Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsa

Nyponpulver

2020-02-23 18:09 #0 av: hemul

Började på Sindris inrådan äta Back on Track nyponpulver för en tid sedan, men jag är osäker på om jag tar tillräckligt mycket.

Lyckas inte hitta någon rekommendation för människa. Jag räknade om doseringen för häst och kom då fram till 1 rågad tsk. Nu hittade jag en annan produkt.
https://timotejandersen.se/manniska/halsa-kosttillskott/immunforsvaret/nyponpulver-2ans-finpulveriserad-ta-200-gr/

Där pratar man om 1-2 msk. Det är dessutom verkligen pulver, så måtten rymmer mer (i gram) än av det grovkrossade BoT.

Sindri och andra som tar detta, hur mycket tar ni per dag?

Jag märkte aldrig någon effekt av nyponen. Senare började jag också ta MSM och blev (i princip) av med värk i en hand som jag haft i flera år. Så nu kan jag ju inte längre veta vad som ger eventuell effekt om jag skulle märka någon ytterligare förbättring.


Anmäl
2020-02-23 18:18 #1 av: hemul

Nu ser jag att det står väldigt olika dos för häst och hund.

5-10 g/100 kg häst
2 g/10 kg hund
.
(5 gram = ca 7-10 ml = 1,5 teskedar)

Eftsom jag väger runt 90 (om man öht ska räkna fettvikt är ju en annan fråga...) skulle jag då om jag betraktar mig som hund ta 18 g = knappt 2 msk.

Rätt stor skillnad!


Anmäl
2020-02-23 18:28 #2 av: hemul

Nu är jag förvirrad. Vete fan hur jag räknade. 

10 g/100 kg häst är ju samma som 1 g/10 kg häst. Och hundar ska ta 2 g/10 kg. Det blir ju då bara dubbelt så mycket. Så jag borde alltså ta 2 rågade tsk om jag är hund?

Varför är allt så krångligt? Storgråter


Anmäl
2020-02-24 09:59 #3 av: mooonlight

Det är inte bara att jämföra rakt av.
Förenklat: ju större djur, desto långsammare ämnesomsättning. Därför är dos/kg kroppsvikt för stora djur lägre än för små djur. Här finns en guide för omräkning.

Anmäl
2020-02-24 16:06 #4 av: hemul

Nämen tack! Super! Det där får jag nog läsa några gånger för att fatta det rätt, men det låter ju som om jag är mer hund än häst ivf. Skrattar

Ska nog öka dosen. Kanske var för att jag tog för lite som jag inte märkte något när jag åt bara nyponpulver.

Hur som tänker jag fortsätta efter som effekten verkar vara belagt. Jag har artros i både fingrar och tår (minst!) som jag känner väldigt lite av.

Varianten jag har i yttre fingerlederna har jag haft i mer än 10 år i ena handen och kortare i andra. Heberdens knutor heter det och kan vara fruktansvärt plågsamt. Det är det som orsakar såna där förvridna fingrar som man kan se på bilder av gamla kvinnor. Det enda jag märkt av det är att de där benhornen som bildas gjorde ont i början när jag stötte emot något, eftersom de står ut. Min läkare sa ordangrant att jag skulle vara "jävligt glad". Har tydligen fått en lindrig variant som varkan orsakar smärta eller stelhet. Fult är det, men det kan jag leva med.

Men när det visade sig att jag hade i alla småtår också, vilket då måste vara någon annan variant blev jag ju rädd. Trodde att de skulle räcka med fingrarna, eftersom det är dem Heberdens angriper. Nu är jag ju orolig att större leder ska bli påverkade och kanske orsaka smärta och eller orörlighet.

Jag ska nog vara "jävligt glad", för tårna plågar mig inte heller. Jag upptäckte det därför att en tå plötsligt gjorde så ont så jag inte kunde gå, inte ens inne i tofflor. Men det försvann efter några dagar och det visade sig att jag redan hade i de andra tårna. Det enda jag märker är att det kan hugga till i en tå i vissa lägen, när jag liksom tar spjärn.

Så kan nypon förebygga och eller göra eventuellt kommande elände lindrigare så knaprar jag.

MSM gjorde däremot att en smärta jag haft i handen vid vissa rörelser i flera år försvan i princip helt. Kanske hade nyponen också hjälpt om jag tagit rätt dos, det vet jag jag ju inte. Den värken behöver dock inte bero på artros. Den uppstod när jag brutit (andra) armen och gjorde böjövningar ett tiotal gånger om dagen i 2 år... Det var alltså handen jag skjöt på med som tog stryk. I början var det inte svårt, när det brutna armen var i 90 graders vinkel. Men ju närmare axeln jag fick den brutna armen, desto tyngre var det var den arm som puttade på. När man är så nära kroppen med handen har man nästan ingen kraft och får spänna alla musklerna från hand till skuldra för att få det.


Anmäl
2020-02-24 16:07 #5 av: Sindri

Jag tar 2 rågade tsk. Nyponpulvret kan ta över en månad innan man känner någon skillnad. Om du inte gjorde det, men känner skillnad med MSM så testa att ta bort nyponet ett tag och se om det positiva håller i sig. Jag tar sällan MSM, maken mer MSM än nypon, man får utvärdera vad som passar en bäst.

Anmäl
2020-02-24 16:22 #6 av: hemul

Tack! OK. Jag borde ju har förhört mig från början om hur mycket du tog eftersom du känner effekt.

Nej, jag bryr mig inte om att utesluta. Jag åt ju bara nypon rätt länge innan jag började med MSM och märkte ingenting.

Nu är det ju svårt att veta eftersom jag inte märker så mycket av artrosen utan meds heller! Men som sagt, den där värken i handen som kan vara artros men också kan vara bara en överanstängning...

Jag är tacksom redan för att vara av med värken i handen i alla fall. Den kom bara vid vissa rörelser, men såna man gör dagligen och stundligen, som att torka av diskbänken med en trasa. Svepande rörelse med böjd handled kan man väl säga. Det var av den där typen som känns "farlig", att man känner att man ska nog sluta nu annars blir det värre. Det är inte helt borta, men torka diskbänken är inte ett problem längre. Däremot vill jag inte typ handslipa större ytor av rädsla att göra det värre.


Anmäl
2020-02-24 17:39 #7 av: Sindri

Det låter som om du har överrörliga leder. Debuterade hos mig när jag började dra barnvagn. 😳

Anmäl
2020-02-25 03:24 #8 av: hemul

Nej, det har jag inte. Snarare tvärtom.


Anmäl
2020-02-26 04:48 #9 av: hemul

Jag skrev till BoT och frågade samtidigt som jag skrev här och de svarade faktiskt.

> Du kan ta 1 msk om dagen, det är lagom för en människa.

Börjar bli dyrt det här. Finns det i säck tro? Förskräckt


Anmäl
2020-02-26 09:20 #10 av: Sindri

Alltid är det någon som har kampanjpris, man får bunkra.....Skrattar
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1482548

Anmäl
2020-02-26 09:39 #11 av: hemul

Bara det att produkten har utgått hos naturligt.se . Skrattar

Bodystore har haft 20% på ett köp, men det var sista dan igår. Då kunde man ha köpt människovarianten för samma pris som häst brukar kosta. BoT, säkert exakt samma produkt. Lipar

Jag tänker köpa från Widforss fast de är en krona dyrare än Apotea. Trevlig webshop med fri frakt som jag vill gynna om det inte kostar mig mer än 1 kr. De har Instabox också så man slipper stå och köa!

Synd att ingen som säljer sånt här har billigare pris ju fler man köper, som en del klädbutiker har.


Anmäl
2020-02-26 09:57 #12 av: hemul

Titta här då! Det finns större förpackningar, men det blir inte billigare. Det blir dyrare, t.o.m. om man köper 25-kilossäcken! Gapskrattar

https://www.pricerunner.se/results?q=Back%20On%20Track%20Nyponpulver

Men vad dumt att de som har bra priser inte tar hem större förpackningar när det nu finns! En femkilos skulle man ju kunna klämma.


Anmäl
2020-02-26 11:20 #13 av: Sindri

Vilka skillnader! Från hästaffären skall man ju definitivt inte köpa. Jag beställer från Apotea, de kommer till dörren utan kostnad. Oftast nästa kväll.

Anmäl
2020-02-26 15:01 #14 av: odezza

Hemul, du ville veta hur vi som tar nyponpulver doserar. Jag tar 6 gram om dagen, ca 2 tsk. Det räcker för mig. Jag tycker det gör nytta, jag får ont i tumrötterna av min artros, om jag slarvar. Jag använder Back on tracks nyponpulver för häst o hund.

"still lost in space and time"

Anmäl
2020-02-26 19:39 #15 av: hemul

Tack, odezza. Då tar ni båda samma dos och märker effekt, så jag kör på det och skiter BoT's råd om 1 msk.

Har ju svårt att avgöra vad som hjälper själv eftersom jag inte har ont av det jag har nu.


Anmäl
2020-02-29 13:52 #16 av: odezza

Min särbo tar samma dos, han har artros i höfterna, och tycker att det hjälper. Hittills 3 anekdotiska berättelser... Glad

"still lost in space and time"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.