Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser

Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på soppor & såser

Snabbsoppa på äggmjölk

2008-09-18 16:08 #0 av: Maia

Många använder den klassiska äggmjölken (recept och diskussion här) i kaffet eller som chokladdryck. Några talar om att man skulle kunna använda den som alternativ till pulver för att ta en VLCLCHF-period (VeryLowCalorieLowCarbHighFat – !!!).

Jag är inte inne på något sådant, men har de senaste dagarna experimenterat med att ha med tillbehör och äggmjölk till jobbet för att på så sätt få en snabb och god soppa till lunch.

Idag tog jag med c:a 1,5 dl köttfärs (av en större mängd som jag stekte igår) och kryddade med chilipulver (lite för mycket), spiskummin, kanel, tacokrydda (utan glutamat) och diverse annat. Dessutom tog jag med 2-2,5 dl äggmjölk.

Jag blandade detta i en soppskål och värmde det på medelvärme i cirka 4 minuter (jag kände efter och rörde lite efter 3 minuter). Det blev en jättegod och mättande soppa. Igår hade jag med mig stark korv i skivor, paprika och purjolök.

Ett varningens ord! Man måste passa soppan och kolla noga. Igår körde jag på för hög effekt och lite för lång tid, så det blev lite omelett-i-buljongkänsla av det hela. Smakade OK, men såg rätt äckligt ut. Idag körde jag låg effekt och det blev kanonbra. Och det är bara så gott!

Man kan steka upp köttfärs utan kryddning och frysa in i lagom stora portioner och krydda äggmjölken på olika sätt istället. En tesked med röd currypasta (finns utan glutamat) är kanon i det fallet.

En sådan här soppa är förstås också en prima huvudrätt om man vill äta kokospannkakor till efterrätt såhär på torsdagen.

Anmäl
2008-09-18 17:08 #1 av: IngelaZ

Det lät spännande, kanske nåt får mig när jag ska börja byta ut mitt pulver Glad

 

Anmäl
2008-09-18 17:19 #2 av: magma

Tack för tipset! Det borde fungera med lite stekta kantareller, eller varför inte räkor/skaldjur, osttärningar...*hmhm*

Anmäl
2008-09-18 17:19 #3 av: Maia

Ja, det var egentligen du som fick mig att fundera på saken Flört Det har samma enkelhet i sig.

Anmäl
2008-09-18 17:46 #4 av: magma

OBS: Jag misstänker att det är IngelaZ du menar, eftersom vi skickade in svaren samtidigt- bara så alla hänger med. Skrattande

Anmäl
2008-09-19 00:08 #5 av: Maia

#4 Yep.

Anmäl
2008-09-19 00:10 #6 av: Maia

#2 Jag har en burk med torkade kantareller. Funderar över om det skulle fungera att slänga ner en näve sådana på morgonen och låta dem dra i äggmjölken fram till lunchen.

Om man hade torkade grönsaker (purjo och sådant) i småbitar och lät det hänga med skulle det ju bli en ännu snabbare soppa. Nya "Varma koppen".

Anmäl
2008-09-19 00:42 #7 av: IngelaZ

Måste säga igen vilken bra och kreativ idé. Något som jag tror kan bli kanon för mig. Är väldigt sugen på att testa. Går ju blanda äggmjölken med kokosgrädde, räkor och chilli också. Elller om man har kokosfett med kokossmak i själva äggmjölken.

Vi får testa oss fram Tungan ute

Anmäl
2008-09-20 19:30 #8 av: Maia

Nu har jag gjort en soppgryta på detta igen och lagt in en diavisning i min blogg Tillbakalutat

Här är receptet. Det är inga riktiga proportioner, men man ser ungefär hur mycket det är. Och gott var det.

Anmäl
2008-09-21 16:13 #9 av: magma

Vilken tjusig bildvisning, och gott såg det ut att bli också! Tack!

Anmäl
2009-02-17 19:50 #10 av: Anninni

Ska genast prova att göra en trattkantarellsoppa på äggmjölk.

återkommer med resultat

 

 

Anmäl
2009-02-17 20:05 #11 av: Anninni

Det blev MYCKET bra. och på mindre än 12 min

 

Anmäl
2009-02-17 20:15 #12 av: willowpysen

Tack för tipset.... TJUSIGT!!!!! Det där måste jag prova....  By the way.... Alla ni som byter ut kaffemjölken/grädden mot äggmjölk, blir det ngn skillnad på vågen? Eller andra fördelar? Har bara testat äggmjölk en gång, och det kändes sådär.... smakmässigt alltså, har ju gärna gräddmjölk i mitt kaffe, men tänkte bara om det sätter mer snurr på förbränningen eller nåt med äggmjölk?

Anmäl
2011-10-02 22:10 #13 av: Andina

Puttar upp denna tråd. Har ännu inte provat, men dags att göra det snart. Tack Maia!

Funderar på att prova nå'n Broccolisoppa-variant också... med bacontärningar kanske...? Många idéer dyker upp - endast fantasin kan begränsa äggmjölkssoppan!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.