Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Konenserad mjölk?

2013-11-26 14:26 #0 av: annikanyfiken

Vet någon vad kondenserad mjölk är?

Ja jag läste på wikipedia att det är mjölk där vatten har borttagits så att bara ca 25 % återstår. Men är det alltså bara lite tjockare mjölk då? Och hur smakar det?

Jag såg ett recept där man skulle koka kondenserad mjölk och på så sätt få en kolasås? Hur kan mjölk bli till kolasås utan att man tillsätter något?

Anmäl
2013-11-26 14:27 #1 av: VildaVittra

Den kondenserade mjölk som man kokar kolasås på har tillsatt socker i sig.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-11-26 14:59 #2 av: Orakletidelfi

Dessutom blir det rätt möe kolhydrater i den osötade med just för att vattnet är borttaget.  

Fast man KAN koka även osötad till kolasås.  Det är ju mycket mjölksocker i.  Jag har tom kokat vanlig mjölk till kolasås, det tar mycket lång tid. Och som sagt blir det massor med kh, en  liter mjölk kanske blir 2 dl sås och då har den ju ca 50 gr kh.

Anmäl
2013-11-26 15:03 #3 av: annikanyfiken

hm okej. Då är det inget för lchf:are med andra ord. Tack

Anmäl
2013-11-26 17:23 #4 av: crikarlshamn

..innehàller 1 liter mjölk 50 kh?!

Anmäl
2013-11-26 17:28 #5 av: Orakletidelfi

Gram ja, 5 gram per 100 gram det borde väl bli 50 på 1000... för 1 liter väger väl ett kilo? 

Anmäl
2013-11-26 17:33 #6 av: crikarlshamn

Oj, är mjölk intolerant men förstàr nu hur mjölk kan trigga sötsug och förstöra viktnedgàng.

Tack :o)

Anmäl
2013-11-27 10:46 #7 av: Biami1.

Man kan koka kolasås på kokosmjölk också. Vet inte vad som händer med kolhydratmängden dock. Man sjuder 1 burk kokosmjölk i vatten som täcker burken i en kastrull ca 4 timmar.

Anmäl
2013-11-27 10:52 #8 av: Inkanyezi

Kondenserad mjölk är vad man vanligen använder när man gör Crème Brûlée, eller brylépudding, men där brukar man också tillsätta en del socker. Den kan lika väl göras från vanlig mjölk, men det tar mycket längre tid. Också "dulce de leche" görs med mjölk, och det kan göras utan att tillsätta mer socker än det som finns i mjölken.

Det handlar alltså om något som innehåller ganska mycket socker, och det går inte att använda mycket sånt i ett LCHF-koncept.

Anmäl
2013-11-27 11:02 #9 av: crikarlshamn

Till Crème Brûlée, eller brylépudding används grädde eller mjölk traditionellt men ett recept med kondenserad mjölk skulle vara intressant att se.

(Grädde/mjölk, äggula, socker och vaniljpistill)
http://fr.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_br%C3%BBl%C3%A9e

Första receptet publicerat finns i dag i en Fransk kokbok fràn 1691.

Nouveau cuisinier royal et bourgeois de François Massialot, publié en 1691. La recette est alors à base de jaunes d’œufs et de lait, avec une pincée de farine. Une fois cuite, le cuisinier de Philippe d'Orléans précise qu’il faut la bien sucrer par-dessus, outre le sucre que l’on y met dedans : on prend la pelle du feu, bien rouge; & du même temps on en brûle la crème, afin qu’elle prenne une belle couleur d’or.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.