Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Livsmedel

Inköpslista för nybörjare

2007-08-23 21:48 #0 av: Amiechan

När man nu är beredd att påbörja den här livsstilen så kan det var svårt att veta vad som ska med hem från affären och vad som ska vara kvar där. Här kommer en lista på vad som kan vara en bra början, givetvis efter tycke och smak. Fyll frysen, om du har en, så går du inte bet

Om du har möjlighet så välj att köpa ekologiska varor då de är de renaste och de med bäst näringsinnehåll.

Vi börjar med det som är grunden nämligen protein och fett:

  • Smör- det riktiga, alltså inte margarinerna
  • Vispgrädde 40%
  • Creme Fraiche 34%
  • Olivolja, kallpressad dvs virgin oil
  • Majonnäs 80%
  • Kokosfett kallpressad, finns ej i vanliga affärer
  • Turkisk eller grekisk youghurt med minst 10% fett
  • Standardmjölk eller ännu hellre gammaldags mjölk som har högre fetthalt
  • Ägg
  • Bacon
  • Fläskkött(gris) välj karréer, kotletter, sidfläsk, revbensspjäll före de andra bitarna
  • Nötkött, visserligen ett magert kött så man får tillsätta mycket fett
  • Viltkött är tyvärr magert men har mycket smak
  • Fågel som kyckling, anka, gås, kalkon
  • Fisk som lax, makrill, strömming, ål, tonfisk i olja
  • Skaldjur
  • Charkprodukter med max 5% kolhydrater
  • Dessertost typ Brie och övriga mögelostar, Babymel, Philadelphia
  • Hårdost över 28% fetthalt
  • Mandlar och nötter som är nära 5%gränsen
  • Avocado

Vill du även förgylla tallriken vid behov med lite grönsaker så gäller följande:

  • Broccoli
  • Blomkål
  • Vitkål samt övriga kålsorter
  • Haricot verts
  • Övriga ovanjordsgrönsaker i begränsad mängd
  • Lök brukar gå bra men i begränsad mängd

5% kolhydrater/100% livsmedel betyder även 5 gram/100 gram.

 

Relaterade länkar


Foto: stockxpert

 

Av: Korseett

Bilden “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowUserFile.aspx?BinaryId=8ef82914-dd1f-47ec-911b-1e834d6b8f79” kan inte visas, då den innehåller fel.

Datum för publicering

  • 2007-08-23

 
Anmäl
2007-08-23 21:51 #1 av: Margareta

Himla duktiga ni är! TACK från en lite trött sajtvärd!Kyss

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-08-23 23:34 #2 av: Mervi

Jättebra hjälp till nybörjare!

Anmäl
2007-08-24 08:28 #3 av: Bookjones

Tvärbra.

Anmäl
2007-08-24 08:52 #4 av: hefu

Vad säger ni om frukt? Funkar det, och i så fall vad?

Anmäl
2007-08-24 09:02 #5 av: zeretki

Frukt ska man undvika i början av dom flesta lågkolhydratvarianter. Till och med Atkins som är rätt så liberal med grönsaker, har inte frukt med förräns man har gått ner den vikten man ska gå ner. Hallon har mindre kolhydrater än annan frukt, men jag skulle ändå rekommendera att man undviker all frukt och bär i början, för att kroppen måste få vänja sig vid att inte leva på socker och kolhydrater, och sätter man till bär så tror ju kroppen att den ska leva på det igen.

Anmäl
2007-08-24 09:04 #6 av: Ulf-S

Om frukt funkar eller inte är individuellt, men man bör i alla fall undvika de allra mest kolhydratrika som t.ex. banan. Frukt kan man kanske betrakta som godis, dvs. inte något man ska vräka i sig varje dag.

Bär som hallon och blåbär är i allmänhet bättre.

Anmäl
2007-08-24 10:26 #7 av: Margareta

Man får trösta sig med att frukt är mest fruktsocker och inte alltid så livsviktigt som vi fått lära oss. Vi får i oss mineraler och vitaminer i annan mat också.

Svenska folket fick lära sig att "x frukter om dagen" var nyttigt i en kampanj som var sponsrad av Fruktfrämjandet. Det känns lite jäv i det tycker jag...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-08-24 10:41 #8 av: Skadlig

Men ni får hålla med om att slogan "Frukt är godis" är väldigt träffande :D

Anmäl
2007-08-24 10:52 #9 av: Mervi

Frukt ger sockersug för de som är känsliga.

Anmäl
2007-08-25 17:26 #10 av: Anterrabae

bra artikel! =)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2007-08-26 14:30 #11 av: Mapia

Tusen Tack för en bra inköpslista!!

Är ju nybörjare & har bara hållt på med detta i fyra dagar nu.

Tack tack

Anmäl
2007-08-26 14:40 #12 av: korseett

Tack så mycket! men det är ju tack vare allt ni hjälpte till att rabbla upp inför MazarinRebus inköp som sammanställningen gjordes så tack ni andra!

Anmäl
2007-09-11 01:53 #20 av: spirit

Apropå Frukt är godis. Jag ringde faktiskt Fruktrådet för många år sedan och frågade varför man bara fick äta frukt på lördagarna. Människan begrep inget förrän jag sade att Fruktrådet påstår att frukt är godis och godis får man bara äta på lördagar, alltså får man bara äta frukt på lördager. "Men så får man inte tänka!" blev svaret. Men de slutade ganska snart med den annonskampanjen.
Vänligen
Björn

Anmäl
2007-09-26 16:00 #23 av: Rita-S

Spirit, baka kolhydratssnålt bröd och ta med på jobbet, så äter du av det i stället för vanlig macka!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-02-18 15:55 #29 av: molana

Välkommen.

Anmäl
2008-03-09 14:01 #30 av: sunmoonstar

Hej Hefu!

Det finns så många skumma "dieter" överallt där man tex ska svälta sig ner på apelsiner. Därför kan du gott äta bara ost med smör på din arb.plats till frukost. Säg bara att det är en ny diet du läst om i en tidning! *S* Själv äter jag bara några ostskivor med smör på till fikat på min arbetsplats. Och en LITEN kopp kaffe utan socker. Lycka till!

Anmäl
2008-03-29 15:45 #32 av: Eremitha

Apropå inköpslistan som startar tråden vill jag informera om att jag hittat så kallad gourmét crème fraiche med 41% fetthalt. Burken är mörkblå och vit.

Fair Winds and Following Seas!

Anmäl
2008-03-29 16:40 #33 av: Marylojs

#32 Toppen, vilket bra tips! Det ska jag hålla ögonen öppna efter.

Anmäl
2008-03-29 17:59 #34 av: Mervi

Den har jag provat en gång, fet och mäktig.Skrattande

Anmäl
2008-03-29 18:54 #35 av: caixa

Finns det ingen studentvariant på den där listan?Generad Vad har ni för matbudget per vecka?

Anmäl
2008-04-05 02:09 #37 av: Uttelille

Hur hör är fettprocenten på den svenska keson?

Anmäl
2008-04-05 20:10 #38 av: Mervi

Jag tror det är 4%.

Anmäl
2008-04-05 20:23 #39 av: caixa

Angående inköpslistan: är det verkligen bra att äta charkprodukter? Tänkte på de mindre trevliga tillsatsämnena såsom E250, nitriter som är så aktuella just nu.. 

De allmänna rekommendationerna är ju att försöka avstå helt från charkprodukter och begränsa intaget av rött kött till max 500 g per vecka(!). Dit inkluderas ju även bacon..

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_577387.svd

http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1081141.svd

http://www.wcrf-uk.org/cancer_preven...ications.lasso

 

Anmäl
2008-04-07 17:24 #40 av: Karro

Nu när det är många nya här så kanske denna är dax att putta upp!

Likadant som caixa säger så är det bra att vara uppmärksam mot e-numrena... Kanske fram för allt smakförstärkarna!

Anmäl
2008-04-07 17:30 #41 av: greensis

#40 Om man är känslig för dem, ja. Visserligen är de kanske inte så nyttiga, men har man inga som helst känningar av smakförstärkare, glutamat osv ser jag ingen anledning att inte äta någon enstaka skiva medvurst, eller bacon till frukost någon gång i veckan.

Sen att jag inte gillar prickig korv, eller tycker att bacon är gott ibland bara, är en annan sak.

Anmäl
2008-04-07 17:34 #42 av: Karro

och visst är det tur att vi är olika :-)

Anmäl
2008-04-07 17:45 #43 av: greensis

Skrattande 
(Jag glömde att avsluta med en smiley på #41 så att ni alla såg att jag inte är så allvarlig)

Jag får inga känningar av aspartam heller, däremot använder jag det rätt sällan.

Anmäl
2008-04-07 18:58 #44 av: Mervi

Jag köper ungersk salami som inte innehåller smakförstärkaren glutamat, den undviker jag. Men det finns ju andra E-nummer också, men jag är inte så strikt mot konserveringsmedel. Det finns knappt något i korv-väg utan någon E-tillsats.

 

Anmäl
2008-04-07 19:40 #45 av: caixa

Nej, det är nog mest E250 jag är rädd för..efter alla dessa cancerrapporterGenerad En rapport baserad på typ 7000 studier är ju rätt så mäktig.

Anmäl
2008-04-07 20:45 #46 av: MeMyselfandI

 Angående GLUTAMAT (jepp jag undviker också det)

Glutamat i innehållsdeklarationen kan även skrivas som: MSG, Smakförstärkare, E620-E625,  Hydrolyserat protein,  Vegetable  protein.

 

Och när jag ändå är på gång Flört transfetter skrivs i innehållsdeklarationen som "härdade fetter", "delvis härdade fetter" - UNDVIK - se även annan tråd

Anmäl
2008-04-10 20:54 #49 av: Mervi

Om du kollar bland länkarna  så hittar du MInMat-net och där kan du skriva in vad du äter under en dag så räknar progammet ut hur mycket kolhydrater, fett och proteiner och kalorier du ätit. Det kan vara en bra hjälp i början.

Anmäl
2008-05-20 01:21 #50 av: magma

Jag puttar upp denna, då det kommit lite frågor om inköpslista.

Anmäl
2008-05-20 01:29 #51 av: Rocktjejen

Tackar så hjärtligt!

Såg detta först nu..ska ta denna i akt också då jag ska iväg och handla..

 

 

 

Eva

Anmäl
2008-05-20 11:07 #52 av: Aniara4

Puttelutt!

Anmäl
2008-06-25 20:15 #53 av: Miyu

Hur stor chans är det egentligen att drabbas av cancer via mat? Svårt att hitta chark utan E-nummer, speciellt 250.

Anmäl
2008-06-25 21:27 #54 av: MimLan

#53 Det är kanske inte cancer som är den största faran, det tar trots allt oftast lång tid att utveckla cancer, utan snarare alla dessa diffusa problem som vi har av idag. Koncentrationsproblem (med eller utan bokstavsdiagnos), lättstressade, inflammatoriska sjukdomar som reumatism/fibromyalgi och annan värk som klassas som oförklarlig. Det är mängder med livskvalitetsproblem som är dels tydliga och uppenbara och mängder med problem som man inte förstår beror på kosten. Jag själv har t.ex. aldrig någonsin upplevt det lugn jag har idag, jag visste inte att jag kunde få det, jag trodde att min närhet till stress och ångest berodde på mig själv.

Anmäl
2008-06-25 22:32 #55 av: JohanBaltic

#35 Köp tjocka revbensspjäll på extrapris. Gott, nyttigt och billigt.

Vår familj har en matbudget på 5000 (femtusen) kr/mån. 2 föräldrar, en 19 årig dotter, en 14-årig son (som äter för tre). Vi äter mycket kött och bra mat - men vi är två vuxna som arbetar och drar in pengar. Snacka om lönelyft när barnen flyttar hemifrån - då blir det entrecote och oxfile ofta! Nu är det mest karre, biff ibland - köttet har blivit dyrt sista halvåret.

Anmäl
2008-06-28 11:56 #56 av: hanna1987

Superbra för oss nya!

Anmäl
2008-06-30 13:11 #57 av: SamanthaJones

detta var super för en newbe som mig :) jag har velat fram och tillbaka i flera veckor nu men idag bnestämde jag mig att nu kör vi, så det ska bli spännande att se hur det går :)

Anmäl
2008-07-31 10:36 #58 av: Maia

Putt.

Anmäl
2008-11-05 08:58 #59 av: Dina-Lisa

Det kommer att gå jättebra, jag är övertygad. Detta är bland det bästa jag gjort i mitt liv.

Anmäl
2008-11-05 13:43 #60 av: mejram

Haha, köpte min första enlitersförpackning med vispgrädde i går. Kändes lite märkligt.Skrattande

Anmäl
2008-11-09 20:04 #61 av: Valma

Nybörjare som jag är undrar jag över hur det är med champinjoner och annan svamp? Svampragu är ju ett underbart tillbehör som kan tillagas med bara en gnutta lök och crème fraîche. Grön paprika kan väl heller ej vara helt förbjuden i måttliga mängder?

Anmäl
2008-11-09 20:27 #62 av: MimLan

#61 Du kommer att kunna hitta den informationen snabbt och på egen hand om du tittar i de olika livsmedelsdatabaserna. Under "Länkar" här ovanför finns det pekningar till ett par olika.

Anmäl
2009-06-23 14:39 #63 av: andreas0

Dags att putta upp den här igen kanske?

Anmäl
2009-07-28 11:57 #64 av: emmaostlind

Jag har precis börjat med den här dieten och undrar hur man får i sig vitaminer genom den här kosten. Exempelvis C? Kan man äta citrusfrukter? Jag dricker en del citronthé, men det ger nog knappast det dagliga behovet. MVH Emma

Anmäl
2009-07-28 12:13 #65 av: greensis

#64 Paprika, broccoli, rödkål, blomkål och spenat innehåller alla mer C-vitamin än apelsin-citron. Vitkål och hallon i paritet med grape.

Det är en myt (men en fruktsäljande myt!) att man måste äta frukt för att få i sig C-vitamin.

Du kan själv kolla på www.fineli.fi, som har bra sökdatabaser.

Anmäl
2009-08-05 23:49 #66 av: cinaa

Finns det någon frukt man kan äta under tiden som man ska bli av med svampen i magen??

Anmäl
2009-08-31 13:04 #67 av: Loffan

Läst om alla funderingar om frukt.

För ca 4 år sedan så började jag o min man äta enligt Atkins. Innan vi började så frågade jag min läkare om det fanns några hinder eftersom jag har en njursjukdom. Det var inga problem alls att äta så, OM jag inte tog bort all frukt, utan fortsatte äta minst 1 frukt om dagen.

Det funkade jättebra, på 4 mån gick jag ner 18 kg o min man 11.

Sedan började vi äta "normalkost" igen, o numera ser jag ut som Barbamamma igen, skillnaden är dock att jag slutat röka nu och det "kostade" 15 kg.

Nu har vi börjat igen, men med LCHF istället. Efter en vecka syns resultaten tydligt!

Mer ork, och vi mår kanon o kläderna sitter redan lite lösare! Skrattande

Anmäl
2010-01-17 21:58 #68 av: byggarn30

Hej alla. Nu har jag läst ett tag här på siten - mycket inspirerande så imorgon drar jag igång på riktigt och tänkte storhandla för LCHF.

Tack för inspirationen och särskilt just nu - inköpslistan.

Nu till jul köpte jag rent fläskfett, Ister, på 500g förpackning till Plumpuddingen. Ister - det måste väl vara helt rätt för detta? Kanske ännu bättre än smör?

 

 

Anmäl
2010-01-17 22:31 #69 av: Wtn3

Ister är 100% fett, inget spår av mjölkprotein eller -socker, däremot har det högre omega 6-halt än smör, så ska man äta mycket fläsk och andra feta grisprodukter kan man överväga att äta fet fisk ofta eller ta omega 3-tillskott. Kokosfett är ett annat alternativ som är 100% fett varav 92% är mättat, och dessutom innehåller mycket laurinsyra.

Anmäl
2010-01-18 16:25 #70 av: byggarn30

Tack för det. Om valet står mellan kokos, smör och ister - vad gör man då?

Blandar och ger? Samt äter fet fisk kanske?

Anmäl
2010-01-18 17:57 #71 av: Wtn3

Jag har samtliga de i kylen, de passar till olika grejer. Omeletten kan jag inte tänka mig stekt i annat än smör, eller möjligen en blandning mellan smör och kokos, ister har jag till kött när lusten faller på.

Anmäl
2010-09-27 17:21 #72 av: hannele60

Hej.

Ny här idag 27 sep. Undrar mycket. Vad äter man till filen på morgonen? Normalt har jag i massor; färska blåbär, färska hallon, solrosfrön, psyllium husk (skal från psylliumfrön, bra för magen), kanel, russin (ska sluta med det) och havrekuddar.  Tar även 3-4 katrinplommon för magen varje morgon, får inte bli hård. Äter detta och senare på jobbet en mugg kaffe med knäckebröd med bara ost.

Vad ska jag ändra på? Är inte havrekuddar bra, havre ska ju vara så bra. Kan jag ha i vanliga havreflingor i stället?

Mycke tacksam försvar =)

 

Anmäl
2011-03-25 12:47 #73 av: Godsagare

Här fick jag ju en hel del tips att lägga till på både önskelista och inköpslista.

Det blir en liten putt för den här tråden också vilket säkert är bra.

Dock ser jag att inlägg #72 har en hel del i sin meny som för mig inte klingar LCHF. Men det har du säkert fått hjälp med sedan ditt inlägg?

Något knäckebröd, katrinplommon, havrepuffar eller havreflingor heller för den delen är väl no no för LCHF? RÄtta mig om jag har fel.

Egentligen så skulle man kunna skippa allt det där och gå på en fet härlig baconomellet istället... ;-)

 

Nu har jag förlängt min inköpslista samt önskelistan till mina föräldrar som kommer i april, bor i Peking nu så jag behöver fräsha upp minnet lite på ingredienser och mycket får man inte tag på här...

 

Anmäl
2011-04-21 09:53 #74 av: stonehill

Jättebra lista förutom detta med att rekommendera ål, som är akut utrotningshotad.

 

 

Anmäl
2011-04-21 10:28 #75 av: ashe

Fattigmanslistan:

Ägg

ägg

ägg

bacon på storpack från billighetsaffären (sätt i påsar och frys)

Fläskkarré på extrapris

Köttfärs på extrapris

Kyckling, hel är ofta billigast.

Fläsklägg

Revbenspjäll

Varor med kort datum

Bra minne i huvet för priser och rundor i storköp, så kan jag reagera när jag ser det som verkligen är billigt och strunta i lockvarorna.

åsså lite mer ägg

Anmäl
2011-04-21 13:43 #76 av: magma

#74: Var den det även för fyra år sedan, när listan skapades?

Anmäl
2011-04-21 23:28 #77 av: Aliki

1 kilo fläskkarré för 39.90 räcker ganska långt...kan bli till många intressanta matlådor

Anmäl
2013-02-26 13:02 #78 av: Emmson

Jag såg att någon redan nämnt det, men jag måste bara trycka lite extra på att köp för guds skull inte ål!! Den är som sagt starkt hotad och bör absolut inte konsumeras i dagsläget.

Gällande andra inköp av fisk och skaldjur så leta efter de som har en MSC märkning på förpackningen (en blå symbol med en vit fisk på). De är hållbart fiskade.

Anmäl
2013-04-24 07:36 #79 av: tornqvist.pirkko@hotmail.com

Tack för hjälpen.Blir lättare när jag nu ska ut och handla min nya mat för första gången :-)

Anmäl
2013-05-15 12:42 #80 av: Darkwolf44

Jag har ätit LCHF i fem månader och mår super bra. Här om dagen rensade jag mitt kylskåp, så nu finns det bara nyttiga saker i kyl & frys.  Jag har en fråga när det kommer till min favorit mat, Bacon & ägg. Bacon är väl ganska salt? är det möjligt att jag får i mig för mycket salt när jag äter det? Sen det bästa av allt jag har slutat helt med godis & läsk. Så från januari tills nu har jag gått ned 6 kg. Det märks på kläd storleken förut var det XXL som gällde nu är det XL. Jag är överlycklig för dessa resultat. Jag kommer att köra LCHF stenhårt och med mycket gympa och träning så ska jag nå mitt mål.Röker

Anmäl
2013-05-15 14:42 #81 av: Zepp

Får du i dig för mycket salt så blir du törstig.. dricker mer och kissar ut överskottet.

Som regel är det betydligt vanligare med underskott av salt!

Tips.. Kika på Tulips torrsaltade bacon.. bara 4 ingredienser!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-03-13 11:48 #82 av: Froderberg

Hej jag är helt ny på LCHF. Jag trodde att mjölk var tabu för det innehåller ju mjölksocker eller är jag helt ute o reser?Funderar

Anmäl
2014-03-13 12:06 #83 av: Zepp

Inget är tabu.. du bestämmer och laktos är inte värre än någon annan kolhydrat såvida du inte är laktosintollerant.

Grejen är väl när man ger råd.. så är vi svenskar och då ingår ofta en hel del typiskt svenska livsmedel.

Så om man vill hålla ner kolhydraterna så är inte mjölk att rekomendera som måltidsdyck.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-03-13 13:09 #84 av: korseett

angående ålen-  då när jag skrev listan för snart 7 år sedan infördes ett ålfiskeförbud men det är några yrkesfiskare som har dispens och så finns det ett fåtal som fiskar med stöd av enskild rätt. Den svenska  ålförvaltningsplanen blev godkänd av EU 2009 och det pågår ett  massivt arbete med att återfå beståndet. Ålen rekommenderas för att den är en fet fisk och att du helt lagligt kan köpa/äta fisken samt att den är inte utrotningshotad på alla platser i världen. Läs gärna mer på Havs- och vattenmyndighetens sajt

Anmäl
2015-07-28 23:26 #85 av: poliana

hej är väldigt nyfiken på vad får man dricka ,är det mjölk som gäller enbart

Anmäl
2015-07-28 23:31 #86 av: Sindri

Man "får" alltid dricka vad man vill.
Med mjölk är det så att det innehåller rätt mycket mjölksocker och lite fett, så det är inte optimalt om man vill äta LCHF. Men för vissa kan det funka, alla kroppar är olika.
Det bästa är att dricka vatten och te. I vatten kan man ha lime, citron etc om man tycker det är trist med bara vatten. I te kan man gärna ha i det nyttiga kokosfettet om man nu vill äta sånt.

Anmäl
2015-07-29 00:44 #87 av: hemul

Nu blir jag förvirrad. Är korseett och Amiechan samma person?


Anmäl
2015-07-29 10:50 #88 av: crikarlshamn

Kan vi lägga till olika sorters sallader samt excempel på ovanjords grönsaker i listan?

Inköpslista för nybörjare

När man nu är beredd att påbörja den här livsstilen så kan det var svårt att veta vad som ska med hem från affären och vad som ska vara kvar där. Här kommer en lista på vad som kan vara en bra början, givetvis efter tycke och smak. Fyll frysen, om du har en, så går du inte bet      

Om du har möjlighet så välj att köpa ekologiska varor då de är de renaste och de med bäst näringsinnehåll.

Vi börjar med det som är grunden nämligen protein och fett:

 

Kött och chark

  • Ägg
  • Bacon och andra charkprodukter med max 5% kolhydrater, (notera konserveringsmedel om känslig, vissa kontroversiella, lufttorkad och salt konserverad att föredra)
  • Fläskkött(gris) välj karréer, kotletter, sidfläsk, revbensspjäll före de andra bitarna
  • Nötkött
  • Viltkött
  • Fågel som kyckling, anka, gås, kalkon
  • Fisk som lax, makrill, strömming, ål, tonfisk i olja, eller mager fisk med smörsås
  • Skaldjur

 

Fett - vegetabiliskt och animaliskt

  • Vegitabiliska oljor, kallpressade
  • Majonnäs 80%
  • Kokosfett, kallpressad
  • Ister

 

Mejeriprodukter

  • Smör / Ghee
  • Vispgrädde 40% +
  • Creme Fraiche 34% +
  • Turkisk eller grekisk youghurt med minst 10% fett
  • Standardmjölk eller ännu hellre gammaldags mjölk som har högre fetthalt
  • Dessertost typ Brie och övriga mögelostar, Philadelphia
  • Hårdost över 28% fetthalt

 

Rovor, kolhydrater per 100g:

  • Majrova, 4.7g
  • Rotselleri, 4.6g
  • Rättika, 2.3g

 

Ovanjord grönsaker, kolhydrater per 100g:

  • Olika sorters blad sallader (Vårklynne/mâche, rucola, romansallat, unga rödbetsblad etc.), ca 3, 3
  • Huvudsallat, 1, 5

  • Isbergssallat, 2, 0
  • Haricot verts/Gröna bönor, 3, 2

  • Sparris, 1
  • Avokado, 4, 1

  • Blomkål, 3, 9

  • Blomkål fryst, 2, 1

  • Broccoli, 3, 1

  • Broccoli fryst, 2, 3

  • Brysselkål, 4, 8

  • Champinjoner, 2, 9
  • Gurka, 2, 1
  • Lök gul fryst, 4, 8

  • Oliver gröna inlagda, 0, 3

  • Oliver svarta konserv m olja, 1, 8

  • Paprika grön, 3, 3

  • Rabarber, 3, 1

  • Rödkål, 4, 2

  • Salladskål kinakål, 2, 7

  • Savojkål, 3, 6

  • Sparris grön el vit, 2, 2

  • Spenat, 0, 6

  • Stjälkselleri, 1, 8

  • Surkål konserv m lag, 2, 6

  • Svamp, 4, 6

  • Tomat, 3, 7

  • Tomater krossade konserv m lag, 4, 9

  • Vaxbönor, 3, 8

  • Vitkål, 4, 0

  • Zucchini squash, 2, 2

Mandlar och nötter som är nära 5% gränsen

http://www.recepthjalpen.se/rova.html

Anmäl
2015-07-29 10:51 #89 av: korseett

nej hemul. i begynnelsen av ifokus kunde en medarbetare( här Amiechan) skapa en artikel med annan författare(jag) som inte var medarbetare. 

Anmäl
2015-07-29 23:42 #90 av: poliana

hej vet inte mycke om detta men vill börja nu,kolhydraterna hur räknar ni det ,och hur många får man äta per dag ,måste man räkna och väga allt....

Anmäl
2015-07-30 02:47 #91 av: hemul

Jaha. Dyker upp ett vagt minne av att det nu när du säger det.


Anmäl
2015-07-30 07:54 #92 av: Sindri

#90 av: poliana
Det finns mycket att läsa både här och hos kostdoktorn.se.
Börja med rubriken Aktuellt just nu i gröna fälten till höger.
13 artiklar jag som nybörjare...
Sen kan du skapa en egen tråd här på forumet. Den kan heta t ex Polianas tråd. Där skriver du all information du tycker är viktig för oss att veta, och alla frågor du vill ha svar på.
Hur mycket man väger och mäter maten är upp till ens eget intresse.
Jag gjorde det några gånger i början, bara för att lära mig t ex hur mycket grönsak vägde, eller hur stor klump köttfärs är 100 gram.
Börja med att undvika allt som innehåller mjöl och socker (gäller även frukter), det är en bra början.
Du kanske inte kan tvärsluta med kolhydrater, en del mår inte bra av det.
Ta det lugnt och läs på, läs på.
Innan du ställer en egen fråga kan du använda sökfunktionen här på forumet. Det ger ofta många och bra svar.

Anmäl
2016-05-17 20:44 #93 av: NyLCHF63

Behöver man inte äta grönsaker om man inte vill?  Jag undrar bara om man får allt det man ska utan att äta dem? Jag tycket det lät så när jag läste biten om att köpa grönsaker...

Anmäl
2016-05-17 20:50 #94 av: Zepp

Om du inte vill så lär du inte göra det iallaffall!

Fast jag säger.. öka på grönsakerna i stället när man puttar bort potatis, ris, pasta, bröd!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-05-17 21:27 #95 av: NyLCHF63

Jag gillar grönsaker, men tycker inte att det är så många kvar efter man tar bort rötter av alla slag.

Anmäl
2016-05-17 21:54 #96 av: Zepp

Rötter är inga grönsaker utan rotfrukter!

De som är LCHF är väl främst Rädisa, rättika, majrova, morot, rödbeta, rova.

Då skall de oxå användas som grönsaker.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-05-18 18:08 #97 av: NyLCHF63

Så rödbeta är OK!! fantastiskt!

Anmäl
2016-05-18 19:26 #98 av: Zepp

Cirka 7 gram kolisar per 100 gram!

Hur många betor hade du tänkt att sätta i dig per måltid?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-05-18 20:13 #99 av: NyLCHF63

Det blir nog bara lite riven rödbeta i sallad, speciellt när det är så många kolisar i dem!!

Anmäl
2016-05-18 20:34 #100 av: Zepp

Rätt så.. de rotfrukterna jag nämnt går utmärkt att använda som grönsaker.

Man får skilja på sådant som innehåller 5-6-7 gram kolisar per /100 och sådant som innehåller 50-60-70 gram!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-05-19 07:24 #101 av: Effie

Och man får skilja på det man äter någon tesked av, och det som man täcker tallriken med! :-)

Det är ju totalmängden som kommer ner I magen...

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2016-05-19 09:18 #102 av: Zepp

#101

Typ vitlök som ligger på cirka 30 % kolisar!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-05-20 18:32 #103 av: NyLCHF63

Vitlök har 30g kolisar av 100g?? Med andra ord får man ta det lugnt med vitlöken med... jag älskar vitlök..

Anmäl
2016-05-20 18:54 #104 av: Zepp

Hur många hela vitlökar brukar du äta?

De väger väl cirka 30-50 gram stycket?

Om man har en (1) klyfta per portion så brukar det anses vara rätt mycket?

Grejen är litta att lök/vitlök är nyttigt av andra skäl.. det är knappast sådant man drar ner på i förstone utan bröd, socker,bullar, godis socker kakor, pasta, ris,potatis.

Då har man som regel skurit ner rejält på kolisar.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.