Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept att laga hemma

Är surkålen förstörd?- Del 2 om att syra

2016-10-17 22:58 #0 av: Sindri

Här kan vi fortsätta diskussionen om förstörda  surkålar eller inte, samt lite rundsnack kring det.
Den förra tråden finns här
http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/57bd6fbcce12c4529300292c-ar-surkalen-forstord?discussions-1

Anmäl
2016-10-17 23:08 #1 av: hemul

Hej hej! 

Jo, det där med tomater. De har extrapris på coctailtomater så jag tar nog och testar. Vill bara kolla, du pickar dem inte ens alltså utan pluppar i dem precis som de är?


Anmäl
2016-10-17 23:20 #2 av: Sindri

Jag bara pluppade i dem. Men säger inte att det är fel att picka. Det stod inget om det  Du kan väl picka några och se om det blir skillnad?

Btw - eftersom det funkade så bra med frysta vinblad så plockade jag alla vinbärsblad blad idag som fortfarande var gröna och slängde i frysen.

Bor du inte för långt norrut och kanske har ngn trädgård i närheten kan du nog få lite blad.
Annars har ekblad tanniner i sig, och nån mer ´som jag inte kommer på nu.

Jag bara sköljer bladen och lägger i en plastpåse i frysen.

Anmäl
2016-10-18 01:46 #3 av: hemul

Vi har i trädgården, men de ser rätt vissna ut.

En annan fråga, jag har gjort mest sånt som avger egen saft. Har jag behövt fylla på lite saltlag har jag tagit samma proportioner salt som jag redan tillsatt till grönsakerna. Schöneck rekommenderar 0.8-1.5 % salt. Men när man baserar det hela på saltlag så antar jag att man måste göra den starkare för att få rätt procent i hela blandningen. Har du nån riktlinje? Ingen av de böcker jag har nämner det.

Iofs kan man kanske uppskatta hur mycket lag som går åt och tillsätta runt 1% av grönsakernas vikt extra.


Anmäl
2016-10-18 09:01 #4 av: Sindri

Men kolla i grentopparna, här hade det kommit nya gröna blad.
Karin Bojs skriver 2 msk jodfritt salt till 1 liter vatten. Jag gör alltid en rejäl sats så jag har i kylskåpet sedan att fylla på.

Anmäl
2016-10-18 12:33 #5 av: hemul

2 msk vanligt finkornigt salt? När ska receptsprutor lära sig väga? Äsch, jag kör på det där jag sa.


Anmäl
2016-10-19 00:20 #6 av: hemul

Förresten köpte jag latexhanskar på Willys. Orkar inte leta upp priserna du sa förut, så jag vet inte om det var billigt. 9:90 för 10 st.


Anmäl
2016-10-19 01:26 #7 av: hemul

Mää! Vad svårt det var med tomaterna. Först blandade jag hela tomater och strimlad lök. Men lökbitarna flöt ju upp, så jag fick hälla ut allt och sortera det så löken kom i botten och tomaterna ovanpå. Ändå vill det flyta upp lökbitar så fort jag flyttar burken. Måste nog hålla stenkoll på detta och plocka bort eventuella flytisar så det inte blir mögel.


Anmäl
2016-10-19 19:06 #8 av: Sindri

Men kör du med vattenfyllda plastpåsar? De förhindrar att löken får kontakt med syre.Hade inget problem med det. Varvade röd lök och gröna tomater så det såg snyggt ut.

Ja, jag kör vanligt oraffinerat, finmalet havssalt. Här köper jag på hälsokosten, hemma beställer jag på nätet.

Lite dyrt, men det beror ju på hur mycket man använder. Jag betalar ca 120 för 200 st. Sen är ju det viktigaste att de håller, jag köpte på Clas Olsson en gång och de bara sprack.

Nu skall jag göra surkål i Spanien, fick inte tag på någon ekologisk, men bara att hålla tummarna....
Måste göra morötter också - de är vanebildande. Skämtar

Anmäl
2016-10-19 20:29 #9 av: hemul

Ja, jäskrukan är upptagen, så det blev påse. Löken kröp liksom upp. Inte ovanpå plastpåsen med mellan plasten och glaset, ovanför vätskan. Tror det var problemet med laddningen som möglade nyligen.

Mörötterna är farliga. Volymen krymper på nåt sätt. Går ju åt på ett kick.


Anmäl
2016-10-19 20:35 #10 av: Sindri

Kanske du har för små lökbitar? Låt plastpåsen liksom välla ut över kanten på burken. Nödvändigt med stor bricka under.

Attans - jag glömde norpa ett vinblad på väg från stranden. Hoppas det funkar om det kommer ner i burken i morgon.
Eller undrar om rosmarin innehåller tanniner? Finns en stor buske där också, och vad gott!

Anmäl
2016-10-19 22:22 #11 av: hemul

Jaha, du gör så! Jag lägger plastpåsen inne i burken och sen antingen stänger jag locket eller sätter på ett annan plastpåse som en kondom över med en gummisnodd runt om.

Vet inte vad rosmarin innehåller. Är tanniner dåligt?


Anmäl
2016-10-19 23:35 #12 av: Sindri

Nej, tanniner är en sorts garvämne som håller livsmedlen krispiga medan de syras.

Men prova att inte stänga något lock utanpå plastpåsen. Då borde det finnas mindre grogrund för mögel. Eller?

Anmäl
2016-10-20 03:58 #13 av: hemul

Men min påse är inte så tät som jag antar din är. Du har din som lock ju, min är mer en tyngd.

Det där med jäsrör i plåtlock funkade inte förresten. Det blir alldeles för lätt otätt. Antar att plåten är för tunn för att packningen ska funka.


Anmäl
2016-10-20 08:27 #14 av: Sindri

Kan du inte få plastpåsen tätare - som ett lock?

Anmäl
2016-10-20 16:54 #15 av: hemul

Kan jag säkert, men jag har aldrig tänkt på det på det sättet, bara använt den som tyngd. Får prova nästa gång.


Anmäl
2016-10-31 14:26 #16 av: hemul

Nu har jag provsmakat ett par tomater, jättegoda! Tack för tipset, Sindri.

De ska stå ett par veckor till, men jag hade för fullt i burkarna och var tvungen att packa om och då passade jag ju på att ta ett smakprov.


Anmäl
2016-10-31 15:31 #17 av: Sindri

Grattis!

Anmäl
2016-10-31 16:52 #18 av: hemul

Men jäklar vad det skvätte när jag satt kniven i en tomaterna! De var som små bomber ju. Tog ett par till maten som avnjöts framför datorn och jag fick lov att torka skärmen efteråt. Gapskrattar

Nästa gång tror jag jag ska ha vitlök i också. Hade bara rödlök nu.


Anmäl
2016-10-31 17:17 #19 av: Sindri

Du behöver en riktig tomatkniv. SkrattarSkulle inte klara mig utan. Ett väldigt smalt, fin, fint tandat blad.

Ja, vitlök passar ju till allt. De som ligger i mina morötter är så krispiga och fina.

Anmäl
2016-10-31 18:53 #20 av: hemul

Det var ju såna där små cocktailtomater...


Anmäl
2016-10-31 23:40 #21 av: Sindri

Jaja, men de är nästan värst! Delar bara med tomatkniven.

Anmäl
2016-11-01 12:46 #22 av: hemul

Nu har jag googlat tomatkniv. Hittar bara svindyra. Men jag fattar vilken typ av kniv du menar. Hade en sån hemma, men vi förstod nog inte att det var en tomatkniv. Skrattar

Ska ha det i bakhuvudet om det är knivrea nånstans. Blinkar


Anmäl
2016-11-01 16:06 #23 av: Sindri

Kanske lättare hitta på secondhand? Ofta finns knivar i en låda nånstans och man får fråga.

Anmäl
2016-11-05 19:18 #24 av: hemul

Nu är vitlöken klar. Den blev god, men väldigt annorlunda mot klyftorna som legat i de syrade morötterna. Väldigt krispiga, blev de. De som jäst med morötter är inte mjuka, men mjällare på nåt sätt. Har bara smakat en klyfta rakt av än, få se hur jag kommer att använda dem. Spadet kan man nog använda lite av om man gör dressing. Det smakar väldigt mycket vitlök, men än själva klyftorna.

Men jäklar vad det stank! Varje gång jag pyste burken trodde jag det var förstört. Det luktade terpentin eller nåt, lösningsmedel i varje fall.Och inte gott. Och när jag sen skulle hälla upp det på burkar... Då luktade det vitlök men den starkaste vitlöksdoft jag känt. Ett under att grannarna inte har klagat särkilt som jag gjorde de på natten! Gapskrattar


Anmäl
2016-11-07 03:10 #25 av: hemul

Och nu har jag skördat den med äppelbitar i. Körde hela serven i samma. Ingefära, vitlök och äpple. Det blev bra. Äppelbitarna blev inte mosiga som jag var rädd för trots att de var små. En del hade flutit upp ovanför tyngderna (gjorde i jäskrukan) och de var svarta, eller mörkgrå ivf, så jag trodde allt var förstört. Men det var det inte. Tog bort det översta bara. Känns väldigt friskt med äppelsmaken.


Anmäl
2016-11-07 08:54 #26 av: Sindri

Vad kyl! Vad tänker du att det passar till? Fläsk?

Anmäl
2016-11-07 15:25 #27 av: hemul

Allt möjligt tror jag. Har inte ätit det till mat än. Tog bara en provtuss när det blivit kallt i kylen. Äppelsmaken var inte framträdande, känns mest när man får en äppelbit. Får väl testa till mat ikväll.

Just ja, vitlöken hade antagit en konstig grönaktig ton, de flesta av kyftorna ivf. Undrar vad det kan bero på? Ingefäran?


Anmäl
2016-11-15 21:54 #28 av: hemul

Nu är tomaterna äntligen klara. Jäsingen så goda de blev! Blev rätt mycket lag över. Den smakade mycket tomat och var inte så salt, så jag spar den med. Man kan väl alltid hälla den i sås, även om man förstör nyttigheterna då.

Tomaterna var så fina i glasburkarna de jäst i, för då var lagen klar. När jag hällde upp det grumsades ju bottensatsen upp, men det sjunker väl igen. Det var bara 3-4 tomater som spruckit, förvånande. Nu vet jag vad jag ska göra nästa gång det är extrapris på ekologiska cocktailtomater, för de här blir nog inte gamla.

Men perkele vad det börjar bli trångt i kylen! Tystad


Anmäl
2016-11-15 23:17 #29 av: Sindri

Oj, längtar hem så jag kan äta av det jag har hemma. Och cocktailtomater skall jag absolut prova! Med rödlök. Och skall nog prova en burk med och en utan vitlök.

Anmäl
2016-11-16 00:10 #30 av: hemul

Det är din förtjänst! Hade aldrig trott att det skulle gå med tomater.Skrattar

Jag ska ockå ha vitlök nästa gång. men bara ett par klyftor tror jag. Känns som det här passar bäst att få vara lite milt.


Anmäl
2016-11-16 01:32 #31 av: Sindri

Haha! Tacka Karin Bojs - det stod i hennes bok Skrattar

Anmäl
2016-11-16 07:41 #32 av: hemul

Jaså? Jamen titta, hon har ju skrivit en bok om syrning, det visste jag inte. Är den bra? Förutom tomatreceptet alltså.


Anmäl
2016-11-16 08:46 #33 av: Sindri

Den är bra, man får en del inspiration, men jag tror det finns bättre, med mer "vilda"recept.
Finns den på ditt biblo kan du låna den och titta i.

Anmäl
2016-11-16 22:08 #34 av: hemul

Jo, den finns. Har redan kollat. 1 ex som var utlånat. Reserverade inte, men ska låna den senare.

Jag har lokaliserat små jäskrukor som inte är så dyra. Först hittade jag denna på samma sajt där jag köpt krukan jag har nu. Skitfult med dekoren på tyvärr.
http://www.purenature24.com/fermenting-crock-for-fruit-und-more-3-5-liters
Framgår inte om tyngder följer med. Misstänker att det inte gör det och då är det ju inte lika intressant. Har skrivit och frågat.

Sen hittade jag en amerikansk sajt som listade källor över hela världen. De här är bara för söta! Alldeles för dyra, men titta på bilderna kan man ju få göra.Pussar
https://www.etsy.com/ca/listing/215513063/1-gallon-fermenting-crock-made-to-order

Och till sist den här holländska fabriksförsälningen (tror jag det är).
http://www.sauerkrautpots.com/crockpots.html

Det finns  maskingjorda och fabriksgjorda. Tyvärr finns de maskingjorda inte i lika många storlekar. Det hoppar direkt från 2-liters til 5-liters. Jag hade gärna haft runt 3 liter. De handgjorda finns i fler storlekar men är så klart dyrare. Och jag tycker inte de är snygga. Frakten är OK, €19.95 upp till 10 kg. Funderar på att ge mig själv ett par tvåliters i julklapp.Vädrar pengar

Dels är det så mycket enklare och säkrare med ett riktigt jäskärl. Och sen nojar jag lite över plasten faktiskt. Försöker kommma bort från plast så mycket som möjligt. I frysen blir det ju plastpåsar (hur ska man annars göra?), men undviker annan matförvaring i plast och kombinationen mat + plast + värme, Mat + plast + syra + lång tid är nog ingen höjdare heller.


Anmäl
2016-11-16 22:41 #35 av: Sindri

Där har du ju en point med plast faktiskt. Försöker också plastbanta, men kan inte komma på nån bättre tyngd. Gjorde ett försök, men det blev ju inte så bra. Att de klarade det här när de inte hade plastpåsar????

Skall kolla ordentligt på jäskärl när jag kommer hem. Det vore kanske idé att investera i några. Tack för alla länkar.

Anmäl
2016-11-17 00:22 #36 av: hemul

Oj, maskingjorda och fabriksgjorda skrev jag av misstag. Handgjorda är så klart de dyrare..

5-literskrukan på purenature24 kan jag rekommendera. Var först inne på att köpa en till sån och ett par såna där billiga vita, sen kom jag på det där med stenarna... Den här är det jag redan har.
http://www.purenature24.com/fermenting-crock-for-sauerkraut-cucumbers-und-more-5-liters

Har tidigare använt en mindre glasburk med vatten som tyngd. Men då kan man ju inte stänga locket utan får sätta plastpåse och gummisnodd över och det hela blir lite tippigt.

Förut har jag mest hållt på med kål och då tröttnar man periodvis. Men nu när jag lärt mig så många sorter känns det som det kommer att vara en pågående verksamhet, så kanske är det värt att investera lite.


Anmäl
2016-11-17 00:55 #37 av: hemul

Siri, nu ser jag att 5-liters är billigare på den holländska sajten. Och snyggare också.


Anmäl
2016-11-19 23:14 #38 av: Sindri

Sorg i kylskåpet!  Storgråter Kom hem ikväll och i två av mina burkar är det mögel på ytan!

Det är den med egenodlade gröna paprikor och den med gröna tomater!
Vågar man chansa på att ta bort möglet, eller är det nu det är risk för botulism? Zombie

Anmäl
2016-11-20 05:56 #39 av: hemul

Åh vad trist! Det var alltså på redan färdig produkt, så att säga, efter jäsningen? Det har jag aldrig råkat ut för. En burk surkål, som stått väldigt länge i kylen, blev dålig, men det var inte mögel. Obestämd annorlunda lukt och färg, så den slängdes. Hade andra lika gamla burkar som var OK som jag kunde jämföra med.

Botulism tror jag inte är nån fara. För surt för det. Däremot vet jag inte om man bara kan ta bort möglet. Folk gör ju det, men det är ju inte som att skära bort en möglig bit av osten. Ämnen måste ju ha spritt sig i vätskan redan. Ibland läser man att vitt mögel är OK på syrat, färgat inte. Om det ligger nån sanning i det eller bara är skrock är ju svårt att veta.


Anmäl
2016-11-20 09:26 #40 av: Sindri

Ja, riktigt ledset. Ja, det har stått i ett kallt kylskåp. Känns obegripligt!

Såg nu i dagsljus att jag sett fel i tomaterna, de ser ok ut och luktar gott, bara lite grumligt spad. Men paprikan hade en tjock, grön matta som var gul på undersidan. Det luktar gott, men törs man smaka?

Idé att skölja allt och hälla på ny saltlag?

Var ligger syrningsakuten?Skämtar

Anmäl
2016-11-20 10:06 #41 av: hemul

Nej, tjock gröngul matta ska du inte smaka! Det rekommenderar inte ens syrningshårdingarna att man äter av. Små vita öar är det de säger att man kan ta bort. Jag är skiträdd för mögelgifter, så jag slänger. Mina misslyckanden har tack och lov luktat illa också, så beslutet har varit lätt.

Har bestämt mig för att köpa krukor från stället i Holland. 3 stycken. Det blir dyrt, men vad fasiken, det är ju för hälsan! Skrattar


Anmäl
2016-11-22 18:12 #42 av: hemul

I've done it. Det får bli min julklapp i år. Tystad


Anmäl
2016-11-27 14:33 #43 av: hemul

Det blev fördröjningar så jag får vänta en vecka extra. Å jag som är så sågen på att sätta nya med ingefära. Den gamla är nästan slut. Men eftersom jag visste att jag skulle beställa krukor så väntade jag med att sätta. Nu kommer det inte att skickas förrän i slutet av den här veckan. OM det funkar som de säger. Ledsen


Anmäl
2016-11-28 09:34 #44 av: Sindri

Jag är starkt intresserad av att skaffa en kruka. Håller på att omorganisera hela köket inför renovering så det får nog vänta ett tag.
Nu rapport om mina syrningar av grön tomat respektive miniäpplen ihop med vitkål;

Grön tomat - beskt och läskigt! Som tur var fanns det en massa röd lök och lite vitlök i som gick att äta. Var tomaterna FÖR omogna? Nu skall jag prova med cocktailtomater.

Miniäpplen - gudomligt gott!!!!! Så milt och fint. En succé i hela sällskapet - till och med den syrningsskeptiske maken gillade det. Passade perfekt till Pulled Pork.
Jag har kvar äpplen i förrådet så nu måste jag prova att syra även större äpplen i bitar. Kan det passa till julskinkan månntro? En del äter ju äppelmos till.

Anmäl
2016-11-28 12:45 #45 av: hemul

Men nu måste jag fråga, vad sjuttom är miniäpplen? Är det en speciell sort, som cocktailtomater? Aldrig sett detta.

Man får nog planlägga storproduktion nästa år när äpplena mognar. Känns galet att köpa äpplen på nåt vis...

Vad synd med tomaterna. Smakade du på dem innan du la in dem? Har bara ätit marmelad på gröna tomater och den var ju inte besk, men det kan ju ha berott på sockret. Vet inte hur de ska smaka råa.


Anmäl
2016-11-28 13:52 #46 av: Sindri

SkrattarNej, nej.med miniäpplen menar jag de där som helt enkelt inte får tillräckligt med näring att växa sig stora på trädet. De mognar men blir pyttesmå. Normalt så åker de ju på komposten,  men nu samlade jag ihop så många som var kvar och syrade.

Grön tomatmarmelad har jag också smakat och det var gott, men de här var nog för kartiga. Som tur var gav jag de flesta gröna tomaterna till barnen innan vi åkte. De har legat inslagna i tidningspapper, mognat efter hand och smakat jättegott. Finns fortfarande en kvar - efter sex veckor!

Anmäl
2016-11-28 15:20 #47 av: hemul

Hela? Du lät det inte stå så länge då va om det var stor andel frukt? Har läst att det är risk att det blir alkoholjäsning istället med mycket eller enbart frukt.

Så mogna fast gröna? Kanske så du får göra då. En annan måste ju köpa sina tomater, så här blir det bara röda.


Anmäl
2016-11-28 15:36 #48 av: Sindri

Äpplena var urkärnade och hela, tillsammans med vitkål så att det täckte dem gott och väl. Stod i fyra veckor i rumstemperatur, sedan har de väntat 5 veckor i kylskåp medan vi var borta.

"Så mogna fast gröna?" Förstod inte riktigt frågan. De gröna var inte mogna.
De som mognade i papper blev röda.

Anmäl
2016-11-28 17:19 #49 av: hemul

Jaha, jag trodde de fortfarande var röda!

Så du hade rätt stor andel äpple alltså och det funkade? Mycket intressant. Ungefär hur mycket äpple i förhållande till kål tror du?

Apropå krukor, om inget mer skiter sig så kommer mina att skickas i slutet på veckan, så antar att jag har dem i slutet på nästa vecka. Då kan jag ju rapporera vad jag tycker om dem. Egentligen var det lite snålt av dem. De vanliga vid såna här misstag är ju att de skickar det de har och det restnoterade gratis när det kommer in. Men det är nog ett väldigt litet företag. Har ju inte ens en riktig webshop utan man får skicka iväg ett formular där man listar produkterna man vill ha själv och sen blir det en liten mailkonversation på det. Rätt charmigt.Ler


Anmäl
2016-11-28 18:07 #50 av: Sindri

Oj, jag tänkte inte alls på det! Jag har ett par rätt stora glasburkar med raka kanter. Kanske rymmer 2 - 2,5 liter. Ca 15 x 15 (höjd och diameter). Packade äpplena tätt, fyllde på med saltad, krossad vitkål runt om och ett lager ovanpå så det täckte. Sen på med mer saltvatten.

Jag skall absolut göra det igen med bitar av större äpplen. De små var Ingrid Marie, nu blir det Ribston. Då skall jag faktiskt väga/mäta, det kan vara bra att veta.

Anmäl
2016-11-28 19:00 #51 av: hemul

Menade på ett ungefär bara. Typ 50-50 eller mest äpplen eller mest kål?


Anmäl
2016-11-28 22:38 #52 av: Sindri

Det var nog mer äpplen. Kanske 60-40. Men jag skall väga nästa gång.

Anmäl
2016-11-28 23:36 #53 av: hemul

Lovande! Då törs jag definitivt ta mer nästa gång.


Anmäl
2016-11-30 17:36 #54 av: Sindri

Nu har jag gjort syrade äpplen igen och vägde ordentligt. Jag blev förvånad för det var mer vitkål än jag trodde. Gjorde ett eget inlägg med receptet
http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/583eff578e0e740c62001b2b-syrade-applen

OT; kärnhusen från äpplena och skalbitar mm blir ett jättegott te om man sjuder ihop med kanelstång. Här slängs inget i onödan!

Anmäl
2016-11-30 22:40 #55 av: hemul

Skrattar

Inte här heller. Funderar att installera en frys på vinden, men jag vet inte om man får. Och har inte råd med nån heller. Men det här går inte. Det är så fullt i frysen att jag är tvungen att äta från toppen och köper jag nåt får jag kila in den mellan de andra paketen.

Nu ska jag kolla på ditt äppelrecept!


Anmäl
2016-12-01 21:43 #56 av: hemul

Nu har mina krukor äntligen skickats. Så jag lär få dem i nästa vecka. Hoppas det är extrpris på ekomorötter igen då. Ska göra en stoor laddning med bara ingefära för den gick åt fort den.


Anmäl
2016-12-06 16:31 #57 av: hemul

Nu har de kommit. De var jättefina. Speciellt den hangjorda.

Fast den nya 5-liters ser mycket mindre ut än den gamla. Jag hällde i vatten och den gick i 5 liter, men då var det nästan ända uppe vid kanten. Det står t.o.m. 5 L på dan gamla, men det är möjligt att de räknar olika. Den gamla kanske rymmer 5 liter grönsaker + den luft som ska vara.. Ska mäta upp den i morrn för då ska den tömmas på djävulsmorötter. Nästan bra om det är så, för då har jag ännu fler storlekar än jag trodde jag skulle få. Det kan ju vara bra att veta om nån annan vill beställa också.


Anmäl
2016-12-06 17:38 #58 av: Sindri

Vad spännande! Var det härifrån du köpte?

http://www.sauerkrautpots.com/crockpots.html

Vilka storlekar? Vad kostade det med frakt?

Anmäl
2016-12-07 03:10 #59 av: hemul

2, 3 och 5 liter. Det blev över 10 kg, så det blev frakten för upp till 20 kg, 22,95

De var inte söliga. Det var otur bara. Det hade bara 1 ex kvar av den handgjorda och när de skulle skicka visade den sig vara spräckt..De erbjöd mig att byta, men jag valde att vänta en vecka på  att de skulle få nästa leverans istället.

Jag valde runda istället för raka för jag tyckte de var finare. Det var väl antagligen dumt. Raka måste ju vara smartare så stenarna fyller ut oavsett vilken höjd de hamnar på, det förstod jag ju. Men är man fåfäng så är man! Förlägen


Anmäl
2016-12-07 15:29 #60 av: hemul

Nu har  jag mätt. Den nya krukan från sauerkrautpots rymmer exakt 5 liter upp till där "kragen" eller vad man ska kalla det börjar, falsen som locket ligger runt. Den gamla från purenature24.com och som det t.o.m. står 5 L på rymmer precis 7 liter till samma punkt. Så där har man alltså räknat med "jäsmån". Det förklarar ju varför den aldrig blir så full som jag tror att den ska bli.

Så vill man kunna fermentera 5 liter grönsaker ska man kanske välja 7-literskrukan om man köper från sauerkrautpots. Skiljer ju nästan inget på priset.


Anmäl
2016-12-08 20:57 #61 av: hemul

Nu är jag lite rädd att gå och lägga mig. Har laddat två av krukorna nämligen. Det visade sig att de maskingjorda inte har något spår i locket för luften att pysa ut genom, så jag antar att locket kommer att hoppa när det är dags. Det borde ju låta.

Satte en testblandning i lilla pottan. Jag misslyckas ju alltid med rödbetor, så jag tänkte om man blandar med morötter kanske det funkar bättre. Så det blev morötter, rödbetor och ingefära.


Anmäl
2016-12-15 22:43 #62 av: hemul

Det här inköpsstället hade jag bokmärkt för länge sen men glömt bort. Tror banne mig det är samma kruka som min första 5-liters de har nu (bra pris). Och svindyra handgjorda!

http://www.kvarnspecialisten.se/


Anmäl
2016-12-15 23:16 #63 av: Sindri

Man kanske skulle gå en drejkurs och göra ett par krukor? Skrattar  Måste  bli billigare än att köpa.

Anmäl
2016-12-15 23:17 #64 av: hemul

Du vet inte vad sån där lera och att hyra ugn kostar va? Lipar


Anmäl
2016-12-15 23:20 #65 av: Sindri

Men om man går på kurs så brukar det ingå. Typ workshop över en helg eller så. Är man okänt superbegåvad på drejning så grejar det sig nog. Galen

Anmäl
2016-12-16 01:08 #66 av: hemul

Du har aldrig provat va? Skrattar


Anmäl
2016-12-16 13:55 #67 av: Sindri

Jojomensan! I högstadiet gjorde vi lite keramik. Det var svårt, men kul! Minns att drejskivan levde sitt egna lilla liv, inte alls som jag ville........

Men jag är ju stor nu - är jag inte lite bättre på det då?? Skämtar

Anmäl
2016-12-16 16:59 #68 av: hemul

Samma här. Men jag provade när jag blivit stor också. Det var inte lättare. Det var svårare. I skolan fick jag ivf till någonting, även om det var snett och vint.Ledsen


Anmäl
2016-12-17 15:09 #69 av: hemul

Har du provat att syra bönor nån gång? Man ska ju förvälla dem först, så då borde väl frysta gå bra? Tänker Willys eko.

Ikväll ska jag sätta ett ny sort som jag tänkt ut. Eftersom morot + äpple + ingefära blev så gott blev jag sugen på att göra mer åt det hållet. Ska byta ut äpple mot apelsin. Ska bli kul att se hur apelsinbitarna blir i konsistensen. Tror jag kommer att skära dem i bitar, men har inte bestämt mig. Lägger nog i så fall med några hela klyftor också för att se hur de blir.


Anmäl
2016-12-18 07:39 #70 av: LenaK63

#69  Hur länge lät du morot + äpple + ingefära stå i rumstemperatur?

Anmäl
2016-12-18 11:05 #71 av: hemul

Kör allt 4 veckor.

Bara för att klarlägga, det är inte hela äpplen som Sindri gjort. Det har jag inte provat än. Det är riven morot med små tärningar av äpple. Mkt mindre äpple än morot alltså.

Och egentligen ljög jag (mindes fel). Har faktiskt inte gjort den blandningen alls. Har gjort morot + ingefära och morot + ingefära + vitlök + äpple. Det sistnämnda blir jättgott, men det är ju inte alltid man vill ha vitlök. Men jag VET att det blir gott utan vitlök också! Äppelbitarna tillför mycket friskhet. Skrattar


Anmäl
2016-12-18 22:26 #72 av: LenaK63

Det blir mitt nästa projekt efter nyår med äpple och vitlök dessutom. Morot och ingefära var min allra bästa. Men jag körde inte så länge i rumstemperatur. Får pröva.

Det jag har just nu och försöker att bli av med är viktkål med ingefära som stått ca en vecka i rumstemperatur. Skulle kalla det:  inte ogott. Men jag har en aning kål-avoghet p.gr. av lukten. Det gäller alla kålsorter, tyvärr. Men snål som man är så äter man ju upp det. Tror i alla fall att det gör de god bakterierna i tarmen gott. He he.

Anmäl
2016-12-18 23:35 #73 av: hemul

Ja, har en bra morot och ingefära på gång (ville inte köpa tråkiga äpplen). Den funkar till allt. Så glad över tipset. Tror aldrig jag hade kommit på kombon själv.


Anmäl
2017-01-04 23:47 #74 av: hemul

Varför gör rödbetor alltid åt skogen för mig? När jag öppnade krukan med rödbeta+morot+ingefära var det små bruna grejer som flöt omkring på ytan. Ledsen
Jag hällde ut det, men sparade lite i kylen för att ivf få ett hum om smaken sen när det är kallt.

När jag tänker efter luktade det inte mögel. Det luktade jäst. Kan det bruna ha varit nån slags jäst eller kolonier av mjölksyrabakterier?

I krukan med bara morötter och ingefära var det så klart helt friskt och fritt från flytande äckel. Apelsinmorötterna är inte riktigt klara än, men de är nog också fina. Bara rödbetor som bråkar...Och det som är så gott och nyttigt. Ledsen


Anmäl
2017-01-05 11:00 #75 av: Sindri

Hmmm! Låter skumt. Skär du rödbetorna i mindre bitar eller river du dem? Har aldrig provat rödbetor själv, men måste nog, för jag gillar verkligen betorna.

Undrar om gul- och polkabetor skulle bli samma sak? Visserligen svårt att hitta ekologiska såna, men det finns ibland.

Anmäl
2017-01-05 19:30 #76 av: hemul

Vem var det som lyckades med rödbetor då? Trodde det var du.

Förut har jag gjort finstrimlade och i större bitar efter att ha läst att finfördelat blir slime. Nu rev jag trots det både morötter och betor. Slime blev det inte, men alltså nån slags påväxt, trots att jag hade 2/3 morötter. Jag ger upp och kokar dem och äter med smör!

Ingefärsmorötterna blev ivf bra. Tordes ta 50% mer ingefära och det funkade.

Det är häftigt när man gör på (i stort sett) bara rivna morötter. Färgen blir ju ännu intensivare än den var innan, det riktigt lyser. Undrar hur det kommer sig. Kan det verkligen bildas mer karoten, det är ju det som ger färgen? Konstigt är det ivf, särkilt med tanke på att spadet ju också blir starkt färgat så man tycker morötterna snarare borde bli avfärgade.


Anmäl
2017-01-07 17:06 #77 av: Lisabet

Jag syrar rödbetor, och bara en gång har jag fått slime. Jag hittade ett recept på snabb-kimchi för något år sen, och har utgått från det.  Nu blir det mest rödbetor, lite morötter och kinakål, 1 msk färs ingefära, för vi (dottern och jag, ingen annan vill ha) tycker det blir godast. Äter lite varje dag.
Jag kör allt i matberedaren, packar i 2-liters glasburkar med patentlock och låter stå framme i tre dagar. Sen öser jag upp i mindre burkar, och har i kylen.
Tror jag ska pröva med ett litet äpple också nästa gång.

Anmäl
2017-01-07 18:04 #78 av: hemul

Jaha, du låter det stå så kort tid. Kan ju vara det, att det helt enkelt inte hinner bildas mögel.


Anmäl
2017-01-11 13:54 #79 av: hemul

Har nån provat att syra grönsaksjuice? Saften från ingefärsmorötterna är så jäkla god. Jag sparade det som var överflödigt i en flaska och tar en shot ibland före maten. Har råsaftcentrifug. Tänkte om man skulle syra bara saft med lite ingefära...


Anmäl
2017-01-11 22:41 #80 av: LenaK63

Låter intresant. Har också en råsaftcentrifug. Men hur syrar man saften? 

Anmäl
2017-01-11 23:26 #81 av: Sindri

Man måste nog ha i lite vitkål som har det som behövs för att få igång syrningen. Annars möglar det väl bara?

Anmäl
2017-01-12 05:57 #82 av: hemul

Tror du? Man kan ju syra bara morötter. Allt borde ju finnas i saften.

Det är extrapris på bl.a. ekologiska morötter och tomater  på Willys.Fundarar på att testa morotssaft och en blandkruka med typ allt. Tomater, morot, lite vitkål, gröna bönor... Har aldrig blandat många sorter, så det vore intressant.


Anmäl
2017-01-12 07:57 #83 av: LenaK63

Mercola hade en video häromdagen om hur de syrar grönsaker. Det var alla möjliga grönsaker och betor tillsammans. Men de gjorde saft av blekselleri och i den en msk probiotika (tror jag) och hällde över alltsammans och blandade ihop. Inget salt.

Anmäl
2017-01-14 23:05 #84 av: hemul

Ska banne mig prova.

Nu har jag provsmakat saften från morötter+apelsin+ingefära. Jättegott! Jag tog med några strimlor apelsinskal också och det känns, en klart besk eftersmak. Det var gott i "hutten", men om det är gott när man äter morötterna återstår att se, kan ha varit ett misstag. Tog så himla lite, trodde inte det skulle märkas ens. Ska testa morötterna till maten i morgon. Tycker det är äckligt när det inte är kallt, men den lilla skvätten saft kyldes ju snabbt.

Så har jag satt en ny kruka med ALLT i. Mörötter, lite vitkål (tror det lätt dominerar), blomkål (plockade sönder i pyttebuketter), gröna bönor (djupfrysta), röd paprika, tomat och äpple. Kryddade med ingefära och två vitlöksklyftor. Det var runt 5 kg grönsaker. Hade tänkt ha väldigt lite vitlök, kanske 5-6 klyftor, men de hade möglat. Hoppas det inte kom mögelsporer på grönsakerna bara. Det yrde omkring lite.


Anmäl
2017-01-16 18:24 #85 av: hemul

Apelsin var mycket gott. Rekommenderas.


Anmäl
2017-01-16 19:40 #86 av: Sindri

Ja, apelsin, morot och ingefära låter som en jättefin kombo. Är på väg bort nu så det dröjer ett tag innan jag kan göra något igen, men det måste jag testa. Tog det en vecka? Du har inga blad i nu va?  Blir det krispiga morötter i alla fall?

Anmäl
2017-01-16 20:38 #87 av: hemul

Blad??? Jag låter allt stå mellan 3 och 4 veckor. Det här var 4. Det var rivna morötter, så krispigt och krispigt, fru Blom! Skrattar Men inte var de mjuka om det är det du menar. T.o.m. apelsinbitarna såg ut som när jag la i dem, hade inte fallit ihop. Skivade klyftor på tvären.

Det här med lite frukt i var verkligen smakförhöjande! Ska testa vitkål med lingon vid tillfälle. Att det är gott att blanda surkål med lingon vet jag.


Anmäl
2017-01-16 21:36 #88 av: Sindri

Ja, jag har fått lära mig att för att  morötter o annat skall hålla sig krispigt behövs tanniner från blad. Jag var ute och rev av en massa vinbärs- och vinblad innan frosten kom. Det var någon som skrev i den här eller förra tråden.
Jag gör mina morötter i stavar, med vitlöksstrimlor och några blad (funkar med frysta). Och de står i en vecka, sen är de klara!

Vad tror du om granatäppelkärnor? Det är så gott, men vad passar de att syra ihop med? Jag köper massor när det är billigt och fryser in kärnor.

Anmäl
2017-01-16 22:13 #89 av: LenaK63

#84  Hemul   Hur gjorde du med de där 5 kg grönsakerna? Salt, saft eller? Låter som att det är jobbigt att knåda igenom så mycket grönsaker för att få fram en vätska.

Anmäl
2017-01-16 23:51 #90 av: hemul

#88 Minns att det var prat om svartvinbärsblad, men jag fattade aldrig att det var för krispighet. Tycker inte mina rivna morötter blir mjuka. De är ungefär som  färskrivna i konsistensen, men oändligt mer lättuggade. Ingen sågspånsklump kvar i munnen.

#84. Det var inte meningen att göra så mycket. Gjorde på känn bara och när jag insåg att jag redan hade jättemycket i bunken utan att ha använt alla sorter än så var det liksom bara att köra på.

Jag rev morötterna och lät dem stå i bunken rätt länge och safta sig med salt och knådade då och då. Vitkålen strimlade jag och stötte ihop med det grova och blasten från blomkålen. Sen slog jag ihop de två så det fick moja sig ett tag. La i resten men knådade inte mera. Paprikan i strimlor, blomkålen i sönderplockade pyttebuketter, bönorna delade på mitten. Vände ner klyftade tomater på slutet för jag ville inte de skulle bli mos. Fick fylla på med saltlag, men inte så himla mycket mer än vanligt faktiskt.

Tänkte det skulle vara kul att göra som en pickles-blandning, men ville inte ha bitar i klar lag liksom, därav de rivna morötterna, för att fylla ut mellan bitarna. Kan säga på en gång att det blev för mycket morötter i förhållande till resten. Men jag skrev upp mängderna, så blir det gott är det lätt att beräkna hur mycket jag ska ta av varje nästa gång för att få det som jag vill. Och vem vet, jag kanske gillar det med mycket morötter.


Anmäl
2017-01-20 19:48 #91 av: hemul

Min skärm är paj, så jag vet inte hur taskig den här mobilbilden ser ut på datorn. Jag ville bara visa hur fina och hela apelsinbitarna är.


Anmäl
2017-01-21 01:01 #92 av: LenaK63

Wow! Ser verkligen gott ut. Får man prova ju.

Anmäl
2017-01-21 01:45 #93 av: hemul

Så bra då. Min skärm har Diney-färger och ett rastermönster över alla bilder. Det är så konstigt med mobilbilder. På mobilen kan de se skarpa och fina ut, men när man laddat ner dem till datorn kan de visa sig var gryniga och oskarpa.

Man kan gott ta lite mer ingefära än i det första ingefärsreceptet vi fick. Apelsinerna tar ut det liksom.Tror jag tog 50% mer och det blev bra.


Anmäl
2017-01-22 00:04 #94 av: Sindri

Det vattnas.....

Anmäl
2017-01-22 02:37 #95 av: hemul

Ja, det här är nog mitt godaste hittills. Om inte kylen redan var proppfull av alla dessa burkar skulle jag köra en sats till medans det går att få tag på bra apelsiner.


Anmäl
2017-01-24 15:33 #96 av: Sindri

#95 av: hemul

Nu har jag laddat med morötter, ingefära och apelsiner, ekologiskt alltihop.

Ungefär hur stor andel av varje? Tilsätta xtra saltlösning? Ungefär hur lång tid tar det?

Börjar skala och riva morötter nu och hoppas du ser detta snart.......

Anmäl
2017-01-24 18:05 #97 av: hemul

Vad lustigt. Gick hit för att skriva in precis det. Har börjat skriva upp så jag har alla vikter. Jag höftade bara men tycker det blev precis lagom, så det funkar väl som utgångspunkt.

Jag hade 1810 g morötter, 450 g apelsiner och 9 tsk riven ingefära. Ska räkna om det per kilo morot så det blir lite enklare att gå efter.

  • 1 kg morot
  • 250 g apelsin i bitar
  • 5 tsk riven ingefära
  • Zest från en halv apelsin
  • 1% salt, 10 g per kg grönt o frukt.

I receptet vi hade förut var det drygt 2½ tsk ingefära per kilo grönsaker. Jag tog alltså 4. Vikterna avser skalade morötter och apelsiner, vägde när det var rivet och klart.

Just ja, att klyfta apelsinerna och sen skiva klyftorna tycker jag blev lagom stora bitar och ser fint ut också.

Min laddning stod precis 4 veckor i rumstemperatur.


Anmäl
2017-01-24 18:14 #98 av: Sindri

Tack - det var ingen dålig sats du gjorde! Jag går nog på grundreceptet - jättebra! Kanske barnen vill ha varsin burk sen.

Men du tog alltså bara salt -inget vatten? Apelsinerna har väl en del vatten i sig förstås.

Fattade inte att det stod så länge. Behövs det passning hela tiden? Åker bort om två veckor, kan det klara sig självt sista två veckorna?

Anmäl
2017-01-24 18:23 #99 av: hemul

Jo, jag kokar alltid 1-procentig saltlag och fyller på så mycket som behövs. Med typ vitkål och riven morot brukar det inte behövas mycket. Brukar vara vätska upp till stenarna, men man måste ha nån cm över. Nivån sjunker ju vartefter.

Och du, banka inte apelsinerna! Glömde skriva det. Gapskrattar


Anmäl
2017-01-24 18:48 #100 av: Sindri

Så den här:

1% salt, 10 g per kg grönt o frukt.

är torrt salt + att du gör saltlag och fyller på?

Anmäl
2017-01-24 19:13 #101 av: hemul

Ja. Väg grönsakerna och blanda med 1% salt. PLUS koka en enprocentig lag.

Du brukar göra i bitar va? Salta morotsrivet redan från början innan du börjar banka. Det saftar sig bättre - även om det svider lite i fingrarna. Blinkar


Anmäl
2017-01-24 20:08 #102 av: Sindri

Jag brukar lägga i en plastpåse och banka med mortel - fegis Skämtar

Anmäl
2017-01-24 21:15 #103 av: hemul

Mesigt... CoolLipar

Apropå mesigt, vilka otroligt mesiga smiliesar det är här. Inte ens tummen ner finns. Får inte vara det allra minsta negativt tydligen.


Anmäl
2017-01-25 19:16 #104 av: hemul

Fick du till det?

Vadå stor sats, förresten? Tycker den var väl liten jag. Går ju åt i rasande takt. Fasiken att man inte bor i hus så man kan ha extra kyl och frys i källarn eller nåt. Skulle verkligen behöva det. Har ivf stora förråd där jag kunde klämma in nåt men då måste jag dra ström så det går på min mätare och det blir ganska dyrt.


Anmäl
2017-01-25 19:49 #105 av: Sindri

Suck! Det blir inte alltid som man planerar....

Kom aldrig igång igår och idag har jag inte varit hemma alls. Hoppas på morgondagen.

Anmäl
2017-01-25 20:15 #106 av: hemul

Fryser

Hittade ingen :shock: smilie heller. Det där var det närmaste jag kom. Gapskrattar

Tänkte inte på att du gör i glasburk. Du är satsen kanske lite stor. Du får ta flera burkar.Blinkar


Anmäl
2017-01-25 23:22 #107 av: Sindri

Ja, jag kan ta två-tre såna stora med snäpplock. Om inte min surkål är klar imorgon. Det bubblar inte längre och doftar ljuvligt.
I fortsättningen skall jag sätta en lapp med datum på burkarna. Har inte allt i huvudet längre......Förlägen

Anmäl
2017-01-26 03:55 #108 av: hemul

Oj, jag ser nu att jag skrev fel i receptet. Zest från en halv apelsin var vad jag tog till 1.8 kg morötter. Men jag tror faktiskt inte det märks så mycket, så det är nog OK att ta mera.

Jag har gått åt andra hållet. Har alltid kört med lapp förr. Nu har jag skippat lapparna och antecknar i ett dukument på datorn istället.


Anmäl
2017-01-26 15:51 #109 av: Sindri

Nu är det gjort!  Tummen upp Min kilopåse med morötter visade sig dock vara en halvkilos, så det blev en liten sats. Bättre än inget. Handlar mer imorgon och gör ett halvt kilo till. Det blev ca 75% av en stor glasburk, så gott om plats för plastpåse med vatten. Jag har nog fyllt mina burkar för mycket eftersom det pyst över så mycket vätska, tar det lugnare nu.

Men att behöva vänta fyra veckor...........

Anmäl
2017-01-26 23:01 #110 av: hemul

Det är ju en smaksak. Tar du det tidigare annars kan du väl göra det nu med. Blir väl minste surt bara.


Anmäl
2017-01-30 18:17 #111 av: Sindri

Första missödet!
Satte ny surkål häromdagen och tittade till den idag. Det såg väääldigt konstigt ut, en massa vätska i botten och all kål upptill i burken.
Konstaterade att min plastpåse med vatten som jag har som tyngd hade läckt ut nästan allt sitt vatten!! Arg Jaha, var allt förstört nu?

Det såg dock ut att bubbla lite, jag hällde helt enkelt bort en massa vatten, saltade och hällde på nytt vatten. Bara att be till högre makter att det funkar.

Men det får nog bli riktiga krukor så småningom. Måste bara vara hemma så pass länge att de hinner komma när jag beställt.

Anmäl
2017-01-31 06:56 #112 av: hemul

Vad tråkigt. Har läst att man ska fylla plastpåsen med saltvatten ifall detta händer. Brukar jag inte göra dock, men det är nog smart.

Ja, jag är glad åt mina nya krukor. Dyrt blev det eftersom jag köpte 3, men de lär ju hålla livet ut så. Det är alltid lättare med riktiga grejer. Fast även med krukor kan man behöva trixa lite för att hålla grejerna nere. Stenarna täcker ju inte helt. Men jag tror det är mindre risk om några småbitar flyter upp. Efter ett tag är det ju ingen luft i burken längre. Om man kan låta bli att lyfta på locket alltså. Blinkar


Anmäl
2017-01-31 08:00 #113 av: Sindri

Ja, varför tänkte jag inte på att fylla med saltvatten???? Känns ju så självklart när jag tänker på det. Bra tips till idag då jag sätter nya morötter enligt ditt recept. Kanske tjuvsmakar av den första satsen innan vi sticker om en vecka.....

Anmäl
2017-01-31 08:51 #114 av: hemul

Törs du lämna det? Tänk om burkarna exploderar! FörskräcktLipar


Anmäl
2017-01-31 09:30 #115 av: Sindri

De är aldrig så täta så det är ingen risk. Vattenpåsen gör att bubblorna kan komma ut, utan att något kommer in.

Annars - tja......då blir det intressant Skämtar

Apropå syra, så är ju surdeg också en form av syrning. Har hittat ett fantastiskt recept på surdegsbröd utan gluten - så himla gott. Visserligen med "mjöl"sorter som inte har så lågt kh, men jag verkar inte vara så känslig för just kh, beror mer på vilken form de är i. Och syrning är ju så nyttigt.

Intresserad?

Anmäl
2017-01-31 10:18 #116 av: hemul

Just ja, du har ju inte lock på!

Tack, men jag törs inte börja med riktigt bröd. Jag mår inte dåligt av att äta det tillfälligt, men uteslutandet av det är det enda jag kan tänka mig det kan bero på att jag mår så mycket bättre. Socker och skräpmat har aldrig varit min grej, så det är det inte.


Anmäl
2017-02-01 12:38 #117 av: UrszulaT

Sindri, var har du hittat receptet. Är väldigt intresserad av surdegsbröd. Skulle gärna prova att baka det.

Anmäl
2017-02-01 12:38 #118 av: UrszulaT

Sindri, var har du hittat receptet. Är väldigt intresserad av surdegsbröd. Skulle gärna prova att baka det.

Anmäl
2017-02-01 14:47 #119 av: Sindri

Så här gör du själva surdegen
https://nillaskitchen.com/2014/01/03/naturligt-glutenfri-surdegsgrund-recept/

Sen gjorde jag det här brödet
https://nillaskitchen.com/2014/01/04/enkelt-grundrecept-pa-surdegslimpa-naturligt-glutenfri/

Jag gjorde surdegen på mörkt teff, och använde en salig blandning av teff-, bovete- och  havremjöl till limpan. Gjorde kanske degen lite för fast, det blev lite degigt i botten men ooooh, så gott det är. Smakar precis som "vanligt" surdegsbröd. Det blev en  stor limpa, jag har skivat lite och fryst. Förvaras bäst i kylen sedan.

Använder silikonformar och det är ett himmelrike att baka i dem.

Nu har jag en dubbel sats på jäsning, där skall degen bli lite lösare.

Anmäl
2017-02-01 17:49 #120 av: UrszulaT

Tack för tipset, jag skall sätta igång med en gång så jag får surdeg klar för bakning snart.

Anmäl
2017-02-01 22:08 #121 av: hemul

Jaha! Det var glutenfritt! Men jag törs nog inte ändå.

Har du testat majsmjöl? Det är ju glutenfritt och och väldigt likt vete, både i smaken och hur det funkar. Man kan t.o.m. göra bottenredning. Gjorde vit sås till lutfisken på det. Trodde aldrig det skulle gå att få till smakmässigt med något annat än vete, men jag tror inte jag skulle känna skillnaden om jag inte visste. Så det har nu blivit mitt mjöl att ta till som tillsats i lowcarbbröd för att få dem mer brödlika och om jag vill reda sås lite. Tidigare använde jag rismjöl, men det har inte alls samma kvaliteter. 

Örtekräm har ett ekologiskt som inte är så dyrt heller. Fullkorn, men det gör inget, märks inte i sås och så. Finns på Hemköp ivf här.

[EDIT]
Och nu fick jag för mig att jag redan berättat det här tidigare. Men det får stå.


Anmäl
2017-02-01 22:12 #122 av: Sindri

Än så länge är jag väldigt tveksam till majs, det är dels mycket socker i det och är rädd för GMO - kanske fånigt.
Man jag bakar med havremjöl, teffmjöl (finns både mörkt och ljust), bovetemjöl, fullkornsrismjöl, potatismjöl och kokosnötmjöl. Ibland mandel, men en flickvän i familjen är allergisk mot det.

Men om du ändå gör bröd så prova det syrade. Jag äter det varje dag och har inte märkt något negativt.

Anmäl
2017-02-02 05:14 #123 av: hemul

GMO för inte förekomma i ekologiska grejer. Och i ris är det arsenik ju. Majs har mycket bättre egenskaper än rismjöl. Därav mitt byte.

Jag bakar bara lowcarbbröd. Med bakpulver. Finns nog inte mat nog åt varken jäst eller mjölksyrabakterier. Man jag har bakat surdeg förr, under min GI-period. Malde t.o.m. mjölet själv med en kvarntillsats till assistenten. Skrattar


Anmäl
2017-02-02 09:01 #124 av: Sindri

Men om du kollar receptet på surdegsbröd så är det varken bakpulver eller jäst, och jag bakar bara med glutenfria mjöl. Har inte provat rismjölet än men förutsätter att det är arsenikfritt, eller...........???? Annars slänger jag det.

Anmäl
2017-02-02 10:38 #125 av: hemul

Finns inte arsenikfritt ris, tror jag. Men inte tror jag att du behöver slänga det. Har du inte sett?

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris/

Inte gluten, men en massa kolisar. Jag bakar ju lowcarbröd. Finns inte tillräkligt att jäsa tror jag.


Anmäl
2017-02-02 14:14 #126 av: Sindri

Majsmjöl innehåller  79g kolhydrater/100 gram, bovete 72, teff 68, kokosnötmjöl allt mellan 4 och 18 kh.

Så om du bakar med majsmjöl kan du baka med både bovete och teff.

Anmäl
2017-02-02 15:10 #127 av: hemul

Määää! Jag har bara LITE riktigt mjöl i för det gör det hela mer brödlikt. Resten är lowcarbgrejer. Gapskrattar


Anmäl
2017-02-02 15:47 #128 av: Sindri

Vad bakar du med för mjöl då? Bara kokos?

Anmäl
2017-02-02 16:06 #129 av: hemul

Alla möjliga LC-varianter. Jag har alltid haft en liten mängd riktigt mjöl i sånt. Lärde mig tidigt då jag snöade in på Kwasniewski och han har mjöl i alla sina bröd. Det jag gör mest nu är på ägg (mest vita) och div. fibrer. Har 40 g mjöl till två stora kakor. Räcker mer än en vecka.

Här: http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,3920.0.html

Men jag har ändrat det rätt mycket sen jag skrev det där. Ska uppdatera det på en gång. Men som du ser är mjölet en väldigt liten del av det hela.


Anmäl
2017-02-02 17:16 #130 av: Sindri

Hos mig är det nolltolerans för vete. Skämtar

Finns endast som kross till vetekuddar. Skämtar

Anmäl
2017-02-02 18:44 #131 av: hemul

Var ser du vete?


Anmäl
2017-02-02 18:54 #132 av: Sindri

Med "riktigt" mjöl tänkte jag automatiskt vete eftersom det har så mycket gluten i sig. Ajabaja - inte tro sig veta...Skäms

Anmäl
2017-02-11 20:08 #133 av: hemul

Nu är blandningen klar. Idén med rivna morötter för att fylla ut mellanrummen liksom var nog bra, men som sagt skulle jag ha tagit mindre morötter. Men det är väldigt mustigt och gott. Kul med små smaköverraskningar rätt vad det är också. Ska defintivt göra igen. Ska ta en bild sen när det är upplagt så ni får se hur det ser ut.

Det blev baksug i krukan på slutet. Det har hänt förr men jag har ingen aning om vad det beror på. Jag misstänkte det var på gång, för jag fick fylla på i vattenlåset varje dag. När jag öppnade krukan var det vätska ända upp till kanten nästan. Jag öste ur det värsta med ett mått och det visade sig vara bra.  Vattnet som sugits in verkade ligga ovanpå och hade inte blandat sig så mycket med resten. Ni ser vad mörk den överblivna lagen är i den vänstra flasken. De tre andra är det jag öste bort från början. Den är nästan färglös, men smakar gott ändå, så jag spar den.


Anmäl
2017-02-13 00:25 #134 av: hemul

Så här blev det. Det enda som inte funkade var bönorna. De smakar hur gott som helst, men de är trådiga. Man kan inte tugga i sig dem utan får spotta ut. Förvällde dem inte eftersom djupfrysta bönor redan är förvällda, men de kanske hade behövt mer. Eller också får man skära ner dem mer i mindre bitar. Annars var allt toppen. Blomkålen blev väldigt mjäll och fin. Bönorna kommer jag nog att pilla ut varefter och låta koka med i maten.


Anmäl
2017-02-15 18:35 #135 av: hemul

Har någon varit med om att det gått snett med syrning så att man blir dålig av den? Jag *tror* det har hänt med ovanstående.

Tre dar på raken har jag fått diarré (typ vatten...) nån timme efter maten. Inte ont i magen eller nåt. En gång, sen har det varit bra. Normalt toabesök på morgonen alla dagarna. Jag är förkyld, så jag tänkte bara att jaha,nu har jag fått magsjuka också, Men sen slog det mig. Jag har ju ätit av det här till maten de här dagarna.Tystad

Så idag åt jag inte. Ingen diarré. Häller inte ut det nu. Väntar och ser om magen fortsätter att vara bra.

Tycker bara det är märkligt, för jag har aldrig hört eller läst om att syrade grönsaker som ser fina ut och luktar och smakar bra kan vara dåliga.


Anmäl
2017-02-20 16:27 #136 av: Sindri

Men oj, hoppas det bara är ett olämpligt sammanträffande. Så mycken möda skall man inte låta gå förspilld.

Kom hem idag och alla mina syrningar SER fina ut. Om ett par dar är det dags att smaka på morötter med apelsin och ingefära. Spännande....

Anmäl
2017-02-20 19:24 #137 av: hemul

Hällde ut det toa. Hade tänkt prova en gång till och se vad som hände, men jag mäktade inte.


Anmäl
2017-02-20 20:15 #138 av: Sindri

Storgråter Känner med dig!

Anmäl
2017-02-20 22:11 #139 av: LenaK63

Vad gör jag för fel när min surkål bara smakar salt och inte ett dugg surt?

Köpte en tysk bok om hur man syrar grönsaker med många intressanta recept på grönsakskombinationer att syra. Men min vitkål är inte god. Snål som man är så äter jag väl upp den ändå.

Anmäl
2017-02-20 22:22 #140 av: LenaK63

Glömde skriva att jag gjort surkålen efter konstens alla regler och med en lag som står lite över så att det inte kommer in luft. Men jag hade en burk som bara blev halvfull. Ett enliters konserveringsglas där jag tog bort gummiringen men knäppte ingen locket. Det står ju litet här och där att man inte ska skruva på locke för tätt.

Anmäl
2017-02-20 22:29 #141 av: Sindri

Jag sätter aldrig på lock förrän det syrade är klart. Råvara till ca 75% av burken, sedan plastpåse med vatten som tynger ner. Allt skall vara under saltlösningen. Om du inte har nåt som tynger ner så flyter väl grönsakerna upp?
Du skall kunna se att det bubblar i burken och pyser ut vid sidan av plastpåsen, ställ burken på ett fat. Ibland pyser det ut så mycket så man får fylla på med saltlösning. Har lärt mig här att ställa en mörk papperspåse över, men det funkade utan också.

Hur varmt har du?
Hur stark saltlösning?

Anmäl
2017-02-21 07:50 #142 av: LenaK63

Saltlösningen var ca 20% och jag hade en passande burk som nertyngare. Det flöt inte upp några grönsaker. Det är nog bättre med plastpåse med vatten som tynger ner.

Bubblade och pyste gjorde det inte. Fatet under var torrt. 

Har kanske för kallt i huset, ca 21 grader. 

Har gjort morötter med ingefära och gurkmeja och det har blivit gott. Även zuccini och paprika med dill blev gott.

Anmäl
2017-02-21 09:21 #143 av: hemul

Det låter som alldeles för stark saltlag. Tumregeln (när man inte använder lag) är 0.8 - 1.5 g salt per kilo grönsaker, alltså runt 1%. Behöver man hälla på ytterligare vätska gör man saltlag av samma styrka.

Om man syrar nåt som inte kan bankas och fås att safta och alltså måste basera det hela på lag brukar jag väga grönsakerna och mäta upp så mycket salt de behöver. Det blir alltså extra förutom den enprocentiga lagen. Löser upp saltet i den minsta mängd av lagen jag räknar med ska gå åt, häller på det och fyller sen upp med den enprocentiga.

Och hur länge låter du det stå? Det tar tid att få fram rejäl syra. 21 grader är inte för kallt. Det är för varmt, men det får vi utan sval källare leva med. Blinkar


Anmäl
2017-02-21 10:26 #144 av: LenaK63

Skrev fel där i #142 Det ska vara 2% naturligtvis. 

Hemul, nu har jag lärt mig mer än vad denna tyska bok kunde. Man tror ju att i "Krautlandet" kan de syra grönsaker.

Kommer inte ihåg hur länge surkålen stod. Men åtminstone mer än två veckor. 

Ja, 21 grader är för varmt för mig. Blir svettig så fort man rör sig. Jag trodde att syrade grönsaker skulle stå i rumstemperatur.

Anmäl
2017-02-21 12:04 #145 av: hemul

Det sägs att det blir bättre ju långsammare det jäser. Förr hade de ju kålen i en sval källare, hela tiden. Men hämtade upp lite vartefter man behövde. Men vi har ju inget annat val än att jäsa i rumstemperatur och sen förvara i kyla. Skulle man låta det stå framma flera månader i rumstemparatur skulle det väl bli musch.

2 % är säkert OK. Jag har mina siffror från Schönecks bok "Mjölksyrajäsning av grönsaker" ochjag  gillar inte när det blir salt, saltar heller ovanpå när jag äter, så jag håller det så lågt jag törs.


Anmäl
2017-02-21 13:51 #146 av: Sindri

Mina burkar står i matrumsdelen i köket, på en hylla bredvid ett element så det blir säkert 21 grader. Men det är konstigt med sånt där - det beter sig lite som det vill.

Om det inte bubblar så verkar det som om det inte jäser. I en annan tråd om syrning var det någon som startade kulturen med en krossad acidophilustablett i lagen. Eller vätska från avrunnen acidophilus. Det kanske kan vara ett sätt?

Smakade på morötterna med apelsin i morse. Smakade gott, precis lagom med ingefära. Men lite besk smak som jag tror kommer från apelsinerna.
Skall prova med morot och äpple också. Hinner precis göra en sats innan jag åker iväg igen.

Anmäl
2017-02-21 17:59 #147 av: LenaK63

Ja det är konstigt att just vitkålen inte verkar jäsa hos mig. Ska kolla in Mercolas video igen. De gjorde juice av bleksellri och hällde över hela grönsaksblandningen. Men jag kommer inte ihåg om de kanske också hade i ngt mer.

Acidophilustabletter köper man väl på apoteket?

Anmäl
2017-02-21 19:00 #148 av: hemul

Är ni säkra på att det inte jäser då? Ibland går det ju stillsamt till. Man borde inte behöva tillsätta kultur. Ni kanske har köpt strålad och sterilserad vitkål från USA! Lipar


Anmäl
2017-02-21 22:30 #149 av: LenaK63

Nä, ingen vitkål från USA. Jag köper bara ekologiskt odlade grönsaker. Förhoppningsvis också närodlade men det kan jag inte garantera. Då måste man ta sig till marknaden i staden och det är så snålt med parkeringsplatser marknadsdagarna.

Kanske det jäser i smyg då och jag inte känner igen smaken. Har köpt bio-surkål här i Tyskland och den var alldeles för stark och sur. Därför började jag att pröva själv. Det blir till att fortsätta experimentera  för att få fram ngt som smakar bra.

Anmäl
2017-02-22 12:52 #150 av: Sindri

Bankar du kålen med salt så att det frigörs saft från den?

Anmäl
2017-02-22 18:20 #151 av: LenaK63

Har försökt att banka vitkålen och även att knåda den med salt men det kommer inte mycket saft ur den. Det kan möjligtvis vara problemet. Tänkte att vitkålen så här års kanske är torrare än när den är nyskördad.

När jag gör morötter knådar jag dem med salt och det blir riktigt saftigt.

Anmäl
2017-02-23 00:20 #152 av: hemul

Fyller du på med saltlag så det täcker då?

Beträffande bankningen, har du nåt redskap? Händerna räcker inte för kål. Brukar ta mortelstöten, är lite liten men... Man får banka rätt länge innan bladen börjar brista så pass att det saftar.


Anmäl
2017-02-23 08:38 #153 av: Sindri

Jag använder själva mortelskålen. Har en i gjutjärn som jag pressar med, det funkar jättebra.

Anmäl
2017-02-23 14:16 #154 av: LenaK63

Ja det där med att banka måste jag nog bli bättre på. Har en "trästomper" (eller vad det heter) som används till att banka och packa grönsakerna med.  Jag fyllde på med saltlag så det täckte när jag inte kunde få fram saft så det räckte.

Mortelskålen är en möjlighet. Den är ju tung och rätt stor. Ska prövas nästa gång. Har ännu inte gett upp om vitkålen.

Anmäl
2017-03-17 22:29 #155 av: LenaK63

Tack Sindri för tipset med att banka med morteln. Nu har jag bankat surkål med ingefära. Det blev ändå inte så blött så jag lät det stå till sig medan jag gjorde annat. Bankade igen och lät det stå. Under tiden rev jag morötter och  färsk ingefära och gurkmeja. Bankade även dessa med morteln.  Det var ett fasligt bankande. Medan jag ändå hade maskinen nersmetad purerade jag morötter och litet annat till en antimaskkur för hunden.  

Sedan kom jag på att jag har ett gammalt kylkåp i tvättstugan som står på halvglänt och bara används när stort antal besök är att vänta. Där fick mina burkar med surkål och syrade morötter plats. Och se där nu bubblar det och har blivit fotvätska i faten.

Tack för alla goda rå Hemul och Sindri. Uppdatering kommer.

Anmäl
2017-03-17 23:16 #156 av: Sindri

Syrat färsk gurkmeja alltså. Spännande!
Nu åker jag snart bort på ett antal veckor, det känns svårt att inte få kicka igång nåt.
Nere i Spanien kan jag göra morötter med vitlök som blir klara på en vecka. Så fort jag får tag på ekologiska - det blir bättre och bättre, men är inte alltid så lätt.....

Anmäl
2017-03-20 22:46 #157 av: LenaK63

Morötter, persiljerot och ingefära  och litet havssalt stampat med morteln rätt många omgångar. En plastpåse med vatten som lock och så in i ett mörkt skåp med dörren på glänt. Fotvatten hade burken efter ngr dagar. Idag har den efter 8 dagar tagits ut och den smakar underbart. 

Nu undrar jag, ni kunniga personer här på KIF. I min tyska bok om syrning av grönsaker står att man alltid ska se till att det är vätska/lag som står över de syrade grönsakerna även när de är färdiga och förvaras i kylskåpet. Mina morötter har ingen vätska ovanpå men är saftiga och jättegoda. Kan grönsakerna bli dåliga utan extra vätska/lag? Jag tycker att det blir för blött när man tar upp om det är mer vätska.

Anmäl
2017-03-21 02:13 #158 av: hemul

När jag förvarar det i kylen har jag inte märkt att det gör nåt om vätskan inte täcker helt. Däremot under jäsningen. Fast jag har alltid ordentligt med vätska, men inte ända upp till kanten kanske.


Anmäl
2017-04-02 22:39 #159 av: LenaK63

Nu har jag smakat min surkål med ingefära och gurkmeja. För mig som har en avoghet mot lukt av kål är den här underbar. Den kan jag äta till frukostomeletten likväl som till middagen.  Färgen är också mycket mer sympatisk med lätt gulton. I mitt kylskåp finns en burk med syrade morötter och en burk med surkål. Vem behöver sallad?

Anmäl
2017-05-07 02:37 #160 av: Sindri

Jaha, nu har rubriken verkligen fog för sig!
Gjorde massor med syrningar innan jag åkte hemifrån för sex veckor sedan för att jag skulle ha när jag kom hem.
Nästan allt har blivit konstigt, en del mögligt, en del ser bara torrt ut!
Det mögliga har jag slängt, men det som  bara var lite vitt och torrt uppepå kan man väl skrapa på och äta?

Storgråter Inte bara för att jag hatar att slänga mat, men också för allt jobb - och så står jag nästan utan i alla fall!!!!

Anmäl
2017-05-07 20:13 #161 av: hemul

Fy vad tråkigt! Storgråter

Jag misslyckades också för nån månadad sen, men inte med själva syrningen. Tänkte bunkra upp med morötter, ingefära och apelsin-blandningen medan apelsinerna är ätbara. Åkte till Willys och köpte 6 kg ekomorötter, de jag brukar köpa. I slutet på veckan åkte jag till ett annat ställe och köpte ekoapelsiner som det var exptrapris på där. Ett par dar senare skulle jag sätta igång då. ALLA morötterna hade blivit lätt mögliga, var alldeles sajmiga utanpå och svarta och mjuka i spetsarna, efter sådär en vecka bara. Åt ett par som jag skalade av det  yttersta på, men till syrning ville jag inte ha dem så de åkte i sopen. Vete sjutton vad det var för fel.


Anmäl
2017-05-07 23:03 #162 av: Sindri

Oäääh!

Jag kunde inte låta bli utan smakade på både röd- och vitkålen. Det smakade Ok och jag känner inget så de går väl att äta. Rödkålen var så himla god! Men det blev två påsar i komposten.......

Det måste vara så att kålen fortsätter att "äta" vätska trots att den är klar: Jag får lära mig att ha mindre i burkarna och fylla upp med massor med vätska.

Anmäl
2017-05-10 22:16 #163 av: LenaK63

#161 Hemul  

Hur länge hade du tänkt förvara 6 kg syrade morötter? Eller har du så stor familj att det går åt fort? Hur länge kan man förvara syrade grönsaker och måste det vara i kylskåp?  

Anmäl
2017-05-10 22:23 #164 av: Sindri

Jag ställer in i kylskåp när det är färdigsyrat. Tror nog det kan klara sig några månader. Har läst att man förr kunde ha en stor kruka i källaren hela vintern och gå ner och hämta upp.

Mitt fel nu var att det blev för torrt, kom in luft och möglade på en del. Det fortsätter alltså att syra och suga upp vätska lång tid, så nästa gång blir det mindre kål i burkarna och mycket mer vätska.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.