Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Livsmedel

Talg för nyfikna

2007-09-05 15:54 #0 av: Amiechan

Traditionellt så använder man alla delar av djuren, inklusive allt fettet som många idag så dåraktigt skär bort från köttet! Du kan använda dig av fett från olika djur, exempelvis gris, nöt, får eller om du har tur kanske späck från en valross? Jag fick tag på 20 kg nöttalg från coop. Fettet används som matfett på samma sätt som smör, utmärkt att steka i och tål höga temperaturer utan problem.

 Så här gör man:

Börja med att skära bort alla köttbitar och tärna fettet i ca 1 cm stora bitar.

Lägg bitarna i en stor gjutjärnspanna eller en gryta. Tillsätt 1-2 dl vatten för att det inte ska brännas vid i början. Värm upp och rör om ett par gånger. Sänk sedan plattan till låg värme och låt puttra i ca 5 timmar utan lock. Använd fläkten om du inte vill att hela huset ska lukta brynt kött.

Rör om med en trä eller metallslev ungefär 2 gånger i timmen för att det inte ska brännas vid.

När ”svålarna” blir små och bruna och flyter upp är det dags att stänga av plattan. Använd en metallsil och sila bort svålarna och eventuella partiklar så att du får ett rent fett. Jag hällde först fettet i en större behållare
och sedan ner i mindre burkar för att slippa få med orenheter.



Svålarna kan du lägga på hushållspapper tills de blir torra. Dessa kan man använda precis som köpta friterade svålar. Exempelvis som snacks eller i
matlagning i form av mjöl.

När talgen är flytande har den en gul färg och när den stelnar är den benvit. Du kan förvara en burk i kylskåpet (eller skafferiet, det härsknar ej) och stoppa resten i frysen. Talg och ister håller sig färskt väldigt
väldigt länge och du kommer garanterat att hinna förbruka det innan det blir dåligt.


Text och foto: Glennart

 

Datum för publicering

  • 2007-09-05

 

 

 



Anmäl
2007-09-05 15:57 #1 av: Amiechan

Tack för din artikel Glennart!

Anmäl
2007-09-05 16:03 #2 av: Mervi

Tack, detta måste jag bara prova. Låter helt perfekt till matlagning. Man kan kanske krydda den efter smak och tycke och använda på kött, höll på att skriva på macka men kom på att jag äter inga mackor.Flört

Anmäl
2007-09-05 17:05 #3 av: korseett

bra artikel- nu blev jag sugen på att göra detta själv

Anmäl
2007-09-05 19:01 #4 av: navarro

Haller pa med sista stadning av hus, telefon och Digital+ ar avstangt, alla mojliga saker aker tyvarr i soptunnan, eftersom bilen bara ar en personbil och inte en lastbil som jag tydligen trodde. Har frostat av frysen och dar fanns kycklinglar, kycklingbrost och revbespjall. Dessa har jag haft i ugnen i olika omgangar. Jag smorjde in dom med flaskfett, man koper i halvkilosforpackningar, (i korvar som risgrynsgrot). (Nu har Kina godkant export av torkade skinkor sa det lar bli dyrt i framtiden om alla kineser borjar gilla Jamon Serrano, som det heter ha)r. I alla fall efter att ha smorjt in kyckling, revbenspjall med fettet och kryddat med lite salt och timjan, blev det valdigt knaprigt och gott. Jag stekte i 185 grader.

Anmäl
2007-09-05 19:10 #5 av: Glennart

Mervi: man kan stoppa ner tex. äppelbitar eller vitlök en stund på slutet för att ge smak, man kan nog prova med diverse. Möjligtvis blir hållbarheten lite kortare.

 Vad tjusig artikeln blev. Skrattande

Anmäl
2007-09-05 19:21 #6 av: hemul

Det ser gott ut.Räcka ut tungan


Anmäl
2007-09-05 19:28 #7 av: Margareta

Oj vad tjusigt det blev!

Tack Glennart för text & bild och tack Amiechan som redigerade!!! Vilket team jag har - helt suveränt!

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-09-05 20:27 #8 av: Mervi

Helt fantastisk bra artiklar ni fixar.Skrattande

Anmäl
2007-09-06 00:22 #9 av: Mona-Stina

Perfekt, vi köper alltid en halv gris och en kvart nöt varje höst. I år vill jag ha med talget.

Anmäl
2007-09-06 12:22 #10 av: magma

Instämmer verkligen, vilken tjusigt presenterad och bra skriven artikel! Kanske skulle använda talget själv i år istället för att ge det till småfåglarna? (Eller dela på godsakerna:)

Anmäl
2007-09-06 16:13 #11 av: Margareta

Som sagt... dela på godsakerna blir det nog...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-10-13 21:24 #12 av: Johanna-Soderlund

Märgen kan följa med eller?

 Hoppas det iaf, för nu har det börjat koka.

 Jag specialbeställde på ICA-Maxi, det kostade 29 kr per kilo. Först tänkte jag bara använda fettet i olika maträtter, men det blev inte så kul.

Anmäl
2007-10-14 03:52 #13 av: Johanna-Soderlund

Märgen ska nog tas bort, eller vad heter det geleaktiga som finns innuti talgen?

 Mitt talg blev lite bränt, mest på grund av märgen. Men med kaffefilter fick jag bort alla smådelar.

Det är svårt att få det att sjuda på ettan, det kokar snarare. Man kanske kan ställa kastrullen lite halvt på plattan nästa gång.

Anmäl
2007-10-14 10:44 #14 av: Glennart

Ingen aning vad det är för gele du menar.. Vad hade det för färg?



Märg är det som finns inuti benen på djuren och det går utmärkt att slänga ner i grytan.

Anmäl
2007-10-14 14:28 #15 av: korseett

märgen är kanon när man kokar buljong iallafall

Anmäl
2007-10-18 16:52 #16 av: Johanna-Soderlund

Någon ljusbrun färg typ. Det var lite åt gelatinhållet.

Klantigt av mig att inte ta bort det. Jag fick slänga talgen sen tyvärr, den blev gråaktig och smakade illa. Men jag ska försöka igen nån gång.

Anmäl
2007-10-18 17:03 #17 av: Glennart

aha jag vet vad du menar Johanna.. Jag vet dock inte vad det är för något...

Kanske någon form av broskaktig vävnad?  

Jag skär bort det iallafall, och inte ens katten vill ha det. Glad 

Anmäl
2007-10-20 15:16 #18 av: [slamslams]

så bra vi skall ha 1 gris till jul, vi har alltid gett fåglarna talgen men nu är det slut med det , nu skall vi prova att själv använda den. 

jag är ny på den här sidan det skall bli intressant att få ta del av alla dom tips jag förstår finns.

 

Anmäl
2007-10-20 17:39 #19 av: molana

Det är en sorts körtel och man kan bli dålig av den har jag lärt mig.Tar bort den i alla fall.

Anmäl
2007-11-14 19:07 #20 av: Gronstedt

Hittade ISTER i hyllan i lilla lanthandeln där jag köper hönsfoder, så jag köpte genast ett paket (storlek och form som ett 1/2 kg smörpaket). Är ister och talg samma sak?

Anmäl
2007-11-14 19:12 #21 av: Glennart

Ister är från gris. Talg är från nöt.

Anmäl
2007-11-15 10:39 #22 av: navarro

Vet inte om det ar tillåtet, men har just satt upp en talgboll på balkongen för småfåglarna och det ar väldigt avkopplande att sitta och njuta av hur de samsas och äter med stor iver, nu när det blivit så kallt.

Anmäl
2007-11-15 21:21 #23 av: Glennart

Jag har fått hem en ny låda fett och denna gång blev resultatet ett mycket mjukare fett. Mer som ister...

Tror det beror på att jag tidigare fått fett från "inom" djuret och detta verkar vara stora "strips" som skurits från köttstycken. Dessa har lite lägre halt mättat fett vilket förklarar att det verkar mjukare.

Anmäl
2008-11-12 17:39 #24 av: Orange

HJÄLP!

jag gjorde detta helt fel.. var länge sen jag tittade på instruktionerna när jag skule försöka mig på det, och har nu bränt 1 kg talg!

två misstag: jag använde lock (jag ville inte att det skulle lukta) och en klåfingrig typ (=pojkvän) höjde värmen efter ett par timmar för att "speeda på" utvecklingen.... reslutat: helt vidbränt och hela lägenheten luktar!

Finns det NÅT jag kan göra med det silade fettet eller är det helt försört? Är det bara "restprodukterna" som bränts sönder, eller kommer fettet smaka äckligt också? Är allt det nyttiga borta? hoppas nån kan svara..

Anmäl
2010-05-04 13:21 #25 av: Sugiyama

Jag har beställt talg från gräsbetat kött och funderar på om upphettningen kan förstöra omega 3 halten i fettet. Någon som har kläm på det?

Anmäl
2011-11-28 19:33 #26 av: Henkez

Jag köpte talg idag för första gången, undrar bara om man kan steka det och äta det?

Anmäl
2011-11-28 20:00 #27 av: Halvdansken

Att bara äta det sådär rakt upp o ner tror jag är ganska äckligt faktiskt. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2011-11-28 20:47 #28 av: reamdn

asgott.

Anmäl
2011-11-29 00:40 #29 av: Henkez

Jag tyckte det smakade helt ok även om det inte var bland det godaste man ätit. Billigt var det iallafall och det fettade in stekpannan bra.

Anmäl
2012-02-19 13:45 #30 av: Ann57

Nu har jag gjort enligt det fina receptet ovan. Av 2 kg talg blev det 1,5 liter färdig produkt. Jättebra. Fin doft ifrån det också. Tack så mycket Glennart.Glad

Anmäl
2012-04-25 10:39 #31 av: Malinochclaes

Jag undrar också om omega 3 påverkas av upphettningen. Ska köpa gräsbetat kött och om det går bra, några kilo talg också.

Anmäl
2012-04-25 13:26 #32 av: JAUS

The Pemmican Manual rekommenderar jag för de som vill rendera talg. Ju, lägre temperatur man värmer fettet desto bättre.

Ett sätt att minimera nedbrytningen av fettsyror är att mala den råa talgen först, koka den i vatten, sila fettet och låta allt svalna innan man ställer in den i kylskåpet flera timmar. Fettet kommer då att stelna och flyta upp till ytan ovanpå vattnet. Torka bort vattnet från fettklumpen och värm fettet i ugn på låg temperatur i en glasform för att få bort det sista av vattnet och sila ytterlgare en gång genom kaffefilter denna gång. Resultatet blir ett rent, vitt fett.

Anmäl
2012-09-21 19:44 #33 av: lelli

ja då vra jag igång med att rena lite talg igen. puffar samtidigt denna tråd lite då jag tycker det är så bra beskrivning.

Anmäl
2013-02-07 23:16 #34 av: Ary

Puff puff från en som tycker talg ger god nästan lite nötig smak vid matlagning och luktar gott.

Anmäl
2013-07-04 10:03 #35 av: Sindri

MUMS! Jag fick ett stort stycke ben från nöt igår och kokade det hela dagen och kvällen. Nu delar jag och silar. Det blir minst två soppmiddagar. Fettet har lagt sig överst i grytan, men det vita som sitter kvar vid benen är väl talg?
Min fråga är om jag skall blanda det med köttet och vi skall äta det i soppan, eller om jag skall ta bort det och rena och ha som stekfett.

Enligt #28 skrivet av reamdn är det gott som det är och det borde ju bli en mättande soppa!!!

Anmäl
2013-07-04 10:48 #36 av: crikarlshamn

Jag làter mitt fett vara kvar i soppor och grytor, mycket smak finns i fettet samt att det mätar.

Anmäl
2013-07-04 11:03 #37 av: Sindri

Ja, jag vet att talg är fett, men det beter sig annorlunda än det gula fettet. Det gula fettet har en lägre smälttemperatur, och stelnar som ett lock överst i buljongen.
Talgen var fast nu i morse och satt i klumpar mellan benbitarna.

Menar du att du låter både talgen och det andra fettet vara kvar?

Anmäl
2013-07-04 11:11 #38 av: crikarlshamn

Ja, men det kanske inte är rätt, Cool äter även märgen i benen...  Har förstàtt att styckningen skiljer  sig i olika länder.


Anmäl
2013-07-04 12:54 #39 av: Sindri

Det finns väl inget som är rätt eller fel när det gäller vad man äter - bara det smakar gott och är nyttigt. Skall smaka på talgen - det är väl bästa sättet!

Vi borde äta mycket mer av djuren än vi gör. Märg skall ju vara jättenyttigt, liksom brosket och senorna. Vi behöver få i oss kollagenet också. Hade jag vetat allt detta för 20 år sedan hade jag kanske sluppit få artros....  Ledsen

Anmäl
2013-07-04 15:30 #40 av: crikarlshamn

Fàr du tag pà märg ben, gör sà här:

Värm ugnen till 220c, se till att ugnen har kommit upp till denna temperatur innan du sätter in benen.

Största öppningen uppàt pà en plàt och strö fleur de sel eller vanligt salt över.  Mankan gnida in plàten med lite vitlök om man vill och stickain en kvist rosmarin men bàdakan uteslutas.

Jag använder endive blad till mycket, och i detta fallet i stället för rostat bröd.  Toppen till röror likasà eller en skiva gurka.

Till en festligare middag kan man äta märgen tillsammans med en oxfilé, tomatsalsa och blomkàlsmos.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.