Etiketthälsovinster
Läst 1736 ggr
fiskenihavet
2019-05-15, 06:28

Det med fasta

Jag ska läsa på det med fasta. Osäker på om det är nått för mig, men ska pröva lite. Jag har iaf startat lite, och då med frukost när jag vaknar (ca 0500, 0530). Så är det inte mat igen innan ca 1500, eller ca 2000. Låter ok? Tänker i första hand på om timmarna mellan målen, och klockslagen låter rimligt.

mooonlight
2019-05-15, 07:21
#1

Fasta och dess längd är ju högst individuellt och lämpligheten varierar även med tiden. Några faktorer av betydelse är inflammation samt att fasta är en stress för kroppen (tänk kortisol). Det hänger helt och hållet på kontext.
Men visst, har man bra kontroll över sitt blodsocker och kortisol, kan fasta av olika längd vara rent av bra.

Rent generellt vad gäller mattider, låter kl. 20 väldigt sent i mina ögon/öron. Olika ämnen tar olika lång tid att bearbetas i magen, men några timmar blir det oavsett (på natten bör mag-/tarmsystemet vara ”avstängt”). Dessutom tar det ca 4 timmar efter en måltid innan leptin börjar frigöras… 
En nuförtiden ganska vanlig rekommendation är att inte äta minst 3-4 timmar innan man går och lägger sig, fast personligen har jag märkt att jag behöver 4-5 timmar (eller mer) för att kvaliteten på min sömn inte ska påverkas.

hemul
2019-05-15, 14:53
#2

Och jag är tvärtom. Sover jättedåligt på fastande mage.

fiskenihavet, är fasta verkligen nåt för dig med alla problem du har? Spontant känns det som en ytterligare stressfaktor för kroppen. Du verkar ju också ha problem med näringsupptag/metabolism på nåt sätt. Då verkar det inte jättesmart att trycka i sig all mat inom ett begränsat tidsintervall.

fiskenihavet
2019-05-15, 15:21
#3

#2 har tänkt på det oxå, men har sånna magsmärtor som jag tänkte se evt försvinner om tarmarna får vila lite. Så det är egentligen inte fasta på så sätt. Bara "matpaus". Iom att jag är så utmattad och behöver sova så länge, för att orka jobba, stressäter jag under dagen, som blir ganska kort, innan jag lägger mig. Jag ska ju hinna att äta både det ena och det andra på dessa få timmar. Och då är det kanske inte så konstigt att man får ont i magen. Så slopar nu mat, av och till, för att se om det hjälper med tom mage över en kort period. Hjälper nog inte att inte äta rätt för läggning för att då kommer jag vara hungrig och inte kunna sova.

hemul
2019-05-15, 17:54
#4

Om du sover så mkt/länge så låter det ju som magen redan får vila lång tid… Du måste ju äta nån gång.

mooonlight
2019-05-16, 06:46
#5

#2
Precis! Alla är olika. Men med magen full när man lägger sig kan inte kroppen jobba med autofagi och annat viktigt när man sover.
Jag kan somna lätt även om jag ätit sent på kvällen, men kvaliteten på min sömn blir drabbad: bl.a. får jag mindre djupsömn och är inte lika utvilad nästa dag.

I övrigt kan jag också bara hålla med. Har man redan problem med stress, näringsupptag, ont i magen osv. är det kanske inte helt lämpligt att trycka i sig all dagens mat på ett eller två tillfällen. Med det sagt behöver man dock kanske inte äta "hela tiden" heller.

fiskenihavet
2019-05-16, 07:04
#6

#4 och 5. Jag skriver att detta är ett försök på att låta magen vila i en kortare period, och om man då äter lite mindre än vad man behöver - i några dagar - så är inte det skadligt. Jag har kort vakentid, så som det är nu, och det betyder att det blir mycket mat på kort tid. När magen allerede er irriterad funkar inte kort matfönster så bra. Mao hjälper det inte att magen "vilar" över natten, speciellt inte när den är full av obearbetad mat och jag vaknar med magsmärtor. Då måste jag roa ner magen, sånn att den får tömt sig ordentligt och samtidigt får noen timmar utan mat. Hjälper då inte att fortsätta den dåliga cirkeln med att äta jämt utöver dagen innan systemet är på plats igen.

evabirgit
2019-05-16, 07:19
#7

om du får ont i magen av maten kanske det är bra att fundera på om det du äter är rätt sorts mat

fiskenihavet
2019-05-16, 11:37
#8

#7, det gör jag absolut. Inte funnit noen allergener. :)

hemul
2019-05-16, 17:01
#9

#6 För en frisk människa, nej. Men du visar ju upp en hel del symptom som KAN tyda på att du inte tillgogör dig alla näringsämnen i det du äter. Då känns det som en ytterligare belastning på ett redan pressat system.

Apropå det och med tanke på den andra tråden, har du gjort någon genomgripande utredning för att ta reda på om du har näringsbrister? Mer fullständig än det de gör på vårdcentralen? Nu tror jag iofs att det är en farlig väg att gå, eftersom många företag i den branchen stinker ruffel och båg lång väg.

fiskenihavet
2019-05-16, 19:01
#10

#9, jag har fått tagit blodprov hos det som motsvarar vårdcentralen. Där var allt superbra. Enligt läkaren var det god indikation på att jag tog upp näring i maten. Fick iaf en hänvisning till utredning på sjukhus av tarm, div organer. Jag har fått svar på alla tester, bortsett från ett av de som blev genomfört förra onsdagen, och allt var bra. Då blev jag skickad till matspecialist, fodmap. Man konstaterade bara IBS, eller som läkaren så ärligt sa: "det är bara en slasktrattetikett som vi sätter när vi inte hittar nått fel".

hemul
2019-05-16, 21:49
#11

Jag hade också fått den "diagnosen" om jag gått med på rektoskopi. Bara det som fattades. Men min läkare tyckte inte heller det var nödvändigt eftersom jag inte var beroende av en diagnos att visa fram för försäkringskassan, var redan sjukpensionär. Sen hade jag turen att få UVI. Antibiotikann bet inte på UVIn, men den dödade bakterien jag tydligen var angripen av. Häpp!

Jag har berättat detta förr, men jag tycker det är så viktigt. Hade jag inte fått UVI hade jag väl varit bunden till toaletten fortfarande. Hur många fler har något som är möjligt att bota men får dras med IBS-diagnosen, lidande och ett begränsat liv? Tycker det är fruktansvärt.

fiskenihavet
2019-05-16, 23:46
#12

Det er helt tragiskt. Och så vet man inte vad man ska göra. Man är ju liksom låst till läkarnas vilja eller motvilja.

mooonlight
2019-05-17, 15:41
#13

Tyvärr är det bara att konstatera att den allmänna sjukvården lämnar mycket att önska. Men det finns alternativ, även om det är besvärligt och inte gratis. T.ex. Genova har ett stort utbud av tester, men man behöver ha hjälp av en kunnig person som kan välja ut lämpliga tester samt tolka resultaten. Risken är annars att man inte ser helheten och istället börjar åtgärda enskilda "avvikelser", som egentligen är effekter av annat, underliggande problem. Det blir lite som att efter en olycka sätta ett plåster på en bloddroppe på ett finger, medan man förblöder ur den amputerade armen (jag vet, ingen vacker liknelse, men det får duga).

fiskenihavet
2019-05-18, 13:01
#14

Hmmm, kan det alltså vara så att min kropp inte kan tillgodogöra sig det fettet jag äter? Det ser ju ut som att det bara kommer rett ut igen i form av fettdiarré. Och iom att jag inte äter kolhydrater, så får jag ju heller ingen energi därifrån. Vilket resulterar i 0% energi.

Upp till toppen