Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Hur lång hållbarhet har äggmjölk?

2009-08-24 17:12 #0 av: Cajsavarg

Har nu inhandlat ickesaltat smör o tänkte nu testa äggmjölk. Det låter inte så gott (även om jag läst en del lyriska kommentarer) men jag måste ju ge det en chans!

Nu undrar jag hur länge håller detta? När man ska dricka det så att säga nästa gång, måste det då vispas upp eller så?

Kan man dricka hur mycket som helst?

Och till sist, men inte minst, vilka är era favoritsmaksättningar? Vad får mig att bara älska detta?

Anmäl
2009-08-24 17:27 #1 av: spkn1

Kul att du kör på osaltat smör. Salt förstör smaken i alltför mycket, där salt inte ens är nödvändigt. Tyvärr inser väl inte tillverkare att man själv kan salta sina frysta räkor om man vill att det ska smaka salt och inte räka..

Jag tycker det funkar bäst direkt, och varmt. Kallt får en konstig lukt (men smakar ok)

Givetvis kan du dricka så mycket du orkar.. som med all naturlig mat. Dör gör du knappast ;). Men det innehåller ju såklart en del energi.

Jag puffar lite kanel uppepå ibland, annars är det absolut gott som det är! Jag skulle köra naturellt innan jag testade massor med olika smaksättningar. Du lär gilla smaken, den är knappast "svår" på något sätt.

Vissa kan uppleva illamående men det gissar jag skulle bero på undermedveten fettskrämdhet.. för övrigt funkar det bra med väldigt lite tillsatt fett också. Jag kan köra på enbart ägg ibland, men smör gör det godare.

Anmäl
2009-08-24 17:39 #2 av: musqot

Jag är själv nybörjare på äggmjölk. Men jag smaksätter med kanel, kardemumma och lite kakao. Jättegott att ha i kaffet! Och sen en sked vispad grädde ovanpå... mums.

Jag häller upp det som blir över på en liten plastflaska, typ Loka, och har den i kylen. Lätt att skaka om sen innan man ska använda den.

 

Anmäl
2009-08-24 21:11 #3 av: Anne-

Jag har haft äggmjölk i kylen på jobbet i 5 dagar och det smakade bra. Hemma tar den slut snabbare och har därför inte problemet där.

Tycker också att den är godsast varm och skummig men den är helt ok att ha kall i kaffet. Smaksätter den inte.

Anmäl
2009-08-25 15:22 #4 av: Cajsavarg

Hejsan!

Tack för alla tipsen!

Nu har jag provat att göra äggmjölken. Att jag har väntat så länge (se´n april) förstår jag inte, när det var så gott!!

Jag drack upp alltihop, först med lite vanilj, se´n med kanel på toppen o sista muggen med nedvispad kakao. Alltihop väldigt gott, men... oj så mätt jag blev Foten i munnen. Det var 3 timmar sen´o inte behöver jag ngn mat på länge än! Hade tänkt ha det som mellanmål men nu verkar det som att jag har bytt ut hela lunchen.

En tanke... skulle man kunna byta ut frukost o lunch mot äggmjölk o bara äta middag en tid för att kunna få fart på den än så länge obefintliga viktminskningen?

 

Anmäl
2009-08-27 12:23 #5 av: Floydian

*puff* #4 var en intressant fråga

Anmäl
2009-08-27 13:25 #6 av: [ngupa]

#4 Det är jag övertygad om att man kan.... jag gör det...

Anmäl
2009-08-27 15:04 #7 av: Mojjan73

#4 Det kan man absolut. Jag dricker ägglatte till frukost och sen äter jag lunch och kvällsmat som vanligt. Om det blir någon slurk kvar av äggmjölken så tar jag den oftast innan jag lägger mig om jag känner att jag är lite sugen. Jag går ner iaf....

Anmäl
2009-09-28 17:28 #8 av: JAUS

Någon som förvarat äggmjölk längre än en vecka?

Anmäl
2009-11-03 12:02 #9 av: idaa

hur länge håller sig äggmjölk utanför kylskåp?

Anmäl
2009-11-03 17:42 #10 av: cnidaria

#9 inte så länge, en timme skulle vara max för min del och då skulle jag värma upp den igen (på spisen). Den är en god grogrund för bakterietillväxt och på en timme blir det ju några stycken om det är med nån från början... I köket skulle vi absolut inte låta den stå framme i rumstemp

Anmäl
2009-11-03 18:25 #11 av: Sugiyama

Oj, jag glömmer min framme ibland över dagen och den smakar bra ändå. Vill inte ställa in den varm i kylskåpet. Jag har inte blivit minsta sjuk heller av att dricka den efter att den stått framme så länge.

Anmäl
2009-11-03 18:45 #12 av: cnidaria

#11 tur för dej. Själv är jag "skadad" av mitt jobb och Hälsovårdsmyndigheten (!). Funderar på bla Salmonellan, men det finns kanske inte kvar på våra ägg längre, alla tvättas väl nuförtiden?

Anmäl
2009-11-03 19:13 #13 av: Wtn3

Visst kan man ersätta en måltid med äggmjölk om man vill, men om det hjälper viktminskningen vet jag inte, min äggmjölk brukar ha likadant energi- och fettinnehåll som en vanlig måltid.

Anmäl
2009-11-03 19:39 #14 av: Mozzarellan

Drack min första äggmjölk idag o nu 7 timmar senare  mätt men lite glatt invärtes liksom..kanske inte skulle dricka allt på en gång.

2 äg

5ogr smör

2 dl vatten.

Finns en tråd om detta

Anmäl
2009-11-04 20:58 #15 av: Sugiyama

#12 nä det är tur man inte vet allt. Äggen tvättas och alla höns- och kycklingbesättnignar testas mot salmonella. Nu brukar jag inte ha min äggmjölk framme men det händer ibland. Jag brukar alltid lukta och provsmaka om jag är tveksam.

Anmäl
2009-11-05 08:54 #16 av: Andina

Jag använder min äggmjölk mestadels i kaffet. Och gillar den bäst när den fortfarande är varm. Därför häller jag min äggmjölk i en termos där den håller värmen bra under dagen. Jag gör inte mer äggmjölk än vad som går åt under en dag.

 

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2009-11-05 09:56 #17 av: camsve09

Jag hade en äggmjölkperiod, men jag körde i lite för mycket kokosfett i min en dag och fick riktigt ont i magen och mådde illa... Efter det har jag inte gjort mer äggmjölk, men nu är det nog dags igen!

Med osaltat smör och med bara liiiiite kokosfett den här gången.

Jag brukade dricka en rejäl mugg på morgonen, stod mig länge på den. Det som blev över hade jag i kaffet.

Ny morgon, ny äggmjölk. Jag har inte förvarat den mer än ett par dygn.

Anmäl
2009-11-05 14:02 #18 av: Sugiyama

Ja jag blev också dålig av kokosoljan i början. Drog ner rejält och har sedan ökat på långsamt. Nu kan jag ha rätt mycket igen.

Anmäl
2009-11-08 01:52 #19 av: Pussgurkan

Ska testa äggmjölk men några frågor..

  • Hur gör ni med smöret - smälter man det och på med varmt vatten?
  • Har sett att ägg och smör förhållandet varierar - Hur mycket smör har ni per ägg?
  • Kan man laga mat på/med äggmjölk - typ gratänger eller såser?

 

Anmäl
2009-11-08 10:28 #20 av: Wtn3

Jag lägger smöret i samma kastrull som vattnet, det har smält när vattnet börjar koka upp, jag kör med 2 ägg och 50 gram smör. Aldrig testat det som sås eller gratäng, har lite svårt att tro att äggmjölk med kanel och kokosflingor (som jag smaksätter det med) passar i sås, haha, men om man gör neutral äggmjölk kanske det går bättre...

Anmäl
2009-11-08 10:42 #21 av: Andina

#19

2 dl vatten + 25 g smör (minst) + 1-2 st ägg
eller 4 dl vatten + 50 g smör (minst) + 2-3 st ägg (dubbel sats)

Jag gör som Wtn3, kokar upp med smör i. När det kokar knäcker jag i äggen. Snabbt ner med mixerstaven, mixar en kort stund. Därefter vispar jag lite med handvisp också för att få det riktigt skummigt - så jag får min äggmjölks-cappuccino skummig på ytan. (Om jag har färdig äggmjölk i termos skakar jag om ordentligt innan jag häller det i kaffet. Har jag färdig äggmjölk i kastrull vispar jag om den med handvisp igen - under svag värme om den inte fortfarande är varm). 
Jag använder bara min äggmjölk i kaffet.

Jag testade att ha varm äggmjölk i sås - det gick bra när jag inte lät det koka mer. Däremot gick det inte alls bra att ha den i sås och låta det koka - då "koagulerade" äggen och allt blev grynigt. Smaken var det inget fel på, men det kändes inte särskilt 'gottigt' med den gryniga såsen.

 

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2009-11-09 10:54 #22 av: Sugiyama

Jag tar rumstempererat smör och kokosolja kanske 50 g totalt. Lägger i 2 äggulor och kryddor. Häller över 4-5 dl kokande vatten från vattenkokaren medan jag mixar med staven. Har aldrig använt äggmjölken i maten utan jag anväder den istället för grädde i kaffet.

Anmäl
2015-01-30 22:48 #23 av: Vinnaren

Jag hällde precis upp en omgång äggmjölk i en termos som jag har stående på min byrå. Tänkte dricka äggmjölken antingen till frukost eller lunch i morgon. Tror ni att den håller sig till lunchen eller att äggmjölken hinner bli dålig tills dess? Håller den sig överhuvudtaget över natten stående i termos (som står i rumstemperatur)? En dum fråga kanske, är det äggen eller smöret som blir dåligt när det inte står i kylskåp - eller både och?  Jag vill helst ha min äggmjölk om inte varm (vet inte hur bra termosen håller äggmjölken rykande varm), så i alla fall ljummen, därav att jag inte förvarar den i kylskåpet...

Anmäl
2015-01-31 00:16 #24 av: Sindri

Nä, jag skulle inte förvara den i termos. Tror det kan bli äggröra. Men du märker väl.
Men mat som förvaras varmt skall hålla en viss temperatur. Över natten och till lunch är en lång tid. Jag skulle kyla ner den och värma försiktigt i mikro på svag effekt, alt. i vattenbad. Eller ta lite mindre vatten än jag vill ha, kyla ner och spä på med mer kokande vatten nästa dag.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.