Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för nybörjare

Mår illa av mat.

2014-05-02 22:06 #0 av: loas27

Tja. Jag har nu kört LCHF i två dagar och varje måltid jag ätit så har jag mått väldigt illa. Vad beror det på? Är det bara att kroppen inte är van att man smäller i sig fett som en dåre?

Sen är jag också hungrig nästan hela tiden. Har det också nåt med ovana att göra?

Vore mindre trevligt om detta skulle fortsätta en längre period.

Anmäl
2014-05-02 22:30 #1 av: Lena69

Måste du äta så mycket fett då? Ta lite mer kött och grönsaker istället och känn efter om du mår bättre av det.

Anmäl
2014-05-02 22:34 #2 av: jiim

Om du precis börjat äta lågkolhydratskost så är du garanterat i omställningsfasen. Kroppen ställer om sig till att använda fett som bränsle. Vilket medför huvudvärk för de flesta...

Det är inte ovanligt att man känner sig hungrig under omställningen.

Håll ut! När du kommer in i äkta ketos så känner de flesta ingen hunger, huvudvärk etc. Du kan gå en hel dag utan mat och ändå vara klar i huvudet :)

Anmäl
2014-05-02 22:51 #3 av: loas27

#1 Jag har hört från flera ställen att man inte ska ta mer kött utan att man ska ersätta det man åt till köttet med fett. Eller har jag fattat fel?

#2 Okej, det låter ju lovande! Då är det bara att kämpa på då. : )

Anmäl
2014-05-02 23:23 #4 av: Inkanyezi

Nja, i många fall behöver man inte tillsätta något mer fett, eller åtminstone inte särskilt mycket. Det handlar alltså om att äta i stort sett samma köttmängd som tidigare, och att ersätta den energi man inte får från kolhydrater med energi från fett. Man tillför alltså ytterligare ganska lite fett, eller väljer en fetare variant av köttet. I praktiken äter man alltså lite mindre, sett till volymen. Så småningom kan det innebära att man genom att man håller sig mätt (eller ohungrig) lite längre, att man inte äter så mycket som förr, och då kan man minska i vikt.

Om du har satt i dig onödigt mycket fett är det inte konstigt om du inte tycker att det verkar riktigt bra.

Så fel har du inte fattat, i princip, men du kanske har lagt till mer fett än vad som behövs. Energin i en potatis är samma som en ganska liten klick smör, eller för den som tidigare har skurit bort fettet, att helt enkelt äta det fett som finns på och i köttet.

Många skär ju bort fettranden, men om man äter den får man i sig mer energi. Fettranden på en kotlett kan innehålla mer än en potatis. Om man väljer köttfärs 20 % i stället för att ta den magra, så behöver man inte tillsätta mer fett alls, men om man gör det, kanske det räcker med lite grädde i stekskyn.

Ta det rätt lugnt i början tills du har vant dig, och excesser som smörrullar är kanske inget för dig, även om en eller annan gärna rullar ihop en ostskiva med en skiva smör och kanske en bit skinka.

Jag tror att det kan vara en eller annan som föreställer sig att det handlar om att vräka i sig fett, men LCHF innebär inte att man ska vara omåttlig med fett; mer att man inte ska rata det.

Anmäl
2014-05-02 23:46 #5 av: Zepp

Det kan vara så enkelt att du äter överdrivet mycket fett.. alternativt att din kropp inte ännu hanterar större mängder ännu.

För mycket fett gör lätt att man blir illamående.. är man frisk räcker det som regel med att man inte är fettskrämd, lagar mat med smör,cocosfett, olivolja.. i normala mängder.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-05-03 13:35 #6 av: loas27

Hmm, okej. Har nog missuppfattat det lite i så fall. Då ska jag ta lite mindre fett hädanefter. Tack så mycket för alla svar. Det uppskattas verkligen!

Anmäl
2014-05-03 15:47 #7 av: kaisakavat

Tror det är ganska individuellt hur omställningsreaktionerna yttrar sig, där i början. Jag var också vrålhungrig i kombi med illamående efter måltiderna under de första veckorna. Tappade helt aptiten, samtidigt som jag var vrålhungrig. Mysko liksom.. Lipar

Men hade läst diverse varningar om att konstigheter kunde uppträda i början, så jag var envis som synden och efter ett par veckor var pärsen över och jag började må fint.

Så.. Håll ut. Det rättar till sig med största sannolikhet.


Anmäl
2014-05-03 17:07 #8 av: Hungerflickan

Jag mådde också illa i början, spec när jag ätit för mycket fett i kombination med för lite kolhydrater, t.ex lax med skirat smör och liknande. Dämpade illamående med att äta lite kolhydrater. Visst hade jag kunnat ta en tablett istället men jag är skeptisk till värktabletter. Det är en prioriteringsfråga. Men att ha lite frukt hemma kan vara bra när illamåendet är som värst. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.