Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsa

Det går att må bättre

2019-05-13 15:16 #0 av: mooonlight

Efter att ha varit borta från forumet i något år tänkte jag att det är dags att skriva lite om min resa, då jag ser att det finns medlemmar som inte mår helt bra och/eller inte får LCHF att funka.

Ca 2008 började jag experimentera med olika dieter och gick sakta upp i vikt. 2010 hittade jag LCHF; konceptet lät vettigt, jag gillade maten och jag gick in för det helhjärtat. Strax efter att jag börjat med LCHF råkade en läkare ta prov på mina blodfetter, med alarmerande högt LDL. Andra problem som jag brottades med var viktuppgång på slutliga 25+ kg (50%) från min tidigare normalvikt, hjärndimma, fysisk trötthet och skador och ständigt frysande. 2011 fick jag diagnosen hypotyreos och började medicinera med Levaxin (T4) och senare även Liotyronin (T3). Efter något års elände och trixande med dosering och timing av T3 började till slut hjärndimman att avta något.
Därefter kom jag på andra idéer och ändrade jag min kost och livsstil radikalt. Kosten blev mest fiskbaserad, med ansenlig mängd fett och bara lite kolhydrater under sommarperioden. 2016 hade jag gått ner till nära min utgångsvikt, helt slutat med all medicinering och mådde bättre än på länge. Detta har hållit i sig, men jag har ändå känt att min kropp inte mått helt optimalt och jag inte kunnat förstå varför. 

Nyligen gjorde jag en sekvensering av mina gener och lät en specialist göra en analys - och resultatet var förvånande, även om det egentligen inte borde ha varit det. Jag fick utförliga scheman över metabolism av olika ämnen som visar områden där mina gener kodar felaktigt och det är mycket tydligt att min kropp helt enkelt inte kan omsätta fett på ett vettigt sätt. Jag har således fått bra förklaring till varför jag har mått som jag gjort, mina avvikande blodfettvärden och andra värden, sammansättning av avföring och mycket annat. Jag har nu börjat anpassa min kost baserat på denna information och det känns lovande.

Vad jag vill ha sagt med detta inlägg är att det inte finns en ”one size fits all”-lösning - inte ens LCHF är det - utan man måste se till sina egna, individuella, förutsättningar. Det är oerhört lätt att tro på en metod och intala sig att den funkar, men om gör man ”allting rätt” och ändå inte mår bra är det en god idé att låta en kunnig person undersöka hur ens gener påverkar näringsomsättning m.m.

Vad gäller analys av gener vill jag varna för det ökande antalet ”experter” som erbjuder sina tjänster, både etablerade företag och nya små firmor. I det närmaste samtliga som jag har tittat närmare på ser enbart till vissa, ganska omtalade, avvikelser, s.k. SNP (Single Nucleotide Polymorphism). Det har blivit väldigt populärt att identifiera enskilda avvikelser och rekommendera resp. äta diverse tillskott för att ”hjälpa” dem, vilket sällan leder till långsiktigt (om ens kortsiktigt) positivt resultat. Det jag rekommenderar är att vända sig till någon som analyserar hela vägar för metabolism av olika ämnen samt deras påverkan på varandra. Det är just en sådan tjänst jag anlitar och hittills är den förståelse jag fått för min kropp och resultaten på mitt mående över förväntan.

Anmäl
2019-05-13 17:03 #1 av: fiskenihavet

Vilka rekommenderar du, och varför? Var befinner de sig?
:)

Anmäl
2019-05-13 18:18 #2 av: mooonlight

Det företag jag anlitar befinner sig i USA, så åtminstone skaplig förståelse i engelska är en fördel. :) Vi kommunicerar via epost och Skype för att gå igenom min sjukdomshistorik, frågor, hur det går, rekommendationer osv.  Jag valde dem just för att de ser över hela metaboliska vägar och deras påverkan på varandra, och inte hänger upp sig på enstaka SNP's tagna ur sitt sammanhang. Att den person jag kommunicerar med är både professionell och kunnig behöver jag egentligen kanske inte ens nämna.

Jag är osäker på hur ok och lämpligt att det är att göra reklam allmänt på forumet, men jag kan berätta mer via pm vid intresse.

Anmäl
2019-05-13 21:36 #3 av: hemul

Det är nog helt OK att tala om vilket företag du använt. Det tipsas ofta om var man kan få prover gjorda och var man kan köpa ditten och datten, så kör på du.

Tack också för att du kom tillbaks och berättade.


Anmäl
2019-05-15 07:51 #4 av: mooonlight

Tack, hemul. Det är min förhoppning att min story hjälper åtminstone någon att få upp ögonen för andra möjligheter än att fortsätta dunka huvudet i samma vägg, om än ur lite olika vinklar. Bara för att viss mat eller kosttillskott hjälper någon innebär det inte att det funkar för andra - utan ibland kan det till och med stjälpa mer än hjälpa. Jag vill absolut inte förringa placebo, som jag är övertygad om kan spela stor roll, men i slutändan beror ens kropps funktion på dess individuella förutsättningar.

Jag är av flera anledningar inte vän av att publicera enskilda företags/personers namn och kontaktuppgifter offentligt, utan om någon är intresserad av den tjänst jag nyttjar kan jag berätta mer privat. 

Anmäl
2019-05-15 10:18 #5 av: fiskenihavet

Hej igen. Tror det går an att skicka privata meddelanden här på kif. Har skett förändringar, så vet inte helt hur man gör det nu. Kanske du vet?

Anmäl
2019-05-15 10:25 #6 av: mooonlight

Hmm... Det finns en "knapp" längst upp på sidan, "Meddelanden". Trycker man på den kan man sedan, på vänster sida, välja "Skriv nytt meddelande".

Jag testade skicka till dig nyss - kom det fram?

Anmäl
2019-05-15 11:26 #7 av: fiskenihavet

Ja, kollade precis. Det här kommit fram. Svarar dig där nu:)

Anmäl
2019-06-07 18:03 #8 av: Cim92

Härligt att du har fått hjälp att förstå hur just din kropp funkar, det är precis som du säger, det finns ingen "one size fits all"-lösning för det finns så många faktorer som spelar in! För att verkligen kunna förstå och hjälpa någon behöver man ha allt information, allt ifrån huruvida en föddes vaginalt eller med kejsarsnitt, trauman, antibiotikakurer till gener, näringsstatus, stress-situation etc. Här i Sverige finns det Funktionsmedicinska terapeuter som är utbildade i att tolka tester och se helheter, så det är ett alternativ för de som hellre vill ha det på svenska! =)

Anmäl
2019-06-08 16:19 #9 av: mooonlight

#9 Precis! Det är så oerhört mycket som påverkar.
Men vad gäller funktionsmedicinska terapeuter och andra så ser de ju inte på helheten om de inte ser på den genetiska kartan. Miljö och annat påverkar att gener "sätts på / stängs av", och om en gen behöver aktiveras och den kodar för att producera substans A när den borde koda för substans G, så blir det fel. (Det är givetvis mer komplext men detta ger en hygglig bild).
Om man känner till sina genetiska vägar så har man en betydligt större chans att hitta kost och livsstil som man mår bra av. Annars trevar man bara runt i mörker.

Anmäl
2019-06-10 08:55 #10 av: Cim92

#9, hur menar du att vi inte ser på den genetiska kartan? Vi vill gärna ha så mycket information vi bara kan få, tester får en ju dock finansiera själv och de kan kosta en del. Så vi jobbar med vad vi får, och det går att komma långt med enklare tester, men vid väldigt komplexa situationer så behövs mer information för att komma till rätta med problemet. Sen givetvis kan vanan av att tolka dessa tester variera bland funktionsmedicinare, men vi har alla en grund och kollegor i ryggen så vi kan hjälpa varandra att bli bättre =)

Anmäl
2019-06-10 18:46 #11 av: mooonlight

Vad jag menar är att enbart utgå från tester är att behandla enskilda symptom i blindo. Utan en seriös genanalys kan man inte ha ens en hygglig uppfattning om vad som orsakar personens symptom (problem och provresultat) och utforma strategier för hantera dem.
Det skulle krävas en ansenlig mängd tester (besvärligt och dyrt) samt experimenterande med kost/kosttillskott (besvärligt och dyrt, och kan orsaka nya symptom och försämring i hälsa) för att kunna göra någon slags gissningar.

Anmäl
2019-06-11 17:38 #12 av: Cim92

#11 jag förstår vad du menar, håller inte helt med dock. Finns jättemycket som går att fixa till utan att ta de mest komplexa och kostsamma testerna. T.ex om man ser ett par brister, så kan man gå och titta, hur ser kosten ut, får klienten i sig detta genom kosten? Hur ser stressnivåerna ut? Hur ser sömn och återhämtning ut? Träning? Vad finns det som påverkar detta värde som vi kan påverka genom att ändra i livstilsvanorna? 

Anmäl
2019-06-12 16:52 #13 av: mooonlight

Problemet med detta är att tex brist på ett ämne på ett test inte alltid innebär att man bör stoppa i sig mer av det ämnet, utan det skulle faktiskt rentav kunna skada. Enbart ett blod-/saliv-/urin-/etc prov säger inget om orsaken till ett provresultat.
Självklart finns en mängd livsstilsfaktorer som är av betydelse, men de är inte alltid lösningen på hälsoproblem.

Som jag har sagt ett otal gånger: alla är olika.
Själv fick jag inte någon verklig hjälp av sjukvård och diverse konsulter. Anledningen till detta återfinns i mina gener. Detta innebär givetvis inte att jag rekommenderar alla att rusa iväg och få sina gener analyserade, men jag är övertygad om att många skulle hitta förklaring till sina hälsoproblem därigenom, få bättre förståelse och hitta en väg till optimal och hållbar hälsa.

Anmäl
2019-06-15 12:54 #14 av: Cim92

Visst är det så, men så ska en funktionsmedicinare inte jobba heller utan det gäller att försöka lista ut varför det är en brist och inte bara försöka åtgärda genom tillskott. Är kosten redan bra så kan det vara ett problem med någon process nånstans i kroppen, eller stress, eller något annat.

Förr trodde man att 80% av våra sjukdomar berodde på våra gener och endast 20% kunde vi göra något åt med hjälp av kost och livsstil, idag vet vi att det är tvärt om, så en stor del kan vi själva påverka men det är ändå 20% som beror på gener så det är bra att du lyfter möjligheten att man kan gå och få sina gener analyserade! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.