Annons:
Etiketthälsa
Läst 17810 ggr
fiskenihavet
2019-03-10, 15:03

Förvirrad och förtvivlad

Här har det varit många trådar om candida, och hur lågkolhydratskost dödar candida. Och hur fantastiskt kokosfett är för att dräpa candidan. Nu dyker det upp masse info om att candidan lever på ketoner och att spesielt kokos är dåligt om kroppen har svampöverväxt. "Tydligen" skal man gå på en kost med 200-400 g kolhydrater, stick i strid med den strikta kolhydratstanken som florerade för ett par år sedan. Jag som trodde att jag var duktig och hadde gjort kroppen min en tjänst. Vill bara ge upp allt samman.

Annons:
Sindri
2019-03-10, 15:28
#1

Har du candida? Annars behöver du väl inte bry dig om vad som "dyker upp".
Det finns alltid "nya rön" om nästan allting. Var lite källkritisk också. Var kommer den nya infon ifrån? Livsmedelsindustrin, eller av den avlönad forskare?

Man kan inte dräpa candidan. Man ska inte dräpa candidan.
Candida  finns i våra kroppar och har en uppgift. Det är om man göder den för mycket (med kolhydrater) som den kan ta över andra organismer i tarmarna och skapa problem.

Jag tycker du skall lita på det som står i de gamla trådarna här - de är ju fulla med vittnesmål från personer som blivit av med problem orsakade av candidan. Jag är en av dem.
Min husläkare tyckte det var fullt normalt att ha 2-3 urinvägsinfektioner per år (orsakade av för mycket candida) och tyckte inte det var något att gnälla om.

Nu har jag varit fullständigt onormal i 10 år utan en enda UV och utan en massa andra problem orsakade av överväxt av candida. Jag tror inte ett smack på "nya rön" om att man skall svälta candidan med kolhydrater och undvika kokosfett.

MEN - som med allting. Man skall inte överdriva någonting. Äter man långt mer än vad kroppen kan hantera är det möjligt att den gör kolhydrater (socker) av överskottet. Var skall det ta vägen annars?

Zepp
2019-03-10, 15:37
#2

Mnjaeä.. Candidainfektion är flera olika grejer!

De vanliga är överväxt i munnen, i slidan eller på huden!

Det med candida i tarmen handlar om obalans, ofta beroende utav antibiotika.

"

Infektion[redigera | redigera wikitext]

Vid en infektion av Candida bör husläkare uppsökas om inte infektionen själv går över. Besvären finner man vanligast på huden, i munnen samt i slidan. Störst risk för infektion har spädbarn, gravida och äldre. I munhålan kallas denna infektion Torsk, och uppstår oftast om man använder tandprotes. Hos kvinnor är denna infektion vanligast i slidan och den är så vanlig att de flesta kvinnor har haft infektionen någon gång i livet. [4]

Candidainfektion kan även uppstå vid muntorrhet på grund av inhalation av exempelvis Symbicort, vilket beror på upplagring i munhålan, och kan motverkas av munsköljning efter inhalation. [5].

Symtom[redigera | redigera wikitext]

Man kan få tre symtom i munnen.

  1. Vita beläggningar på kindernas insida samt på tungan.
  2. Rödaktig irriterad slemhinna samt sveda under en avtagbar protes.
  3. Sprickor med irritation i mungiporna.

I kvinnans underliv är klåda och sveda de tydligaste symtomen. Vid sällsynta fall kan en vitaktig, luktfri flytning uppstå.

Förebyggande[redigera | redigera wikitext]

Det är svårt att förebygga sig mot en Candida-infektion eftersom den är så vanlig. Det man bör tänka på är att ha alla hudveck torra och rena. Ljumskar, hals, under brösten samt armar är några av de hudveck som är bra att hålla rena och torra. För kvinnor bör underkläder vara i bomullsmaterial."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Sindri
2019-03-10, 15:47
#3

Så svårt kan det väl inte vara att förebygga som Wiki skriver? Jag har som sagt var inte haft någon på 10 år, så länge som jag ätit LCHF. Har även haft i munnen ett par gånger och det var inte heller trevligt.

Så äter man bara en balanserad kost utan så mycket kolhydrater så tror i alla fall jag att bara det är förebyggande.

hemul
2019-03-10, 16:57
#4

Det finns ju också medicin som slår ut candida. När jag blev sjuk (när allt började) för 30 år sedan tryckte de i mig 4 antibiotikakurer på raken, tills jag fick utslag över hela kroppen. Då blev det slut med antibiotikan.

Givetvis fick jag svamp. Det började i underlivet. Det enda råd jag fick var att använda filmjölk. Det spred sig till mun (gör skitont - svårt att äta!), öronen (inte plågsamt men det rann vätska ur öronen hela tiden, man kände sig ganska äcklig), analen och gamla ärr på kroppen (kliade). Jag fick nån äcklig flytande medicin för det i munnen. Den fick mig att må illa, kräkas och bli helt utslagen. Och jag skulle forstätta med filmjölk i snippan. Vilket jag inte gjorde, för det hjälpte ju inte. Det gjorde inte medicinen för munnen heller. Ändå fick jag den utskriven gång på gång.

Till slut, kanske efter ett år, gick jag till en gynekolog, vilket var pinsamt för det var rena kesofabriken därnere. Han blev förbannad och sa att filmjölk har aldrig hjälpt. Det var han som konstaterade att jag hade i tarmen också. Jag fick ett recept på två tabletter som var jättedyra. Tyvärr glömt vad de hette. Man skulle ta dem med två veckors mellanrum om jag minns rätt. Redan efter den första försvann allt och jag har aldrig haft problem efter det. Inte blev jag dålig av medicinen heller, som av den andra skiten.

Kräv ordentlig medicin om du har konstaterad candida som inte försvinner med snällare medel!

fiskenihavet
2019-03-10, 17:20
#5

Strikt LCHF hjälpte ganska länge då symptomen ble lite mildare allt eftersom tiden gick. Jag har alltid haft det värst i hårbotten - oavsett kost, men det blev på lång sikt mycket bättre på LCHF. Nu börjar det öka på igjen, och jag har garanterat inte gjort några avsteg eller ändringar i programmet. Tydligen kan candidan oxå froda sig på ketostoppar. Flera vitnar om detta på div forum. Så strikt/liberal LCHF skulle, om man tror på detta, alltså inte hjälpa på sikt. Man skal alltså öka mängden kolhydrater (inte socker) men ex grönsaker, rotfrukter, potatis för att inte vara i ketos, och för att inte tillföra socker som candidan växer av. Jag har alltid varit en tillhängare av LCHF, och det har hjälpt mig mycket, men när candidan ökar, energilösheten ökar (och har alltid varit hög) så vette f vad jag skal tro och göra. Jag har ätit LCHF länge, och de sista tre åren Strikt LCHF i varianten carnivor. Jag har haft kontakt med en "sockerberoendeterapeut" som tycker att jag borde äta grönsaker för tarmbakteriers skull, men jag förstår inte varför det egentligen skulle behövas.

Sindri
2019-03-10, 17:40
#6

Är det konstaterad candida i hårbotten? Inte psoriasis?

För mycket köttprotein har jag läst kan omvandlas till kolhydrater. Varför äter du inte grönsaker?
En sund tarmflora är en förutsättning för att hålla candidan i schack. För att få det skall man äta så mycket olika sorters mat som möjligt. (Mat alltså) S.k. naturfolk äter många fler olika sorters livsmedel än vad vi moderna människor gör. De har konstaterat en mycket rikare tarmflora. Testa olika sorters probiotika, surkål kefir mm.
http://www.ytterjarnaforum.se/mat-odling/tarmfloran-kan-vara-nyckel-till-battre-halsa/

Annons:
fiskenihavet
2019-03-10, 18:47
#7

Vel, det kommer an på vilken läkare jag frågar… Läkare + frisörer säger att det är torr hud/mjäll. Annan läkare har sagt att det är psoriasis. Jag har bara denna problematiken i hårbotten. Och milda svamputslag i underlivet av och till. Har haft enorma, och fortfarande några, problem med tarmarna som jag har tillskrivit candida iom extrem överkonsumtion av socker. Äter inte grönsaker för att jag är väldigt sensitiv mot kolhydrater. Är sockerberoende och triggar feks på brokkoli och avokado. Har oxå fått utslag som jag knyter till grönsaker jag har ätit. Tycker att vegetabilier ger mer skit än något positivt. Besprutning (oxå ekologiskt är besprutat), lite näring, smakar inte gott, och stressar mig generellt. Och så är det ju det "eviga" argumentet: hur överlever eskimåer och inuiter om grönsaker är ett måste? Människans matsmältningssystem liknar mer ett carnivor-djur än ett herbivor-djur.

fiskenihavet
2019-03-10, 18:49
#8

Probiotika och surkål har jag prövat och fick ingen ändring överhuvudtaget.

hemul
2019-03-10, 18:51
#9

Det finns flera lowcarbförespråkare som varnar för att konstant ligga superlågt på kolhydrater (t.ex. Atkins, Kwasniewski och Diana Schwarzbein) och jag råkar tro på den falangen.

Orsaken är bl.a. enligt Schwarzbein att glukoneogenesen inte är en enskild process, utan drar med sig högre nivåer av katabola hormoner som är nedbrytande för kroppen. Jämför stress.

Hon pratar också om att man till en början mår toppen och sen blir det bakslag. Något som flera som hoppade av LCHF i början upplevde, men aldrig fick gehör för. Man ville inte se dem det inte funkade för. Ett uttryck som ibland används i sammanhanget är att man bränner sitt ljus i båda ändar.

Om candida gillar ketoner vet jag inget om. Men ketos är ett begrepp som man numera måste be om en definition av för att förstå vad folk menar. Innan ketoshysterin var en vanlig definition att under 100-150 g kolhydrater per dag orsakade ketos. Sen är det mer frågan om hur kraftig ketosen är. Sen blev det ju som med mycket annat inom LCHF, att värst var bäst. 🤔

hemul
2019-03-10, 19:32
#10

Och människans matsmältningssystem liknar nog ett omnivordjurs mest. 😉

Jag fattar att du har stora problem och är desperat. Jag levde själv i ett vakuum  i decennier p.g.a. av all mina symptom och skador och fick heller ingen hjälp, inte ens när jag sent om sider fick en diagnos. Jag fattar också att du griper efter halmstrån. Det gjorde jag med. Men man kan inte tro på allt man läser och prova allt. Då blir man galen och riskerar säkert att fucka upp sig själv ännu mera.

Det värsta är väl att ingen här kan nog hjälpa dig heller. Ingen sitter inne med sanningen, även om en del tror att de gör det och en del gärna vill överföra det som de tror funkat på dem själva på andra och en del vill verka mer kunniga än de är. Men ingen VET. Punkt.

Vad händer när du triggar på grönsaker då? Vill du äta mera grönsaker (gör då det) eller springer du till närbutiken och tömmer hyllorna på godis?

fiskenihavet
2019-03-10, 19:55
#11

Ja, jag får enormt sötsug och har trillat dit gång på gång på gång i sockerträsket om jag äter grönsaker (vet inte exakt hur mkt som skall till för att det sker), eller så klarar jag att hålla mig unna socker men går runt och mår helt jävligt och hela kroppen bara skriker. Men annars tänker iaf du att 100-150g är att föredra för att inte bränna ljuset i båda ändar? Eller borde det vara mer? Bara grönsaker?

hemul
2019-03-10, 20:08
#12

Nja, de som är emot stark ketos går inte nödvändigtvis så högt. Det där med 100-150 g är den rent medicinska definitionen.

T.ex. Kwasniewski menar att man ska äta minst den mängd kolhydrater som kroppen kräver och annars kommer att tillverka, d.v.s. 50 g. Tycker det ligger viss logik i det. Med tiden tycker han man kan gå något lägre, men inte mycket. Han anser också att kraftig ketos är taxerande - möjligtvis menar han samma sak som Schwarzbein.

Själv började jag med att ta bort nästan allt, för jag visste inte bättre. Mådde inte bra (kom aldrig ur omställningsbesvären), läste Kwasniewski och körde på det och mådde bra. Nu är det lite hipp som happ. Jag mår inte dåligt om jag tillfälligt äter mer kolhydrater, så jag har blivit slarvigare. Men jag har hållt på i snart 14 år, så min metabolism har kanske hämtat sig. Obs att jag aldrig haft sötsug och den problematiken, gillar inte ens godis och junk, däremot blodsockersvängningar och varit prediabetiker. Jag blev inte ens hungrig av blodsockerfallen. Bara trög i huvet, trött och håglös.

Det är det som gör det så svårt. Vi har alla, eller ivf de flesta av oss, haft uppfuckad metabolism. Men orsakerna till det varier nog och likaså hur det yttrat sig.  Vad som krävs för att vi ska må bättre skiljer nog i samma mån.

fiskenihavet
2019-03-10, 20:25
#13

Ja. Tack för hjälpen. Har nog ingenting att förlora på att pröva. Något måste ju till, jag mår ju så jävla dårligt och har gjort i så många år. Är helt utsliten, orkar inte ett skit, sover allt från 0-11 timmar - men lite eller mycket sömn gör ingenting till eller från ift tröttheten. Mår ofta illa, blodtrycksfall, yr, ledsen, ingen livslust, svårigheter att tänka och motivera mig, kramper, konstanta och djupa humörsvängningar, etc. Fy fan…

Annons:
hemul
2019-03-10, 21:35
#14

Jo, det suger att må så dåligt. Önskar det fanns en patentlösning och vi visste vad det var.

Så du vet nu att det är blodtrycksfall och inte blodsockerfall som du var inne på förut? Det är ju bra att veta i så fall.

fiskenihavet
2019-03-16, 17:46
#15

Nu har jag ätit några kolisar i underkant av en vecka. Mår lika jävligt, men håller fast vid tanken att det bara har gått några dagar. Hoppas energin kommer snart. Det eneste jag har märkt skillnad på är att jag inte behöver gå på toaletten 1-2 h efter måltid längre. Fortsatt lös avföring, men går inte på toa varje dag. Äter grönsaker, citronjuice, och ost nu. Vet inte hur det kommer till att gå.

Sindri
2019-03-16, 17:52
#16

Vi håller tummarna!

fiskenihavet
2019-03-16, 18:24
#17

Tusen tack :)

fiskenihavet
2019-03-16, 18:44
#18

Men om jag äter kolisar på kvällen så får jag våldsamma mardrömmar. Har hört att det kan vara normal, men någon som vet varför det är så?

hemul
2019-03-17, 03:49
#19

Nej. Och har inte hört det förut heller. Låter ju inte som jättemycket kolisar du äter.

fiskenihavet
2019-03-17, 09:55
#20

Har läst det på denna sidan, och fann (för många år sedan) en artikel om detsamma. Har nu sökt här och på nätet. Finner bara några, inte spesielt vetenskapliga, "artiklar" i nån blaska, som skriver detsamma. Äter inte mer än från nått gram til Max 20g kolhydrater. Tänker inte trigga sockerberoendet.

Annons:
hemul
2019-03-18, 06:50
#21

Men klarar du 20 g utan sug så är det ju bra. Kanske kan du öka senare, om du märker nån förbättring och vill gå vidare.

fiskenihavet
2019-03-18, 07:27
#22

Ja, Hoppas på det. Tror att jag, iof, var lite optimistisk när jag skrev 20g. Skrev in fel värde på kostbevakningen.se. (ops…). Ligger mycket lägre, men jag måste se om jag kan pressa det lite upp utan sug. Jag måste ju må bättre än nu, annars är livet inte värt det. :)

hemul
2019-03-18, 08:43
#23

I ditt fall, med så många olika problem som du hade redan före LCHF så tror jag verkligen att det är nåt fel på dig som läkarna inte upptäcker.

Om jag tar mig själv som exempel igen så tror jag det som i min journal bara betecknas som "resttillstånd efter hjärninflammation" egentligen var ME, kroniskt trötthetssyndrom. Det pratas ju så mycket om det nu och när jag läste en beskrivning fick jag en aha-upplevelse. Allt jag läst stämmer, speciellt "konstigheter" som att efter andsträngning få förkylningskänsla och ont i halsen trots att man inte är förkyld. Att det kan utlösas av allvarliga infektioner stämmer ju också, minst sagt. Jag fick inte vård och hade tydligen högst 15 procents chans att överleva. Men för mig började det för 30 år sen. ME fanns inte då, inte på vårdcentralerna ivf.

Det kommer nog ett finnas ett namn på det du lider av också så småningom. Det kanske redan finns, men är inte en poppisdiagnos ännu så läkarna "ser" det inte.

Det är inte normalt att må som du gör. Du är väl rätt ung också, eller har jag fattat det fel?

P1 sände nyligen en dokumentär i repris, "Vem ska bota Maja?" i två avsnitt. Tonårstjej som plötsligt blir jättesjuk, blir sämre och sämre, musklerna förtvinar, hon får sår och konstigheter och det slutar med att hon inte ens kan gå. Föräldrarna kopplar det till Gardasilvaccinering. Alla hennes symptom finns i listan på biverkningar, men läkarna tror inte det är så. Hon utreds hit och dit. En läkare tror att det är självskadebeteende bakom. En annan att mamman lider av Münchhousen by Proxy och anmäler till Soc. Det är fullständigt vidrigt. Till slut får hon diagnos (har glömt vad sjukdomen heter, tre bokstäver) och får kontakt med en specialist på denna sjukdom som säger att den är krafigt underdiagnostiserad.

Det var plågsamt att lyssna, mycket kom tillbaka när jag hörde hur hon blev avfärdad och förnedrad. Men det var på nåt sätt skönt också att höra att även andra råkar ut för detta, att inte bli trodd, att inte få hjälp, träffar idioter till läkare. Lyssna om du tror det är till nån hjälp, skit i det annars. 😉
https://sverigesradio.se/avsnitt/1242939

fiskenihavet
2019-03-18, 16:21
#24

Oj, oj. Så bra att du fann ut av vad det var med deg eftersom. Låter djävligt. Tror annars att det desvärre är många med symptom, som kan vara lite av varje (ex energilöshet, diffusa smärtor…), som inte får adekvat hjälp. Det är liksom slitsomt för läkaren att pröva att finna ut av vad det är, och så är det - i tillägg - inte en "högstatussjukdom" (som läkarna gillar att utreda). Då får en lixom leva med det. Och det går utöver livskvalitet. Exempelvis hadde jag, från de tidiga tonåren till ca 25 år, extrema mensturationssmärtor. Hadde så ont att jag inte kunde stå. Var tvungen att ligga på golvet. Jag hadde så ont att jag inte kunde se, bara grått och svart. Alltså såg INGENTING! för ca 40 minuter. Blev jätterädd varje gång datumet närmade sig i kalendern. Fick ingen förståelse eller hjälp. Läkaren (manlig, äldre) sa (med huvudet på sned) "lilla vän, det är normalt med lite smärta ifm mensen". Skitstövel.

hemul
2019-03-19, 06:09
#25

Nja, det är ju bara som jag tror själv. Har fortfarande ingen mer specifik diagnos och har inte fått nån hjälp direkt. Men till skillnad mot för dig så hjälpte kosten för mig. Men jag förlorade flera decennier av mitt liv. Hopppas verkligen du kommer till rätta med dina problem fortare än jag gjorde.

Lustigt det där med mensen. Jag hade också jätteproblem just de åren. Första åren märkte jag ingenting (började tidigt). Sen när jag kom upp i tonåren blev jag så påverkad första dan, besvären kom somtidigt med mensen, att jag hade svårt att ta mig hem från skolan. Inte jättemycket värk, mer nån slags allmänpåverkan, svag och eländig, konstig i huvudet, hade också problem med att se och uppfatta omvärlden, bara låg i sängen och kved. Till sist kräktes jag som en tokig, sen somnade jag och när jag vaknade var det bra. Lika varje gång. När jag var 25 och hade bäddat ner mig med kräkhinken till hands för att invänta helvetet kom det bara inte. Väntade i flera timmar innan jag insåg att jag nog kunde gå upp igen. Kände aldrig mer av det. Har inte känt av klimakteriet heller, så du kanske slipper det du också. 😉

fiskenihavet
2019-03-19, 07:47
#26

Joda, maten har hjälpt till en viss del. Men inte på energinivån, inte på stressen, inte på huvudet (är blivit ordentligt trögtänkt och har hjärndimma), irritabel och deppad. Får pröva detta med mer kolhydrater. Kanske det att äta Strikt LCHF har varit lite onödigt för mig? Men det att inte få adekvat hjälp har helt klart förvärrat tillståndet. Nu börjar jag slita med att andas (för att jag är kooooonstant stressad. Oavsett om jag har nått att vara stressad för eller inte). Börjar oxå få social ångest, för att jag bara vill hem och vila iom att jag inte har någon muskelstyrka längre.

hemul
2019-03-19, 08:22
#27

Hjärndimma hade jag med. Trodde det berodde på underfunktion i sköldkörteln (konstaterad, äter Levaxin som inte gjorde nån skillnad på hur jag mådde), men kosten fixade det. I början blev jag dock trög i kolan på ett annat sätt, rent korkad ibland. Ett av omställningsbesvären som inte gick över. Försvann i en blink när jag började tillämpa Kwasniewskis upplägg (50g).

Klart att man mår sämre av att inte få hjälp! Ökar ju stress och oro nåt enormt. Förnedringen man upplever gör ju att man fan vrider sig inför varje läkarbesök.

Kan du jobba när du mår så dåligt? Blir du ivf sjukskriven eller fallerar det där också?

Annons:
fiskenihavet
2019-03-19, 14:46
#28

Jobbar i 100%, blir helt dränerad nu som jag mår så dåligt. Läkarna hittar inget fel, så får endast besked om att träna för att få mer energi. Och jag som ligger hemma på soffan och grinar för att jag inte ens orkar att röra på lilltån.

hemul
2019-03-19, 15:51
#29

Jaha. Det lär du ju inte må bättre av.

LenaK63
2019-03-19, 23:18
#30

#28 Jag läser denna tråden (har inte läst hela)  och känner frustration. Hur vore det med ngn utrensning.  Det verkar som du kanske skulle pröva MSM. Det har jag gjort men jag har ju inte haft sådana problem som du har. Jag började med ett kryddmått per dag i ett glas vatten. Sedan ökade veckovis. Detta är länge sedan och jag tar idag 3 tsk per dag i ett glas vatten. Jag är 75 och har inte mer problem än att mina benmuskler är slappa för att jag har inga trappor i mitt hus. Måste skaffa en stepper eller något sådant. Men det är ju mina problem.

fiskenihavet
2019-03-20, 07:37
#31

Tusen tack för innspill och önskemål om att hjälpa. Jag tar msm, och div andra tillskott. Har inte hjälpt, så tror att det är något underliggande som "förstör" alla andra försök på att bli bättre. Jag tror MSM hade hjälpt (skall ju vara bra) om det "andra" - vad det nu kan vara - hade varit på plats.

fiskenihavet
2019-03-20, 07:57
#32

Uppdatering: Jag har någonting som gör att jag är kroniskt stressad. Alltså hööög stressad. Det går inte i "vågor" men vedvarar 24h. Stressad oxå i sömntillstånd. Vaknade när alarmen ringde (0530), hade allaredan ont i magen och hög puls. Var tvungen att sätta mig på huk och djupandas. Skakar i hela kroppen. Känner att jag mår enda dårligere när tarmarna jobbar med mat och precis innan jag skall på toaletten. Då blir jag svag och flummig i hela kroppen. Jättekonstigt. Jag har klagat på magsmärtor hela livet, men aldrig blivit hörd. Innan LCHF hade jag konstant förstoppning. Kommer ihåg att pappa några gånger var tvungen att köra mig in akut, som barn, för att ingenting hjälpte. Och nu är problemet motsatt, inte hård i magen längre, men har fortfarande konstiga symptom. Det är något underliggande som "skaver". Ingen läkare har tagit detta allvarligt. Träffade tillslut en läkare som sände mig till utredning. Väntade ett år på den. Visade ingenting. Inga inflammationer eller någonting. Bra det, iof, men nått är det ju. Nu har läkarna gett upp och menar att det inte är någonting, jag är väl bara "vanskelig patient". Skall till en sista undersökning (i utredningen) om några månader. Då skall de kolla gallasalter.

Tant Grön
2019-03-20, 10:58
#33

#32 Om du har sån konstant stress, kunde dom inte skriva ut någon betablockerare? Du kan ju fråga nästa gång du träffar en läkare.

fiskenihavet
2019-03-20, 11:39
#34

Vet inte helt vad det är, men är automatiskt skeptisk till mediciner när man inte vet om orsaken till problemet. Tänkte prova med örten kava, som skall vara bra mot stress. Får se vad det blir till…

Annons:
Sindri
2019-03-20, 13:43
#35

Det känns ju som om något i din kropp är utslaget och då funkar inte mycket. Det är också jättesvårt för kroppen att göra sig av med  infektioner och andra angrepp.

Med tanke på hur stressad du känner dig, har du funderat på det där med binjurarna? 
Har du funderat på borrelia?

fiskenihavet
2019-03-20, 19:39
#36

Tror inte det är borrelia. Situasjonen har liksom kommit smygande i takt med kostomläggningen till LCHF. Typ övergångsbesvär som aldrig gav sig, och som bara blev värre.

Zepp
2019-03-20, 22:41
#37

Jag har haft Borelia.. två gånger!

Hur sjukt som helst.. bägge gångerna bekräftade!

Iallafall det är rätt lätt avhjälpt… första gången tog det bara två år att bli frisk, andra gången kände jag igen symptomen, då gick det över på mindre än ett år!

Behandlingen är inget annat en vanlig bredspektrum antibiotika, det räcker som regel med dubbel behandling, dvs det tar kål på spiroketerna, resten som tar lite längre tid är att kroppen behöver laga sig!!

Oandrsidan.. Hemul  är inne på något annat än Borelia, grejen är att jag anser att hon har lite koll, dvs  det finns rätt mycket annat än Borelia som gör att man kan må tjyvtjoktl, typ  Hypothyreos.

Bägge går att sortera ut på närmaste vårdcentral i princip för iallafall 90%!

Hur som helst.. LCHF hit och dit.. var finner man oväntad hjälp om inte på Viktklubb?

"11 vanliga misstag när du minskar på kolhydraterna

Många testar att äta mindre kolhydrater för att gå ner i vikt. Men det kan vara lättare sagt än gjort. Här är de vanligaste misstagen."

https://viktklubb.aftonbladet.se/kampanj/artikel/22170814

Dvs jag skulle själv i princip skrivit alla  11 punkterna.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

hemul
2019-03-20, 23:13
#38

#36 Jaha! Jag måste ha missuppfattat. Trodde du hade problemen redan innan kostomläggningen och att det var delvis därför du hoppade på LCHF-tåget. Så det vara bara för att komma till rätta med sötsuget?

Men är det så är det väl rätt uppenbart att detta inte funkar för dig, ivf inte med det upplägg du har haft. Ditt sockertroll måste vara extremt läskigt om du har utsatt dig för detta för att hålla det stången.

fiskenihavet
2019-03-22, 07:15
#39

Primärt för att slippa sockerberoendet. Jag åt inte mat, drack ingenting annat än Pepsi max. Var trött då oxå, men inte i närheten av så sliten jag känner mig nu.

hemul
2019-03-22, 10:37
#40

Går det inte att hitta nåt mellanläge då?

Du kanske behöver hjälp med att komma till rätta med sockersuget om det är så illa. Du kan ju inte leva med att må så här.

fiskenihavet
2019-03-22, 11:56
#41

Det som är bra är ju att jag inte vill ha socker nu. Det läskiga är att finna ut hur mycket kolhydrater (bra sådana) som jag tål innan gränsen är nådd. Jag tycker oxå att det är svårt att komma upp i större mängder (för jag må nog lite högre än det jag har tagit de sista dagarna) när jag inte äter mejerier. Det blir liksom grönsaker (ovanjord) och kokosmjölk. Tips? Nä, jag är helt enig, kan INTE fortsätta och må så här dåligt. Hoppas att mer kolisar gör susen.

Annons:
hemul
2019-03-23, 00:13
#42

Visst. Potatis. Andra rotfrukter. Allvar. Pallar du det utan att få sötsug?

Du kommer aldrig upp i betydande mängder på bara bladgrönt och vitkål.

fiskenihavet
2019-03-23, 16:26
#43

Men potatis är väl bara stärkelse, dvs dålig kolhydrat?

adelai
2019-03-23, 18:08
#44

Kokt potatis har ca 13 g kolhydrater/100 g.Lite jämfört med spannmål.

hemul
2019-03-24, 00:35
#45

Varför skulle stärkelse vara sämre än enkla sorterarter? Det består ju bara av glukos.

fiskenihavet
2019-03-24, 11:16
#46

Ok. Tycker bara att det låter läskigt (ovant att äta lixom). Får se hur jag tål de mängderna. Men kan man kombinera potatis och fett? Det är väl lättare att gå upp i vikt då? Precis som om man äter mjölkprodukter (fett i kombination med kolhydrater).

hemul
2019-03-24, 15:30
#47

Klart man kan. Det är ju fortfarande än väldigt låg kolhydratnivå. Med 50 g kh hämnar du någonstans runt 15 E% kh.

Vi pratade ju tidigare om att det finns flera LC-gurus som inte tycker man ska ligga extremt lågt. Kwasniewskis förewdragna kolhydratkälla är just potatis. Lite som Robert "Glucose is the energy of life" Lustig. Den innhåller ju en hel del nyttigheter också. Inte mycket av nåt, men väldigt många olika näringsämnen. Det lär vara den enda vegetabilie man kan leva på någon längre tid om det är den huvudsakliga näringskällan. Fråga irländarna. De fattiga levde till stor del på potatis - tills det blev missväxt and den stora potatissvälten drabbade landet. 😉

Diana Swartzbein anser inte ens att man behöver räkna kolhydraterna i bladgrönt. Det är "riktiga" kolhydratkäller som gäller.

Uppriktigt sagt förstår jag inte hur de som säger att de är liberala med kolhydrater, ligger mellan 50 och 100 g typ, men säger att de fortfarande bara äter ovanjordsgrönsaker äter. Man får äta 3 kg tomater för att komma upp i 100 g. Och tomat är inte ens en grönsak. Eller 2½ kg vitkål eller blomkål.

När jag var noga och ville äta runt 50 rymdes t.ex. ett par medelstora potatisar, kanske en morot, gröna ärter eller tomat, nån frukt eller bär, ett glas mjölk eller fil och lök och vanliga lc-grönsaker utan problem.

hemul
2019-03-24, 15:36
#48

Jag gick ner över 50 kg med potät-low carb. Så det så. 😛

(Sen gick jag upp 12, men det berodde på att jag råkade ut för en olycka och inte kunde röra mig som jag var van, men jävligt hungrig var jag. På nedgående igen nu.)

Annons:
Sindri
2019-03-24, 16:57
#49

I kall potatis omvandlas stärkelsen  så att den inte blir lika snabb som i varm.

Potatissallad är gott! Det äter jag en hel del av på sommaren. Fransk dressing med äggula, olja, gräslök och crème fraiche. Mums!

Kall potatis sägs också vara bra för sömnen.

fiskenihavet
2019-03-24, 17:24
#50

Hm, det låter intressant. Men det var ju liksom det som var greien, för många som inte ville gå upp i vikt, att inte äta kolhydrater för att det ledde till uppgång när man blandade kolhydrater och fett. Är det inte så?

Sindri
2019-03-24, 17:28
#51

Du måste skilja på kolhydrater och kolhydrater. Långsamma kolhydrater från "rätt" källa skall du inte behöva oroa dig för. Jag tror att du gått ut för hårt med din kropp.

Jag har haft ett fruktansvärt sockersug, men äter potatissallad, rotfrukter och ovanjordsgrönsaker, även tomater.
På senare år har jag även kunnat baka bröd utan gluten.

fiskenihavet
2019-03-24, 18:58
#52

Så långsamma kolhydrater är grönsaker, över och under jord, potatis? Nått mer?

fiskenihavet
2019-03-24, 18:58
#53

Så långsamma kolhydrater är grönsaker, över och under jord, potatis? Nått mer?

Sindri
2019-03-24, 21:45
#54

Rotfrukter brukar inte räknas till långsamma kolhydrater, men jag tål dem.
Har du läst några recept på Diet Doctor? Där finns nästan bara långsamma kolhydrater.

Jag tror att vi inte vet allt om snabba eller långsamma kolhydrater än. Det kommer så mycket nya rön hela tiden om kost, tarmbakterier etc. Vi är alla också olika och har olika bakteriefloror i våra kroppar.
En bra kost för mig är kanske inte en bra kost för dig.

Men enligt mig, och för mig, är en bra grundkost; nöt, fläsk, lamm, vilt, fisk, fågel med gräddsås, smörsky, crème fraiche-sås, kokosmjölk (Santa Maria har i lila tetra, det skall står The Creamier på den) eller aromsmör. Eller ostgratinerat.
Till det rotfrukter (försiktig dock om du är sockerkänslig), sötpotatis (smakar sötare men har mindre kolisar än potatis), squash, aubergine, paprika, lök, vitlök, blomkål, broccoli, kål i alla färger och former, sallad, gurka, tomat (försiktigt), avocado, ostar (helst get, ju fetare desto bättre). 

Du hade testat surkål, men inte blivit bättre. Var det opastöriserad surkål? Om den stod i vanliga hyllan var den pastöriserad och då har alla nyttiga bakterier dött. Det rä inte svårt att göra själv. Finns tråd om det här på forumet.
https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/58053b75ce12c450e0014ab6-ar-surkalen-forstord-del-2-om-att-syra?discussions-1

Bär innehåller mindre kolhydrater än frukt. Hallon, blåbär, jordgubbar, hjortron, havtorn. 

Grädde går bra för en del, men triggar sötsug för andra. Man får känna sig fram. Skall man äta yoghurt skall det vara 10%, kanske blandat med lite crème fraiche. Jag har svårt för det, får jag tag på getyoghurt är det bättre. Jag gör egen kefir av Santa Marias feta kokosmjölk.

Bröd är något man skippar helt från början. Ostrulle med smör, en skinkskiva och paprika duger gott.
Annars finns det massor med recept på bröd utan gluten, men det är lite kolisar i det. Jag väntade ett par år innan jag började experimentera.

Jag undrar om inte du gick ut för hårt med din kostomläggning och chockade din kropp. Försök med mer grönsaker och ha inget socker hemma, så enkelt är det. Jag  gjorde en rätt tvär omställning när jag läst om LCHF, men då hade jag redan slutat med socker och allt med vetemjöl i, och det gick bra.

Men som jag skrev tidigare så bör du kolla alla möjliga och omöjliga andra orsaker till att du mår dåligt. Binjurar, borrelia etc. Förstår att det är extra jobbigt att stångas med vården när man mår så dåligt som du. Du måste bli en krigare!

hemul
2019-03-25, 01:07
#55

Nä, potatis är inte långsamt. Högt GI. Men hela GI-tänket går ut på att man äter mycket kolhydrater och man vill undvika en snabb och hög blodsockertopp.

Om man instället tittar på GL, som faktiskt är mer intressant, så blir det tydligt att GL blir lågt även om man käkar sina 50 g i form av strösocker.

Snabba eller långsamma kolhydrater saknar helt enkelt relevans om man inte baserar sin kost på kolhydrater.

Annons:
fiskenihavet
2019-03-25, 07:36
#56

#54 Nej, jag gick nog inte ut för hårt när jag först började med LCHF. Var ganska liberal, med en hel del kolhydrater. Främst från mejerier. Jag tålde nog det ganska dåligt. Det är ju olika hur bra man tål mejerier, men jag mådde dåligt. Och det höll i sig, så det var nog inte bara omställningen heller. Jag blev, eftersom, mer och mer "radikaliserad" och blev allt striktare. Då mådde jag mycket bättre (men inte bra) och fick mindre sug. Så åt jag så ila lång tid, och så blev det bara sämre igen. Höll fortsatt ut med bara carnivor, länge, bland annat för att många förespråkade/förespråkar carnivor och sa att det var så revolutionerande-bra och hälsosamt för kroppen. Blev nog lite "hjärntvättad". Bland andra lchfingenjörens uttalanden om att energin återkommer och blomstrar på carnivor. Själv väntar jag fortfarande… Jag vill pröva att äta mer kolhydrater, från "säkra" källor (om det hjälper, kan inte må dåligt längre), men det är obehagligt. Jag blir häkta på avokado och brokkoli, så det går fett bort. Är lite rädd för hur det kommer att gå med potatis, iom mängderna kolhydrater. Får se.

hemul
2019-03-25, 10:43
#57

Bra att du törs prova ivf.

Det du beskriver låter ju precis som det Schwarzbein pratar om och som jag nog redan sa att en del andra råkade ut för i början. Det av dem jag känner till la helt enkelt av, gav upp.

fiskenihavet
2019-03-25, 11:31
#58

Säger bara tusen tack för tipset, och så håller jag tummarna för att det är detta som skall till. Skall köpa potatis, för första gång i livet ;) efter jobbet i dag.

hemul
2019-03-25, 14:21
#59

Tufft! Eftersom du är så rädd för suckersuget, menar jag. Tror du du klarar potatis utan att det triggas igång?

Men vadå? Har du aldrig ätit potatis? Vad i hela friden åt du förut? Bara godis? 😮

Sindri
2019-03-25, 14:42
#60

#55 av: hemul
Har jag fattat så fel? Är det inte så att när potatisen kallnar så sjunker GI-halten? Det har ju stått mycket om det i tråden om resistent stärkelse? Så när man värmer den igen så stiger den igen. Har jag fått allt om bakfoten? 🤔

hemul
2019-03-25, 14:54
#61

Nej, så är det. Men det är ju bara en liten del av stärkelsen som blir resistent. Länge sen jag läste om det, men jag tror inte ens kall potatis kan räknas som långsam, bara långsammare.

Hur som, fiskenihavet, se till att få i dig lite fibrer också. Typ morot eller nån annan rotfrukt du tror du klarar. Kan hända löser detta med mer kolhydrater och fibrer dina problem med fett också. Kanske inte magen pallar mycket fett utan lite bulk. Bara en tanke jag fick, inget jag läst nåt om eller så.

fiskenihavet
2019-03-25, 15:59
#62

#59, ja. Åt potatis när jag bodde hemma, som barn och inte hade eget val. Annars har det bara varit godis, glass, läsk… Så potatisen kan jag äta både varm och kall utan att det har någonting att säga? Höjs blodsockret av potatis om jag äter fett till?

Annons:
Sindri
2019-03-25, 17:55
#63

Ju större procent av det du äter som är kolhydrater, desto större risk att blodsockret höjs. D.v.s. en potatis till 50 g fett blir ju en mindre andel kolhydrater än fyra potatisar till 25 g fett.
Så, om du INTE äter fett till är det större risk att blodsockret höjs än om du äter fett till. Du liksom "spär ut" kolhydraterna. Men lite kommer blodsockret att höjas, det är det vi har insulin till att ta hand om. Men när blodsockret höjs jättemycket och kroppen sätter på extrahög tillverkning av insulin, det är då det blir jobbigt för kroppen.
Men äter du fyra potatisar höjs blodsockret mer än om du bara äter en.

Så gör inget drastiskt i din kosthållning. Börja med en potatis, lite andra grönsaker. Sedan kan du öka gradvis så länge du inte känner av sockersug, eller får stora blodsockerdippar när du inte ätit på ett tag. Att få lågt blodsocker är inte hunger, hunger är när det liksom känns i magen, men bara där, och man blir inte hysterisk eller ilsken av det och tappar huvudet, vill proppa i sig vad sk-t som helst bara man slutar skaka.
Jag minns känslan när jag för första gången på många, många år kände hunger istället för lågt blodsocker. Vilken lycka!

fiskenihavet
2019-03-25, 18:25
#64

Tack för svar. Lite läskigt, eller mycket egentligen, är det. Jag har jättejämt blodsocker nu. Mår inte dåligt, på det sättet, blir inte vrålhungrig eller skakig. Får inte dippar, kan gå länge utan mat. Mår bara dåligt (trött, svängningar i humöret, hjärndimma, svaghet, etc) och är mycket stressad. Hoppas att era råd med ökad kolhydratsnivå kan hjälpa mot det, men är jätterädd för att blodsockret ska påverkas (det gör det inte nu på carnivor) och att det ska leda till sockersug. Men jag måste ju fungera. Får proppa i mig fett. Hur är det med viktökning när man äter kolhydrater och fett tillsammans?

Sindri
2019-03-25, 19:00
#65

Alltså, det beror på vilka kolhydrater och i vilken mängd, eller vilka proportioner,  som jag skrev förut.

Och alla människor är olika. Proppar du i dig gräddtårta med både socker och grädde går du förmodligen mycket mer upp i vikt än om du äter potatis med gräddsås.
Försök att inte tänka på vikt just nu. Få din kropp i balans, få tillbaka din energi. Mota sötsuget med t ex vitkål, finns färsk, saftig nu som är så läcker. Har just skurit upp till middagen, men kunde inte låta bli att nalla av det. Mycket ! 😉

hemul
2019-03-26, 12:22
#66

Du måste vara det svåraste fall av sockermissbruk jag hört talas om! Du skulle säkert behöva hjälp, men jag tvivlar tyvärr på att någon vettig hjälp finns att få. Det är bara att hålla tummarna och hoppas på att du inte triggar på potäter och andra saker du väljer att prova.

fiskenihavet
2019-03-26, 20:29
#67

Ja, äkta sockerberoende är inte att leka med. Godis till frukost, lunch, och middag. Var så otroligt trött på godis, men klarade inte att sluta äta det. Bröd, våfflor, etc var inte för mig. Inte sött nog. I kväll händer det grejor. Ska pröva potatis. Låter helt sjukt, men så är det. Jätterädd, men det måste ju gå bra.

Sindri
2019-03-26, 23:59
#68

👍 Jag tycker du är jättetuff och beundransvärd. Det är många, många sockerberoende som inte vill veta av problemen, än mindre ta tag i dem.

Jag har inte varit så djupt nere i träsket som du, även om jag helst hade levt på mackor med marmelad under en lång period i mitt liv. 

Du får se det som en kamp mellan det onda och det goda. Kanhända du får sockersug men bestäm vem som skall vinna kampen….😡

hemul
2019-03-27, 00:01
#69

Men hur gick det då? Vi sitter ju här och håller tummarna fortfarande.😉

Annons:
fiskenihavet
2019-03-27, 11:34
#70

Gick och la mig med en gång efter intaget av potatisen, och sov (i stort sett) hela natten. Så blir lite svårt att evaluera ift evt sötsug och lign. Hade lite ont i huvudet på morgonen (har sällan huvudvärk), men det kan ju bero på andra ting. Känner iaf inte sötsug nu, men följer med på vad som sker utöver. Själva potatisen, när jag åt den, var väldigt söt i smaken. Säkert för att jag inte har ätit "söta"saker på länge. Kände på ett obehag som varade där och då, och att jag lätt kunde ha tryckt i mig femton potatisar till. Även om jag inte var hungrig. Strategiskt hade jag bara kokat en… Tack till er för stötte så långt!

hemul
2019-03-27, 12:19
#71

Men toppen! 🌺

Margareta
2019-03-28, 18:46
#72

Lätt huvudvärk kan mycket väl vara mineralbrist. 0,5 tsk Seltin i ett glas vatten kan man komma långt med

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

hemul
2019-03-29, 00:08
#73

Men hallå! Dag två. Rapport! 😛

fiskenihavet
2019-03-30, 08:51
#74

Har periodevis upplevd att toalettbesöken är annorlunda. Inte alltid konstant lös avföring längre. Nu växlar det. Det är nog ett gott tecken. Men, har lite mer ont i magen än tidigare, är fortfarande uppblåst. Huvudvärk. Fortfarande mycket stressad. Fortfarande kognitiva struligheter. Har fått mer belägg på tungan igen. Om mer kolhydrater är lösningen tar det nog tid innan allt blir bättre, men är oroad ift mer belägg på tungan. Det borde väl inte ske om mer kolhydrater är riktigt för hälsan?

hemul
2019-03-30, 15:22
#75

Hur mycket är du uppe i nu då?

fiskenihavet
2019-03-30, 22:00
#76

Ca 30 + -

Annons:
hemul
2019-03-31, 22:34
#77

Det är ju rätt bra - för att vara dig. 😉Inga panikfärder till kiosken heller?

Det där med tungan - jag vet inte vad det kan vara. Men oavsett, du måste ju försöka må bättre totalt sett och efter allt du berättat är det väl rätt uppenbart att stenhård ketos inte är din grej. Eftersom du inte pallar högkolhydratkost p.g.a. sötsuget återstår väl bara den här vägen att testa - mer liberal LC.

fiskenihavet
2019-04-01, 18:44
#78

Förstår din tankegång. Är försåvitt enig, men ju starkare candidan blir ju dåligare mår en ju. Och ju starkare candidan blir ju mer sötsugen blir en. Köper tanken om att för Strikt LCHF kan bli för strikt, och att man kan bli sjuk av det, men tycker att det är konstigt att candidan påverkas av låga nivåer kolhydrater.

Sindri
2019-04-01, 19:32
#79

Det har kanske hållit på för länge för att vara det där kriget det skrivs om, när candidan håller på att förlora och sätter in allt den har för att segra. Annars låter det ju verkligen som ett stort fältslag.

fiskenihavet
2019-04-02, 14:47
#80

Ja, har aldrig fått den tillräckligt utrotad till trots för flera år med Strikt LCHF.

hemul
2019-04-03, 02:31
#81

Men om jag fattat det rätt är det väl inte säkert att det är candida?

Kör den här kostförändring först. Försök komma upp i runt 50 g och se hur du mår efter några veckor.

Har du fortfarande beläggning på tungan, besvär med hurbottnen o.s.v. kräv att få prover tagna. Om det är candida se till att få medicin som hjälper.

Så skulle jag göra ivf. Du kan inte gör allt på en gång och du måste hålla på ett tag med ditt nya kostomlägg för att kunna utvärdera.

Sindri
2019-04-03, 08:21
#82

Om du har beläggning på tungan kan du skrapa bort det så det inte fortsätter att växa. Det finns speciella tungskrapor på apoteken, men det går bra med något annat du tycker funkar.

hemul
2019-04-03, 08:40
#83

Oj så jag skrev. Var nyvaken. Hoppas det går att förstå ändå. Kostomlägg = kostupplägg (tror jag).

Annons:
fiskenihavet
2019-04-03, 14:43
#84

#82, belägg är väl bara symptom, det stoppar väl inte upp ifm skraping? En har liksom lika mycket candida oavsett skraping? :) #83, joda det går att förstå :) Bara lite orolig för att candidan drar i väg och växer sig starkare, lätt att bli xtra sötsugen då :/

Sindri
2019-04-03, 23:00
#85

Beläggningen är ett symptom på candida, det är rätt, men när jag hade det tyckte jag det var obehagligt med beläggningen på tungan, och det kan ge dålig andedräkt - inte så kul. Men visst är det själva orsaken man skall behandla.
Nu kommer jag ihåg att jag köpte någon som kallades kaprylsyra som skulle vara bra mot candida. Kokosfett skall ju också motverka.

Jag tror du måste läsa på om mikrobiom, goda tarmbakterier och sånt. Det låter som om du har något fel i balansen där.

fiskenihavet
2019-04-04, 06:15
#86

Helt säkert obalans i tarmfloran. Har ätit probiotika och kokos i evigheter. Tycker inte att probiotika har funkat nått. Frementerade grönsaker kanske fungerar bättre?

hemul
2019-04-04, 06:43
#87

Jo, har man candida i munnen får man beläggning. Men beläggning behver inte vara candida.

När jag hade candida satt det som öar i gommen när jag vaknade, som små stalaktiter. Vet inte om det är typsikt. Har ibland beläggning nu också när jag vaknar, men det är mer som ett klet. Tror det beror på att jag sover med öppen mun (täppt näsa) och snusar. Försvinner medans jag tar mig till toa, typ. Inte ens fundarat på att de skulle vara svamp.

fiskenihavet
2019-04-04, 06:58
#88

För min del dyker det upp beläggning ifm kolhydratsnivå. Anar inte vad det annars kan vara. Snusar inte, tex.

hemul
2019-04-04, 07:08
#89

Men du hade ju innan du ökade kolhydraterna också?

fiskenihavet
2019-04-04, 11:41
#90

Hade lite i hårbotten, på Strikt LCHF, som inte gick bort. Hade mycket innan jag åt Strikt LCHF. När jag startade denna tråden hade det kommit tillbaka i hårbotten igen av någon orsak. Hade nästan inget belägg på tungan på Strikt LCHF.

Annons:
fiskenihavet
2019-04-10, 08:13
#91

Iom att jag har ökat kolhydraterna så har jag nu blivit förstoppad. Är det vanligt att bli det, eller är jag xtra sensitiv? Nått jag borde göra, eller är det förbigående?

CasaRamon
2019-04-10, 12:29
#92

#91

Har man blivit förstoppad så måste man först använda Mikrolax . För att sedan undvika problemet, så använd kokosfett, linfrö i vatten och Magnesium.

Sindri
2019-04-10, 21:21
#93

Förstoppad kan betyda så olika för olika människor. Testa med kokosfett och magnesium innan du går på de håra grejorna.

fiskenihavet
2019-04-11, 18:39
#94

Nästan två veckor (+/-) nu på lite mer kolhydrater. Kanske är det för kort tid för att förvänta förändringar, och att jag måste smörja mig med tålamod (?). Oavsett mår jag fullständigt jävligt. Uppblåst, ont i magen, tom på energi, svinigt trött, stressad, ledsen, pratar konstigt och hittar inte riktiga ord. På väg till jobbet i dag kände jag hur jag var tvungen att släpa mig fram, var är musklerna liksom. Har nyligen fått svar på blodprov. Allt var fint.

fiskenihavet
2019-04-15, 15:35
#95

…och så är jag skithungrig ofta. För ca 40 minuter sedan åt jag en jättestor måltid. Nu känner jag att jag kan äta en lika stor måltid igjen. Why?

Sindri
2019-04-15, 18:53
#96

Magkatarr? Kan du verkligen äta, eller känns det bara så?

hemul
2019-04-15, 20:32
#97

Hur mkt kolhydrater är du uppe i nu då? Håller sig sötsuget borta?

Annons:
fiskenihavet
2019-04-15, 21:43
#98

#96 var så pass hungrig, ja. #97 har lagt till en del ost. Är uppe i 44 g. Mer mjäll (?), belägg på tunga. Potatis smakar inte lika sött längre, som när jag var snålare med kolhydraterna. Kan känna lite småsug efter citronsaft (tar lite från citroner för c-vitamin), av och till.

fiskenihavet
2019-04-15, 21:49
#99

Äter oxå stora mängder protein. Kanske det gör nått galt i kroppen? Har hört så mkt olika. Vet bara inte hur en skal överleva och inte vara hungrig på mindre mängd protein. Idag åt jag 172g protein.

Sindri
2019-04-15, 22:43
#100

Menar du 172 g protein! Det är på tok för mycket. Äter man för mycket protein omvandlas det till kolhydrater har jag läst någonstans. Undra på att du får beläggning på tungan.
Kan du inte bara ta och titta in på Diet Doctors recept och laga efter det. Du äter nog för mycket protein och för lite fett.
Kan du lista imorgon exakt vad du äter. under dagen. Ja, det blir pyssligt att väga och mäta, men du kan få ut något av det.

fiskenihavet
2019-04-15, 22:46
#101

Jag misstänker att 172 g protein är för mycket, men jag fick inte belägg innan jag började äta kolhydrater. Får i mig ca 200 g fett. Kanske fel ratio?

fiskenihavet
2019-04-15, 22:48
#102

Och det är ju sååååå lätt att komma upp i enorma mängder protein. Blir svårt att dra ner, men måste väl det…

Sindri
2019-04-15, 23:00
#103

Om du menar verkligen protein (inte kött) så läste jag någonstans att man skall äta lika mycket protein i gram som man skall/vill väga i kg. Alltså; vill du väga 90 kg skall du äta 90 gram protein/dag. 
Till det grönsaker från ovan jorden; squash, aubergine, gurka, kål i alla former, avocado, selleristjälkar, sparris.

Och så rejält med fett; aromsmör, majonnäs, kokosfett, feta såser, smält smör, tsatziki (om du inte har svårt med laktosen i mjölk).

fiskenihavet
2019-04-15, 23:58
#104

Ja, protein. Äter inte mejerier, så fettmängd kan bli tricky. Äter en del ost just nu, men måste sluta med det då jag mår dåligt av det och det triggar mig. Då blir det svårt att sluta.

Annons:
Sindri
2019-04-16, 07:34
#105

Kan du inte äta smör heller? Det brukar inte "räknas" till mejerier i LCHF. Te/kaffe med kokosfett?
Har du testat "äggmjölk"?  1-2 ägg, valfri smaksättning som avocado,spenat, banan, överblivna grönsaker, kakao, hallon. Rejält med kokosfett, (smakfritt) ev. en klick smör, kryddor. Häll på kokande vatten samtidigt som du mixar. Drick och njut.
Det var mitt "insteg" i LCHF, en frukost som höll mig mätt länge, länge.

Naturell äggmjölk, ev. med lite vaniljpulver kan man också ha i kaffe.

Jag får en känsla av att du kastat dig in i denna kost utan att läsa på ordentligt först.
Kanske bara hört något om att äta "mycket kött".

Dra ner ordentligt på proteinet, skulle tippa max 90-100 gram per dag. Välj feta köttbitar. Pulled pork har t ex mycket lägre procent protein per 100 gram än entrecote. Tillaga med mycket fett, Lägg till aromsmör, grönsaker stekta i mycket fett, sallad alt. vitkål/rödkål/spetskål med rejält med olivolja på.

fiskenihavet
2019-04-16, 11:09
#106

Neida, har läst på mycket. Det är inte kunskapen det går på. Det är det att jag är sockerberoende som är saken. Det som är "tillåtet" i LCHF är inte "tillåtet" för en som är sockerberoende. Jag äter större mängder fett, men absolut för mycket protein. Men det är för att jag inte blir mätt annars. Att öka mängden fett, sist jag gjorde det, fick mig att spy. Fullständigt kaskad, på nån sekund, uppkast. Kan hända att jag tål det bättre nu. Kunde ju aldrig ha ätit potatis för en stund tillbaka.

fiskenihavet
2019-04-16, 11:20
#107

Tanke: om man oavsett äter en viss nivå av kolhydrater, varför skulle det vara fel att kroppen omvandlar en viss nivå av "överskottet" av protein till kolhydrater? Prövar att finna ut av vad det är som gör mig så utmattad. Är det nått i proteinsituasjonen som är skadligt? Har hört lite av varje.

hemul
2019-04-17, 05:10
#108

Pja, det är ju onödigt om inte annat. Förut, när du nollade, behövde ju en del protein omvandlas till glukos. Nu äter du ju nästan så mycket kolhydrater som kroppen behöver, då finns inget skäl till det i nån större omfattning. Speciellt som du lider av stress och glukoneogenes medför höjda nivåer av stresshormoner, som vi pratade om ovan nånstans.

fiskenihavet
2019-04-17, 11:12
#109

Ja, om det leder till xtra stress måste jag göra nått med det. Är ju så stressad att jag snart går i upplösning. Synd att jag inte kan äta mkt protein. Det är ju så gott och enkelt… Ja, ja. Får väl pröva på att ändra det oxå…

Sindri
2019-04-17, 12:49
#110

Men först och främst kanske du bör göra något för att minska din stress - innan kroppen själv säger ifrån. Det är faktiskt ganska allvarligt att leva under stress en lång tid.

fiskenihavet
2019-04-17, 13:21
#111

Vet det, men det finns ingen klar orsak till var stressen kommer från. Då är det svårt att göra ändringar. Kan vara kosten oxå.

Annons:
fiskenihavet
2019-04-26, 19:51
#112

Tror nog inte att tillföra kolhydrater var någonting för mig. Jag har gått upp i vikt, spänd i magen, mer belägg på tunga och i hårbotten, utslag, känner på lite sug (om än inte kraftigt), och potatismängden börjar att skena iväg. Är nu uppe i mellan 50-60 kolhydrater. Har ätit så i ett antal veckor nu.

hemul
2019-04-26, 22:09
#113

Det är ju inte så mycket i sig, men kanske ihop med allt protein du äter.

fiskenihavet
2019-04-26, 23:00
#114

Har de ca tre sista dagarna dragit ner på proteinet drastisk.

Sindri
2019-04-26, 23:15
#115

Vete fasen vad det är för obalans i din kropp. Det kanske krävs mer än en kostförändring för att bli av med eländet.

Har du sökt för svampinfektion?

Skulle du kunna tänka dig att fasta ett tag? Börja om från noll så att säga.  Sedan lägga till ett födoämne i taget och testa vad du tål.
Jag kan tyvärr inte säga exakt hur du skall göra, och vad du skall få i dig, det får du i så fall läsa dig till, eller hitta någon kostexpert som kan hjälpa dig med.

fiskenihavet
2019-04-27, 13:26
#116

Värst är den förlamande tröttheten och uppblåstheten. Har sovit i nio timmar i natt, och är dödstrött. Inte typ "åh har inte sovit gott och behöver ett par timmar på ögat", men mer utsliten. Läkarna hittar ingenting som är fel, men frågan är ju om dom har letat efter de riktiga sakerna. Går till en kostrådgivare, men de kan ingenting om LCHF eller sockerberoende, så de vill att jag ska äta både det ena och det andra. Svampinfektion är inte heller nått de tror på, speciellt inte när jag har tagit en undersökning av tarmen där alla prover var bra.

fiskenihavet
2019-05-11, 12:38
#117

Nu har jag kört på ekstra kolhydrater (ca 50) i en period. Den enda förbättringen som jag upplevde var ift avföringen. Det varade bara i en kort period och så gick det tillbaka till löst. Anar inte vad det kan hinta till. Antingen mår jag dåligt för att det är någonting som saknas/justeringar av kosten, eller så är det någonting i kroppen som inte fungerar/skruvat av (feks efter allvarligt sockerberoende). Enligt läkarna är det ingenting som är fel. Ingenting som tyder på sjukdom. Och nu har jag ju försökt att justera maten, och det hjälpte inte heller. Vette f vad jag ska tro. Jag har också försökt med kosttillskott hit och dit, men nej… Ingen effekt. Tog ett kosttillskott som hjälpte lite i ca 2-3 dagar, och så blev jag utmattad igen. Har läst att man kan bli utmattad, kroniskt, efter sjukdom, men jag har ju inte varit sjuk. Nu orkar jag iaf inte mer. Har försökt att låta tarmarna vila. Har kraftigt dragit ner på tillförsel av mat och anses bara flytande. Det har gjort mig lite mer lugn, mindre uppblåst, lite mindre magsmärtor. Men det hjälper ju inte på energinivån att inte få i sig mat! Farligt på sikt är det också.

Sindri
2019-05-11, 13:25
#118

Det händer att jag gör misstag med kosten, medvetet eller omedvetet, då bråkar magen och jag gör te på fänkålsfrön. Det brukar lugna. Låt en msk frön sjuda försiktigt i ca 75 cl vatten i 15 min, låt stå och dra minst 15 min till. Sila och drick.

Annons:
fiskenihavet
2019-05-23, 19:09
#119

Var hos en näringsfysiolog. Hon ville att jag skulle äta knäckebröd. Det var hennes lösning.

Sindri
2019-05-23, 19:38
#120

🥵🤢🤦‍♂️😈

fiskenihavet
2019-05-23, 20:02
#121

He, he. Tenkte oxå att det var lite speciellt. 370 kr för det rådet. Tanken bakom var att det skulle binda maten i tarmen så att fettdiarrén skulle ge sig.

Zepp
2019-06-04, 23:09
#122

Oandrasidan.. iomed att du petalat 370 kronor redan för ett värdelöst råd så kanske du kan göra något utav det hela så att inte alla pengarna är bortkastade?

Dvs jag har en hint om vad hen far efter, dvs som jag då helst antyder, dvs riktig mat.. där ingår olika sorters fibrer i olika former.. främst från grönsaker.

Oså till knäckebröd.. jodå.. iallafall om det är gammaldags knäckebröd, det var grovmalt, en del bulk men mest kolhydrater/snabba sådana som man behövde förr i tiden.

Iallafall om du inte behöver lika mycket snabba kolhydrater längre så är det bättre med sparris.

Så mitt råd är sparris och jag tar inget betalt för det rådet.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

fiskenihavet
2019-06-07, 15:30
#123

Kanske jag äter för mycket fett? Kanske jag hellre ska småäta fett mellan måltiderna? Ger väl samma effekt? Blir så illamående när jag äter fett till maten, och så kommer allt ut med en gång. Det heter ju lcHF, så då kan man ju inte äta för lite av fettet. Men då är det ju också konstigt att inte alla tål de doserna, om fett är så sunt alltså.

mooonlight
2019-06-07, 17:27
#124

Alla har olika genetiska förutsättningar. Alla lever i och utsätter sig för olika miljöer. Alla har olika mikrobiom. Osv. Alla individer är helt enkelt olika. Att någon mår bra av en viss diet (eller något annat) innebär inte att alla gör det. Oavsett vad den heter. Och oavsett hur mycket man än vill.

hemul
2019-06-08, 12:00
#125

Problemet med fiskenihavet är ju hennes (?) tydligen enorma sötsug. Annars skulle jag föreslå att testa tvärtom, d.v.s. fettsnålt. Behöver ju inte vara jättemycket kolisar för det, men eftersom det är så mycket som triggar skulle det nog vara jättesvårt.

Annons:
mooonlight
2019-06-08, 16:22
#126

Enormt sötsug kan också bero på någon genetisk defekt i metaboliska vägar för att producera energi från glukos. Tex kan det göra att kroppen känner att den behöver en större större mängd sockerhaltig mat för att möta sitt energibehov. Med det sagt är det inte nödvändigtvis så att man bara ska äta en massa snabba kolhydrater. Jag bara belyser en annan aspekt. Det är omöjligt att ge vettiga rekommendationer om man inte känner till individens förutsättningar.

fiskenihavet
2019-06-08, 17:51
#127

#125, fettsnålt? Är det något som nån kan profitera på? Trodde att man ansåg precis det att fettsnål kost skapar hälsoproblem.

hemul
2019-06-09, 02:15
#128

Det är väl rätt många som profiterat på just det länge. Men vad har det med saken att göra?

fiskenihavet
2019-06-09, 10:44
#129

Det har ju jättemycket med saken att göra. Bara för att jag inte kan äta fettsnålt så är det ju med att förklara hur ting fungerar. Och på hur jag kanske måste justera kosten. Jag frågar ju, tex, om jag borde dra ner på fettet i enskilda måltider och "småäta" fett mellan måltiderna (för att få i mig nog fett, inte för mkt protein, hålla blodsockret, inte vara konstant hungrig, etc.). Och så frågar jag för informationens skull. Varför är det så bra med LCHF om fettsnålt också kan vara fördelaktigt? Jag trodde att det var hela saken med LCHF, att just fettet hjälpte dig. Och att man blir sjuk av fettsnål kost, oavsett. Är det inte så?

mooonlight
2019-06-09, 11:25
#130

Det finns många som anser saker. Det finns de som är övertygade om att fett är lösningen på alla hälsoproblem, det finns de som är övertygade om att fettsnålt är det (fast de är inte aktiva på kif), det finns de som är övertygade om att enbart vegetabilier är det (de är inte heller aktiva på kif). Det finns de som är övertygade om att man inte behöver äta alls. Osv, osv, osv. You name it. Det bör dock uppmärksamma att det finns folk som mår bra på de olika mer eller mindre märkliga dieterna. Och det finns de som inte mår bra av dem. Det finns helt enkelt inte en diet som funkar för alla. Alla individer är olika.

hemul
2019-06-09, 13:51
#131

Jag menade vad om någon kan profitera på det har med saken att göra.

Men OK. Vi tror att fettrikt är bra. Andra tror att fettrikt är dåligt. Är du kapabel att avgöra vem som har rätt? Jag är det inte. Men jag fortsätter att TRO att fett är bäst.

Så, ponera nu att vi har rätt. Du mår likt förbannat skit på kosten. Då kanske du får avstå från den, trots att du tror på den.

Alla vet att det är bra att röra på sig. Speciellt bra för benstommen är det att gå, springa, hoppa, stötiga rörelser. Men nu har herr X blivid skadad och är förlamad från midjan och neråt och kan varken gå eller springa. Då får han göra det bästa av situationen ändå.

Herr X ben funkar inte. Din kropp tycks inte kunna hantera fett. Men du måste ändå äta och få i dig energi och näring. Ständiga fettdiarréer verkar inte vara den optimala lösningen på problemet.

Jag skulle fortsätta att försöka hitta en förklaring till varför min kropp inte kan hantera fett och förhoppningsvis finna en lösning. Men tills det sker skulle jag försöka äta så jag mår så bra som möjligt under de omständigheter som råder. Och det tycks inte vara LCHF i ditt fall.

fiskenihavet
2019-06-09, 17:49
#132

Det är ju det jag försöker göra. Försöker ju hitta en förklaring på varför jag inte har det optimalt på LCHF. Det gäller feks fettdiarré. Därför undrar jag om någon vet vad som är bäst ift blodsocker (feks), att äta HF till maten - eller något lägre mängd direkt till maten för att så sprida ut resterande fettmängd utöver dagen. Tänkte någon hade kunskaper i detta, från forskning eller erfarenhet. Självklart vet jag vad för forum detta är, och att folk förespråkar fett här… Självklart vet jag att andra förespråkar annat, och att ingen kan vara helt säker på det ena eller det andra. Jag mår helt klart bättre på fett, som jag har förklarat tidigare. Jag har dock några "nycklar" kvar att hitta, och då är det logiskt att fråga på denna sidan iom at folk här förespråkar LCHF. Därför blev jag undrande till det som blev sagt om rådet med lågfett. Det är ju inte så konstigt…

Annons:
hemul
2019-06-09, 17:54
#133

Det är klart att du mår bättre än när du levde på godis. Men inte tycker jag det låter som du mår speciellt bra och du tål ju inte fettet.

fiskenihavet
2019-06-09, 18:30
#134

Tål och tål. Det är ju det vi inte vet, och kanske jag äter för mycket? Då är det ju inte konstigt att det kommer ut igen. Nej, jag mår inte så bra, men har fått förbättring på LCHF. Helt klart. Men ÄR det någon som har en tanke om hur fett borde distribueras? Lite utöver dagen, eller mer till maten? Påverkar det ena kroppen på bättre/sämre sätt än det andra?

hemul
2019-06-09, 19:44
#135

Ingen aning. Vi vet ju inte vad orsaken är till att du tål fett dåligt. Det är väl bara att prova.

Sindri
2019-06-10, 00:32
#136

Jag tror att det vore bra för dig TS att under några dagar väga och mäta allt du äter och dricker. Dels får du själv koll på ditt faktiska intag av olika saker, dels kan du lägga ut det här och få lite åsikter om det. Och förhoppningsvis lite tips och råd.
Ibland kan man grovt överskatta eller underskatta sitt matintag.

hemul
2019-06-10, 01:39
#137

Men gör hon inte det redan? Tycker mig ha sett nåt om gram protein ivf.

Fiskis, du har ju berättat hur du åt innan. Du skulle ha mått bättre vilken diet du än gett dig på, bara det var riktig mat! T.ex. livsmedelsverkets rekommenderade kost. Äter men bara skit är det klart man mår bättre om man får i sig vettig näring, om det sen är HC eller HF är nog inte det viktiga.

Problemet är väl att du inte klarar så mycket kolisar utan att få sötsug. Potatis gick ju bra. Skulle du kunna äta mer potatis, lite andra rotfrukter och mer grönsaker utan att få sötsug? Isåfall tycker jag du ska testa att göra det och dra ner rejält på fettet.

Det spelar ingen roll att du tror på LCHF som den optimala kosten. Fettet går ju uppenbarligen rakt igenom så vad har du för glädje av det? Och av bara farten lär det dra med sig andra näringsämnen också. Diarré har den effekten.

När du bara käkade godis måste du ha varit kraftigt undernärd. Nu har du hela tiden diarré. Så bygger man inte upp kroppen.

Sindri
2019-06-10, 10:40
#138

Hittar ingen fullständig redovisning om vad TS äter. Bara om gram i kolhydrater hit och dit.
I ett inlägg står "Jag misstänker att 172 g protein är för mycket, men jag fick inte belägg innan jag började äta kolhydrater. Får i mig ca 200 g fett. Kanske fel ratio?"

Alldeles för mycket protein alltså, och för mycket protein omvandlas till glukos =för mycket socker. Det står heller inget om i vilken form proteinet är. Är det ägg och gräsbeteskött, eller bacon och annan chark. Spelar stor roll.

Det känns som om det inte är någon rak kosthållning utan TS testar lite hit och dit och ditten och datten, i ren desperation det förstår jag, men det blir kanske lite förvirrande för kroppen.
När jag började med LCHF åt jag väldigt begränsat med livsmedel.

Till frukost (vid 12-1 tiden) var det ständigt äggmjölk med olika smaker som avocado, squash, spenat etc.

Sedan middag med kött/fisk/fågel + fett i form av aromsmör, fet sås el dyl. Lite ovanjordsgrönsaker som blomkål, broccoli, squash, kål och sallad.
Körde så väldigt länge innan jag sakta utökade med mer grönsaker och andra livsmedel som ost, rotsaker, LCHF-bröd, vispad grädde med bär etc.

Tror kroppen inte mår bra av för stora kast hit och dit, mitt sötsug försvann snabbt, hade problem med candida då och då, men det har successivt avtagit med åren.

fiskenihavet
2019-06-10, 12:00
#139

#138 Äter väldigt strikt. Inga kast "hit eller dit". Testar inte hit och dit, med "ditten eller datten" på tallriken. När jag äter grönsaker är det ekologiskt, äter inte mjölkprodukter (åt ost en stund, men blev dålig av det), äter inte chark, inte bröd, etc. Det endaste som ändras, av och till, är om jag äter grönsaker eller inte. Har skurit ner på kokosolja, då det blev lite mycket och den gav mig blodtrycksfallsliknande symptomer. Har dragit ner på proteinet, men blir mkt hungrig - iaf fort. Blir liksom inte mätt på fettet. Fettet kommer från köttet och från ghee. #137 Potatisen gav inga tydliga och direkta symptomer ift att trigga sötsug (bortsett från att det smakade väldigt sött i starten). Sakta men säkert kom det smygande dock. Plötsligt ökade potatismängden, ville ha mer och mer, jag suktade fram mot kvällen då jag äntligen skulle få äta potatis, nu går jag runt med återkommande sug efter socker och drömmer om godisorgier om nätterna. Needless to say så har jag slutat med potatisen… Utan fett hade det prosjektet gått väääääldigt dåligt. Då hade jag varit tillbaka i sockerträsket. Att äta mer karbo och mindre fett är helt uteslutet. Och ift att inte ta upp näring, ifm diarré, så har jag inte problem med det enligt de läkarna som har tagit tester.

Annons:
hemul
2019-06-10, 14:01
#140

Du var ju inne på att anlita ett lab för analyser. Kanske ska du testa funktionsmedicin? Det funkade ju för vår värd Margareta.
http://www.sunsoft.se/?p=6198

Obs! Vet ingenting om det själv. Vet bara att hon hade en massa problem och gick inte ner i vikt o.s.v. och nu verkar allt ha fallit på plats för henne.

fiskenihavet
2019-06-10, 14:28
#141

Ja, det är ju en möjlighet. Surfade innom länken och läste vad hon har gjort. Många av de testerna har jag redan gjort, utandningstest, urin- och avföringstest, blodprov… Får helt enkelt samla lite information och se vad jag väljer att testa härnäst.

hemul
2019-06-10, 14:30
#142

De kanske kollar andra grejer? Att provet tas på samma sätt betyder ju inte att man gör samma tester. Du kunde ju prata med henne.

Margareta
2019-06-18, 17:30
#143

Tack för länkningen hemul. Det test som hjälpt mig mest heter Imu Pro 300 och där fick jag veta exakt vilka livsmedel jag är intolerant emot. IgA är den form av akut allergi som vården mäter. Det jag mätte heter IgG och är en mer långsam variant av intolerans dvs skapar låggradiga inflammationer eftersom jag inte riktigt tål maten men inte så allvarligt att jag alltid märker symptomen. Det jag reagerade mest på är ägg och dem märker jag inte alls av att jag mår dåligt på. När jag tog bort dem mådde jag så väldigt mycket bättre och jag har inga planer än på att återinföra dem. Det slinker ner lite om jag får i mig majonnäs eller bea eller något sånt när jag äter borta, men jag äter det aldrig hemma längre.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

fiskenihavet
2019-06-29, 12:45
#144

Ett högre intag av fett, och lågkolhydratskost måste väl vara att föredra om man har flertalet diabetestillfällen i familjen? Äter LCHF av många orsaker, men en av dessa är för att slippa diabetes. Som jag har skrivit i denna tråden verkar det som att min kropp inte är så glad i fettmängden i maten. Får fettdiarré som inte ger sig. År ut och år in. Blir illamående. Är jättetrött med låg energi. Kan det vara så att diarré får maten ut för fort, så att kroppen inte hinner laga energi av den? Men då borde jag ju inte ha topp nivåer av vitaminer och mineraler på blodprov? Det tyder ju på att kroppen tar upp näring? Blir inte klok på situationen. Hur mår diabetiker på låg-fett-kost? Då måste man ju äta mer kolhydrater. Det låter inte bra. Blodsockret kan ju inte vara bra. Det är ju extra sensitivt för en diabetiker.

hemul
2019-07-02, 03:19
#145

Vegankost verkar också funka mot diabetes. Det är det som är det jävliga. Alla möjliga varianter verkar kunna ge häloförbättringar. Det finns ingenting som bevisar att högfett är bäst. Eller att högkolhydrat är det. Allt handlar om tro..

Amen.

mooonlight
2019-07-02, 14:37
#146

#145 Exakt! Och gener.

Annons:
Zepp
2019-07-02, 18:48
#147

#144

Ett högre fettintag, typ HF, innebär i princip bara att du skall främst äta sk tradionell Norsk/Svensk mat, innan de uppfann lågfettkosten.. alla j*vla bantningsdieter! Oså om du kommer på vad man skall äta efter 63 för att må allra bäst så vill jag att du PMar mig först av alla.

iallafall på LCHF så har jag alldrig haft problem med steatore, utan tvärt om!

Hur som helst fettdiareer är rätt allvarliga, det tyder på lite olika orsaker, maldigestion/malabsorbation/problems med gallblåsan/gallsten/levern/bukspottkörteln.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

fiskenihavet
2019-07-02, 19:52
#148

#147, ift maldigestion/malabsorbation/problems medgallblåsan/gallsten/levern/bukspottkörteln, som du nämner, så har jag kollat det hos läkare. Inga problem där. Förstår alltså inte varför jag har diarré.

Zepp
2019-07-02, 20:07
#149

Du är en av de flitigaste att skriva här, vi har inte gett upp hoppet, men vi är lixom lite uttömda på svar, vanliga svar iallafall.

Oandrasidan, det finns grejer som läkare inte kan diagnióstocera och som man heller inte kan få bra svar på i ett sådant här forum.

Såå bara to be safe, du äter/dricker väl inte fett.. utan som jag pekade på innan dvs främst Norsk/svensk fet kost typ som de gjorde förr, nu är ju valfångst förbjudet så det kan ju lixom inte vara det heller.

Är du för övrigt säker på att det är Steatorre så att det inte är vattniga ?

Lika illa det oxå, en hel del fett som du kunde behövt följer garanterat med iallafall.

I värsta fall så är det allergi, ponera att du är allergisk mot sådant som ingår i en Norsk/Svensk traditionell diet, typ fisk?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

fiskenihavet
2019-07-02, 21:17
#150

#149 kan hända att jag äter för mycket fett? Tror inte det iom att jag tidigare, här, har fått besked om att jag åt för lite. Lägger till xtra fett till maten, oavsett om det är fett på köttet eller inte. Vet inte om det kan vara allergi. Har inga kända allergier, och maten kommer fort ut i stort sett vad jag än äter (så länge det är fett i maten). Äter nog fortfarande för mkt protein bara för att bli mätt, iom att jag inte blir "mätt mätt" på fett. Steatorre tror jag inte att det är, ifm färg och konsistens. Här är det vatten, soppa eller gröt i konsistens. Gulbrun och fet. Mindre trevligt att skriva om, men klart viktigt. ;)

Zepp
2019-07-02, 22:21
#151

Angående fett som E%, du dricker väl inte olivolja till frukost och äter smör med sked till lunch?

Stek i smör/olivolja/cocosfett, använda vanliga Norska/svenska feta lívsmedel, typ lax, fläsk, de är feta nog!

M an blir inte mätt på fett, man blir mätt på protein, dvs proteinet mättar bäst.

Fettet gör främst att man inte blir lika hungrig lika snabbt igen.

Proteinintaget är nästan lättast att beräkna, dvs minst 0,8-1,0 gram per kilo och dag., gärna 1,5 per kilo och dag om man inte tränar!

Oså kommer vi till skitsaker.. dvs jag oroar mig för din avföring, det är lixom inte normalt, ens på Strikt LCHF där är det mer normalt med förstoppningsbesvår iallafall i början.

Så vi börjar med standard, bajskorvsinspektion;

https://magkliniken.se/svart-bajs-rott-gront-gult-gratt-farligt-eller-normalt/

Dvs det är inte typ LCHF utan mer typ vanlig kost, för som sagt vad LCHF tenderar mer att leda till rätt små kluttar, varanan dag.. iallafall i början.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

fiskenihavet
2019-07-02, 23:24
#152

Eh, jo… Trodde att man skulle pösa på med fett för att minska blodsockersvängningar ifm annan mat (proteiner, etc.). Men med så, i jämförelse, låga nivåer av fett som du skriver om är det alltså nog för att inte få blodsockersvängningar? Har läst att, tex LCHF Ingenjören (med blogg på nätet) åt en jäkla massa smörklickar extra till maten. Tar typ 1 matsked smör till mat. Så, så länge man inte tränar ska man äta mer protein än annars? 1,5 pr kg.

Zepp
2019-07-03, 17:46
#153

Vi tar det från början.. HF betyder stor andel av ditt kaloribehov.. ända upp till 80E% fett.. av ditt kaloribehov.

80E% fett är j*vligt strikt, används främst i början av LCHF-omläggningen, dvs det blir en hel del fläsk, bacon, entrecote, karre, ägg, lax, avocado!

Men ingen säger att man skall överskrida sitt kaloribehov.

Så då går vi vidare, dvs ju mer fett man äter (av sitt kaloribehov), så kan det hampa sig att man hamnar i ketos, det händer även rätt ofta att man faktiskt äter färre kalorier per dag/främst färre måltider per dag, samt att man helt frivilligt/ofrivilligt fastar iallafall en halv dag.

Dvs tränar man inte som LCHF-ingenjören, så behöver man således inte heller tillföra extra klickar smör, utan det räcker med det man steker med och man måste inte heller hälla allt steksmör över maten, om man inte behöver de extra kalorierna.

Oså till protein, det är konstanten i din föda, iallafall 0,8-1,0 gram per kilo och dag, i genomsnitt, minimum.. såvida man inte är extremt överviktig och lider utav ödem osv, då får man i stället estimera behovet till muskelmassa och benstomme där under allt fett och vatten.

Minimum av något essentiellt är minimum, dvs inte det samma som optimalt, så 1,5 gram per kilo och dag i snitt tangerar optimalt en del bättre.

Såå.. nu tar jag ut det hela lite grand, dvs skillnaden mellan minimum och optimalt!

Dvs optimalt är det man skall sträva efter, så jag går direkt till ditt pensionsparande, minimum innebär då att du som pensionär får leva på en minimal pension, gör du extraordinära insättningar får du leva på minimal lön, men får en bättre pension, gör du optimala insättnigar till ditt pensionsparande så får du leva bra fram till din pension, samt får en hyfsad bra pension.. i stil  med vad du hade innan!

Dvs jag är allegorisk nu, i Sverige får vi det röda kuvertet, är man ung så bryr sig de flesta inte om det, ju mer man närmar sig pension så börjar paniken sprida sig.

Dvs man inser att jag får fucking nästan inga pengar i pension, då börjar det bli lite sent.

Oså går vi tillbaks till ålder och hälsa.. man kanske skulle ha levt ett helt annat liv/ätit en helt annan kost, man kan inte kompensera för gamla misstag med extra smörklickar.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
fiskenihavet
2019-07-03, 18:12
#154

Hm, möjligt att jag är korkad men förstår inte helt: "HF betyder stor andel av ditt kaloribehov.. ända upp till 80E% fett.. av ditt kaloribehov." Jag kommer inte upp i 80E%. Äter inte de fetaste köttbitarna, det finns liksom inte att köpa, och måste då tillsätta fett. Oavsett kommer jag inte upp i 80E%. Och hur vet man vad ens kaloribehov är? Du säger att man inte behöver tillsätta fett, bara steka i fett, men hur i all världen kommer man upp i 80E% då? :)

Zepp
2019-07-03, 18:41
#155

Du kan väl iallafall köpa fläsk,bacon, entrecote, karre, ägg  och lax samt avocado?

Och ditt kaloribehov brukar märkas via din hunger.

Såvida man inte börjar räkna på det via lite olika appar?

"men hur i all världen kommer man upp i 80E% då? "

Enkelt, man äter mer feta råvaror, då behöver man inte tillsätta så mycket smör.

https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/7001?q=bacon&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&

https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/817?q=Lax&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&

https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/7094?q=Fl%C3%A4sk&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

fiskenihavet
2019-07-03, 18:50
#156

Gris, lax och avokado äter jag inte då det är dåliga fetter. Ägg är väl inte fett nog utan att tillsätta nått till? Att tillsätta eller inte tillsätta fett, det ger väl oavsett samma resultat? Eller är fett kött i sig bättre än tillsätt fett, feks smör?

Zepp
2019-07-03, 19:35
#157

Vem säger att det är dåliga fetter?

Iallafall inte om du köper extra ekologiska råvaror, dessutom vildfångad lax utanför Norges kust!

Hur som helst så tror jag vi närmar oss själva problemet, du äter inte riktig mat utan tillsätter smör, hur vet du att fettet i just ditt smör är bra?

Om man säger som så, så är just fettet i gris, lax och avocado det våra kroppar är anpassade för, dvs om de fötts upp/fiskats i rena vatten, odlats ekologiskt.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

fiskenihavet
2019-07-03, 19:54
#158

Vildlax äter jag gärna, men omöjligt att få tag på. Odlad äter jag inte, och när det tom varnas mot från myndigheter… Avokado har mkt Omega 6, och ger mig magsmärtor. Läkare säger att det är för att avokado har hög FOODMAP. Gris äter mycket dåligt foder, och att hitta ekologisk gris är inte lätt. Smöret som jag äter är iaf ekologiskt och på gräsuppf. djur.

Zepp
2019-07-03, 20:49
#159

Och då äter du annat.. som du inte mår särskildt bra på?

Dvs det finns flera olika nivåer i helvetet, dvs även den Norska odlade laxen innehåller främst nyttiga fetter/proteiner, likaså grisarna och vad de gör med avocadon får vi nog mest gissa oss till, iomed att de odlas i helt främmande länder.

Omega 6 är sällan något problem om man bara får i sig tillräckligt med Omega-3, i värsta fall får man äta odlad lax, sill, makrill, tonfisk.

En sak att man får ont i magen utav avocado, det kan du strunta i och hålla dig till sill, makrill, tonfisk på burk, gräsbetat nötkött, lam, villt.. samt grönsaker/bär/frukt efter årstid och som du tål.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

fiskenihavet
2019-07-04, 08:48
#160

Jag måste ju äta någonting. Utesluter dålig mat och mat jag kan bli sjuk av. Äter ju annars det du skriver (bortsett från bär och div iom att det triggar sockerberoende) och mår fortfarande dåligt. Tror nog inte att det är det gräsbetande köttet som gör att jag mår dåligt, nej… Sedan är det inte så mkt gräsbetande kött att hitta där jag bor. Mest kött från innestående djur som äter torkat hö och foder. Men, som sagt, något måste jag äta.

Annons:
fiskenihavet
2019-07-04, 08:50
#161

Och tidigare åt jag en himla mycket lax, och till en viss del gris, som du föreslår. Jag hade inte en gnutta energi då heller, så problematiken ligger någon annan stans. Hoppas bara att jag finner ut av var.

hemul
2019-07-04, 15:40
#162

fiskenihavet, ägg innehåller drygt 64 E% fett. Behövs inte stor majonnäsklick där inte.

Beträffande griskött så får eko-griser inte säkert bättre sammansatt foder, bara det att det är ekologiskt odlat.

Och Zepps beskrivning av LCHF är hans egen. Alla har sina egna definitioner. Det finns ingen allmängiltig. Det bästa man kan åstadkomma är nog ett diffust lite kolhydrater och mycket fett.

fiskenihavet
2019-07-04, 15:55
#163

Ja, så tänker jag oxå. Gris äter dålig mat, mkt foder, fortfarande dålig sammanfattning oavsett om det är ekologiskt eller inte. Måste väl vara bättre att äta biff än kalkon, kyckling och gris. Bättre måste det väl vara att tillsätta smör än att äta mängder av omega-6?

fiskenihavet
2019-07-04, 15:58
#164

Och ägg är jag skeptisk till. Fettmässigt. De kommer från hönor som äter kraftfoder, som bla innehåller majs och fiskmjöl.

hemul
2019-07-04, 16:05
#165

Och vilka djur äter inte fel foder då? Inte ens vilt kan man vara säker på då de kan vara uppföda i hägn och man här och där matar fritt vilt också.

Det är hemskt, men det går inte att åstadkomma en perfekt kost, utan gifter och där djuren ätit bara det de är avsedda för. Man måste inse det. Det är som sagt hemskt, men det är den värld vi lever i och vi måste äta. Och dricka och andas. Det är inte precis utan risker det heller.

fiskenihavet
2019-07-04, 16:33
#166

Nej, precis. Men man kan utesluta de allra värsta. Typ norsk odlad lax.

hemul
2019-07-04, 17:15
#167

Absolut. Jag äter inte heller den odlade laxen, utom nåt undantag per år, typ julmat eller om jag är bortbjuden. Och jag köper inte kyckling längre. Men när det gäller ägg får fördelarna överväga.

Annons:
fiskenihavet
2019-07-04, 17:29
#168

Vad för ägg äter du? Billiga och vanliga, ekologiska, eller…. ?

hemul
2019-07-04, 21:23
#169

Vanliga efter som ekologiska innhåller mer mijögifter. Du se, hur man vänder sig har man arselet bak.

Vad jag menade ovan var att allt är åt helvete. Det är gifter i allt, djuren får fel foder, vi tror att vi lider av carb overload… Det är omöjligt att undvika allt. Man får välja sina strider och ta de stora bitarna, göra så gott man förmår och har råd till.

Jag skulle gärna äta gräsbetat kött. Men jag har inte råd. Allmänt eko tycker jag inte är värt pengarna när man inte vet vilken gård köttet kommer ifrån och om djuren är uppfödda på spannmål eller inte, så jag köper vanligt.

Glennart, en kille som hängde här förr, kom på en faktiskt rätt smart idé. Att köpa magert nötköt, vanligt fulkött, och sen köpa talg från djur som enbärt ätit gräs. 😃

fiskenihavet
2019-07-04, 21:40
#170

Det har jag oxå tänkt på,men det går inte att köpa här 😥. Är det bara eko-ägg som har mer miljögifter i seg, eller eko-produkter generellt?

hemul
2019-07-04, 23:39
#171

Ägg. Har inte länken, men leta runt lite på SLVs sajt. Finns en jämförelsetabell..

fiskenihavet
2019-07-04, 23:56
#172

Ok. Tack. Ska göra det. Annars så hoppas jag att tillsatt smör gör samma nyttan som talg.

Sindri
2019-07-05, 14:41
#173

Det kom ett larm för ett par år sedan om att eko-hönsen utfordrades med fiskmjöl på fisk från Östersjön, och att äggen därför innehåller höga halter dioxin.

Jag slutade omedelbart köpa eko-ägg, och köper nu från frigående höns med möjlighet till utevistelse. Det minst dåliga alternativet.

Är lite upprörd över att branschen inte verkar ta tag i detta. Det säljs fortfarande massor med eko-ägg, och det hörs inte ett knyst om alternativ utfordring. Frågar man i affärerna är det ingen som vet.
Detta gäller ju Sverige, vet inte om det är likadant i alla nordiska länder.

Drömmen är att få lämna eget matavfall till höns som man sedan får ägg av…..Har möjlighet till det några månader om året.

hemul
2019-07-05, 14:47
#174

Det  där med äggen, det beror så klart på fodret. Fiskmjöl tror jag.

Det är väldigt märkligt detta med KRAV. Var nåt på TV för sådär ett år sedan, tror det var Dokument inifrån som gjorde några specialprogram om mat. I det här avsnittet häcklade de speciellt Oatly. Wow no cow, du vet?

Det visade sig att deras ekologiska havre gödslades med kött och benmjöl. Havredrickat får ändå märkas som vegangodkänd. Och vad mer är, mjölet behöver inte ens komma från ekologiska djur, det är ändå en KRAV-godkänd metod!

Så KRAV är inte så jäkla bra och pålitligt som man kanske tror. För en 10 år sen ville de ju godkänna omestrade fetter, men det stoppades. Många tror att KRAV är jämställt med en myndighet, nåt slags statligt kontrollorgan. Men det är bara en intresse- eller branchorganisation som säljer sin märkning. Medlemmarna är sådana som ICA, Coop, Unilever… De hade en lista på sajten förut.

Är det fortfarande så i Norge att bara fullfet mjölk som det inte mixtrats så mycket med får märkas som eko förresten? Det är rediga tag, det!

Annons:
fiskenihavet
2019-07-05, 16:15
#175

Jag dricker inte mjölk, så har lite koll på det. Ser nästan bara vanligt, inte ekologiskt, i affärerna. Och det mesta är lättprodukter. De har ekologiska ägg, och lite ekologiska grönsaker, men det är f inte mycket. Jag kontaktade en mängd ägg-producenter för ca ett år sedan (hade glömt fiskmjölet i eko-ägg helt till det kom upp här igår) och alla, oavsett om det var eko eller inte, hade fiskmjöl och annat skit i fodret. Lite mindre mängder i vanliga ägg, men fiskmjöl där oxå. Endast en producent nekade att svara på frågor om innehållet, och skylde på konkurrens-liknande orsaker till att hålla det hemligt. Då skrev jag att jag som konsument vill veta vad jag betalar för och äter, så fick jag ett kort svar om att fodret bland annat innehåller fiskmjöl och soja.

fiskenihavet
2019-07-05, 16:17
#176

… men mjölk mixtras det mkt med. Inte lov att sälja direkt från djuret. Det var en undersökning för inte så länge sedan att det var TBC smitta i obehandlad mjölk, så nu är den nog extra behandlad.

fiskenihavet
2019-07-05, 18:35
#177

Kan en, eller flera, av er som inte har problem med LCHF (gärna strikt) lägga ut en matdag här? Vi har alla olika behov och så vidare, men jag behöver ett litet hum och bild av hur det ser ut för er. Jag pendlar mellan att tro att jag äter för lite fett, eller för mycket. Åt för ett par timmar sedan, med extra mycket fett (mer än vad jag brukar) och det gick helt fint. Var inte hungrig en timme efteråt som jag brukar bli. Har inte besökt toaletten heller, som jag brukar ca en timme efteråt. Kanske jag annars äter för lite fett? Och blir hungrig fort? Men att jag får diarré av för lite fett låter iof inte troligt. Hmmm. Jag åt inte kött till maten (sist jag åt). Känner mig bättre och mer lugn i magen. Kan köttet vara boven? Äter nästan alltid kött till maten. Biff är favoriten.

hemul
2019-07-12, 17:09
#178

Man kan vara känslig för olika typer av kött, t.o.m. allergisk.

Finns t.o.m. en ny, läskig fästingburen sjukdom som orskar "köttallergi". Det har visat sig att det är en kolhydrat i köttet man är allergisk mot. Ett av symptomen är magproblem.
https://www.allergia.se/okad-kunskap-om-kottallergi/

Du kunde ju prova att undvika kött vissa måltider och se om det du upplevde upprepar sig. Och testa om du reagarer även på ägg och ost, om du inte redan vet det. Och fisk.

hemul
2019-07-13, 19:23
#179

Oj. Såg inte att ditt inlägg var en vecka gammalt. Då har du säkert testat redan. Hur gick det?

fiskenihavet
2019-07-14, 11:43
#180

Nej, har varit väldigt trött i det sista, eller mer trött än vanligt, så jag har inte orkat att ändra på några matrutiner ännu. Tack för att du skriver.

fiskenihavet
2019-07-14, 12:47
#181

Bara det att det är svårt att utesluta kött, ska pröva, men anar inte hur jag ska få i mig nog mat utan. Det är inte så mycket annat än fisk jag kan byta ut det med. Tycker att fisk är svårt, med alla gifter. Och inte speciellt gott heller. När man äter LCHF, speciellt utan mjölkprodukter blir maten så tråkig. Nåja, så får det väl bara vara. Ost, som du föreslår, äter jag inte då det är en mejeriprodukt. Blir häktad på ost bland annat.

Annons:
fiskenihavet
2019-07-14, 12:51
#182

Oxå, nån som sa att det är extra östrogen i ghee/smör med tanke på graviditet hos kon og diande kalvar; och att man därför borde undvika ghee/smör i stora mängder.

hemul
2019-07-14, 17:31
#183

Men snälla…

1. Skit i det där med gifterna just nu. Du kan inte åstadkomma en diet som är perfekt på alla sätt, inte i ett slag och antagligen aldrig någonsin. Just nu är väl det viktiga att finna ut om du kan må bättre om du utesluter något? Och dessutom, tror du inte det är gifter i kött då? Djuren har ju ätit allt det som vi har sån koll på om det är gifter i eller inte.

2. Du åt ju en (1) enda måltid utan kött och din mage regarade inte. Så prova en gång till. Du behöver väl inte utesluta kött i veckor, bara testa enstaka måltider till att börja med. Din mage reagerar tydligen ganska omgående.

3. Om de visar sig att magen håller sig lugn om det inte är kött i måltiden, testa då med ägg, ost, fisk o.s.v

Östrogen i mjölk, om Arla självt får säga det.😉
https://konsumentkontakt.arla.se/org/arla/d/finns-det-hormoner-i-mjolk/
Tror det är andra saker med mjölk som är mer värt att ora sig för om man ska göra det alls.

Du kan inte vara rädd för allting. Maten är skit, men vi måste äta precis som vi måste andas och dricka trots att både luft och vatten innehåller saker vi inte vill ha i oss. Ska man undvika allting så får man leva livet i ett syrgastält och dricka superrenat vatten. Maten vete sjutton hur man skulle göra med. Välj dina strider. Ta det viktigaste först. I ditt fall är det väl ganska klart vad som är viktigast.

Zepp
2019-07-16, 13:47
#184

Så här är det fisken, vi är amatörer, lite intresserad av kost och hur det eventuellt påverkar vår hälsa.

Flera utav oss har hoppat på LCHF-tänket.. då menar jag främst macrokomposition.

Iallafall så inser de flesta att det inte är hela grejen, utan man får oxå se till att macrokomponenterna kommer från riktig mat!

Lättare sagt än gjort, dvs de flesta utav oss köper sin mat i vanliga affärer!

Då får man göra lite kompromisser, tex  Norsk lax, utifall man inte får tag i vildfångad/kan köpa direkt från fiskebåtarna.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

hemul
2019-07-16, 16:09
#185

Varför det? Finns väl annan fet fisk än lax.

fiskenihavet
2019-07-16, 20:18
#186

Har inte ätit kött idag, men är illamående just nu. Tror att det är det tillsatta fettet jag mår dåligt av. Får väl pröva att dra ner på det. Problemet blir att hitta feta nog matvaror. Vet liksom inte hur lite/mkt som är lagom.

hemul
2019-07-17, 01:45
#187

Exakt vad åt du den där gången när du inte mådde dåligt efteråt?

fiskenihavet
2019-07-18, 21:55
#188

Kokosmjölk och avokado. Mår vanligtvis inte bra på avokado, så äter inte det så ofta. Tror att mitt mående har att göra med att jag inte äter nog fett ift protein. Men ju mer fett jag tillsätter ju mer illamående blir jag. Hur kommer man upp i 70-80E% fett? Och hur räknar man ut det? Tror inte att jag är i ketos och kanske det är därför jag är trött?

Annons:
hemul
2019-07-19, 06:40
#189

Bara kokosmjölk och avocado? Nåja, det kanske är gott. Kan du inte börja med att äta det igen och se om magen håller sig lugn en gång till då?

Man kommer inte upp i 70-80 E% fett genom att äta stora mängder protein. Ju mindre protein du äter desto större andel blir ju fettet (utan att du behöver öka mängden fett). Ska du äta så hög andel fett OCH jättemycket protein blir det totala intaget skyhögt. Du lär inte gå ner i vikt.

Man räknar ut E% genom att räkna ut kalorierna för hela intaget respektive varje makronutrient för sig. Sen är E% t.ex. energin från fett delat med energin från hela måltiden/dagsintaget.

Så här.
Du äter ett ägg som väger 50 g. Du slår upp hur mkt fett, protein, kh och kalorier ägg innehåller och räknar ut att ditt ägg innehöll…

fett: 5.15 g;  protein: 6.25 g;  kolhydrat: 0.15 g; energi: 71.95 kcal

Sen räknar du ut hur mkt kalorier varje makronutrient utgör (eller ivf fett)…

fett: 5.15*9=46.35 kcal;  protein: 6.25*4=25 kcal;  kolhydrat: 0.15*4=0.6 kcal

För att få veta andelen fett…

46.35/71.95=0.64

Gör det till procent…

0.64*100= 64 E%

Men de flesta kostregistringsprogam/-tjänster gör nog det där automatiskt.

Alltså behöver du tillsätta väldigt lite fett för att en äggmåltid ska komma upp i 70 E% fett. Omd du steker 2 50-gramsägg i 10 g smör är du uppe i 76 E%.

T.ex. sidfläsk innehåller redan som det är 73 E% fett. Entrecôte 52 E% och oxbringa 66 E%. Köttfärs (10-procentig) 46 E%. Kycklinglår 51 E%.

hemul
2019-07-19, 06:52
#190

Detta sagt, skit i procenten. Försök hitta vad du tål att äta först.

odezza
2019-07-19, 15:35
#191

Kanske kan kostbevakningen.se vara till hjälp om man snabbt vill kolla "procenten".

Men jag håller med Hemul, försök hitta  det du tål att äta först och främst.

"still lost in space and time"

fiskenihavet
2019-07-19, 23:23
#192

#191, tack men Kostbevakningen tror jag inte visar fett i E%. Bara kol och fett och prot i g. Om jag inte tar fel.

odezza
2019-07-20, 12:35
#193

Kolla länken, jag la in 2 ägg och 10 g smör. Jag kan se att det blir 73 energiprocent fett. 🙂

"still lost in space and time"

fiskenihavet
2019-07-20, 20:44
#194

Ja! Sorry, tack. Ser det nu.

fiskenihavet
2019-07-22, 20:26
#195

Och då borde det vara högre E% fett i samtliga måltider, genom dygnet, och inte bara sammanlagt i slutet av dagen?

Annons:
hemul
2019-07-22, 22:45
#196

Ta inte illa upp, men du inser att du går i cirklar va?

fiskenihavet
2019-07-23, 04:26
#197

Nej, jag inser inte det. Måste ju se var problemet ligger. Det är möjligt att det ligger i själva matvaran, men det kan också vara i mängderna. Eller i sammansättningen. Äter jag för lite fett, för mycket fett, för mycket protein, för lite protein, etc. Jag måste kolla allt.

hemul
2019-07-23, 10:24
#198

Eller också är det inte något av det. Du kan vara tämligen säker på att det inte beror på att du inte uppnått den optimala fettprocenten ivf!

Du hoppar från det ena till det andra och så börjar du om igen. Varför inte gå till grunden med en sak i taget?

Har du t.ex. provat att äta den där avocadomåltiden igen som jag bad dig och klarade du dig utan magproblem då också? Om inte, gör det! Helst några gånger.  Du har hittat en enda möjlig öppning, då måste du ju ta tag i den tråden och börja nysta. Funkar det så har du ju en grund att stå på för vidare tester.

mooonlight
2019-07-23, 14:47
#199

Du skrev tidigare att du har gjort många olika tester - vad säger de? T.ex. mängd fett i avföring, vilka bakterier, parasiter etc. påvisades? Mängd olika organiska syror, vitaminer och andra ämnen i urin? Vad har du fått för ledtrådar och gjort för slutledningar av de olika testerna?

fiskenihavet
2019-07-23, 23:14
#200

Ingenting som indikerar på sjukdom enligt läkare. De avfärdar det hele som IBS. Läkaren var dock ärlig och sa att IBS betyder bara att de ikke vet varför jag mår dåligt, men att det är någonting som spökar.

mooonlight
2019-07-24, 07:46
#201

#200 Jag frågade inte efter någon läkares diagnos, utan vad provresultaten säger.

Du har skrivit ett otal gånger att du har fettdiarré - alltså är konsistensen högst onormal. Med hänsyn till vad du skriver att du äter lär t.ex. AKT (α-Ketoglutaric Acid) i ett urinprov vara högt - således ”onormalt”. Likaså riboflavin och annat torde vara ”onormalt”. Det borde få en biologi-/medicinkunnig person att åtminstone höja på ögonbrynen, men det är inte sjukdom i sig. Läkare gör det enkelt för sig på så sätt.

Alla delar, både ”onormala” och ”normala”, i alla tester måste vägas samman; man måste se hela bilden och hur de hänger ihop och påverkar varandra. Man kan inte nöja sig med ”inget som indikerar sjukdom” från enskilda test.

fiskenihavet
2019-07-24, 09:34
#202

Det är fullt möjligt, men jag är inte läkare själv så måste förhålla mig till vad de säger. När läkaren visar en massa data, som resultat från provtagningar, på datan så är det hans/hennes förklaringar av denna data som vektlegges.

Annons:
mooonlight
2019-07-24, 12:26
#203

Jag förstår dig inte. Du nöjer dig med att inte förstå dina provresultat samt någon läkares oengagerade uttalande att de inte ser någon sjukdom? Är du inte intresserad av att få ordning på din kropp och få den att fungera bra? Eller driver du med oss? 

Saknar man kunskap - eller intresse att skaffa tillräcklig kunskap - får man vända sig till någon som har det.

Tyvärr är var och en själv ansvarig för sin egen hälsa, och känner man att man inte mår bra måste man själv göra något åt det. För att få till en ändring i hur man mår måste man börja göra saker annorlunda. Och det är man själv som måste göra det, det räcker inte att andra skriver förslag på ett forum. Eller att skylla på att läkare inte hittar någon sjukdom. Eller att 'just detta’ fungerar bra för någon annan.

Flera personer här, som gärna vill hjälpa dig, har gett dig ett antal olika råd och förslag - som du bara antingen bortförklarar eller ignorerar helt. Själv förespråkar jag inte vilt experimenterande utan att ha en aning om vad man gör och varför, utan anser att det är bättre att gå systematiskt tillväga och identifiera sannolika grundorsaker till problemen istället för att sätta plåster lite här och där på chans. Men valet är ditt. Enbart ditt. Inklusive valet att inte ändra något och bara fortsätta som hittills. Men vad är då poängen med att fråga om råd?

fiskenihavet
2019-07-24, 19:25
#204

Vad är det för kommentar?? "Du nöjer dig med att inte förstå dina provresultat samt någon läkares oengagerade uttalande att de inte ser någon sjukdom? Är du inte intresserad av att få ordning på din kropp och få den att fungera bra? Eller driver du med oss? " Vad är det för kommentar? Vem är du till att säga detta?? Nöjer mig?? Vad vet du om vad jag "nöjer" mig med?? Och: "det räcker inte att andra skriver förslag på ett forum. Eller att skylla på att läkare inte hittar någon sjukdom. " Skyller på?? Va?? Och vidare: "Flera personer här, som gärna vill hjälpa dig, har gett dig ett antal olika råd och förslag - som du bara antingen bortförklarar eller ignorerar helt". VAD har jag BORTFÖRKLARAT?? Du som tydligen vet vad jag gör och inte gör!! Och det jag väljer att ignorera, som du säger, är helt upp till mig! Och skriv gärna VAD jag har ignorerat! Fräckt att skriva på detta sätt, utifrån DINA tolkningar av inlägg på ett forum! Och konkludera med så illa valda ord!

mooonlight
2019-07-25, 08:46
#205

#204 Läs gärna dina egna inlägg här på forumet och svaren du fått på dem.

Hur mycket bättre har du lärt dig känna din egen kropp och vilka nya lärdomar har du fått om den sedan du startade den här tråden?

hemul
2019-07-25, 12:21
#206

Du kunde ju i alla fall svara på det de som försöker hjälpa dig frågar.

Jag frågade om du testat att äta den där måltiden som inte fick magproblem av fler gånger och bad dig göra det om du inte gjort det. Funkar det har du ju något att utgå från där.

moonlight vill säkert se dina provsvar. Kan inte tänka mig att det är svårare att komma åt sånt i Norge än här.

fiskenihavet
2019-07-25, 13:34
#207

Jo, jag svarar. Är en av de som är mest aktiv på dette forumet. Men mitt i sommaren kan det hända att jag har annat för mig än att surfa in här. Det är väl ett inlägg från dig som ännu är obesvarat. ETT på flera hundra, det kallar inte jag att IGNORERA. Tycker att det är fruktansvärt onödigt att attackera och skriva på ett ofint sätt, speciellt till folk man inte känner. Att uttala sig med full säkerhet om vad jag "nöjer" mig med och inte, och vad jag förstår eller inte, exempelvis, är onödvändig kaxighet. Och att jag skulle tro att jag kan få alla svar jag behöver från ett forum och att jag "skyller" på det ena och det andra, och kommer med bortförklaringar! Hallå?? Det är starka ord från en som har TOLKAT inlägg. Och maken till fräckhet att fortsätta att stå på sig när jag reagerar på kommentaren. Om folk ska vara bastanta på andras bekostnad, baserat på ting de inte vet, behöver jag inte detta forumet.

hemul
2019-07-28, 14:58
#208

Nej, det är ganska ofta. Du bara går vidare med nästa idé, som ofta är någon du provat tidigare.

Det är inget påhopp. Vi vill ju försöka hjälpa dig. Men ska du komma någonstans, med de begränsade resurser man som enskild individ utan ingångar till sjukvården har, måste du försöka följa en tråd i taget och se om du kan komma nån vart med den.

Och den där måltiden med avocado som inte gav dig magproblem är ju det enda du nämt som verkar kunna ge en ledtråd. Gå då vidare med det!

Upp till toppen
Annons: