Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Istället för krossade linfrön?

2017-04-08 08:50 #0 av: tk1971

Krossade linfrön är ju tabu numera. Det finns en massa brödrecept på nätet som innehåller krossade linfrön.

Vad kan man använda istället för detta? Om jag ska använda säg 0,5 dl krossat linfrö, hur mycket kan man ta av det andra?

Anmäl
2017-04-08 08:54 #1 av: Sindri

Det är väl när man köper krossade linfrön man skall vara försiktig?

Jag krossar mina själv, precis när jag skall baka. Men ibland kör jag  med okrossade också, går precis lika bra.

Anmäl
2017-04-08 09:02 #2 av: Namiko

Krossade linfrön ska inte ätas mer än 2 msk per dag, så så länge man inte vräker i sig hela brödet på en gång så är det lugnt. Du kan använda hela linfrön istället, samma mängd chiafrön eller skippa det helt om du vill.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2017-04-08 09:02 #3 av: tk1971

#1: Mm, jag skrev ju det. Var jag så otydlig?

Jag tror inte man kan ersätta 0,5 dl krossade linfrön med 0,5 dl hela linfrön. Det väger ju mycket mer och måste ju förändra degens egenskaper.

Anmäl
2017-04-08 09:04 #4 av: tk1971

#2: Mjo, men ett annat problem är ju att krossade linfrön inte går att hitta i vanliga matbutiker längre. De är indragna. Så nåt måste man ersätta det med.

Anmäl
2017-04-08 10:00 #5 av: Farwuq

Har man en liten mixer eller kaffekvarn så kör man dem genom den.
Annars kanske det går att använda en mortel?

Jag är inte på något sätt rädd för krossade linfrön.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2017-04-08 11:54 #6 av: Sindri

#3 av: tk1971

Du skrev bara att de var tabu. Jag har aldrig köpt krossade linfrön.  De flesta av mina brödrecept är i vikt så då spelar det ingen roll om de är hela eller krossade. Änglamark har till bra pris.
Du kan som sagt krossa dem själv eller baka med dem hela. Vill du veta exakt så krossa, mät och väg så vet du hur du skall omräkna recepten.

Anmäl
2017-04-08 12:02 #7 av: Zepp

Gör man bröd med krossade så lär de vara ofarliga iomed uppvärmningen!

Då är det nog mer brödätande som kan vara farligt på sikt.. iallafall om det är en stor del av ens energiintag?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-04-08 12:09 #8 av: tk1971

#7: ur vilken synvinkel då? Äter man en fralla om dagen som innehåller 3 g kh så tror jag inte man avlider av det, om det nu är kh:na du är orolig för.

Anmäl
2017-04-08 12:14 #9 av: Zepp

" iallafall om det är en stor del av ens energiintag?"

Menna, jag använder oxå kolhydrathaltiga saker, främst då för att få i mig fett och protein, som då är övervägande E%!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-04-08 13:35 #10 av: Farwuq

Jag är helt okunnig, varför ska man inte äta krossade linfrön?

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2017-04-08 14:07 #11 av: tk1971

#10: Därför: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid/fordjupning-krossade-linfron

Anmäl
2017-04-08 18:56 #12 av: Zepp

Mm, det är med krossade linfrön som med bröd, det skall blötläggas över natten och sedan upphettas för att duga som mänsklig föda, för att reducera olika toxiska substanser!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-04-08 18:56 #13 av: Farwuq

Jag blev inte särskilt skrämd, jag fortsätter som vanligt.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2017-04-10 07:41 #14 av: villvaramed

Linfrön innehåller naturligt ämnet linamarin som i kroppen kan ombildas till giftet vätecyanid, därför ska man inte äta för mycket av det.
 Livsmedelsverket rekommendation är att man inte ska äta mer än 1-2 matskedar hela linfrön per dag.
Krossade linfrön ska man däremot inte äta över huvud taget, menar myndigheten, eftersom mer av de skadliga ämnena frigörs i sådana.
Detta gäller även om de krossade linfröna har värmebehandlats.

Anmäl
2017-04-10 08:52 #15 av: tk1971

Ja - då är vi tillbaka där vi började.

VAD kan man använda istället för krossat linfrö? Om jag inte vill använda dem överhuvudtaget, vad tar jag då?

Anmäl
2017-04-10 08:58 #16 av: Sindri

Chiafrön, sesamfrön, pumpakärnor, allt beror ju på hur receptet ser ut och vilken roll linfröna har i det.

Jag bakar med hela linfrön och det är svårt att komma upp "farliga" doser om man inte käkar upp en hel limpa på en dag.

Anmäl
2017-04-18 17:47 #17 av: hellah

Jag tål inte linfrön, så bra tråd för mig!

#16 Utveckla gärna :-) "Chiafrön, sesamfrön, pumpakärnor, allt beror ju på hur receptet ser ut och vilken roll linfröna har i det."

Anmäl
2017-04-18 18:55 #18 av: Farwuq

Man kan äta krossade hampafrön, de är väldigt goda.
Även solrosfrön och sesam är ätliga.
Jag - personligen - äter krossad hampa och krossade linfrön.
Och detta oavsett vad livsmedelsverket säger.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.