Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Tandköttsinflammation

2013-10-20 00:00 #0 av: cazandra

Sedan jag börjat med lchf så har jag fått så himla besvärligt med tandköttet. Det blöder jättemycket och jättelätt och det gör jätteont också. Så fort det fastnar en liten matbit tex en liten köttbit mellan 2 tänder så får jag jätteont och måste hålla på med tandtråd läänge. Det blöder och blöder och tandköttet är så irriterat. Ibland kan det bulta i hela käken av att tandköttet är så irriterat.

Jag förstår inte vad som hänt. Så var det aldrig förut. När en matbit fastnade så spände det på sin höjd lite men blev inte alls såhär irriterat och lättblödande.

När jag borstar tänderna så är det som värsta blodbadet när jag spottar.

Min tandläkare är så stressad jämt och säger bara att jag ska vara duktig att använda tandtråd.

Karies har jag dock inte längre. Men jag tyckte seriöst att det var lättsammare förut när man lagade ett hål och sen var problemet ur världen, än att ha så här irriterat och blödande tandkött - varje dag!


 

Anmäl
2013-10-20 00:07 #1 av: modesty007

Om du vill förbättra tandhälsan generellt så pröva oil pulling (sök för att få en riktigt bra beskrivning) med kokosolja, man tar en tesked eller två och låter det smälta i munnen sen svischar runt den i 15-20 minuter, spotta sen ut i soporna (annars kan kokosoljan fastna i avloppsrören) och svälj inte ner oljan. 

Anmäl
2013-10-20 00:10 #2 av: cazandra

oj vad är det? Aldrig hört talas om. Köper man på Apotek?

Eller menar du att det bara är kokosolja som är "oilpulling"

Anmäl
2013-10-20 07:09 #3 av: Mooniq

hur länge har du ätit lchf? omställningsbesvär? äter du grönsaker, så du inte har tex c-vitaminbrist eller så. Glad www.vitaminsidan.se är en jättebra sida att läsa om vitaminer och mineraler. Där ser du även vilka livsmedel som innehåller vad. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-10-20 09:29 #4 av: Jojo55

Jag har tidigare (innan lchf) haft mycket problem med tandköttsinflammationer och jag har blivit mycket bättre efter att jag börjat med lchf men nu måste du bli av med den akuta inflammationen och jag lovar, då är det hygien som gäller! Jag övergick till eltandborste vilket hjälpte och sedan tandtråd + mellanrumsborste vilket är a och o för att hålla inflammationen borta! Så fort jag inte använde tandtråd så var inflammationen tillbaka på bara ett par tre dagar. Men sedan jag började med lchf får jag inte tandköttsinflammation lika lätt. Det finns också något att skölja munnen med på apoteket som hjälper till när det blommar upp, Hibitane hette det förr men jag tror inte det finns kvar, det är något annat istället som är lika bra, fråga på apoteket!

Anmäl
2013-10-20 09:52 #5 av: OlgaMaria

#2 Ja, man bara tar en sked kokosolja och svishar runt i munnen en kvart-20 min. Sen spotta ut, skölj med varmt vatten och sen borsta tänderna. 

Tandpetare är bra också! Och eltandborste. Och har du c-vitaminbrist så får du lätt blödande tandkött. Vitkål och röd paprika innehåller mycket c-vitamin.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2013-10-20 09:52 #6 av: puls


Märkligt , för precis samma problem hade jag när jag började med lchf. Inte så läckert men det gick över. Tänk på att äta mängder med grönsaker och bär. Då kanske det rättar till sig.

Anmäl
2013-10-20 10:29 #7 av: cazandra

Jag äter inte så mycket grönsaker men äter broccoli och/eller blomkål kanske var 3e dag. Äter rätt strikt då jag är på tok för tjock!

Konstigt tycker jag det är för innan jag började med lchf så använde jag sällan tandtråd men inte fick jag några problem med tandköttet bara för att det fastnade clementinklyftor o dyl. mellan tänderna då. Jag borstade tänderna bara 2 gånger per dag, inga tandstickor, inga mellanrumstandborstar eller eltandborstar osv.

Det verkar som jag måste vara mycket mer noga med denna kosten fast jag tycker det borde vara tvärtom då jag slutat med all frukt jag tuggade i mig jämt och ständigt förut.

3 månader har jag ätit lchf.

Anmäl
2013-10-20 10:35 #8 av: kaisakavat

Om det inte är någon omställningsreaktion så skulle det kunna vara brist på c-vitamin. 

Du behöver t ex en bit gul eller röd paprika per dag. Kycklinglever och broccoli är också c-vitaminrikt. Jag brukar förlita mig på paprikan, då den går så bra att äta rå. Enkelt och då förlorar man inga vitaminer i tillagningsprocessen.

Hoppas det går över snart.

Anmäl
2013-10-20 14:53 #9 av: modesty007

Man kan avända vilken olja som helst för oil pulling men kokosolja/kokosfett (ej silverpaketet) har anti-mikrobiella (anti virus, baketerier och svamp) egenskaper. Kokosolja kan man köpa i många livsmedelsaffärer och i hälsikostaffärer.

Anmäl
2013-10-20 18:29 #10 av: Lisabet

Silverpaketet från Alba Dalby är inte härdat, men det är det vanliga från Unilever.

Anmäl
2013-10-20 20:08 #11 av: Orakletidelfi

Men förmodligen helt ok att använda till oilpulling ändå. Den pyttelilla förändringen som gjorts gör nog varken till eller från. Det har utretts härinne tidigare.

Anmäl
2013-10-20 20:42 #12 av: asahars

Jag håller på c-vitaminsidan. Grönsaker och paprika varje dag är nog den bösta lösningen.

Anmäl
2013-10-21 01:27 #13 av: goliath

fick faktiskt hela 18 träff på pubmed på oilpulling så det finns en viss vetenskap på detta och  inte bara en massa referenser till tusenåriga indiska traditioner... Och alla studier jag läste tar i favör för positiva effekter av det.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=oilpulling


Tex denna trippelblindade interventionsstudien:

"The oil pulling therapy showed a reduction in the plaque index, modified gingival scores, and total colony count of aerobic microorganisms in the plaque of adolescents with plaque-induced gingivitis."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19336860


Eller denna som undersökte dålig andedräkt. Även denna en randomiserad kontrollerad interventionsstudie:

Oil pulling therapy has been equally effective like chlorhexidine on halitosis and organisms, associated with halitosis.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21911944

Anmäl
2013-10-21 07:22 #14 av: MimLan

Kan säga att det inte behövs några 20 minuters-sessioner för att få fördelar. Tror det är ytterst sällsynt att jag gör mer än ett par minuter.

Anmäl
2013-10-21 08:02 #15 av: Trule

#14; Skönt att höra. Jag satt här just och funderade över hur jag - hur någon! - orkar "pulla" i 20 minuter.


Anmäl
2013-10-21 08:22 #16 av: MimLan

#15 Jag kör sist på kvällen efter tandborstning och när jag går upp på morgonen. Äter inget hemma innan jag går iväg, så det blir ingen tandborstning då, utan just bara lite olja, för att underhålla munhälsan. Så tandborstning en gång om dagen och ett par minuters oljeskölj har gett klara framsteg. 

Så när något händer, som blödande tandkött, vet jag att jag är odiskutabelt sjuk eller sönderstressad. :)

Anmäl
2013-10-21 10:04 #17 av: OlgaMaria

Tack goliath för studierna! Kul! Tog upp det med min tandhygienist sist, men hon trodde inte att det kunde göra någon nytta.

Man kan ju göra annat under tiden. Titta på tv eller städa köket t ex.. :)
Man får nog en del fördelar också på kort tid men anledningen till att man ska göra det länge är för att komma åt bakterier som sitter djupt i fickor osv.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2013-10-21 16:01 #18 av: dufva

Jag tror det är så här...

Du har ändrat kost till en som har en annan konsistens (mer kött) och detta i kombination med att du sedan gammalt har tandköttsfickor gör att du får problem i dagsläget

Jag upplevde samma sak i början av mitt Lchf-ätande

Idag har jag inga problem längre pga att alla inflammationer och tandköttsfickor (orsakade av sockerkosten) nu är läkta

Det kommer alltså att bli bättre framöver Skrattar

Fram till dess är det nog bara att göra som din tandläkare säger och hålla rent med stickor och tråd så gott det går tills din munhälsa "lyfter sig själv" spontant framöver Ler

Anmäl
2013-10-21 19:41 #19 av: [rumelle]

Låter som att det kan vara en vitaminbrist (brist på vitamin-c och/eller b12 brukar kunna ge tandköttsproblem). Enkelt att kolla upp på vårdcentralen med ett blodprov.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.