Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Varför ens överväga ris?

2010-06-25 11:27 #0 av: DanielH

Jag läser hos svenskan att vitt ris ökar risken för åldersdiabetes. Det är ju inget som lågkolhydratare tycker är något konstigt. Men när man läser artikeln står det följande:

 

För personer som slevar i sig mer än fem portioner vitt ris i veckan är risken att insjukna i diabetes förhöjd med 17 procent, enligt resultaten som publiceras i tidskriften Archives of internal medicine. Att äta brunt ris minskar däremot risken. Människor som äter brunt ris minst två gånger i veckan löper 11 procent högre risk att drabbas av diabetes.

 

Say what? Allt är ju relativt. Brunt risk minskar risken för diabetes, men i förhållande till att inte äta ris ALLS höjer det ju risken. Och resten av artikeln går ut på att rekommendera folk att äta brunt ris istället... vilket ju då höjer risken för diabetes trots alls. Smart... vore det inte bättre att rekommendationerna var att avstå från ris ÖVERHUVUDTAGET oavsett vilken form eller färg riset har?

Anmäl
2010-06-25 11:37 #1 av: nicesandra

Fast att rekomendera att inte äta ris över huvudtaget är ju inte särskilt politiskt korrekt, det strider ju så mycket mot etablilssemanget att det knappt finns värre:P

Anmäl
2010-06-25 11:42 #2 av: Loria

För folk som äter "som vanligt" är det VÄLDIGT svårt att förstå att ris inte är ett måste...

Anmäl
2010-06-25 13:35 #3 av: cream1

#2

Jo jag har märkt det jag med i skolan när man i skolan bara tagit av grytan men inte tagit ris. Folk glor som satan.

/

Jag tycker nästan synd om alla andra som tar mer av riset men bara petar i grytan. Jag menar, hur gott är det med ris på en skala? Inte särskillt. Och hur länge är dom mätta? En timme efter lunchen brukar folk klaga på att dom är hungriga och längtar tills kiosken öppnar så dom kan köpa en baguett.

Nu höll jag mig kanske inte helt till ämnet, men btw så är ris så extremt onödigt att ha med i kosten, både smakmässigt, näringsmässigt och hälsomässigt.

Anmäl
2010-06-25 14:14 #4 av: [annalinnea]

Tror kanske inte att riset är så hemskt stort problem jämfört med godis, läsk och bakverk...om man ska gå efter diabetesrisk.

Men det är klart, kolhydrater föder sug efter mer kolhydrater...

Anmäl
2010-06-25 14:37 #5 av: hemul

Så diabetes är vanligare i Asien än i väst, då? Låter som väldigt förenkade skutsatser har dragits.


Anmäl
2010-06-25 15:55 #6 av: Effie

#3 Vad då inte gott med ris? I mitt förra liv, höll jag på att skriva, så hände det att jag kokade en portion ris, saltade och åt precis som det var, för att det var gott. Och jag älskar fortfarande sushi, med ris; det tillhör det jag har svårast att avstå. Men det blir ju inte fem portioner i veckan, direkt. Glad

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2010-06-25 16:45 #7 av: starhawk

#6: Smaken är som baken delad, när jag flyttade hemifrån kunde jag lyckligt konstatera att nu kunda jag slippa det där hemska riset som serverades ibland, och jag har inte ens övervägt att koka ris och inte saknat det det minsta. Har nån gång blivit bjuden på ris och kunnat konstatera att det är fortfarande hemskt tråkigt

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-06-25 16:47 #8 av: Zepp

Jaa.. det måste vara en myt att det finns mäniskor i Asien överhuvudtaget.. med tanke på att de borde vara utrotade vid det här lagaet av allt risätande.

Snart kommer det väl en undrsökning som säger att folk som äter potatis med skal, har mindre diabetes än de som äter skalade potatisar.

Som sagt vad saken är betydligt mer komplicerad än lågt GI och då har GL större betydelse!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2010-06-25 17:03 #9 av: starhawk

Går snart vilse i alla dessa förkortningar, GI vet jag vad det är men vad är GL?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2010-06-25 17:37 #10 av: hemul

Ris är himla gott till viss mat, tycker jag. Men det är inte som potatis som liksom går till vad som helst. Höns med currysås och ris är en sån höjdare. Ack ja. Rynkar på näsan


Anmäl
2010-06-25 18:52 #11 av: cream1

#6 Ja alla tycker olika. Det är just den smaklösa smaken i ris som jag inte förstår "godheten" i. Är mer för smakrika smaker, men alla tycker vi olika, om sagt. Och tur är väl det :)

Anmäl
2010-06-25 19:06 #12 av: Zepp

GL är samma som Glykemic Load, dvs där tar man hänsyn till hela den glykemiska belastningen.

GI har inget större värde, mer än att man skall undvika snabba kolhydrater.. så man slipper bergodalbanan, men det är mängden som är mest avgörande, då det belastar kroppens förmåga att hålla ner blodsockret.

Sen så åt väl inte kineser tradionellt enorma mängder ris utöver sitt egenliga energibehov, det var väl snarare rätt knapert med mat överhuvudtaget?

Men.. jag har läst att trakter där man levde till stora delar på ris i Kina hade man även mer diabetes.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2010-06-26 01:49 #13 av: camsve09

Här är en risälskare av rang! Det är en av de saker jag verkligen kan sakna, RIS med sojasås, sushi, kokt höna och ris... mmmm

Anmäl
2010-06-26 11:53 #14 av: squeezetoy

Jag är en risälskare också. Kan dock förstå de som inte gillar det för felkokt ris, som t ex det som ofta serveras i storkök är minsann ingen höjdare alls.

 

Mmm, det vattnas i munnen på mig när jag tänker pådoften av ris från t ex en thai eller kina restaurang. Eller som många andra sagt just höna/lyckling med currysås och ris är en riktig höjdare.

Anmäl
2010-06-28 16:39 #15 av: Sugiyama

Kan sakna doftande basmatiris eller sushi. Men sådant där par-boiled rice är hemskt. Sen är det en myt att asiater vräker i sig ris, visst fattiga människor gör det men annars äter man måttliga mängder.

Anmäl
2016-11-20 22:13 #16 av: Btina

Här finns bra ris info!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.