Annons:
Etikettallt-om-lågkolhydratkost
Läst 3257 ggr
fiskenihavet
2019-05-26 11:31

Mejerier

Det är blitt ganska "inne" att hata mejerier, alltså att utesluta de. Har nog blivit en självklarhet att göra det utan att man är helt klar över varför. Liksom en modegrej. Självklart har du en grupp som inte tål mejerier, tex pga laktos. Annars är det väl pga inflammation? Ökar all mejeri inflammations faran? Och så är det viktgruppen. Några går upp. Är det några andra orsaker? Att mjölk generellt är osunt? Jag har uteslutit mjölkprodukter pga all of the above. Inte laktosen dock. Jag har fuskat med ost i några veckor och min hud mår helt fantastiskt av ostfrossa. Något i osten den craver? Eller har ost oförtjänt dåligt rykte?

Annons:
Sindri
2019-05-26 14:12
#1

Laktos finns främst i mjölken, så man kan gott fortsätta med ost, smör och grädde, såvida man inte är superkänslig, då är det bara smör, eller helst ghee som man kan använda. Yoghurt har jag för mig är lite på gränsen. Jag blir fet av det trots att jag köper 10%-ig. Lösningen för mig har varit att köpa kefirgryn och göra kefir på den feta kokosmjölken (Santa Marias i lila tetra). Lite grädde i för att få den lite tjock.

City-Gross säljer getmjölk som jag också gör på ibland. Utomlands köper jag getyoghurt.

Men ost älskar jag och äter ibland mycket av. Ser till att det blir en del get- och fårost för att slippa lite laktos. Den där lilla getrullen från President är inte dum, låt den bara mogna ordentligt.
Att äta mycket ost tror jag är bra, vi behöver kalcium, men det måste matchas med magnesium så man inte får obalans.
De här gillar jag och tar till kvällen så jag inte får kramp i benen.
https://www.svenskhalsokost.se/great-earth-super-magnesium?da=14-100

fiskenihavet
2019-05-27 07:27
#2

Så ost är inte inflammasjons ökande? Inte ens på komjölk?

Sindri
2019-05-27 08:55
#3

Svaret är som så ofta; alla är olika. Det som funkar för en kanske inte funkar för en annan. Jag har inte riktigt koll på hur mycket laktos olika ostar innehåller. 
Ju fetare ost desto mindre borde det vara. 
Jag hittade ett tag en ost som innehöll 50% fett - det kan inte ha varit mycket laktos i den - och den var god den!

fiskenihavet
2019-05-27 11:20
#4

Så själva laktosen är det som evt ökar inflammation hos dem som inte tål laktos?

Sindri
2019-05-27 11:22
#5

Ja, det är socker - mjölksocker.

Margareta
2019-05-31 15:12
#6

Fast inte för mig. Jag blir inflammerad av komjölksprotein. Kasein

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
hemul
2019-05-31 21:37
#7

Och en del anser att fett är inflammerande, speciellt mättat sådant. Hur man vänder sig så har man ändan bak.

Mooniq
2019-06-01 07:00
#8

Jag har dragit ner på mejerier under många år och använder ett minimum. För några år sen läste jag en dansk forskarrapport som är en ögonöppnare, man kan köpa den som E-bok eller om så kan man kolla om man kan låna den via E-bibliotek. En rapport som är lättläst och som jag tycker många borde läsa. 

https://www.adlibris.com/se/e-bok/den-ohalsosamma-mjolken---resultat-fran-oberoende-forskning-9788799212712

Älta inte problem - skapa lösningar!! 🤔😃

Margareta
2019-06-01 17:07
#9

Jag mäter mina inflammationsmarkörer regelbundet och de sjunker. Jag har ingen mängd begränsning på mättat fett. Använder lite kokosfett och stora mängder ghee (kokar smöret själv) Tar omega-3 som tillskott ätervildfångad fisk Använder inga andra oljor än lite kall olivolja ibland

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Cim92
2019-06-07 21:06
#10

En anledning till att undvika mejerier är att de både innehåller och ökar kroppens produktion IGF-1 (insulin-like growth factor), tillväxtfaktor. IGF-1 är kopplat till prostata- och bröstcancer. Mjölk är ju till för att kalvarna ska växa sig till ca 500kg på relativ kort tid, så då behöver de tillväxtfaktorn, men inte vi människor! Sen har vi kasein som frisätter nåt som heter BCM7 som är en opiodpeptid som kan verka ångestdämpande (klart man vill ha ost då! 🙄) och vassle som frisätter insulin trots att blodsockret inte är högt. Det finns också östrogen i mejerier, det driver pluffsighet i kroppen och många upplever att mejerier är slembildande.

Kostrådgivare och funktionsmedicinsk terapeut www.appetight.se

Sajtvärd för Funktionsmedicin

Bloggar om självhushåll på https://mednaturen.blogg.se och lägger upp bilder på instagram @Sandslattgard

Upp till toppen
Annons: