]
[Borttaget] 
2010-04-15, 02:02
#8

Inlägget är borttaget

odezza
2010-04-15, 14:21
#9

Vad intressant! Tack för artikeln!

"still lost in space and time"

Conquest
2010-04-18, 20:33
#10

Ödem och torr hud beror i vanliga fall på vätskebrist. Kolla vattenkuren här.

Klicka även på "Salt"

LatMask
2010-04-18, 21:15
#11

Josefine, vilken härlig berättelse! Jag tror som du, man kan "fuska" ibland utan bestående men. Underbart att höra att du hittat din egen väg!

Skaldeman
2010-04-19, 20:31
#12

Trevligt brev, Josefine! Får vi citera dig i LCHF-magasinet? Lymfödem är ingen vanlig diagnos på våra bloggar och det vore roligt att kunna räkna in den bland hälsovinsterna.

/DDD

JosefineGunnarsson
2010-04-20, 23:32
#13

#10. Vattenbrist för min del tror jag inte på. Jag går nämligen ständigt runt med en vattenflaska som ständigt fylls på. Men tror definitivt att vatten är nyckeln till många hälsovinster. Märker det själv om jag inte dricker tillräckligt nån dag, jag får svårt att somna för jag ligger bara och tänker hur törstig jag är.

#12.Ja visst får ni det, det är inga problem alls!!!

marsah
2010-05-05, 16:48
#14

Tack för artikeln. tänk så viktigt det e med vad jag tankar denna kropp med.. vill att motorn ska fortsätta gå i många år till..

lisjo268
2010-10-13, 01:06
#15

Jag har PCOS (polycystic ovarian syndrome) en hormonrubbning som ökat bland kvinnor de senaste åren.Kopplad till övervikt! Jag lider av en uppsjö av olika symtom och problem som kopplas till denna störning, bla övervikt, dålig insulinkänslighet, menstruations störningar pga låg östrogen nivå, kronisk oförklarlig nästäppa, mm Har även astma och allergi.

Har även de senaste åren drabbats av svullna lymfkörtlar, lymfödem, dock ej diagnostiserad av läkare men av mig själv när jag väl började undersöka "fenomenet"!

Jag fick svullna körtlar i främst vänstra kroppshalvan, jätte skumt jag vet, armhålan, knävecken, hals och mage. När jag började med LCHF så var det där som jag märkte skillnaden först! De första 4-5 dagarna så kissade jag väldigt mycket, precis som om kroppen fick en chans att tanka av en massa slagg som låg och skvalpade och spände i lymfkörtlarna och sedan gick svullnaden ner efter drygt 1 ½ vecka! Min nästäppa försvann också till stor del så jag behöver inte använda kortison nässpray varje dag som jag behövt göra de senaste två åren. Astman blev bättre.

Man kan tycka och tro vad man vill om LCHF och dess effekter! Jag var själv väldigt skeptisk till Annika D och som jag då såg som mässande och missionerande. Men när man mår dåligt och man är villig att prova och göra vad man kan för att förbättra sinn hälsa och tillvaro och sedan märker att tex LCHF ger märkbara effekter och förbättringar av ens hälsa och eventuella problematik, då är det väldigt svårt att blunda för de resultat som nu i det här fallet, LCHF ger.

Kanske är det så att en del personer är vad man kan kalla det intoleranta mot för mycket kolhydrater, precis som en del inte klarar av att äta för mycket protein, eller inte tål mjölk eller gluten. Flera studier börjar nu visa att personer som har kroniska inflammatoriska tillstånd som tex astma, allergier, fibromyalgi, reumatism osv kan bli hjälpta av en förändrad kost med mindre kolhydrater och mer protein. Att för mycket kolhydrater faktiskt kan förvärra inflammatoriska tillstånd!

Om man verkligen granskar en överviktig/fet människa och tittar noga så ser dom (inklusive mig själv!) inte bara feta ut utan faktiskt svullna ut! Och det finns en del som är smala som också uppvisar vad man kallar "Carb-face!" ett lite plufsigt, svullet ansikte, ofta runt hals och hak området.

Hur somhelst, jag säger inte att LCHF är "frälsningen" för alla men nog för väldigt många framförallt överviktiga eller de med överdriven kolhydrat konsumtion, vilket som synes är det som vi konsumerar mest av: socker och stärkelserika livsmedel i alla dess former!

lilli-l
2010-10-14, 10:15
#16

#15 Så rätt så det du skriver! Väldigt förnuftigt. Ger inspiration till att vilja göra en förändring!

Carpe Diem....Fånga dagen

Upp till toppen