Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
LCHF för nybörjare

Konsistenser

2020-06-30 09:20 #0 av: Surpan

Jag har nyligen tagit upp LCHF igen efter en paus på några år. Tyvärr har jag ett problem med maten som jag inte riktigt hittat en lösning på, och det är det här med konsistenser. LCHF mat är ju ofta väldigt mjuk och krämig - såklart pga allt fett. Men jag har svårt att välja mig vid detta, det var samma sak förra gången jag åt LCHF och då gjorde jag det ändå under lång tid, men jag vande mig aldrig helt.

Jag knapersteker bacon ibland och strör över maten som lite topping för att få lite krisp till maten, och ibland äter jag grönsallad typ isbergssallad för att få tuggmotstånd (men det är ju inte så exalterade direkt..).

Har ni några tips på LCHF-mat med lite annan konsistens? Är det bara jag här som saknar det där torra, knapriga som bröd osv ger? Finns det något man kan torka i ugnen kanske?

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2020-06-30 10:44 #1 av: CasaRamon

Jag tycker inte att maten är speciellt mjuk och krämig. Det beror ju hur man tillagar den. Jag steker kött, fisk, kyckling knaprigt. Använder sällan sås eftersom jag inte gillar det. Möjligen en majonäs då. Till det har jag sallad eller rostade grönsaker. Jag bakar allt bröd ,ofta hårt  krispigt fröbröd.  Det enda krämiga jag lagar är äggröra som jag dagligen  äter till frukost med tonfisk i majonäs.

Anmäl
2020-06-30 10:53 #2 av: Scorpio97

Jag kan också sakna konsistensen av bröd (men då är det snarare den fluffiga eller sega konsistensen av typ surdegsbröd). Men annars känner jag inte riktigt igen ditt problem. Jag är dock kräsen och äter kanske inte typisk LCHF-mat heller. Oftast äter jag stekt kött/fisk/kyckling med grönsaker (råa/tillagade), med sås eller kryddsmör. Då är det ju bara såsen/smöret som är mjukt och krämigt. Grönsaker kan väl också vara mjuka, men jag är väldigt noga med att inte övertillaga grönsaker och äter i princip alltid råa grönsaker också.
Stekt broccoli är en favorit hos mig. Jag brukar ha i mycket smör för att få i mig mer fett, men det går ju att ta mindre om man vill. Jag steker gärna rätt hårt (även om det inte är supernyttigt) och då får broccolin en väldigt trevlig frasig/knapig yta

Annars kanske nötter kan vara något? Fröknäcke?
Rotfrukter går att baka till chips i ugnen, om du äter lite mer liberal LCHF. Grönkål ska också fungera, sen finns det säkert fler grönsaker också. Eller ost-chips? Torkat kött?
Finns ju även en del LCHF-bröd man kan göra, men där har jag inte så stor koll så vet inte hur konsistensen är

//Jessie

Anmäl
2020-06-30 10:59 #3 av: CasaRamon

Det finns massor av bra recept, både på mat och bakning på dietdoctor.com  Jag skriver ut dom jag gillar, så nu har jag 2  pärmar fyllda. Lätt att ta fram när inspirationen tryter.

Anmäl
2020-06-30 11:44 #4 av: Surpan

Jag kanske är känsligare än andra, men jag tycker att kött, fisk och tillagade grönsaker är mjuka tex. Ägg och ost är mjukt. Det är nog det här med att det är så lätt att äta/tugga. Bara sleva i sig liksom. Det är nog mer torr mat jag söker och saknar tror jag. 

Stekt broccoli lät bra. Får kanske ta lite nötter eller fröknäcke annars, försöker undvika det just nu pga viktnedgång. Kom på att jag ibland äter sån snack-salami och den är ju ganska torr i konsistensen så det är ju ett avbrott.

Kanske att man behöver äta nått ibland som inte är så lättätet? Typ skala egna räkor eller nått? Tips på sån mat?

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2020-06-30 11:58 #5 av: Scorpio97

#4 Okej, då förstår jag hur du menar även om jag inte riktigt upplever det så (men så är det ju ibland). Känner du lika med lite "grövre kött" eller vad man ska säga? Tänker typ kokt högrev som har lite längre/kraftigare fiber, sen kan man ju anpassa koktiden så det inte blir då mört att det helt faller isär. Enligt mig blir det lite mer att tugga på. Kött som serveras rare upplever jag också som lite mer tuggmotstånd. Sen har jag alltid ordentlig stekyta på stekt mat, så inte hela köttbiten är samma konsistens

Nötter/frön med skal? Då blir det lite svårätet, och man brukar inte få i sig lika mycket heller (så mindre påverkan på vikt). Annars kommer jag inte på någon sådan mat just nu, men ska fundera lite till

//Jessie

Anmäl
2020-06-30 12:33 #6 av: Surpan

#5 Alla är vi olika Glad Tack för tips i alla fall. 

Man kanske kan fritera nått? Ska testa ostchips också tänkte jag, kanske kan vara ett bra tilltugg till maten ibland.

Fläsksvålar, nån som brukar äta det? Är de puffiga eller ser det bara ut så?

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2020-06-30 13:18 #7 av: CasaRamon

Fläsksvålar är jättegott.  Det köper jag ibland . Men läs noga på påsen, det finns sorter med mycket kolhydrater.  Det ska vara 0 kolh.

Grönkålschips är också gott. Dom gör man ju själv i ugnen. Misstaget jag gjorde, var att ta för mycket på plåten samtidigt, då blev dom sega.  Jag älskar ostchips.  

Anmäl
2020-07-05 00:37 #8 av: Sindri

Råa grönsaker som blomkål, vitkål, rödkål, morot, gurka, paprika är knaprigt och krispigt.

Stek kött med ben och knapra på benen. Bra motion för tänderna coh man får i sig mycket nyttigt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.