Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Fröknäcke

2019-11-26 21:44 #0 av: Moventia202

Jag försöker äta strikt LCHF. Har sen många år använt mig av ett brödrecept från Skaldeman, som ytterst kommer från en polsk doktor. För två plåtar med 15 bröd behöver jag 12 ägg, keso och cirka 500 gram riven ost (helst ekologisk) Innehåller 1 kh per macka.  Det blir rätt dyrt med alla ägg och osten så jag har letat efter ett alternativ och fann nyligen Fröknäcke. Verkade också kunna tillfredsställa mitt behov av att bita i något.

Då jag bor i ett invandrarområde var det lätt att hitta alla frön som fanns i en av Martina Johanssons böcker.  Så jag blötlade och bakade mina första plåtar. Smakade underbart.  Men blev torr i munnen  på nätterna, ett tecken på att mitt blodsocker var för högt. Mättes upp till 6,8.

Såg mig omkring på nätet vad fröknäcke har för kh-värde. Det var enligt Kostdoktorn "Strikt LCHF" med ett kh-värde på 4 % (1 g) per portion. Det lät ju bra så varför fick jag det här symptomet? Men sen såg jag att kh-halten i fröknäcke varierade . Ica fröknäcke hade 66 g per portion, Allt om lchf sa 0.6 gr och B Höglund 5,8 kh för 100 g och per portion  0,44.

Sen undrar jag också varför frön ska ha så lågt kh när det är frön som i jord skulle bli rena kolhydrater? Är det någon på forumet som kan hjälpa mig. Kan jag fortsätta med fröknäcke och lita på siffrorna och tro att frön passerar  tarmarna osmälta och därför har lågt kh-värde? Vågar jag fortsätta bita i dessa underbara knäckebröd?

Anmäl
2019-11-26 23:42 #1 av: hemul

ICAs fröknäcke kanske har mjöl i sig också? Annars är det klart att kh varierar beroende på vilka frön man tar. Det är bara att räkna.


Anmäl
2020-01-01 16:14 #2 av: kaisakavat

Alla färdiga fröknäcke jag hittat i handeln har tyvärr innehållit annat än frön som dragit upp värdet mycket.
Som hemul skriver, så varierar kh-innehållet bland olika fröer - här några exempel, per 100 gram frön: 

Solrosfrön 13 g
Linfrön 1,5 g
Sesamfrön 4 g
Chiafrön 0 g
Pumpafrö 2 g

Och så vidare.  Man får välja de 'snåla' fröna.  :-) 

Ett problem för mig är att jag tycker det är lite för gott med fröknäcke. Riskerar att knapra i en hel plåt på kort tid. Så jag bakar dem sällan.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.