Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips

Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Mat - Jag behöver måltidstips

Istället för havregrynsgröt?

2017-02-18 08:41 #0 av: _Fisken

Jag äter normalt sett ganska lite kh. Det som jag stoppar i mig är havregrynsgröten på morgonen o ibland som mellanmål. Har funderat på en hemmagjord grönsakssoppa men den måste ju vara enkel o göra och samtidigt smaka nåt. Jag tänker mig att man gör en stor kastrull på helgen å så sen slevar man det man behöver på morgonen...o kanske som mellanmål.
Nåt tips? Hur gör man buljongen? Vatten, lite olja o några tärningar buljong?

Anmäl
2017-02-18 09:07 #1 av: parsley

Kan du tänka dig att koka egen buljong? Den är nyttigare än buljong på tärning. Enklast är nog att koka på kyckling.  Ekokyckling ger bäst buljong, men det går även att koka på vanlig kyckling.

  • Koka kycklingen eller stek den i ugn, hel eller i halvor enligt något standardrecept.
  • Ta bort köttet och ha det till mat, nu eller senare.
  • Lägg kycklingskrovet i en kastrull och täck med vatten. 
  • Krydda. Här är ett tips, men man kan ta lite av varje som man har tillgängligt och även använda grönsaksrens om man har sådant. Salt, pepparkorn, lök eller purjo, morot samt ev ytterligare någon rotfrukt brukar jag ha, om jag inte följer något recept.  http://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/mat-dryck/20150109/gor-egen-kycklingbuljong Om du googlar så hittar du fler recept. 
  • Tillsätt 0,5-1 dl vinäger för att lösa upp mineraler ur benen. 
  • Till mat kan man koka den 1-2 timmar, benbuljong kan koka längre.
  • Reducera ev, så den tar mindre plats att förvara. 

Hemkokt buljong är mättande i sig och kan användas till t ex soppa.

Har du något recept på själva soppan som du tänkt utgå från? När jag tänker på grönsakssoppa så tänker jag på någon traditionell soppa med purjo, potatis, morot, palsternacka och ev rotselleri. En sådan soppa innehåller för mycket kolhydrater för att vara en LCHF-soppa. 

Hemkokt buljong kan vara rogivande, så för en del fungerar det inte att äta den till frukost, eftersom man kan bli trött av den. 

Anmäl
2017-02-18 09:10 #2 av: hemul

Vill du inte bli mätt också? En soppa på bara grönsaker ger inte mycket energi.


Anmäl
2017-02-18 11:01 #3 av: _Fisken

Parsley:  Det där låter som ett hopkok av kyckling- och  grönsaksrens samt kryddor? Det måste man väl se sila bort sen (eller mala o göra chickennuggets)?
Kokar man sen sopp-grönsakerna (som du nämner) separat o sen har i buljongen som man rensat från allt?
Det jag "kastar" i soppan är det jag har hemma. Det blir nåt sånt som du nämner.
Jag är inte renlevnadsmänniska LCHF så lite kh i soppan spelar inte sån stor roll. Målet är att bli så gott som "brödfri" och jag (i min okunskap) räknar havregryn som bröd.

Hemul:
Att en port. havregrynsgröt är mättande är en myt. Den innehåller ca 200kcal med mjölken inräknad och jag blir inte mätt på den. Jag blir heller inte vrålhungrig  men om jag äter det vid frukost o lunch så är jag ganska hungrig till middagen.
Min tanke med soppan är att ha i lite olja i buljongen o  få upp kcal lite...kanske en matsked creme F också.

Anmäl
2017-02-18 11:13 #4 av: Siggebus

Buljongtärningar är oftast bara skit. Det finns fryst färsk-buljong som är kokt på kött och ben + grönsaker.

Anmäl
2017-02-18 13:24 #5 av: parsley

#3 Jag borde lagt till det i recepet.  LerMan silar bort skov och grönsaker från buljongen när man kokat det. Har man kokat buljong av något så tycker jag det gjort sitt och man kan slänga resterna.

Färdigkokt, färsk buljong från Scandinavian Organics finns i en del mataffärer. Den ska ha bra kvalitet och kan vara ett alternativ om man inte vill koka själv. 

Anmäl
2017-02-18 15:10 #6 av: Siggebus

Ica har också frysta "pluppar" som är skapliga.  Kycklingfond eller nöt.

Anmäl
2017-02-18 16:16 #7 av: _Fisken

Jag har fördelen att vara ganska överseende vad avser smaker o sånt när det kommer till mat. Men jag tar åt mig vad ni säger o ska prova både och. 
En till fråga medan vi är varma i kläderna: Hur hackar man upp grönsaker lättast? Är det med en bra kniv eller finns det bra "maskiner" som är enkla å hålla ren? Jag tänker bla på att finhacka vitkål (jobbigt med kniv) eller tärna upp en morot. Det sistnämnda brukar jag "mynta" upp som typ mynt med en kniv. Hur gör ni?

Anmäl
2017-02-18 16:42 #8 av: Maria

Ska jag ha småtärningar av morot så skär jag den på längden i fyra delar och sedan så är det bara att skivaSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2017-02-18 18:06 #9 av: _Fisken

Ja, jag tror kniv är det bästa. Att sulla med en massa köksmaskiner är drygt då de tar plats o är "kniviga" (ha ha) att göra rent. 

Anmäl
2017-02-19 08:32 #10 av: parsley

Kniv fungerar i de flesta fall utmärkt. Vitkål kan strimlas med osthyvel, om den inte är för seg i konsistensen, utan lite mer krispig. 

Jag har en gammal "månlandare"  som också är bra när man ska strimla, t ex kål. Om du googlar på Moulinex råkostkvarn eller Mouli Julienne råkostkvarn så ser du hur den ser ut. Osäker på om den finns att köpa fortfarande. På loppis brukar den gå att hitta. 

Anmäl
2017-02-19 08:35 #11 av: Maria

Att strimla vitkål med kniv är oslagbart tycker jag. Då får man långa fina strimlor som man själv har kontroll över så att säga. Visst tar det lite extra tid men det kan det vara värt.

Bra kniv är förstår att rekommendera.

/Maria

 

Anmäl
2017-02-19 09:56 #12 av: _Fisken

Jag vill ju inte ha strimlor. Ha ha. Jag vill ha småbitar typ 1x1 cm eller nåt...

Jag ska absolut kolla Månlandaren!

Anmäl
2017-02-19 11:14 #13 av: hemul

#3 Nähä. Då får man anta att du helt enkelt inte vill bli mätt då, eftersom du äter havregrynsgröt, ibland flera gånger per dag.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.