Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Otippade hinder, jobbiga kommentarer och gliringar

2013-07-01 13:31 #0 av: Lchfman

Man tror att det skall vara jobbigt nog med själva kosthållningen, men d i dag fick jag gliringar och flin från kollegor dom jag alltid tyckt vart öppna och lyhörda. Det sved. Att jag sen försökte förklara och argumentera gjorde det hela bara värre.. Lite som "ha ha kolla vad han går igång och skall rättfärdiga sina val"

I vanliga fall bryr jag mig inte, men när närmare vänner kollegor eller motsvarande ifrågasätter är det svårt att lägga sig platt.

Läser förresten boken matrevolutionen nu. Herregud vad bra presenterad fakta. Det kommer bli svårt att fortsätta hålla tyst om alla tydliga samband, och felaktigheter.

Det kommer säkerligen bli en tydlig strukturförändring inom matindustrin sakta men säkert...

Så tills dess får man väl må bra i det dolda, och vända andra kinden till..

Anmäl
2013-07-01 14:35 #1 av: Siggebus

När folk är spydiga och gör narr av en på det viset så svarar jag med samma mynt (annars är jag en vänlig själ) Glad
Svaret i ditt fall skulle bli typ: "eftersom jag ger blanka f*n i att ni kränger skit så borde ni inte bry er så mycket om vad jag äter!?"

Anmäl
2013-07-01 15:09 #2 av: Lchfman

Ja så borde man ju agera, men jag känner att det sällan är så bra att försvara något som folk inte vill ta åt sig eller lyssna på.

Jobbigt med diskussioner som typ:"ja jo jag hör av du säger, och det var ju intressant fakta, man jag tror inte på det ändå.."

Många blandar ihop åsikt och fakta, det kan ibland göra mig tokig :)
Men det gör säkert även jag då och då såklart.

Dock så är dunning kruger-effekten påtaglig i dessa frågor ofta. :)

Anmäl
2013-07-01 16:49 #3 av: Hurven

Oj, vad jag känner i det där!

Jag började med LCHF på grund av att min mage inte tycker om gluten. 

Jag får många gliringar från mina föräldrar. Dom säger saker i stil med "Men du har ju alltid ätit pasta och mackor, varför gör du inte det längre?"

Jag brukar förklara att jag alltid har blivit dålig av gluten, och att jag numera lyssnar på min kropp, men dom köper det ändå inte. 

Det är ju inte så att jag försöker få dom att äta som jag. Jag vill ju bara att dom respekterar min kost! Snopen

Anmäl
2013-07-01 17:18 #4 av: Siggebus

#2
Håller med dig där - inte lönt att lägga ner energi på folk som inte VILL...just därför jag INTE håller på och försvara eller argumentera för lchf med dem.

Klipper helt enkelt av med ungefär de orden jag skrev ovan - ingen diskussion utan rätt och slätt: "vad har ni med min mat att göra" Glad

Anmäl
2013-07-01 17:28 #5 av: eriksvensson

Sager som #4, ingen ide att argumentera, bara sag OK eller nagot och lat det vara. Att forsoka overtyga nagon gar sallan bra, man blir bara irriterad. 

Anmäl
2013-07-01 18:23 #6 av: Lchfman

Ja ni har så rätt så. Det blir till att träna på tålamodet.

I just fallet ovan så startade det med att jag inte direkt ville med till det valda matstället på dagens lunch (thai-hak) med argumentet sorry det finns inget direkt för mig att äta där.
Givetvis fick man gliringen "äh lägg av, det finns inget socker i thaimat, det är ju bara ris och sås.)" och "har du inte gått för långt nu"

Då blir man ju irriterad eftersom jag håller precis samma linje nu som dag ett. Och dessutom vet vad maten innehåller, jag gissar ju inte.
Tröttsamt att försvara sig alltså.

Sen att folk som vet att dom vet att dom inte har samma fakta ändå väljer att gå på tro eftersom dom inte orkar ta reda på fakta kan göra mig galen, i alla möjliga situationer, inte bara LCHF.

Jag försöker i situationer där jag vet att jag inte har faktan, aldrig argumentera emot någon som jag kan tro har mer fakta.

Det känns bara dumt att gissa utan grund.

Jaja, fyll gärna på med era reflektioner. Det underlättar i det dagliga.

Anmäl
2013-07-01 20:35 #7 av: PeggyD

Jag känner igen ditt problem också. Hur länge ska du hålla på så där ? Ska du ALDRIG äta sånt igen ? osv... Gud så tråkig du är !

Men jag tror samtidigt att det kan vara avundsjuka för att de själva inte kan stå emot kakor/glass/godis. Och då vill de ju gärna dra med sig alla andra. Det är faktiskt lättare att stå emot alla frestelser än att stå emot allt tjat. 

Anmäl
2013-07-01 23:22 #8 av: Effie

Nästa gång jag hör det där "jag tror inte på det där" ska jag svara "du får tro vad du vill - men jag vet, för jag har testat!"

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2013-07-02 07:11 #9 av: asahars

Kan du inte bara göra som Magdalena Ribbing och dra till med att " oj titta det står en älg utanför fönstret". Kan bli extra kul om ni jobbar några våningar upp.

Anmäl
2013-07-02 08:10 #10 av: Lchfman

#7

Visst är det avundsjuka, och panik inför att dom inte har karaktär att göra förändringar. Rättfärdiga sin lathet med plattityder och hån.


#8

Ja det är ju ett sätt med. :) Men jag tror mest på att lägga sig platt och hålla med så slipper man tjatet. Men det är svårt.

#9

Roligt :) Bör ju funka bra med ytliga kontakter.

(Jobbar på plan 6/6)

Anmäl
2013-07-02 08:54 #11 av: Layza


Ett bra mantra att ta till, inte bara gällande sitt val av mat:

"Inte försvara, inte förklara, bara vara, den jag är."

Mantrat är mitt eget och har hjälpt mig mycket. Speciellt när man är ny med någon insikt och man känner sig lite skör och osäker och kanske inte har de bästa argumenten redo i bakfickan, är det bra att verka i tystnad. När man känner sig mogen kan man propagera och rekommendera om man har lust med det.

Vi har ingen förklaringsplikt till någon och vi behöver inte försvara våra val. Det är många som inte tycker så utan vill lägga sig i. Då är det bättre att ligga lite lågt och göra sin grej, inte kanske i smyg, men utan att göra så stor grej av det.

LYCKA TILL!

Anmäl
2013-07-02 12:48 #12 av: Lchfman

#11

Tack, det var välskrivet, det tar jag med mig. 
Tänkvärda och användbara ord.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.