Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsa

Kolesterol igen...

2016-06-13 15:37 #0 av: Lilltilda

För några månader sedan, i samband med att jag fyllde 40,  gjorde jag en hälsokontroll där givetvis kolesterolet kollades upp. Vid utvärderingen efteråt fick jag veta att jag ligger för högt på totalen och sjuksköterskan jag samtalade med började prata om allt från kostomläggning till statiner och upprepad kontroll.
Jag nekade såklart mediciner och kostomläggning (ätit lchf sedan 2012 med stora hälsofördelar) och upplyste om att jag inte kommer att byta kost och att värdena antagligen kommer att se exakt likadana ut nästa gång så upprepad kontroll är bara slöseri med pengar. Jag gick hem, läste på kostdoktorn.se om kolesterolet och kände mig trygg i mitt beslut. 
Nu har en jämnårig bekant, som också äter lchf,  fått ett par små blodproppar (viss ärftlighet finns där) och då börjar ett liiitet frö av tvivel ändå dyka upp hos mig. Jag kan för lite om kolesterol för att känna mig trygg med mina värden och när jag läser på om lchf och kolesterol så säger flera att det kan gå upp från början för att sedan stabilisera sig och bli normalt, men jag som ätit lchf i flera år borde ju ha uppnått det där normalläget nu? Å andra sidan säger kostdoktorn.se att höga värden på LDL och låga värden Tg  troligen innebär att man har få men stora och fluffiga LDL-partiklar och att det inte är nån fara. Hur tänker ni? Kan jag släppa nojan och vara glad över högt HDL och lågt S-Tg och ignorera det högre LDL-värdet som ofarligt?

Värden från provet:
S-kol 6,9
HDL 2,2
LDL 4,4
S-Tg 0,7 

 
 

Anmäl
2016-06-13 20:18 #1 av: nokenok

Jättebra värden - icke uppdaterad sköterska.

Anmäl
2016-06-13 21:19 #2 av: Zepp

Jisses vad fina värden!

6,9/2,2=3,13.. som en tonåring!

Lade hon inte märke till dels ditt svinhöga HDL och dina låga triglycerider?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-06-13 22:45 #3 av: Lilltilda

#1 och #2 tack för de lugnande orden.
Hon stirrade sig blind på LDL och att jag skrivit i hälsodeklarationen att min morfar dött i hjärtinfarkt. Mitt höga HDL och låga värde på triglycerider togs ingen hänsyn till utan hon började prata om "då hjärtproblem finns i släkten ....bla bla bla....och ditt onda kolesterol ligger för högt finns en förhöjd risk... Bla bla bla..." Ja ni fattar...
Fick dock väldigt bra värden i övriga tester (gjorde dock inte glukosbelastningen ) och om jag ska tro kostdoktorn och er så hade jag ju även fina kolesterolvärden!
LCHF är verkligen en LIVSstil!

Anmäl
2016-06-14 07:00 #4 av: spirit

Ju högre LDL desto längre lever du!

http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401.full.pdf+html

Anmäl
2016-06-14 12:08 #5 av: odezza

Annika Dahlqvist igår: Högt LDL medför längre liv och hälsa

"still lost in space and time"

Anmäl
2016-06-14 20:32 #6 av: Zepp

#3

Jag har släktforskat.. flera utav mina förfäder har dött.. ja alla faktiskt och en del av dem av hjärtkärlproblem.. de blev bara cirka 80-90 i snitt.. med någon upp till 99 innan pumpen lade av!

Mormor dog vid 67 av förstorat hjärta!

Hur som helst.. LDL is da shit,, både vad gäller överlevnad i hög ålder och plötslig död i medelåldern.. det är lixom två olika saker!

Fråga sköterskan hur stor andel Ox-LDL och Glyc-LDL det var?

För det är lixom inte samma sak.. det är för övrigt LDL-P.. inte LDL-C som är mest intressant.. fast nu så mäter man detta som APO-b!

Högt LDL-P/APO-b i medelåldern och främst manligt kön kan tyda på FH!

Högt tot-C men bra kvot mellan Tot/HDL eller ännu bättre APO-b/APOa1 i hög ålder är helt okej.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-06-15 10:07 #7 av: Effie

Är det uppmätt LDL eller beräknat? Den beräkningen lär inte funka särskilt bra om TG är högt, eller lågt. Det lär finnas en battre formel. Jag kan för lite om detta

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2016-06-15 10:13 #8 av: Lilltilda

Ljuvlig läsning alla! Länkar om positiva effekter ihop med högt LDL känns lugnande på alla fronter!

Zepp i #6 tappade jag/du bort mig totalt nånstans där vid ".... Ox-LDL och Glyc-LDL det var...." och framåt Skrattar men det spelar ingen roll. Det viktiga är att jag fått bekräftat att jag kan vara trygg med mina fina provresultat! Känner mig som en ung 40-åring nu istället för den 40-åriga tant jag ibland upplever mig som Skämtar

Anmäl
2016-06-15 19:58 #9 av: Amify

Jag var också nyligen kallad till hälsoprofil pga att jag fyllde 40 härom veckan och alla värden var jättebra när det kom till socker och fetter. Känns toppen efter nästan exakt ett år med LCHF-kost.  Dock hade jag ett aningen högt undertryck men lite mer motion kan nog få bukt på det.

Anmäl
2016-06-15 20:11 #10 av: Zepp

Grejen är att man kan ha högt LDL av olika orsaker.. en del inte så hälsosamma!

Dels genetiskt.. det klumpas ihop i FH, då är det stora problemet att ens lever har få eller dåligt fungerande receptorer för att fånga upp och bryta ner LDL.

Ett annat problem är om man har högt blodsocker/hyperinsulinemi.. då så dels stimuleras levern att bilda fler små LDL, dels så leder högt blodsocker till att de kan bli nerkletatade med socker!

Om LDL blir nerkletat med sockerså fäster de inte på leverns receptorer.. således kan de inte heller brytas ner.. utan fortsätter att cirkulera i din blodbana.

Litta samma med hyperinsulinemi.. de LDL blir då så många och små att de receptorer du har i levern inte räcker till.

Får LDL snurra runt i blodbanan hur länge som helst så blir de oxidarade, dvs Ox-LDL.. oavsett om det beror på om det fattas receptorer, (FH) eller om de blir nedkletatde med socker, (Glyc-LDL)!

Dina värden tyder främst på att du inte längre är tonåring och att du äter en ansenlig del fett av ditt energibehov!

Dvs om man äter mer fett så stiger som regel både LDL och HDL.. oftast blir kvoten bra mycket bättre.. och som lök på laxen så brukar faktiskt Trg sjunka.. trots att man faktiskt äter mer sådana.. Trg=Fett!

Kolesterol är ett helt annat ämne och till 90% så bildas detta internt i dina celler.

Insulin stimulerar cellernas kolesterolsyntes och Glukagon minskar den.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-06-16 00:15 #11 av: Lilltilda

#9 bara att gratulera!

#10 Tack Zepp för en beskrivning som gick att förstå även för mig!

Anmäl
2016-06-16 08:19 #12 av: Amify

#11 Tack detsamma!

Anmäl
2016-06-16 11:35 #13 av: Siggebus

#0
Lilltilda:
Mina senaste värden liknar dina och jag fick också höra att hon (läkaren) ville behandla. Glad
Mina värden: kol = 7,1
                               HDL = 2,5
                               LDL = 4,4
                               Tg = 0,6
Hon tog enbart notis om totalkolesterolet Lipar

Anmäl
2016-07-04 21:09 #14 av: Lilltilda

#13 de är snabba på att vilja göra det. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.