2007-06-28 15:58 #0 av: Amiechan

Att ständigt använda länkar är en av de stora fördelarna med internet. Alla som läser kan snabbt kontrollera var man har hittat sina fakta och därmed se om det är trovärdigt eller ej. Men det finns några tips på HUR man ska länka bäst:

Säg att jag vill länka till min blogg. Då kan jag göra på två sätt:

1. Kopiera adressen till min blogg, skriva in i inlägget, markera adressen, trycka på "kedjan" ovan och klistra in/skriva in adressen i rutan som dyker upp samt avsluta med att trycka "skapa". Då kommer länken att se ut så här:

http://ingenbloggalls.blogspot.com/2006/08/buljong-fr-nyfikna-varfr-ska-man-koka.html Länken öppnas i nytt fönster

2. Kopiera adressen till min blogg, skriva en lämplig rubrik i mitt inlägg ("Koka buljong"), markera rubriken, trycka på "kedjan" ovan och klistra in/skriva in adressen i rutan som dyker upp samt avsluta med att trycka "skapa". Då kommer länken att se ut så här:

Koka buljong Länken öppnas i nytt fönster

http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=63664b3a-0c54-4eb8-851b-f791888003be&Filename=linking.JPG

http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fc55e8e8-e5e7-4563-ad2c-604c0dddb194&Filename=linking2.JPG

Finns det några fördelar och nackdelar med de olika sätten?

Jo, det finns en stor nackdel med det första sättet. Om ni noterar att mitt inlägg ser konstigt ut (man måste dra i listen nedan för att kunna läsa hela inlägget) beror det på den första länken.

iFokus kan inte göra en radbrytning mitt i en länk och därmed blir hela textrutan utdragen för att anpassas till länken. Om man däremot skriver sin länk som i exempel två kommer textrutan att se normal ut.

Jag har på sistone gått in i en del av inläggen för att rätta till detta för att det ska vara lättare att läsa, men nu när ni vet varför det är bäst med variant två behöver jag inte peta i era texter. :D

Edit:

Hur gör man om man vill länka till en annan tråd här på forumet? Eller länka från sin blogg till en speciell tråd? 

maxiqs snabba sätt:

"När jag högerklickar på en inläggsrubrik här till höger får jag ett alternativ som heter "Kopiera länkadress". Då läggs hela länken i urklippsminnet och kan klistras in enligt ovan. Det är ett snabbare sätt än att öppna ett nytt fönster/flik först. Jag kör Firefox men jag tror att det funkar i alla program."

...annars finns det långsamma sättet:

1. Du högerklickar med musen på inlägget du vill länka till (i menyn - alltså på rubriken)

2. du väljer "Open link in New Window" (eller New Tab) eller motsvarande på svenska "Öppna länk i nytt fönster" eller vad det kan heta. :D

Då finns hela länkadressen att kopiera i adressfältet!

Av: Amiechan

Datum för ursprunglig publicering:

 2006-08-23

 

 

Denna artikel är ursprungligen en tråd på forumet. För att kommentera och ställa frågor skriv i den tråden istället! Om att länka - för kommentarer och frågor.