Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Off topic - (OT)

Kristallsjukan? Eller ngt annat?

2013-12-12 11:36 #0 av: mumsigt

För ett halvår sedan när jag vaknade tidigt på morgonen och skulle vända mig i sängen och kolla klockan så började allt snurra. Det varade bara 2-3 sekunder men riktigt obehagligt. Varje gång jag vred huvudet så snurrade det i några sekunder.

Jag har ju hört talas om kristallsjukan och tänkte att jag nog fått det.

När jag steg upp blev det bättre.

Nästa natt upprepades situationen men yrseln var mildare och 3 e natten var det helt bra. Jag tänkte inte mer på saken och allt återgick till det normala.

För ca en månad sedan hände samma sak igen när jag vände mig i sängen. Några nätter var riktigt jobbiga men inom en vecka försvann karusellyrseln men yrseln är verkligen inte bra sedan dess. Jag har istället för karusellyrsel fått en mer "svajig" yrsel och den varar i princip hela tiden. Endast korta stunder är jag yrselfri när jag vilar.

Jag gick till läkare som sa att det jag hade för ett halvår sedan var säkert kristallsjukan, godartad lägesyrsel men det jag nu har är nog från nacken trodde han och skickade mig till en sjukgymnast.

Nu har jag varit några gånger hos sjukgymnast som inte ser några fel alls på min nacke. Jag är varken stel eller har ont i nacken. Så han hade ingen aning om var yrseln kom ifrån.

Jag gick tillbaka till vc och försökte få en remiss till öron med det var läkaren inte alls med på utan hänvisade åter igen till sjukgymnast. Men jag blir inte bättre av att gå där.

Det är så obehagligt att ha det såhär.  När jag står still känns det ständigt som det rör sig. Som om jag skulle stå i en rulltrappa eller på en svajig båt. Likadant när jag ligger alldeles stilla. Jag har nästan jämt ett lite sjösjuksillamående.

Har ni någon aning om vad det kan vara`?

Någon som haft kristallsjukan? Kan den  utvecklas från karusellyrsel till att bli kronisk svajig ostadighetsyrsel?

Anmäl
2013-12-12 12:10 #1 av: Vegge

Jodå, jag har kristallsjukan det kommer o går.Syftet med att gå till sjukgymnast brukar vara att man ska få övningar att göra som förhoppningsvis skakar rätt kristallerna.
Symtomen kan variera allt från lite småsnurrig till att ragla som ett fyllo.
Finns vissa dagar jag inte går ut

Anmäl
2013-12-12 13:42 #2 av: Suzanne56

Tycker du ska stå på dig om remiss till öronläkare! Det finns rörelse man kan göra själv, kolla yrsel.com
Men en öronläkare med rätt utrustning kan hjälpa till att fixa kristallerna o sen kan man öva hemma efter det. Tyvärr kommer eländet ofta tillbaka. En sjukgymnast kan nog inte hjälpa till särskilt mycket, däremot en skicklig kiropraktor

Anmäl
2013-12-12 14:48 #3 av: loh

Har haft kristallsjukan, men för mig var det väldigt mycket yrsel med en gång en natt och efter några dagar hade jag fått bukt med det mesta. Har inte haft problem sedan.

Jag hittade övningar på nätet istället för att gå till vårdcentralens sjukgymnast, men är bl a sjukgymnast själv. Gjorde övningarna och blev bra som sagt.

Prova det och blir det inte bättre skulle jag stå på mig, så att vårdcentralen får gå vidare med utredning!

Lycka till!

Anmäl
2013-12-12 16:57 #4 av: konichiwa

Det finns en behandling mot kristallsjuka som heter Epleys manöver. Tyvärr är det väldigt få som kan den. Det finns massor av Videos på youtube om du söker på det namnet. Min läkare visste vad det hette men visste inte hur man gör. Jag var runt till olika kiropraktorer, sjukgymnaster och till slut en väldigt hemlig (!) sjukgymnast som kunde behandlingen. Det är så otroligt många som vill komma till henne så hon arbetar i hemlighet med det!!!! Hon gav mig övningar att göra själv hemma och det har hjälpt. Varje gång jag känner av det så gör jag övningarna igen och då går det över. Jag tror att jag googlade och hittade olika beskrivningar av de här enkla övningarna. Prova! och Lycka till!

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2013-12-12 19:26 #5 av: crikarlshamn

Om Eng är ok..

http://en.wikipedia.org/wiki/Epley_maneuver


Anmäl
2013-12-12 19:29 #6 av: crikarlshamn

Hem manöver:

http://www.dizziness-and-balance.com/disorders/bppv/bppv.html

HOME EPLEY MANEUVER

Home Epley Left

The Epley and/or Semont maneuvers as described above can be done at home (Radke et al, 1999; Furman and Hain, 2004). We often recommend the home-Epley to our patients who have a clear diagnosis. This procedure seems to be even more effective than the in-office procedure, perhaps because it is repeated every night for a week.

The method (for the left side) is performed as shown on the figure to the right. One stays in each of the supine (lying down) positions for 30 seconds, and in the sitting upright position (top) for 1 minute. Thus, once cycle takes 2 1/2 minutes. Typically 3 cycles are performed just prior to going to sleep. It is best to do them at night rather than in the morning or midday, as if one becomes dizzy following the exercises, then it can resolve while one is sleeping. The mirror image of this procedure is used for the right ear.

There are several problems with the "do it yourself" method. If the diagnosis of BPPV has not been confirmed, one may be attempting to treat another condition (such as a brain tumor or stroke) with positional exercises -- this is unlikely to be successful and may delay proper treatment. A second problem is that the home-Epley requires knowledge of the "bad" side. Sometimes this can be tricky to establish. Complications such as conversion to another canal (see below) can occur during the Epley maneuver, which are better handled in a doctor's office than at home. Finally, occasionally during the Epley maneuver neurological symptoms are provoked due to compression of the vertebral arteries. In our opinion, it is safer to have the first Epley performed in a doctors office where appropriate action can be taken in this eventuality.

Anmäl
2013-12-13 07:52 #7 av: Inkanyezi

Jag hade kristallsjuka ett par gånger, dvs ett skov efter några månader, och först då gjorde jag Epley-övningarna. Sedan dess har jag inte känt av några sådana symptom.

Första gången var det riktigt läskigt, och det gick inte över på någon timme. Jag misstänkte stroke. Det slutade med att jag åkte i ambulans till akuten, och där lades jag för observation, men de gjorde ingenting. Efter ungefär två timmar kunde jag gå upp på darriga ben och hållandes mig i diverse föremål och stödd mot väggarna ta mig till toaletten. Lite senare slutade rummet att luta, och jag blev utskriven med diagnos godartad lägesyrsel. Den kändes inte särskilt godartad när hela världen välte omkring mig och jag inte kunde göra annat än ligga ner på golvet. När ambulanskillarna kom låg jag strax innanför dörren oförmögen att resa mig.

Det här hände för en del år sedan, och jag har inte känt av det igen efter att det kom andra gången. Då var det inte lika skrämmande, eftersom jag visste vad det var, och jag provade att göra övningarna, och det funkade faktiskt. Över förväntan.

Anmäl
2013-12-13 14:14 #8 av: crikarlshamn

... Första inlägget som nu är Persiskt (men trots det innehàller övningen i skrift samt pà Engelska) var en illustration pà övningen... underligt hurden ändrades...

Försöker igen:

Epley.jpg 

Anmäl
2013-12-13 19:00 #9 av: Doroteagun

Jag har också kristallsjukan då och då. Första gången blev jag helt däckad men efter samtal med min husläkare fick jag remiss till en öronläkare i Stockholms city samma dag. Han hade ett instrument som man fick titta i och av det resultatet konstaterade han att det var det ena örat som var drabbat och han utförde de övningar som finns på bild ovan. Efter en vecka hade det klingat av. Men jag har haft 'skov' från och till under några år och det yttrar sej mer eller mindre starkt och som du säjer också en svajig variant. För att kunna göra dessa övningar rätt så måste en öronläkare kunna konstatera  v i l k e t  öra som är drabbat, annars blir övningarna fel! Genom instrumentet kunde läkaren se på ögonen vilken sida som drabbats och när jag har känt på ögonlocket stängt så har ett öga ryckningar som inte funnits i det andra. Jag tycker att du skall stå på dej och kräva att få en remiss till en öron-, näs- och halsspecialist som  k a n  det här med kristallsjukan! Lycka till! 

Anmäl
2013-12-13 19:11 #10 av: Doroteagun

Detta är en komplettering till mitt inlägg ovan!

http://www.karolinska.se/upload/H%C3%B6rselkliniken/Diagnostik/yrsel/lageyrsel.pdf

De här bildsidorna fick jag av min läkare för egenbehandling efter det han konstaterat vilket öra som drabbats.  

Anmäl
2013-12-13 19:32 #11 av: crikarlshamn

Dorotea,

Kan jag anta att du inte läste hela inlägget? 

Det är ok, det händer men läs gärna sists paragrafen i #6 som kopierades in... stàr klart och tydligt att en läkare màste diagnostikera vilket öra som är dàligt för rätt behandlig.

Anmäl
2013-12-14 10:36 #12 av: Doroteagun

crikarlshamn,


Jo men om du ser på mitt andra inlägg #10 så finns uppmaningen från Karolinska  p å  s v e n s k a  ifall inte alla orkar läsa hela din länk!

Anmäl
2013-12-14 10:46 #13 av: crikarlshamn

Oj, oj... menade inte att trampa pà nàgon pà tàrna.

Min syster är läkare pà Karolinska men jag hade inte tillgàng till information pà Sv. 

Inget illa menat :o)

Anmäl
2013-12-14 12:06 #14 av: Orakletidelfi

Kommer inte svenska länkar upp utomlands ifrån? Men vi kan se utländska? Har du inställt på översättning eller något?


Anmäl
2013-12-14 12:08 #15 av: Inkanyezi

Det är inte direkt allvarligt att behandla för fel öra. Själva manövern är inte skadlig, så om man gör den för fel öra och inte lyckas få kristallerna rätt, så är läget samma som om man inte hade gjort det alls. Man kan helt simpelt göra det för båda sidorna, så är man på den säkra sidan. Om det inte hjälper kan man upprepa, och man kan prova för andra sidan, och i en del instruktioner för manövern står det att man ska göra så, alltså göra huvudvridningar och andra moment åt båda hållen.

Jag är i alla fall glad att det inte har hänt mig igen, och det har gått åtskilliga år sedan jag råkade ut för det. När det hände var det det mest skrämmande jag någonsin har varit med om, kanske mest för att jag då upplevde att jag inte hade någon kontroll. Kognitivt visste jag ju att jorden inte tumlade runt omkring mig, men när jag låg där i sängen så höll jag mig fast i lakanet för att inte ramla av och hamna i taket, som då var under mig och inte ovanför.

När jag tog mig ur sängen för att ta mig till toaletten, så välvde sig allting omkring mig, och jag kunde inte ens krypa, utan jag hasade, tidvis i ryggläge, och jag tog tag i toaletten och när jag skulle kissa använde jag min kognitiva kännedom om hur verkligheten ser ut, för att tvinga mig att kissa ner i toaletten.

Så småningom fick jag tag i telefonen och kunde på samma sätt, tidvis hasande i ryggläge eller rullande och med grepp om möbler och värmeledningselement ta mig fram till dörren och låsa upp för ambulanskillarna. Jag förstår fullständigt att de tyckte att det såg lite lustigt ut när de kom in och frågade: "Vad ligger du där för?", men när balansen inte fungerar, och man inte kan ställa sig upp, för at man ramlar omkull, då är det inte särskilt skoj. De hade ju stött på fenomenet förut, men för mig var det alldeles nytt, och jag hade ingen aning om vad det var. Andra gången var jag betydligt lugnare, och jag gjorde helt enkelt Epley-manövern där jag låg i sängen för att prova om det funkade. Och det gjorde det, och jag har inte känt av det därefter.

Anmäl
2013-12-14 12:27 #16 av: Orakletidelfi

Det finns ingen risk att man skakar ur kristallerna ur sitt läge om man gör det med ett friskt öra då och sas orsakar sjukdomen där också?

Anmäl
2013-12-14 12:40 #17 av: Inkanyezi

#16 Vi är inne på obanad mark där, eftersom det inte har undersökts, men det finns i alla fall inga rapporter om att det skulle ha hänt.

Däremot tror jag att man med åldern kan få minskad flexibilitet på många olika sätt, och jag kan inte göra kullerbyttor utan att drabbas av tillfällig yrsel, medan jag när jag var ung kunde tumla runt hur som helst. Den tillfälliga yrseln liknar i mycket hög grad det som kristallsjukan orsakade, men det går över mycket fort.

Och om den risken fanns, så skulle ju manövern på rätt öra utsätta det andra örat för risken att kristallerna hamnar fel. Det är nog en risk värd att ta. Vad är det som säger att man endera har det, eller inte, också på det andra örat?

Jag har gjort manövern för båda, och det har inte skakat loss några kristaller. Jag har också ibland demonstrerat den för andra med problemet, och då har jag ju upprepat det, och det har inte lett till yrsel, medan däremot kullerbyttor alltid gör det. Endast kullerbyttor, inte valvstupstående eller att häva upp i trapetsen med huvudet neråt och sedan gå ner så att hela varvet genomförs. Jag misstänker att problemet med kullerbyttor hänger ihop med öronen och bihålorna, men jag har inte någon förklaring på varför det inte händer när jag gör en liknande rörelse  kring en stång eller i trapets.

Anmäl
2013-12-14 12:50 #18 av: Orakletidelfi

Låter betryggande! Förmodligen orsakas sjukdomen av något fel så att kristallerna kommer ur läge och att det inte kan ske annars. Annars skulle ju alla ha det förmodligen som rört på sig lite vilt.

Anmäl
2013-12-14 13:21 #19 av: Doroteagun

#14 orakletidelfi!  svar på din fråga:


Om man googlar på "kristallsjukan behandling" så kommer "egenbehandling - Karolinska Sjukhuset" upp på första sidan!

Anmäl
2013-12-14 13:29 #20 av: Orakletidelfi

Var det svar på frågan om varför inte t.ex. crikarlshamn som bor utomlands kan se svenska sidor? Funderar

Anmäl
2013-12-14 15:28 #21 av: Doroteagun

Jaha inte visste jag att crikarlshamn bor utomlands!

I så fall får crikarlshamn gå in på Googles sökrad och skriva www.google.se och strax efter på samma rad skriva det ord hon vill googla på. Då bör hon få upp en sida med enbart svenska svar. Ev. måste hon också lägga in svenska i Inställningar som tillägg på Språk om det inte redan är gjort.

Så fungerar det för mej då jag vill söka på spanska ord. Jag har lagt till spanska i Inställningar och skriver då www.google.es och det spanska sökordet på samma rad. Då får jag upp googles svarssidor på spanska.

Hoppas det funkar!

 

Anmäl
2013-12-14 18:08 #22 av: crikarlshamn

epleys maneuver i googles images.

Men tack för omtanken :o)


Anmäl
2013-12-14 21:14 #23 av: Orakletidelfi

# 21 hon skrev "jag har inte tillgång till information på svenska" så jag tolkade det som så.

Anmäl
2013-12-15 14:54 #24 av: crikarlshamn

Dorotea refererade till info hon fick fràn sin läkare.  :o)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.