Det ni svenskar kallar "chutney", som finns på burk och är kletig är inte samma som görs hemma hos min kära mor!
Chutney betyder egentligen något i stil med "röra"...
Min mamma brukar göra en grön färsk chutney som är gott till mycket, smakar väldigt fräscht. Liknar en grövre pesto till utseende.
Det kluriga är att jag inte kan måtten rakt utav, och det brukar alltid smaka lite olika från gång till gång beorende på förhållandet mellan ingredienserna. Man kan ta det man hittar. Man kan välja att bara använda en ört och då öka på mänden. Just koriander är många som antingen älskar eller hatar.
Här kommer det iaf:
Ca: halv gullök, eller 2-3 mindre vårlökar
halvt knippe färsk koriander
halvt knippe mynta
en tomat
1/2 liten omogen mango (syrlig, inte söt. den ska vara grön och hård, kanske ni kan hitta i orientaliska butiker)
salt efter smak
chillipeppar efter smak
ett par torkade gryn granatäpple ( om man hittar det, kan uteslutas)
Skölj av allt, dela mangon i mindre bitar, släng kärnan.
Kör allt i matberedare/med stavmixer till en jämn konsistens...smaka av och lägg till ev. mer av någon ingrediens.
Servera direkt eller låt ligga och vila i kylen innan maten är på plats på bordet! (godast färsk, men håller sig i någon dag)