Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Få i sig nyponpulver utan yoghurt

2014-08-07 14:00 #0 av: Sindri

Jag har under flera år ätit nyponpulver och inbillat mig att det höll min artros i schack. I vintras la jag dock av för jag märkte att min kropp reagerade negativt på yoghurt, och det var enda sättet jag kom på för att få i mig pulvret.

I början märkte jag ingen skillnad, men sedan ett par månader är min artros intensiv och halvt handikappande. Så var det då kanske så att nyponpulvret hjälpte. Jag vill börja med nyponpulver igen, men utan yoghurt.  Det löser sig inte i kallt vatten och får ej upphettas.

Tacksam för tips!

Anmäl
2014-08-07 14:05 #1 av: spagettiåköttfärssås

varför får det inte upphettas?

Anmäl
2014-08-07 14:09 #2 av: Sindri

Jag vet inte - det står på min burk med Litozin (som är ett dyrare sätt att sälja nyponpulver) "Pulvret tål ej upphettning".

Nu använder jag sedan flera år vanligt nyponpulver, men jag antar att det är den beståndsdelen som skall hjälpa som förändras vid upphettning.

Anmäl
2014-08-07 15:59 #3 av: ashe

Smör? Typ nyponsmör?

Eller en ostskiva, smör, nyponpulver, rulla ihop?

Anmäl
2014-08-07 20:41 #4 av: LaRose

Jag har samma erfarenhet som du angående nyponpulver och artros, Sindri. Jag tog Litozin i början, men jag har lika god effekt av en betydligt billigare sort (köper från BraVara). Jag tar pulvret i vatten tillsammans med MSM och potatismjöl - en vedervärdig drink, men jag håller andan och sväljer.  Sen fyller jag på med mer vatten, tills jag kan andas ut igen. Det hela går ju fort över...

Anmäl
2014-08-07 20:57 #5 av: Sindri

#3 av: ashe

Nyponsmör är ingen dum idé, men det blir förfärligt mycket smör för att få i sig 1 msk nyponpulver.

#4 av: LaRose

Jag har provat att blanda i vatten, men tyckte inte det blandade sig över huvudtaget, men det är kanske det som gäller. Tar också MSM och ibland potatismjöl. Ja, suck, det finns väl värre saker....Ler

Blir överlycklig om jag blir av med värken, nu är min hand inte mycket att ha och jag älskar att göra saker....

Anmäl
2014-08-07 23:25 #6 av: LaRose

Nej, man kan ju inte påstå att nyponpulvret blandar sig precis, men jag vill ändå uppmuntra dig att ta det i vatten. Den bedrövliga smaken i min drink är ju MSM och när den här burken är slut, så ska jag inte köpa fler. Har prövat nu i mer än ett år, men har inte märkt någon som helst effekt på någonting. Jag tycker det är bra att pröva ordentligt länge, så man vet. Däremot har jag helt klart effekt av nyponpulvret. Jag har tagit det i säkert 5 - 6 år och gjort uppehåll kanske 5 gånger. Varje gång har artrossmärtan snabbt förvärrats rejält.

Angående upphettning av nyponpulvret, så tror jag att det är C-vitaminen som inte tål det.

Tar du gurkmeja? Det har ju bevisad (vad jag förstår) effekt på inflammatoriska processer. Jag har problem med att ta det också, för jag tycker det har en fruktansvärd smak, så jag använder det bara ibland som krydda på maten. Någon hel matsked om dagen blir det tyvärr inte, vilket ju är rekommendationen vid värk.

Anmäl
2014-08-07 23:45 #7 av: Praefatio

#6 Vill bara säga att ja, gurkmeja är kanon. Hittar man ett sätt att få i sig det så är det guld värt.

Jag gör nyponsoppa av nyponskalsmjöl, har också fått lära mig att det bara är c-vitaminen som inte klarar det. Blandar ut "mjölet" i ett halvt glas kokhett vatten tillsammans med en nypa kanel/kardemumma och ev. sötning och låter det svälla en liten stund, sedan fyller jag på med kallt vatten och får på så vis drickvarm nyponsoppa. Väldigt gott.

Anmäl
2014-08-07 23:46 #8 av: Praefatio

Nyponsmör låter för övrigt jättegott, tänker mig att det är mums tillsammans med en skiva riktigt lagrad ost. Vem behöver marmelad, liksom...? Glad

Anmäl
2014-08-08 01:55 #9 av: hemul

Det lät skitäckligt först, men sen drog jag mig till minnes att jag för länge sedan gjorde Kwasniewskis äppelsmör och det var faktiskt gott, så varför inte?


Anmäl
2014-08-08 08:23 #10 av: Sindri

#6 av: LaRose

Ja, jag märker ju att yoghurt gör mig uppblåst, så fr o m idag provar jag det i vatten igen. MSM tror jag påverkar hår och naglar så jag fortsätter ett tag till med det.

#7 av: Praefatio

Javisst ja, gurkmeja hade jag glömt (många goda vanor försvinner under sommaren när man bor i kappsäck i perioder). Tack för påminnelsen. Jag har det gärna till fisk, i fisksoppa t ex. 

Ingefära är också antiinflammatoriskt, och det gör jag ofta te av under vintern när man känner sig lite "hurven" och/eller torr i halsen. Kanske det är gott kallt också? Med lite citron i?

Jag har också undrat över om det handlade om C-vitamin för det vet jag ju är värmekänsligt. Kan man göra soppa vore det kanon. Det är bra att ha lite olika sätt att få i sig. Kanske man kan göra marmelad till osten då? Ska nog testa lite.

Västerbottensost med nyponmarmelad - låter väl gott!

Anmäl
2014-08-08 10:25 #11 av: Suzanne56

Jag är periodare på nyponpulver och jag använder lattevisp för att blanda det med vattnet. Det funkar faktiskt ganska bra.

Anmäl
2014-08-08 11:15 #12 av: Biami1.

Har ni funderat på att använda t.ex. kokosgrädde att svälja ner med? Jag har ingen erfarenhet, men det kanske kan vara ett tips.

Anmäl
2014-08-09 11:37 #13 av: ashe

Varför vill ni inte använda pulver i kapslar?

Bara pris, eller fler orsaker?

Anmäl
2014-08-09 16:19 #14 av: Sindri

Löjligt högt pris! Jag köper 1 kg nyponpulver för 200:-.  Av Litomove får jag 200 gram för de pengarna. Kapslar skall vi inte tala om; 100 st för ungefär det priset, och det räcker i en dryg månad om man tar 3 om dagen. 

Med tanke på allt magnesium, D-vitamin, MSM etc som behövs så gäller det att hitta bästa pris på allt. Så länge jag åt pulvret med yoghurt var det inget problem, det smakade gott, tyckte jag. Kanske skall prova smoothie med hett vatten om det nu bara är C-vitaminet som blir förstört.

Anmäl
2014-08-10 12:18 #15 av: joelwe

Jag äter sedan två veckor tillbaka chiapudding till frukost och i den puddingen kan man lägga i lite vad som helst har jag märkt. Mitt recept för nuvarande är:

400 g ekologisk kokosmjölk (för fettets skull)
Några skvättar grädde (för fettets skull)
250 g ekologisk keso (för proteinets skull)
1-1,5 dl chiafrön (för dess näringsrika innehåll samt konsistensens skull)
1/5 tsk ekologisk vaniljpulver (för smakens skull)

Sedan har jag detta över natten för att äta till frukost. När jag väl ska äta heller jag i 2 msk MCT-olja (som är vidrigt att äta som det är) samt potatismjöl (dito) om jag inte ätit det kvällen innan. Jag toppar med frysta bär för att få lite smak på det hela. Jag känner mest smak av kokosen, vaniljen samt keson. Så om ni lägger i nyponpulver eller liknande tror jag inte att det kommer att ta över smaken (möjligen gurkmeja).

Denna pudding rekommenderar jag till alla LCHF:are till frukost för att få i sig mycket fett snabbt på morgonen. Dessutom dricker jag fettkaffe så att jag blir rejält mätt tidigt.

Anmäl
2014-08-10 15:04 #16 av: Perkele

Nyponpulver blandar jag ut i yoghurt och gurkmeja blandar jag ut i vatten och dricker snabbt. Funkar kanon för mig.

Anmäl
2014-08-10 16:22 #17 av: jessirene

#15
Hur mycket kolhydrater blir det i den frukosten?
Jag har inte lyckats bli klok på om kh i chia tas upp. Har ett paket hemma som bara väntar...

Anmäl
2014-08-10 16:40 #18 av: Sindri

#16 av: Perkele

Läste du rubriken......Ler

Anmäl
2014-08-10 18:06 #19 av: Perkele

Ja, jag läste rubriken, men jag tycker det verkar konstigt om du blir uppblåst av lite yoghurt.

Anmäl
2014-08-10 19:24 #20 av: LaRose

Jag blir också uppblåst av youghurt (och andra mjölkprodukter inkl ost). Det gör det lite krångligt med pulverintagen.

Anmäl
2014-08-10 22:32 #21 av: AkaiTsuki

Tillhör inte riktigt forumet men min mamma har artros, så kan man använda nyponpulver i förebyggande syfte?
Sen så har du prövat laktosfri yoghurt? Ev fil eller kvarg?  Eller hitta någon dryck som döljer "dålig" smak?

//Joanna

Anmäl
2014-08-10 23:22 #22 av: Sindri

Inte uppblåst - jag blir fet! Ja, även av 10%.  

#21 av: AkaiTsuki Laktos har inte med saken att göra - och inga konstprodukter.

Nyponpulvret har inte alls dålig smak, men det löser sig inte i kallt vatten och går inte att äta som pulver.

Tack - jag har nog fått de svar som går att få i frågan. Jag kommer inte att följa tråden längre även om jag uppskattar alla försök till hjälp.

Anmäl
2014-08-14 17:51 #23 av: Sindri

#8 av: Praefatio

Ditt förslag om nyponsmör till ost fick det att snurra i "laga-mathjärnan", det blev en nyponmarmelad. Tack för inspirationen

http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/53ecda5ece12c4154a0012e3-nyponmarmelad-till-ostbrickan-obs-med-lite-kolis

Anmäl
2014-08-14 19:54 #24 av: pwd

Jag blandar MSM med liiite Fun fläderblomssaft, tycker saften döljer smaken rejält!

Anmäl
2014-08-18 10:50 #25 av: Loria

Jag äter mitt nyponpulver på kvargen (men kvargen kanske har samma inverkan på dig som yoghurt). Har du kollat in någon av veganyogurtana? Fast det kanske också är löjligt dyrt?

Anmäl
2014-08-21 21:24 #26 av: Anders-S

Provat get-youghurt?

Får och getmjölk innehåller a2-kasein istället för a1-kasein.

http://keithwoodford.wordpress.com/category/a1-and-a2-milk/

Anmäl
2014-08-21 22:39 #27 av: Sindri

En gång har jag hittat get-yoghurt och smakat. Jättegott!
Sedan hittade jag getmjölk och försökte göra yoghurt själv, men den är UHT-behandlad och då går det tydligen inte.

Nu har jag dock börjat göra smoothies med nypon eftersom det tydligen inte gör något att värma pulvret. Funkar jättebra och är gott.

Anmäl
2014-08-21 23:48 #28 av: LaRose

Hej igen, Sindri!

Har du lust att dela med dig av vad du blandar i "nyponsmoothien"?

Anmäl
2014-08-22 08:33 #29 av: Sindri

Väldigt olika. En äggmjölk är basen, med 1 eller 2 ägg, alt. ett ägg+en äggula och 1 msk kokosfett.

Nypon passar bra ihop med avocado, olika frukter och bär som blåbär, mango, hallon, björnbär, apelsin (om man inte räds sockret i den). Prova och testa nya smaker.

Är man inte så strikt slänger man i en skvätt grädde också.

Anmäl
2014-08-22 08:52 #30 av: wilmavecker

Jag dricker varje morgon ett halvt glas vatten med en dryg msk av:Nyponpulver, probiotika, nässelpulver samt MSM. Inte gott men nyttigt så det stänker om det.

Ibland dricker jag samma sak på kvällen också men glömmer oftast bort det på kvällen tyvärr.

rekommenderar det, starkt! 

Anmäl
2014-08-22 15:46 #31 av: LaRose

Tack, Sindri! Ska prova mig fram. Äggmjölk gör jag ju ofta, så det är jag van. Kanske nypon inte blir så äckligt i, som det låter...

Anmäl
2014-10-10 16:38 #32 av: hemul

Lite utanför ämnet kanske, men är det någon som plockar nypon här och har nåt knep för att rensa dem? Jag vet att man kan koka dem hela och passera, men jag vill torka.

Hade 1.7 liter nypon och resultatet var 2.5 dl nyponpulver. Jag började rensa sent på eftermiddagen och var inte klar förrän efter midnatt. Tog pausar förstås, det var jobbigt att stå och pilla, men inte satt jag i timmar inte.

Det är helt enkelt inte lönt det om man inte har en effektivare metod att rensa. Men jag skulle så gärna vilja plocka mera nypon och frysen blir så jäkla full ändå. Gillar att torka det som går och sen är det praktiskt också att kunna ta precis så mycket man vill.


Anmäl
2014-10-10 18:03 #33 av: marimu

Jag har i ett par matskedar kokosfett och en tesked nyponpulver i en kopp hett vatten som jag dricker varje morgon i samband med frukosten. Det smakar OK.

Anmäl
2014-10-10 18:20 #34 av: Zepp

#32

Torka, koka och passera!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-10-10 18:20 #35 av: Mervi

Jag tar nyponpulvret med vatten, ingen höjdare men det går, har också blandat i yoghurten. Det är ämnet (kommer inte ihåg namnet) som har effekten på atros som förstörs om man hettar upp det, skall ei värmas.

Anmäl
2014-10-10 21:08 #36 av: konichiwa

Jag har tagit Bra Varas nyponpulver i hett vatten och låtit det tjockna och svalna innan jag tar det till frukosten  på morgonen, det blir lite som en gröt och smakar ok fungerar utmärkt mot ledvärken och det var ju det som var frågan.

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2014-10-10 21:59 #37 av: hemul

@Zepp Tanken har slagit mig, men jag vill helst ha det i pulverform. Det visade sig också att när det väl var torkat blev de där stickiga stråna rent överjävliga. Klarade mig hela rensningen, men när jag tömde torken - huga. Fick lov att duscha och led ändå. Och då var det ju ändå bara rester kvar. Kan tänka mig effekten om de är helt orensade. Dela på nyponen först måste man ju för att se att de inte är angripna och då kommer stråna loss.


Anmäl
2014-10-11 00:29 #38 av: LaRose

Är det någon som vet säkert det där huruvida näringsämnen försvinner om man hettar upp nyponpulvret?

Anmäl
2014-10-11 08:35 #39 av: Mervi

Jag läste lite om det, skall ej hettas över 40 grader. Det gäller även när de torkar nyponen och gör pulver.  Alla vitaminer och antioxidanter försvinner då.

Anmäl
2014-10-11 10:03 #40 av: konichiwa

Men det hjälper fortfarande mot ledvärken. Egen erfarenhet i 4 år, varje dag.

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2014-10-11 11:23 #41 av: Mervi

Så skönt att få hjälp.

Anmäl
2014-10-11 12:48 #42 av: Sindri

Ja, vitaminer och oxidanter skall inte upphettas, det har jag läst på flera ställen men ingenstans har jag sett någon tillverkare som skriver om just GOPO och upphettning.
På denna sida
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=879&tem=3
står bl a detta
"GOPO
Studier visar att GOPO i nypon kan skydda våra broskceller. Forskare vid Institutionen för kost och hälsa i Basel, Schweiz, har upptäckt att GOPO hämmar dom gener som producerar proteiner och enzymer som tros vara inblandade i uppkomsten av inflammationer och nedbrytning av broskceller. GOPO hjälper även till att producera kollagen och brosk som skyddar lederna.

Forskarna tror att nyponpulvret verkar lokalt genom att minska de vita blodkropparnas väg mot inflammationen. När blodkropparna rör sig långsammare minskar smärtan och svullnaden och ledernas rörlighet ökar."

Skulle vara bra om någon tillverkare /försäljare kunde vara mer utförlig om just GOPO och upphettning.

Anmäl
2014-10-11 14:22 #43 av: LaRose

Tack. Då fortsätter jag blanda mitt pulver i rumstempererat vatten.

Anmäl
2016-03-23 12:52 #44 av: blåbärspajen

Häll i det i en smoothie då borde man inte ens känna smaken av de..

Anmäl
2016-03-23 18:17 #45 av: Sindri

Det löser sig väldigt dåligt i smoothies, så det är svårt att få i sig det. Blir en massa pulver kvar som man inte får i sig.

Anmäl
2016-03-23 18:59 #46 av: parsley

Gammal tråd, som blivit aktuell. Har du funderat på gelatin eller hemkokt buljong? Det sägs hjälpa mot artros. Väljer man pulvergelatin eller gelatinblad som finns i mataffären så ska man äta 1 tsk per dag. 

Anmäl
2016-03-23 23:42 #47 av: Sindri

Jag kokar mycket egen buljong, äter mycket avokado och skaldjur som också skall vara bra, men känner att jag behöver även nyponpulvret. Just nu är jag i Spanien och här finns getyoghurt så nu är det lugnt. Artrosen blir alltid bättre här, tror det beror på havsluften.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.