Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på kötträtter

Min ryggbiff blir alltid hård som gummi?

2013-01-07 18:40 #0 av: arncih101

Hej!

Nu börjar jag bli trött på att ryggbiffen varje gång hamnar i soporna. Jag skulle inte vilja kalla mig ett proffs i matlagning men helt oerfaren är jag inte. Dock lyckas jag aldrig få till en god och mör ryggbiff.

Jag har stekt enligt diverse recept på internet, följt receptet på förpackningen och experimenterat på egen hand också men biffen blir nästan alltid mer eller mindre oätbar. Knappt så att den går att tugga.

Jag har dock inte samma problem med annat kött som rostbiff eller entrecôte. Vad gör jag för fel? Hur brukar ni göra?

Ska tillägga att jag gillar mitt kött "normalstekt". Alltså ej blodigt eller för mycket rosa, men inte heller så pass stekt att det blir torrt.

Anmäl
2013-01-07 18:43 #1 av: Mooniq

hur ser köttet ut när du köper det? blodrött i vac-pack på ica eller eko-slaktbutik och svartrött kött?

rött vac-pack kött är helt kasst tycker jag.. smakar inget och är seeeeegt som tusan, man blir så himla less..

jag har turen att bo relativt nära ett eko-slakteri/butik och deras kött är gudomligt gott som har fått hängmörats i 2 veckor.

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-01-07 19:27 #2 av: Sindri

Klaga hos din handlare och säg till att du vill ha kött som inte är strippat på allt fett. Kappan skall sitta kvar. Jag har slutat köpa ryggbiff - går inte att äta tyvärr.
Om fler klagar kanske det kan bli ändring.

Anmäl
2013-01-07 20:16 #3 av: arncih101

Jag köper oftast mitt kött på typ Ica eller Willys, alltså inte direkt från ett slakteri. När jag bodde i Malmö var det dock så att jag oftast köpte kött från ett slakteri/kötthandlare eftersom jag kände till ett par stycken. Men inte i staden där jag bor nu. Kanske värt att kolla upp.

Summa summarum: det är alltså oftast köttets fel att det är segt som gummi?
Tur är väl det, började tvivla på mina färdigheter i köket, heheSkrattandeAnmäl
2013-01-07 20:18 #4 av: Zepp

Du skall då inte inhandla rygg biff.. för den blir seg som en skosula om du steker den "normal"!

Stek den några minuter på vaje sida, ta sen upp den och låt den vila, under tiden fortsätter stekprocessen och köttet blir saftigt!

Under tiden gör du sås och steker lök.

Räkna med stekningen fortsätter fem minuter efter att du tagit upp den.

Och aldeles riktigt, fettet sitter i kappan.. men det spelar ingen roll för man kan inte steka den för länge ändå.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-01-07 20:32 #5 av: Mooniq

knallrött kött i disken är inte värt att handla för det är gas-vac-packat= värdelöst eftersom de vill ha mer disk-tid på varorna..

kött ska hängmöras så köttet tappar vatten - ca 10 -12 % - mörningsprocessen är ju starten till slutet om man så vill. nedbrytningen har börjat och när det gäller nötkött så ska det vara svartrött med aningens grönaktig glans - DÅ har man hittat sin biff/oxfile.. o'boy!

Längesen jag jobbade i chark nu men kommer ihåg när jag var tonåring , då hade varje butik med stil egen styckmästare och köttet kom till butik i part/halva.

idag har man så bråttom att slakta att det är löjligt. stycka, packa, vacka, ev elmöra - ut till butik, gärna i gas-vac-pack så köttet håller några dagar extra i disken.. illrött och med massa vatten.. suck ja..Obestämd

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-01-07 21:24 #6 av: arncih101

Hm ok, tack för era svar! Förstår det hela bättre nu.

Om ryggbiffen inte gillar att bli normalstekt då kanske det är bättre att jag låter bli och köpa just den. Dock upplever jag att rostbiffen brukar bli väldigt god och är inte ryggbiff och rostbiff delar som ligger bredvid varandra på kon? Dvs. nästan samma typ av kött? Är inte så duktig på det här..

Anmäl
2013-01-07 22:16 #7 av: Sindri

Oj, jag såg inte det där om normalstekt, men håller helt med Zepp. Det låter dock märkligt att du får mört och fint kött med rostbiff, som jag upplever som ett ganska segt kött.

Om du vågar prova att inte steka köttet så hårt så kanske du får en annan upplevelse!

Här en liten stekskola. Stek köttet tills du får samma motstånd när du petar på det som när du petar på nästippen. Rått kött känns ungefär som när du petar dig på kinden. Överstekt känns som när du petar på näsroten.
Om du sedan låter köttet vila under lock några minuter så blir det ljusrött rakt igenom utan att ha en blodig kärna eller gråa kanter.

OBS! detta gäller endast för nöt, lamm och vilt. Gris, kyckling, anka, vildsvin har helt andra "regler".

Själv föredrar jag det lite råare - då finns det också kvar mer näringsämnen i köttet. När det gäller svenskt kött så kan man i princip äta det rått, det är inte farligt alls. OBS! Detta gäller endast för nöt, lamm och vilt.

Anmäl
2013-01-07 22:33 #8 av: Zepp

Grejen är att du får testa, stek mindre, låt vila i 5 minuter och skär upp, är den då för rå så ge den en stöt till.

Stekte just rostbiff i skivor, smälte i munnen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-01-07 22:39 #9 av: hemul

Ibland är det en kraftig hinna och sena kvar på köttet. Det måste du putsa bort, annars blir det väldigt svårtuggat. Jag brukar steka det på sidan och äta upp det med, men det är jag det.


Anmäl
2013-01-07 22:46 #10 av: Record

Ibland lockas även jag köpa ryggbiff i willys, när priset är "Halva priset". Gör man bara som zepp säger, bryn lite försiktigt så blir det inte skosulor.

Därefter lägger man det i tryckkokaren tillsamman med 1 dl mörkt öl (lowcarb) grönsaker o kryddor, efter 15 minuter har du en mör o fin middag. Fungerar även med lammdetaljer som man kan hitta på willys. Bäst är naturligtvis ekokött enligt Mooniq's beskrivning, utan att köra detta kött i tryckkokaren, men priset blir ett annat.

Lycka till !

Anmäl
2013-01-07 23:07 #11 av: hemul

Jag har också köpt den billiga irländska biffen på Willys ibland. Inga problem med den, bara man putsar den.


Anmäl
2013-01-08 08:39 #12 av: arncih101

Hemul: vad innebär att putsa köttet? Skäms 

Anmäl
2013-01-08 08:44 #13 av: arncih101

#7 Varför rostbiffen lyckas bli bra vet jag inte. Oftast brukar den hamna på grillen men den blir lika bra i stekpanna. Har hänt någon enstaka gång att den inte blir bra, men det berodde snarare på köttet. Det handlade då inte om konsistensen utan smaken som var lite skum.
Och detta var då jag köpte köttet till 1/2 priset. Hehe.. jag kan inte låta bli och tänka på tjafset kring ICA's fiffel med datum då..

Anmäl
2013-01-08 10:46 #14 av: Mooniq

putsa kött = du skär bort fett, senor - dvs du gör köttbiten lite snyggare och kanske jämnare när du sen steker den.

Ibland har vissa kvar kappan på biffen , alltså den hårda delen av fettet då kan köttet krulla sig och likna ett C i stekpannan.. då tar man bort den yttersta delen av fettet o har kvar det mjukare fettet invid köttet , gör ett par snitt i fettet så ligger köttbiten still utan att krumbukta sig..

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-01-09 18:51 #15 av: [Petronella Pip]

# 5 Lustigt, COOP hade ett anslag brevid köttdisken som jag såg just i dag,  där det räknades upp en hel massa fördelar med vacuumpackat kött, en av dem att köttet fortsätter möras inuti förpackningen och därför blir mörare än om det inte vore vacuumpackat!

Anmäl
2013-01-09 19:06 #16 av: Zepp

Jupp.. fast egentligen handlar det om att man slipper hängmöra.. som tar tid, minskar vikten och kostar en del!

Det är altså köttets naturliga enzymer som fortsätter att bryta ner det.. och vacumpakningen hindrar luft och bakterier att komma in.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-01-09 19:24 #17 av: [Petronella Pip]

Här påtalas tom fördelar gentemot hängmörning!

Anmäl
2013-01-09 20:42 #18 av: Zepp

Ja altså.. tror fördelen helt enkelt ligger i att man kan stycka mer eller mindre direkt efter en kort hängning och sen när köttet ligger i sina vacumförpakningar så kan man förvara det lite var man vill som håller rätt temperatur för att mörningen skall fortgå.

Dvs.. om du som privatperson vill möra en hel kropp måste du ha utrymme för detta som dels uppfyller livsmedelskraven samt håller rätt temperatur.

På slakterier har man sådana utrymmen, men sådant tar tid, så därför elmörar man först, sen så styckar man och vacumförpackar.

Och iomed den allt mer centarliserade mathanteringen så dröjer det avsevärd tid innan köttet når konsumenten.. det möras under transport med andra ord.

Såå.. det spelar antagligen mindre roll.. men är det hängmörat så innebär det självklart.. eller borde iallafall göra.. att någon med kunskap och angagemang vad gäller kötthantering/styckning har berett det för att du skall få bästa vara.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-01-09 21:30 #19 av: [Petronella Pip]

Men man får väl anta att jägaren här vet vad han talar om? Att han tidigare hängmörat efter alla konstens regler men nu anser att vakumförpackandet ger ett bättre kött?

Anmäl
2013-01-09 21:39 #20 av: Zepp

"Jag har egentligen inga problem att hänga kött men ibland är det bökigt om man är bortrest, för kallt eller för varmt där köttet brukar hänga"

Grejen är ju trots allt att man räknar tid/temperatur för en fullgod hängning, det är betydligt lättare om du kan stoppa det i ett kylskåp där du vet exakta temperaturen.

Dessutom skulle du kunna möra olika köttbitar olika länge, beroende av deras normala seghet?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-10-06 11:30 #21 av: Seglarina

Oj då,har jag tagit mig vatten över huvudet nu. Jag har läst tråden men har lite frågor.

Köpte häromdagen för 220 kr ryggbiff på CityGross utav min skrala kassa. Tänkte jag var smart att få en stor bit kött som jag kan äta av länge. Nu låter det som ett väldigt vågat tilltag.

Jag trodde jag kunde stoppa det i ugnen och få en bit att skära av i flera dagar, men det ska tydligen stekas. Förstår inte om ni menar att det ska sköras upp innan eller ska den stekas hel?

Den väger 1,1 kg. Den är inte vakumförpackad. Jag har inte något emot rött kött men det ska inte vara segt. Hur mycket ska jag steka för att det sa bli lagom efter att det legat till sig? Det finna nästan inget fett als på denna bit.

Dumt av mig att köpa den egentligen,men nu vill jag gärna att den ska bli ätbar. Snälla hjälp mig.

Anmäl
2013-10-06 12:36 #22 av: Sammet1

Som sagts tidigare i tråden så blir ryggbiff bäst när den inte är helt genomstekt. Ugnsstekning går jättebra, men stek inte för länge. Bryn gärna köttet runt om i stekpanna först. Krydda med salt och peppar och efterstek i 175 graders ugnsvärme tills termometern visar 60 grader, inte mer! Låt köttet vila under lock/folie ett tag innan det ska ätas.

Något som är jättegott är att marinera biffen efter att den är stekt. Sedan serverar man den med fördel kall i tunna skivor. Jag gör en marinad på soja, vitvinsvinäger, krossad vitpeppar, dragon och vitlök, och låter biffen marinera minst två dygn.

Anmäl
2013-10-06 13:18 #23 av: Zepp

#21

Det finns knep för sådant kött och storlekar oxå.. så hav tröst!

Det du då gör är typ rostbiff.. dvs låg värme under lång tid.. och sektermometer mitt i köttet.. max 175 grader i ugnen, gärna lägre, typ 125 och färdigt vid 60 grader inne i mitten!

Låt sen stå minst en kvart täckt med en handduk.. så blir den färdig och cellerna har slutit sig så att köttsaften bevaras.

Här är lite tips; http://m.steka.nu/stektemperatur-kott

Grejen är nästan att ju lägre ugnstemperatur dessto bättre.. men det tar tid!

Gäller för övrigt långkok oxå.. samma principer.

Gäller altså segt kött gärna med ben o allt.. mört kött steks snabbt på hög värme och avnjuts på så sätt omedelbums!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-10-06 17:09 #24 av: kaisakavat

#21 Nu blir jag avunds.. Att steka den ryggbiffbiten i lågtemp i ugnen kan bli fullständigt fantastiskt. På lågtemp blir köttet ju inte överstekt, kan inte bli varmare än själva ugnen är och det krymper minimalt. D v s all köttsaft kvar inuti med smak och allt. Låt svalna långsamt, i folie eller övertäckt.

Som Zepp skriver om.

Men jag skulle våga ha ännu lägre ungstemp, max 80 grader.. och köra fler timmar istället. Jag och dottern körde en nötstek under 6-7 timmar medan vi gick på fjälltur, i 75 grader (dock var det en säker ugn, den är verkligen 75 grader).. Blev mums, som en lagom stekt rostbiff - vansinnigt mört och saftigt. *dreglar vid tanken.. Glad 

(Preppad innan med salt och peppar, vitlök och en skivad citron ovanpå.)

Din biffrad kan vara lägre i formen än vår nötstek, så det behöver inte handla om lika många timmar då.. Man får hålla koll - och använd gärna termometer.

Anmäl
2013-10-06 17:14 #25 av: kaisakavat

Glömde skriva.. Visst är det stor skillnad på kvalitet, men man behöver inte köpa svindyrt gräsbetesekologiskt hängmört a la 'snobbkött'.. Skämtar..hävdar undertecknad fattiglapp.. för att få äta gott kött. 

Jag har lyckats med 'billigare' ryggbiff, även extrapriskött.. hyfsat. Tricket ligger nog i huvudsak i  - som många är inne på - att inte tillaga för hetsigt. Men jag har även misslyckats. Om det berodde på mig eller köttet vid de tillfällena vet jag inte, men visst blir man besviken när det går åt fanders.. Man har ju spenderat en bra slant och sett fram emot en fest. 

Anmäl
2013-10-06 19:34 #26 av: Seglarina

Tack fär alla tips. Jag har tillagat och ätit och det blev verkigen mycket gptt, förutom att jag är usel på vad jag ska ha till. Men så här gjorde jag:

Saltade och pepprade ryggbiffen lite stekte i stekpanna i ganska mycket smör så det blev en ordentlig stekyta på den.

Sedan gjorde jag en smet av finhackad rödlök, salt, peppar, hasselnötsmjöl och något som jag hittat på ÖB, som heter Pinjur. Detta smetade jag in steken med.

Ugnen hade jag satt på 175 grader(som rekommenderat). Lade steken på ett grillgaller med ett ugnsfast fat nedanför,för att samla upp all goja. Satte termometern på 60 grader.

När den kommit upp i den temperaturen så tog jag ut steken och lade den på det ugnsfasta fatet. Jag lindade lite slatvigt in steken i ett aluminiumfolie och lade en handduk ovanpå. Främst gjorde jag så för den var ju så grisig pga smeten. Sen låg den där en bra stund, 2 timmar eller så.

Och det blev väldigt gott kött. Fast det är svårt med tillbehör tycker jag. Jag har slutat med mjölkprodukter så jag vet inte vad jag ska ha till...Eller hade fasktsit inga grönsaker hemma och det är svårt med fettet tycker jag, blir oftast ägg till,men hade inte lust på det.

PS

Pinjur innehåller: Paprika, auberginer, lök, tomatpuré,vatten, solrosolja,vitlök,salt,persilja,ättika,stark fefferoni. kh 9,6g lite i överkant kanske, men jag tänker mig att den kan vara väldigt god att göra kryggsmör av till exempel (har inte provat) Det som tilltalar mig är förstås att den inte innehåller några konstigheter, inte äns konserveringsmedel.

Anmäl
2013-10-11 20:20 #27 av: spirit

Tjälknöl är bra.

Salta och krydda smält smör efter smak. smeta in den frusna köttknölen med det smälta smöret som stelnar.  Lägg in köttet i ugnen på 60-70ºC och låt det tina i ugnen. När du kan få in en termometer i köttet  kan du sedan kolla så att temperaturen inte blir högre än 57-59ºC (nöt och viltkött, lamm någon grad högre). Stäng av ugnen vid högst 54ºC

Låt sedan köttet mogna i avstängd ugn medan du gör en god gräddsås eller en hemgjord beasås. Servera gärna lätt smörstekta grönsaker (bör vara al dente med lätt tuggmotstånd).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.