Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Svenska bär?

2013-08-07 21:15 #0 av: Anders-S

"Var kommer bären ifrån?" undrade en äldre herre igår när det var månadsmarknad. 

"Från Skövde", svarade jordgubbssäljaren rappt.

"Tack då tar jag två kartonger" sa den som undrade, betalade och gick nöjd därifrån.

Jag vimlade lite med ögonen för det stod Hoogstraten.eu både på plastkartongerna och lådorna de stod i. Dessutom kostade de bara 20 kr/500 gram eller 15 kr/500 gram om man köpte en låda med 8 kartonger.

"Jag ljuger inte, har hämtat dem i Skövde", sa jordgubbssäljaren till sitt försvar skrattande på bruten svenska.

Några svenska bär fanns inte att uppbringa längre och det var inget större fel på belgarna. Troligen besprutas svenska bär lika mycket.  Men importbären plockas nästan omogna. En del mognar inte under transporten utan ruttnar istället. 

Jag brukar fråga "talar de svenska?" när jag köper bär eller grönsaker.  Har de inte ens gått SFI så får det vara. Nu när det är säsong för svenska grönsaker tycker jag det är skamligt av Willys, Coop och ICA att nästan enbart ha import. Köpvägrar.

Svenska bär plockade av tillfälligt hitresta plockare som bor i skogen under tveksamma sanitära förhållanden vill jag helst inte ha heller. Får nog ge mig ut och plocka blåbär och lingon själv.

Anmäl
2013-08-07 22:49 #1 av: Anders-S

Hittade en relevant skrift från Naturskyddsföreningen:

http://www2.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Broschyrer/broschyr_jordbruk_jordgubbe.pdf


Anmäl
2013-11-22 14:53 #2 av: Ove-D

#0 "har hämtat dem i Skövde"

Vet inte om jag ska skratta eller gråta... Det ungefär som kött som är styckat i Sverige (men djuren kan har levt i något helt annat land)...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.