Annons:
Etikettallt-om-lågkolhydratkost
Läst 18753 ggr
Wildrat
2008-01-03 14:23

Gallbesvär!

Hur har ni som har gallbesvär gjort, särskilt när ni började med LCHF? Försöker få min mor att börja med LCHF men hon hävdar att det är omöjligt för henne att äta så mycket fett pga av gallbesvär. Har ni nån hjälp att ge?

Annons:
korseett
2008-01-03 14:29
#1

jag hade gallbesvär. De får jag tillbaka OM jag äter för mycket kolhydrater. Fettmängden spelar ingen roll förutom att för lite fett kan jag inte äta förstås.

Men jag skulle råda till att göra en långsam omställning av kolhydrat kontra fettmängderna så att kroppen kan vänja sig. Alternativt så kan man köra en eller flera leverreningskurer för att få igång produktion och spola ut eventuellt grus som bildats i gallblåsan. Det kan göra ont men funkar faktiskt för många

Sagittaria
2008-01-03 15:11
#2

Jag instämmer helt med korseetts analys och rekommendationer! Jag hade också gallbesvär, och hade haft det i 7-8 år innan jag började med lchf för tre månader sedan. I början fick jag väldigt ont i lever- och galltrakten, och fick lov att dra ner på fettintaget under en period, samtidigt som jag knappt åt några kolhydrater heller. (Mycket protein blev det…) Annars fick jag väldigt ont. Det gjorde ganska ont ändå under någon månad, drygt, men jag klarade mig utan morfin i alla fall. Kul var det dock inte under den här fasen. Men nu har jag kunnat öka fettandelen rejält, och har nästan aldrig någon känning av levern eller gallan längre. Så här bra har jag inte varit i de organen på många år. Förmodligen behöver gallan få ständig fettillförsel att jobba med för att inte bilda stenar, och det har ju inte min haft tidigare när jag varit fettskrämd och kaloribantat. Det finns fler trådar att läsa om gallbesvär här på forumet, som jag läste som tröst när det var som jobbigast för ett par månader sedan. Det gäller alltså att hålla ut och ta sig igenom omställningsfasen, men sen blir man frisk! Skrattande Hälsa mamma och lycka till!

Mammeli
2008-01-03 15:31
#3

Hej! Tror jag har gallbesvär!? Hur vet man? Jag har ont vid höger revbensbåge, blir värre när byxorna sitter åt o när jag böjer mig. Har försökt förklara för läkare men de verkar inte förstå vad jag menar. Det känns som om någon nyper mig och det känns lite en bit in mot ryggen. Någon som har förslag?

Sagittaria
2008-01-03 15:58
#4

# 3. Mammeli, det kanske kan vara gallbesvär, i så fall i en lindrigare variant. Lite grus eller början till gallsten? Har man större gallstenar känns det betydligt mer än som om någon nyper en, om man säger så. Skrikandes Har du läst här (Netdoktor) om gallbesvär? Där står, förutom om gallsten, om inflammation i gallblåsan som tydligen kan vara väldigt allvarligt. Du kanske borde kolla med en annan läkare och tala om vad du själv misstänker? Det är inte alla läkare som uppskattar sånt, jag vet, men du kan ju chansa på att du får träffa en läkare som klarar det.

Äter du lchf och hur länge har du gjort det i så fall?

Sagittaria
2008-01-03 16:00
#5

Ett tips till Wildrats mamma kan ju vara att testa mariatistel, en leverstärkande ört man kan köpa på hälsokosten. Jag har inte använt det själv, eftersom jag inte kände till det förrän min galla blev frisk ändå. Men det kanske finns någon annan här som har erfarenhet av mariatistel?

Mammeli
2008-01-03 16:04
#6

Sagittaria, tack för det, ska läsa på Netdoktor sen. Jo jag har en läkare som jag går till för mina "vanliga" sjukdomar så jag ska ta upp det nästa gång.

Jag har ätit LCHF förut i en period på ca två månader och märkte redan då vad bra det var för mig. På semestern lade jag av (kanskep.g.a.all frukt i trädgården o alla jordgubbar mums).

Nu håller jag på att dra ner på kolhydraterna och ska köra igång lite strikt när skolorna börjar! Har ökat fettmängden samtidigt, kanske därför gallan bråkar, eller de apelsiner jag ätit! Är en riktig "fruktoman"!!!

Annons:
NancyAlke
2008-01-03 17:43
#7

Jag har haft massor med gallbesvär och till och med opererat bort gallblåsan. Det hävdas att man då ska undvika fett, men jag gick på LCHF utan nedtrappning och har inte märkt av gallan alls. Tror att det är fett i kombination med kolhydrater som man inte tål, faktum är att det som alltid utlöste mina gallstensanfall var tacos, alltså massor av kolhydrater…

Besika
2008-01-03 17:44
#8

Det står bra i Annika Dahlqvists blogg-bok om detta. Det är kolisar som ger gallstenar. Fett får gallan att jobba, och då känner man av dem. Men som ni skriver, det är av övergående natur… Hoppas jag kom ihåg rätt nu! ;)

Wildrat
2008-01-03 20:41
#9

*putt*

Wildrat
2008-01-04 16:17
#10

Ingen annan som har erfarenheter att berätta?

NancyAlke
2008-01-05 11:33
#11

Jag vet att det finns flera tåtar sedan tidigare i ämnet, testa att göra en sökning kanske…

Skogiz
2008-01-05 13:25
#12

När jag åt mycket kolisar fick jag också ibland gallbesvär av mycket fett. Det har jag inte haft sen jag började med LCHF i mars -07.

bernil55
2008-04-07 16:05
#13

Jag skulle söka info till en av mina systrar, om gallbesvär och hamnade direkt här: http://www.matfrisk.nu/article209.asp

En sida i er anda. Jag blev så paff först när jag läste att

" Äter man mycket fett krävs mycket galla och gallblåsan töms ofta och rejält. Då hinner det inte bildas stenar av nämnvärd storlek och de som bildas sköljs ut."

När jag förstod att det var en LC-HF-sida var det lättare att förstå. Ni har ju liksom vänt på det mesta. GladJag säger "ni" för även om jag är intresserad än, har jag inte vänt på så väldigt mycket.

Annons:
[imba]
2008-04-07 16:15
#14

Har tagit bort gallan och har haft stora problem m fett innan jag började med den här kosten. Nu märker jag ingenting, så det mås´te vara kombinationen kolhydrater/fett som ger besvär!

ebet
2008-04-07 16:59
#15

Efter 2 veckor hade jag ont ungefär där gallan borde sitta. Ihållande dov obehaglig känsla. Höll i sig i tre fyra dagar, mest på nätterna. Efter det känns aldrig ngt konstigt.

Stella1
2008-04-07 17:00
#16

Jag har gallstenar (konstaterat på UL) och har fått fruktansvärt smärtsamma gallanfall några gånger om året. Oftast efter att ha ätit mycket fett.  Jag var övertygad om att jag inte skulle tåla den här feta kosten, men tvärtom så funkar det jättebra och jag blir aldrig trött efter maten längre. (Som jag ofta blivit förut, särskilt i de perioder som gallan varit kinkig.)

mokkajojja
2008-04-07 23:34
#17

Jag har inte direkt besvär med gallan, men förmodligen är det något åt det hållet ändå. Har idag följt strickt efter de råd jag fått här på forumet dvs. ägg med fett, kött med fett och har nu världens halsbränna. Är jättehungrig men är livrädd för att äta. Så det kan väl vara så att för stor mängd fett utlöser detta, kanske, är ju en novis!

ullna
2008-04-08 00:03
#18

Jag är gallopererad 2001, och jag hade besvär första tiden med gallkänningar. Jag blev tipsad här om mariatistel, köpte en flaska med droppkork. 10 droppar dagligen på fastande mage i ca två veckors tid och har aldrig känningar längre. Kan verligen rekommendera dropparna. De är lite vaxiga i konsistensen så man kan inte spä med vatten.

korseett
2008-04-08 00:14
#19

jag har också börjat med mariatistel då jag får känningar ibland. Det finns inget i blåsan så det är något jag äter, kombination eller födoämne, som utlöser nån slags irritation eller rentav inflammation??  jag verkar bli bättre på mariatistel iallafall. Orsaken trodde jag var för mycket kolhydrater men jag får inte ihop det riktigt för det stämmer inte längre.

bernil55
2008-04-08 00:46
#20

Min syster, som jag nämnde ovan, skriver såhär:

"Har röntgat magen och det är inflammation i magmunnen, och så tog de prover, som jag ej fått svar på. Men jag har också varit till XXXXX (kanske ingen hemlis men jag tar bort namnet för säkerhets skull). Det hon hittade var att det är nog gallan som spökat, även om jag inte har haft ont där."

XXXXX är en alternativ terapeut, minns ej vad hon kallar sig. Det intressanta är just att det verkar lite svårt att skilja på magmunsbesvär (sura uppstötningar t ex) och gallproblem. Och det är ju samma mat man sägs ska undvika, ungefär. Sades kanske jag ska skriva, om jag syftar på "de gamla råden".

Kanske borde jag lita på den vanliga vården när det gäller röntgen i alla fall, men nä, jag tror nog mer på XXXXX. Jag får väl höra framöver vad proverna säger.

Själv har jag haft två plötsliga omgångar sura uppstötningar på slutet. Först gången vet jag ej vad det var, men den andra var det uppenbarligen yoghurt med äpple och kanel - jag är helt tokig i den! Generad 

Tur det är en tillfällig smak…

Annons:
smartmat
2008-04-08 17:07
#21

Jag har haft två ordentliga gallstensanfall, det första var så ordentligt att jag blev inlagd. Då gjordes också ett ultraljud och läkaren höll på att baxna, min gallblåsa är alldeles full av stenar och han frågade hur länge jag varit sjuk. Jag svarade att det var första gången någonsin och jag blev genast uppsatt på väntetid för operation.

Det blev aldrig någon operation för  under väntetiden pratade jag med en annan läkare som menade att det var onödigt att operera om man inte är sjuk och jag höll med. Sedan dess har jag haft ett anfall till men sedan jag började med lchf har jag inte känt av något alls. Det är ju lite konstigt med tanke på allt fett jag äter nu.

ingrids
2008-04-08 20:02
#22

Jag tro att äggen har botat min galla! Sedan jag började äta flera ägg om dagen upphörde gellstensproblemen.

smartmat
2008-04-08 20:13
#23

Kan vara nåt kanske, jag äter ju oftast flera ägg om dagen också

korseett
2008-04-11 00:40
#24

jotack ägg i parti och minut får man i sig haha

kirremicken
2010-04-26 19:40
#25

Efter 2v med LCHF har jag nu en ihållande värk mitt i magen, ca 1dm övanför naveln, och på höger o vänster sida. Det känns som 3 värkande punkter. Gissar att det kan va gallbesvär. (har aldrig haft sådana besvär tidigare) Klarar mej drägligt på ipren, så jag tänkte avvakta med att söka upp nån läkare. Hoppas på att besvären är övergående. I övrigt mår jag alldeles förträffligt på den här kosten…känner mej mätt, pigg och glad. Dessutom har jag tappat 2,4kg i viktSkrattande vilket inte gör saken sämre!

ingrids
2010-04-27 12:09
#26

Hej, jag hade något liknande för ett par år sedan. Frågade doktor Annika om detta, ofta när man börjar äta mer fett kan gallstenar börja röra på sig för att kunna slinka ut lättare, dom blir smorda av fettet om jag förstått det rätt.

Det slutade göra ont i magen efter några veckor och sedan har jag bara haft ont 1-2 ggr på ett par år, troligen beroende på att jag slarvat lite med maten. dvs ätit mer kolhydrater.

Upp till toppen
Annons: