Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel - Matfett

Kokosfett

2013-12-31 13:09 #0 av: lenmor

Jag läste på en sida på Facebook att kokosfett (silverpaketet) är direkt giftigt för kroppen att få i sig. Jag har använt det mycket och blir nu orolig för vad det kan ha ställt till. Är det någon som har mycket kunskaper om kokosfett som vet hur pass farligt eller ofarligt det är. Kokosfettet som man köper i hälsokosten är ju svindyrt och jag använder mycket så jag blev jättebesviken när jag läste om hur farligt det är. 


Anmäl
2013-12-31 13:34 #1 av: Orakletidelfi

Det är inte giftigt. Oroa dig inte! En liten del av fetterna är härdade. Resten är naturligt stabila fetter. Det är inte det bästa kokosfettet men giftigt är det inte.

Anmäl
2013-12-31 13:35 #2 av: OlgaMaria

Här kan du läsa om vad skillnaden är

http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1745

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2014-01-01 06:29 #3 av: Tripod

"Det är verkligen förfärligt att Unilever´s kokosfett får säljas!" står det i länken. 

Jaså. Varför? Mig säger inte texten mycket. Att det är fullhärdat kan jag läsa. Men vad betyder det för mig då? 

Det verkar som om den där texten förutsätter en massa kunskap som garanterat inte alla har.

Anmäl
2014-01-01 10:20 #4 av: OlgaMaria

#3 Jag känner att produkten inte är naturlig då den fullhärdats samt att så många starka ämnen använts i raffineringen.

Jag ser silverpaketet vs. naturlig kokosolja ungefär som margarin vs. smör.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2014-01-02 11:56 #5 av: lenmor

Det är det som är det stora problemet för mig d.v.s att jag har gått på att en del som "känner" och tror att det är på det ena eller det andra viset framställer det som att det ÄR på det viset. Jag är så osäker själv så jag hat litat på folk som låter tvärsäkra.

Jag har lärt mig en nyttig läxa och från och med nu ska jag själv försöka läsa nig till det jag är intresserad av och inte ta för givet att folk kan sin sak bara för att det låter så.

En annan info som jag fick i samma tråd på den sidan var att Rapsolja är farligt och förgiftar kroppen! Stackars mig som använt mig så mycket av rapsolja. Ja nu har jag tydligen en hel del att försöka sätta mig in i och kanske ändra uppfattning om.

Anmäl
2014-01-02 12:09 #6 av: Beate

Jag tycker det är ganska olika priser på kokosfettet även i hälsokostbutiker beroende på vilken kvalité det är. Jag brukar köpa en byta som är ganska billig som vi steker i och sen en dyr kallpressad variant som jag har till sånt som inte värms (typ som kosttillskott, i chokladbollar, i te osv).

Anmäl
2014-01-02 14:38 #7 av: Sindri

I både ICA och Coop hittar man ofta Biofoods ekologiska kokosfett som inte är svindyrt. Dryga femtilappen för 400 gram. Jag använder den till allt. Smakar inte kokos.

Har du nära till ett City-Gross så säljer de kokosfett i silverpaket som är från Alba-Dalby och det är inte härdat såvitt framkommit än så länge.

Härdningens nackdelar är också att det förstör en del av det som är nyttigt med kokosfett, så då kan du lika gärna använda smör.

Jag använder ytterst sparsamt med rapsolja nuförtiden. Tycker inte det är så gott, men i t ex gravlaxsås kan man ju inte ha olivolja.
Raps i sig är giftigt, och jag tror att den som skrivit att oljan är det har haft i åtanke att för att för att kunna äta oljan så måste man processa den en hel del och det känns ju inte så vidare nyttigt.
En tanke med LCHF är att äta så ren och oprocessad mat som möjligt, så att kroppen kan tillgodogöra sig de näringsämnen som finns, och så att slippa tillsatser och rester av reningsämnen.

Anmäl
2014-01-02 14:54 #8 av: citro

Här står det lite mer om rapsolja och annat fett som

kan vara läsvärt.

http://www.shenet.se/ravaror/margarin.html

Anmäl
2014-01-02 14:56 #9 av: Orakletidelfi

# 7 Det stämmer inte att de processar rapsen för att ta bort giftet.

Från wiki: Rapsodlare har förädlat växten så att modern raps har en utmärkt fettsyresammansättning med hög andel enkelomättat fett och saknar den giftiga erukasyra som tidigare gjorde raps olämpligt som livsmedel.

Anmäl
2014-01-02 15:01 #10 av: citro

Det var den här snutten som jag hängde upp mej på.

• I Sverige härdas framför varmpressad rapsolja till margarin; den duger inte till annat. Enligt margarintillverkaren Carlshamn är konventionellt odlad raps så hårt besprutad att den är för giftig för att kunna kallpressas.

Anmäl
2014-01-02 15:26 #11 av: savonit

Finns det någon källa till påståendet?
Annars bry dig inte.

Finns en källa, kontrollera den och bedöm själv om det är en bra eller dålig källa.

Är det en dålig källa skit i påståendet.
Är det en bra källa fundera på om det kanske är värt att göra handling.

Mycket skit sprids på FB, mycket bra med men folk är i regel usla på att ange källor och blir ibland arga när man kräver källa, trams. Har man inte belägg skall man inte påstå något.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.