Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman

Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Förvirrad och förtvivlad

2019-03-10 15:03 #0 av: fiskenihavet

Här har det varit många trådar om candida, och hur lågkolhydratskost dödar candida. Och hur fantastiskt kokosfett är för att dräpa candidan. Nu dyker det upp masse info om att candidan lever på ketoner och att spesielt kokos är dåligt om kroppen har svampöverväxt. "Tydligen" skal man gå på en kost med 200-400 g kolhydrater, stick i strid med den strikta kolhydratstanken som florerade för ett par år sedan.
Jag som trodde att jag var duktig och hadde gjort kroppen min en tjänst. Vill bara ge upp allt samman.

Anmäl
2019-03-10 15:28 #1 av: Sindri

Har du candida? Annars behöver du väl inte bry dig om vad som "dyker upp".
Det finns alltid "nya rön" om nästan allting. Var lite källkritisk också. Var kommer den nya infon ifrån? Livsmedelsindustrin, eller av den avlönad forskare?

Man kan inte dräpa candidan. Man ska inte dräpa candidan.
Candida  finns i våra kroppar och har en uppgift. Det är om man göder den för mycket (med kolhydrater) som den kan ta över andra organismer i tarmarna och skapa problem.

Jag tycker du skall lita på det som står i de gamla trådarna här - de är ju fulla med vittnesmål från personer som blivit av med problem orsakade av candidan. Jag är en av dem.
Min husläkare tyckte det var fullt normalt att ha 2-3 urinvägsinfektioner per år (orsakade av för mycket candida) och tyckte inte det var något att gnälla om.

Nu har jag varit fullständigt onormal i 10 år utan en enda UV och utan en massa andra problem orsakade av överväxt av candida. Jag tror inte ett smack på "nya rön" om att man skall svälta candidan med kolhydrater och undvika kokosfett.

MEN - som med allting. Man skall inte överdriva någonting. Äter man långt mer än vad kroppen kan hantera är det möjligt att den gör kolhydrater (socker) av överskottet. Var skall det ta vägen annars?

Anmäl
2019-03-10 15:37 #2 av: Zepp

Mnjaeä.. Candidainfektion är flera olika grejer!

De vanliga är överväxt i munnen, i slidan eller på huden!

Det med candida i tarmen handlar om obalans, ofta beroende utav antibiotika.

"

Infektion[redigera | redigera wikitext]

Vid en infektion av Candida bör husläkare uppsökas om inte infektionen själv går över. Besvären finner man vanligast på huden, i munnen samt i slidan. Störst risk för infektion har spädbarn, gravida och äldre. I munhålan kallas denna infektion Torsk, och uppstår oftast om man använder tandprotes. Hos kvinnor är denna infektion vanligast i slidan och den är så vanlig att de flesta kvinnor har haft infektionen någon gång i livet. [4]

Candidainfektion kan även uppstå vid muntorrhet på grund av inhalation av exempelvis Symbicort, vilket beror på upplagring i munhålan, och kan motverkas av munsköljning efter inhalation. [5].

Symtom[redigera | redigera wikitext]

Man kan få tre symtom i munnen.

  1. Vita beläggningar på kindernas insida samt på tungan.
  2. Rödaktig irriterad slemhinna samt sveda under en avtagbar protes.
  3. Sprickor med irritation i mungiporna.

I kvinnans underliv är klåda och sveda de tydligaste symtomen. Vid sällsynta fall kan en vitaktig, luktfri flytning uppstå.

Förebyggande[redigera | redigera wikitext]

Det är svårt att förebygga sig mot en Candida-infektion eftersom den är så vanlig. Det man bör tänka på är att ha alla hudveck torra och rena. Ljumskar, hals, under brösten samt armar är några av de hudveck som är bra att hålla rena och torra. För kvinnor bör underkläder vara i bomullsmaterial."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2019-03-10 15:47 #3 av: Sindri

Så svårt kan det väl inte vara att förebygga som Wiki skriver? Jag har som sagt var inte haft någon på 10 år, så länge som jag ätit LCHF. Har även haft i munnen ett par gånger och det var inte heller trevligt.

Så äter man bara en balanserad kost utan så mycket kolhydrater så tror i alla fall jag att bara det är förebyggande.

Anmäl
2019-03-10 16:57 #4 av: hemul

Det finns ju också medicin som slår ut candida. När jag blev sjuk (när allt började) för 30 år sedan tryckte de i mig 4 antibiotikakurer på raken, tills jag fick utslag över hela kroppen. Då blev det slut med antibiotikan.

Givetvis fick jag svamp. Det började i underlivet. Det enda råd jag fick var att använda filmjölk. Det spred sig till mun (gör skitont - svårt att äta!), öronen (inte plågsamt men det rann vätska ur öronen hela tiden, man kände sig ganska äcklig), analen och gamla ärr på kroppen (kliade). Jag fick nån äcklig flytande medicin för det i munnen. Den fick mig att må illa, kräkas och bli helt utslagen. Och jag skulle forstätta med filmjölk i snippan. Vilket jag inte gjorde, för det hjälpte ju inte. Det gjorde inte medicinen för munnen heller. Ändå fick jag den utskriven gång på gång.

Till slut, kanske efter ett år, gick jag till en gynekolog, vilket var pinsamt för det var rena kesofabriken därnere. Han blev förbannad och sa att filmjölk har aldrig hjälpt. Det var han som konstaterade att jag hade i tarmen också. Jag fick ett recept på två tabletter som var jättedyra. Tyvärr glömt vad de hette. Man skulle ta dem med två veckors mellanrum om jag minns rätt. Redan efter den första försvann allt och jag har aldrig haft problem efter det. Inte blev jag dålig av medicinen heller, som av den andra skiten.

Kräv ordentlig medicin om du har konstaterad candida som inte försvinner med snällare medel!


Anmäl
2019-03-10 17:20 #5 av: fiskenihavet

Strikt LCHF hjälpte ganska länge då symptomen ble lite mildare allt eftersom tiden gick. Jag har alltid haft det värst i hårbotten - oavsett kost, men det blev på lång sikt mycket bättre på LCHF. Nu börjar det öka på igjen, och jag har garanterat inte gjort några avsteg eller ändringar i programmet. Tydligen kan candidan oxå froda sig på ketostoppar. Flera vitnar om detta på div forum. Så strikt/liberal LCHF skulle, om man tror på detta, alltså inte hjälpa på sikt. Man skal alltså öka mängden kolhydrater (inte socker) men ex grönsaker, rotfrukter, potatis för att inte vara i ketos, och för att inte tillföra socker som candidan växer av. Jag har alltid varit en tillhängare av LCHF, och det har hjälpt mig mycket, men när candidan ökar, energilösheten ökar (och har alltid varit hög) så vette f vad jag skal tro och göra. Jag har ätit LCHF länge, och de sista tre åren strikt LCHF i varianten carnivor. Jag har haft kontakt med en "sockerberoendeterapeut" som tycker att jag borde äta grönsaker för tarmbakteriers skull, men jag förstår inte varför det egentligen skulle behövas.

Anmäl
2019-03-10 17:40 #6 av: Sindri

Är det konstaterad candida i hårbotten? Inte psoriasis?

För mycket köttprotein har jag läst kan omvandlas till kolhydrater. Varför äter du inte grönsaker?
En sund tarmflora är en förutsättning för att hålla candidan i schack. För att få det skall man äta så mycket olika sorters mat som möjligt. (Mat alltså) S.k. naturfolk äter många fler olika sorters livsmedel än vad vi moderna människor gör. De har konstaterat en mycket rikare tarmflora. Testa olika sorters probiotika, surkål kefir mm.
http://www.ytterjarnaforum.se/mat-odling/tarmfloran-kan-vara-nyckel-till-battre-halsa/

Anmäl
2019-03-10 18:47 #7 av: fiskenihavet

Vel, det kommer an på vilken läkare jag frågar... Läkare + frisörer säger att det är torr hud/mjäll. Annan läkare har sagt att det är psoriasis. Jag har bara denna problematiken i hårbotten. Och milda svamputslag i underlivet av och till. Har haft enorma, och fortfarande några, problem med tarmarna som jag har tillskrivit candida iom extrem överkonsumtion av socker.
Äter inte grönsaker för att jag är väldigt sensitiv mot kolhydrater. Är sockerberoende och triggar feks på brokkoli och avokado. Har oxå fått utslag som jag knyter till grönsaker jag har ätit. Tycker att vegetabilier ger mer skit än något positivt. Besprutning (oxå ekologiskt är besprutat), lite näring, smakar inte gott, och stressar mig generellt. Och så är det ju det "eviga" argumentet: hur överlever eskimåer och inuiter om grönsaker är ett måste? Människans matsmältningssystem liknar mer ett carnivor-djur än ett herbivor-djur.

Anmäl
2019-03-10 18:49 #8 av: fiskenihavet

Probiotika och surkål har jag prövat och fick ingen ändring överhuvudtaget.

Anmäl
2019-03-10 18:51 #9 av: hemul

Det finns flera lowcarbförespråkare som varnar för att konstant ligga superlågt på kolhydrater (t.ex. Atkins, Kwasniewski och Diana Schwarzbein) och jag råkar tro på den falangen.

Orsaken är bl.a. enligt Schwarzbein att glukoneogenesen inte är en enskild process, utan drar med sig högre nivåer av katabola hormoner som är nedbrytande för kroppen. Jämför stress.

Hon pratar också om att man till en början mår toppen och sen blir det bakslag. Något som flera som hoppade av LCHF i början upplevde, men aldrig fick gehör för. Man ville inte se dem det inte funkade för. Ett uttryck som ibland används i sammanhanget är att man bränner sitt ljus i båda ändar.

Om candida gillar ketoner vet jag inget om. Men ketos är ett begrepp som man numera måste be om en definition av för att förstå vad folk menar. Innan ketoshysterin var en vanlig definition att under 100-150 g kolhydrater per dag orsakade ketos. Sen är det mer frågan om hur kraftig ketosen är. Sen blev det ju som med mycket annat inom LCHF, att värst var bäst. Förbryllad


Anmäl
2019-03-10 19:32 #10 av: hemul

Och människans matsmältningssystem liknar nog ett omnivordjurs mest. Blinkar

Jag fattar att du har stora problem och är desperat. Jag levde själv i ett vakuum  i decennier p.g.a. av all mina symptom och skador och fick heller ingen hjälp, inte ens när jag sent om sider fick en diagnos. Jag fattar också att du griper efter halmstrån. Det gjorde jag med. Men man kan inte tro på allt man läser och prova allt. Då blir man galen och riskerar säkert att fucka upp sig själv ännu mera.

Det värsta är väl att ingen här kan nog hjälpa dig heller. Ingen sitter inne med sanningen, även om en del tror att de gör det och en del gärna vill överföra det som de tror funkat på dem själva på andra och en del vill verka mer kunniga än de är. Men ingen VET. Punkt.

Vad händer när du triggar på grönsaker då? Vill du äta mera grönsaker (gör då det) eller springer du till närbutiken och tömmer hyllorna på godis?


Anmäl
2019-03-10 19:55 #11 av: fiskenihavet

Ja, jag får enormt sötsug och har trillat dit gång på gång på gång i sockerträsket om jag äter grönsaker (vet inte exakt hur mkt som skall till för att det sker), eller så klarar jag att hålla mig unna socker men går runt och mår helt jävligt och hela kroppen bara skriker.
Men annars tänker iaf du att 100-150g är att föredra för att inte bränna ljuset i båda ändar? Eller borde det vara mer? Bara grönsaker?

Anmäl
2019-03-10 20:08 #12 av: hemul

Nja, de som är emot stark ketos går inte nödvändigtvis så högt. Det där med 100-150 g är den rent medicinska definitionen.

T.ex. Kwasniewski menar att man ska äta minst den mängd kolhydrater som kroppen kräver och annars kommer att tillverka, d.v.s. 50 g. Tycker det ligger viss logik i det. Med tiden tycker han man kan gå något lägre, men inte mycket. Han anser också att kraftig ketos är taxerande - möjligtvis menar han samma sak som Schwarzbein.

Själv började jag med att ta bort nästan allt, för jag visste inte bättre. Mådde inte bra (kom aldrig ur omställningsbesvären), läste Kwasniewski och körde på det och mådde bra. Nu är det lite hipp som happ. Jag mår inte dåligt om jag tillfälligt äter mer kolhydrater, så jag har blivit slarvigare. Men jag har hållt på i snart 14 år, så min metabolism har kanske hämtat sig. Obs att jag aldrig haft sötsug och den problematiken, gillar inte ens godis och junk, däremot blodsockersvängningar och varit prediabetiker. Jag blev inte ens hungrig av blodsockerfallen. Bara trög i huvet, trött och håglös.

Det är det som gör det så svårt. Vi har alla, eller ivf de flesta av oss, haft uppfuckad metabolism. Men orsakerna till det varier nog och likaså hur det yttrat sig.  Vad som krävs för att vi ska må bättre skiljer nog i samma mån.


Anmäl
2019-03-10 20:25 #13 av: fiskenihavet

Ja. Tack för hjälpen. Har nog ingenting att förlora på att pröva. Något måste ju till, jag mår ju så jävla dårligt och har gjort i så många år. Är helt utsliten, orkar inte ett skit, sover allt från 0-11 timmar - men lite eller mycket sömn gör ingenting till eller från ift tröttheten. Mår ofta illa, blodtrycksfall, yr, ledsen, ingen livslust, svårigheter att tänka och motivera mig, kramper, konstanta och djupa humörsvängningar, etc. Fy fan...

Anmäl
2019-03-10 21:35 #14 av: hemul

Jo, det suger att må så dåligt. Önskar det fanns en patentlösning och vi visste vad det var.

Så du vet nu att det är blodtrycksfall och inte blodsockerfall som du var inne på förut? Det är ju bra att veta i så fall.


Anmäl
2019-03-16 17:46 #15 av: fiskenihavet

Nu har jag ätit några kolisar i underkant av en vecka. Mår lika jävligt, men håller fast vid tanken att det bara har gått några dagar. Hoppas energin kommer snart. Det eneste jag har märkt skillnad på är att jag inte behöver gå på toaletten 1-2 h efter måltid längre. Fortsatt lös avföring, men går inte på toa varje dag. Äter grönsaker, citronjuice, och ost nu. Vet inte hur det kommer till att gå.

Anmäl
2019-03-16 17:52 #16 av: Sindri

Vi håller tummarna!

Anmäl
2019-03-16 18:24 #17 av: fiskenihavet

Tusen tack :)

Anmäl
2019-03-16 18:44 #18 av: fiskenihavet

Men om jag äter kolisar på kvällen så får jag våldsamma mardrömmar. Har hört att det kan vara normal, men någon som vet varför det är så?

Anmäl
2019-03-17 03:49 #19 av: hemul

Nej. Och har inte hört det förut heller. Låter ju inte som jättemycket kolisar du äter.


Anmäl
2019-03-17 09:55 #20 av: fiskenihavet

Har läst det på denna sidan, och fann (för många år sedan) en artikel om detsamma. Har nu sökt här och på nätet. Finner bara några, inte spesielt vetenskapliga, "artiklar" i nån blaska, som skriver detsamma.
Äter inte mer än från nått gram til Max 20g kolhydrater. Tänker inte trigga sockerberoendet.

Anmäl
2019-03-18 06:50 #21 av: hemul

Men klarar du 20 g utan sug så är det ju bra. Kanske kan du öka senare, om du märker nån förbättring och vill gå vidare.


Anmäl
2019-03-18 07:27 #22 av: fiskenihavet

Ja, Hoppas på det. Tror att jag, iof, var lite optimistisk när jag skrev 20g. Skrev in fel värde på kostbevakningen.se. (ops...). Ligger mycket lägre, men jag måste se om jag kan pressa det lite upp utan sug. Jag måste ju må bättre än nu, annars är livet inte värt det. :)

Anmäl
2019-03-18 08:43 #23 av: hemul

I ditt fall, med så många olika problem som du hade redan före LCHF så tror jag verkligen att det är nåt fel på dig som läkarna inte upptäcker.

Om jag tar mig själv som exempel igen så tror jag det som i min journal bara betecknas som "resttillstånd efter hjärninflammation" egentligen var ME, kroniskt trötthetssyndrom. Det pratas ju så mycket om det nu och när jag läste en beskrivning fick jag en aha-upplevelse. Allt jag läst stämmer, speciellt "konstigheter" som att efter andsträngning få förkylningskänsla och ont i halsen trots att man inte är förkyld. Att det kan utlösas av allvarliga infektioner stämmer ju också, minst sagt. Jag fick inte vård och hade tydligen högst 15 procents chans att överleva. Men för mig började det för 30 år sen. ME fanns inte då, inte på vårdcentralerna ivf.

Det kommer nog ett finnas ett namn på det du lider av också så småningom. Det kanske redan finns, men är inte en poppisdiagnos ännu så läkarna "ser" det inte.

Det är inte normalt att må som du gör. Du är väl rätt ung också, eller har jag fattat det fel?

P1 sände nyligen en dokumentär i repris, "Vem ska bota Maja?" i två avsnitt. Tonårstjej som plötsligt blir jättesjuk, blir sämre och sämre, musklerna förtvinar, hon får sår och konstigheter och det slutar med att hon inte ens kan gå. Föräldrarna kopplar det till Gardasilvaccinering. Alla hennes symptom finns i listan på biverkningar, men läkarna tror inte det är så. Hon utreds hit och dit. En läkare tror att det är självskadebeteende bakom. En annan att mamman lider av Münchhousen by Proxy och anmäler till Soc. Det är fullständigt vidrigt. Till slut får hon diagnos (har glömt vad sjukdomen heter, tre bokstäver) och får kontakt med en specialist på denna sjukdom som säger att den är krafigt underdiagnostiserad.

Det var plågsamt att lyssna, mycket kom tillbaka när jag hörde hur hon blev avfärdad och förnedrad. Men det var på nåt sätt skönt också att höra att även andra råkar ut för detta, att inte bli trodd, att inte få hjälp, träffar idioter till läkare. Lyssna om du tror det är till nån hjälp, skit i det annars. Blinkar
https://sverigesradio.se/avsnitt/1242939


Anmäl
2019-03-18 16:21 #24 av: fiskenihavet

Oj, oj. Så bra att du fann ut av vad det var med deg eftersom. Låter djävligt. Tror annars att det desvärre är många med symptom, som kan vara lite av varje (ex energilöshet, diffusa smärtor...), som inte får adekvat hjälp. Det är liksom slitsomt för läkaren att pröva att finna ut av vad det är, och så är det - i tillägg - inte en "högstatussjukdom" (som läkarna gillar att utreda). Då får en lixom leva med det. Och det går utöver livskvalitet. Exempelvis hadde jag, från de tidiga tonåren till ca 25 år, extrema mensturationssmärtor. Hadde så ont att jag inte kunde stå. Var tvungen att ligga på golvet. Jag hadde så ont att jag inte kunde se, bara grått och svart. Alltså såg INGENTING! för ca 40 minuter. Blev jätterädd varje gång datumet närmade sig i kalendern. Fick ingen förståelse eller hjälp. Läkaren (manlig, äldre) sa (med huvudet på sned) "lilla vän, det är normalt med lite smärta ifm mensen". Skitstövel.

Anmäl
2019-03-19 06:09 #25 av: hemul

Nja, det är ju bara som jag tror själv. Har fortfarande ingen mer specifik diagnos och har inte fått nån hjälp direkt. Men till skillnad mot för dig så hjälpte kosten för mig. Men jag förlorade flera decennier av mitt liv. Hopppas verkligen du kommer till rätta med dina problem fortare än jag gjorde.

Lustigt det där med mensen. Jag hade också jätteproblem just de åren. Första åren märkte jag ingenting (började tidigt). Sen när jag kom upp i tonåren blev jag så påverkad första dan, besvären kom somtidigt med mensen, att jag hade svårt att ta mig hem från skolan. Inte jättemycket värk, mer nån slags allmänpåverkan, svag och eländig, konstig i huvudet, hade också problem med att se och uppfatta omvärlden, bara låg i sängen och kved. Till sist kräktes jag som en tokig, sen somnade jag och när jag vaknade var det bra. Lika varje gång. När jag var 25 och hade bäddat ner mig med kräkhinken till hands för att invänta helvetet kom det bara inte. Väntade i flera timmar innan jag insåg att jag nog kunde gå upp igen. Kände aldrig mer av det. Har inte känt av klimakteriet heller, så du kanske slipper det du också. Blinkar


Anmäl
2019-03-19 07:47 #26 av: fiskenihavet

Joda, maten har hjälpt till en viss del. Men inte på energinivån, inte på stressen, inte på huvudet (är blivit ordentligt trögtänkt och har hjärndimma), irritabel och deppad. Får pröva detta med mer kolhydrater. Kanske det att äta strikt lchf har varit lite onödigt för mig?
Men det att inte få adekvat hjälp har helt klart förvärrat tillståndet. Nu börjar jag slita med att andas (för att jag är kooooonstant stressad. Oavsett om jag har nått att vara stressad för eller inte). Börjar oxå få social ångest, för att jag bara vill hem och vila iom att jag inte har någon muskelstyrka längre.

Anmäl
2019-03-19 08:22 #27 av: hemul

Hjärndimma hade jag med. Trodde det berodde på underfunktion i sköldkörteln (konstaterad, äter Levaxin som inte gjorde nån skillnad på hur jag mådde), men kosten fixade det. I början blev jag dock trög i kolan på ett annat sätt, rent korkad ibland. Ett av omställningsbesvären som inte gick över. Försvann i en blink när jag började tillämpa Kwasniewskis upplägg (50g).

Klart att man mår sämre av att inte få hjälp! Ökar ju stress och oro nåt enormt. Förnedringen man upplever gör ju att man fan vrider sig inför varje läkarbesök.

Kan du jobba när du mår så dåligt? Blir du ivf sjukskriven eller fallerar det där också?


Anmäl
2019-03-19 14:46 #28 av: fiskenihavet

Jobbar i 100%, blir helt dränerad nu som jag mår så dåligt. Läkarna hittar inget fel, så får endast besked om att träna för att få mer energi. Och jag som ligger hemma på soffan och grinar för att jag inte ens orkar att röra på lilltån.

Anmäl
2019-03-19 15:51 #29 av: hemul

Jaha. Det lär du ju inte må bättre av.


Anmäl
2019-03-19 23:18 #30 av: LenaK63

#28 Jag läser denna tråden (har inte läst hela)  och känner frustration. Hur vore det med ngn utrensning.  Det verkar som du kanske skulle pröva MSM. Det har jag gjort men jag har ju inte haft sådana problem som du har. Jag började med ett kryddmått per dag i ett glas vatten. Sedan ökade veckovis. Detta är länge sedan och jag tar idag 3 tsk per dag i ett glas vatten. Jag är 75 och har inte mer problem än att mina benmuskler är slappa för att jag har inga trappor i mitt hus. Måste skaffa en stepper eller något sådant. Men det är ju mina problem.

Anmäl
2019-03-20 07:37 #31 av: fiskenihavet

Tusen tack för innspill och önskemål om att hjälpa. Jag tar msm, och div andra tillskott. Har inte hjälpt, så tror att det är något underliggande som "förstör" alla andra försök på att bli bättre. Jag tror MSM hade hjälpt (skall ju vara bra) om det "andra" - vad det nu kan vara - hade varit på plats.

Anmäl
2019-03-20 07:57 #32 av: fiskenihavet

Uppdatering:
Jag har någonting som gör att jag är kroniskt stressad. Alltså hööög stressad. Det går inte i "vågor" men vedvarar 24h. Stressad oxå i sömntillstånd. Vaknade när alarmen ringde (0530), hade allaredan ont i magen och hög puls. Var tvungen att sätta mig på huk och djupandas. Skakar i hela kroppen. Känner att jag mår enda dårligere när tarmarna jobbar med mat och precis innan jag skall på toaletten. Då blir jag svag och flummig i hela kroppen. Jättekonstigt. Jag har klagat på magsmärtor hela livet, men aldrig blivit hörd. Innan LCHF hade jag konstant förstoppning. Kommer ihåg att pappa några gånger var tvungen att köra mig in akut, som barn, för att ingenting hjälpte. Och nu är problemet motsatt, inte hård i magen längre, men har fortfarande konstiga symptom. Det är något underliggande som "skaver". Ingen läkare har tagit detta allvarligt. Träffade tillslut en läkare som sände mig till utredning. Väntade ett år på den. Visade ingenting. Inga inflammationer eller någonting. Bra det, iof, men nått är det ju. Nu har läkarna gett upp och menar att det inte är någonting, jag är väl bara "vanskelig patient". Skall till en sista undersökning (i utredningen) om några månader. Då skall de kolla gallasalter.

Anmäl
2019-03-20 10:58 #33 av: Tant Grön

#32 Om du har sån konstant stress, kunde dom inte skriva ut någon betablockerare? Du kan ju fråga nästa gång du träffar en läkare.

Anmäl
2019-03-20 11:39 #34 av: fiskenihavet

Vet inte helt vad det är, men är automatiskt skeptisk till mediciner när man inte vet om orsaken till problemet. Tänkte prova med örten kava, som skall vara bra mot stress. Får se vad det blir till...

Anmäl
2019-03-20 13:43 #35 av: Sindri

Det känns ju som om något i din kropp är utslaget och då funkar inte mycket. Det är också jättesvårt för kroppen att göra sig av med  infektioner och andra angrepp.

Med tanke på hur stressad du känner dig, har du funderat på det där med binjurarna? 
Har du funderat på borrelia?

Anmäl
2019-03-20 19:39 #36 av: fiskenihavet

Tror inte det är borrelia. Situasjonen har liksom kommit smygande i takt med kostomläggningen till LCHF. Typ övergångsbesvär som aldrig gav sig, och som bara blev värre.

Anmäl
2019-03-20 22:41 #37 av: Zepp

Jag har haft Borelia.. två gånger!

Hur sjukt som helst.. bägge gångerna bekräftade!

Iallafall det är rätt lätt avhjälpt... första gången tog det bara två år att bli frisk, andra gången kände jag igen symptomen, då gick det över på mindre än ett år!

Behandlingen är inget annat en vanlig bredspektrum antibiotika, det räcker som regel med dubbel behandling, dvs det tar kål på spiroketerna, resten som tar lite längre tid är att kroppen behöver laga sig!!

Oandrsidan.. Hemul  är inne på något annat än Borelia, grejen är att jag anser att hon har lite koll, dvs  det finns rätt mycket annat än Borelia som gör att man kan må tjyvtjoktl, typ  Hypothyreos.

Bägge går att sortera ut på närmaste vårdcentral i princip för iallafall 90%!

Hur som helst.. LCHF hit och dit.. var finner man oväntad hjälp om inte på Viktklubb?

"11 vanliga misstag när du minskar på kolhydraterna

Många testar att äta mindre kolhydrater för att gå ner i vikt. Men det kan vara lättare sagt än gjort. Här är de vanligaste misstagen."

https://viktklubb.aftonbladet.se/kampanj/artikel/22170814

Dvs jag skulle själv i princip skrivit alla  11 punkterna.


Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2019-03-20 23:13 #38 av: hemul

#36 Jaha! Jag måste ha missuppfattat. Trodde du hade problemen redan innan kostomläggningen och att det var delvis därför du hoppade på LCHF-tåget. Så det vara bara för att komma till rätta med sötsuget?

Men är det så är det väl rätt uppenbart att detta inte funkar för dig, ivf inte med det upplägg du har haft. Ditt sockertroll måste vara extremt läskigt om du har utsatt dig för detta för att hålla det stången.


Anmäl
2019-03-22 07:15 #39 av: fiskenihavet

Primärt för att slippa sockerberoendet. Jag åt inte mat, drack ingenting annat än Pepsi max. Var trött då oxå, men inte i närheten av så sliten jag känner mig nu.

Anmäl
2019-03-22 10:37 #40 av: hemul

Går det inte att hitta nåt mellanläge då?

Du kanske behöver hjälp med att komma till rätta med sockersuget om det är så illa. Du kan ju inte leva med att må så här.


Anmäl
2019-03-22 11:56 #41 av: fiskenihavet

Det som är bra är ju att jag inte vill ha socker nu. Det läskiga är att finna ut hur mycket kolhydrater (bra sådana) som jag tål innan gränsen är nådd. Jag tycker oxå att det är svårt att komma upp i större mängder (för jag må nog lite högre än det jag har tagit de sista dagarna) när jag inte äter mejerier. Det blir liksom grönsaker (ovanjord) och kokosmjölk. Tips?
Nä, jag är helt enig, kan INTE fortsätta och må så här dåligt. Hoppas att mer kolisar gör susen.

Anmäl
2019-03-23 00:13 #42 av: hemul

Visst. Potatis. Andra rotfrukter. Allvar. Pallar du det utan att få sötsug?

Du kommer aldrig upp i betydande mängder på bara bladgrönt och vitkål.


Anmäl
2019-03-23 16:26 #43 av: fiskenihavet

Men potatis är väl bara stärkelse, dvs dålig kolhydrat?

Anmäl
2019-03-23 18:08 #44 av: adelai

Kokt potatis har ca 13 g kolhydrater/100 g.Lite jämfört med spannmål.

Anmäl
2019-03-24 00:35 #45 av: hemul

Varför skulle stärkelse vara sämre än enkla sorterarter? Det består ju bara av glukos.


Anmäl
2019-03-24 11:16 #46 av: fiskenihavet

Ok. Tycker bara att det låter läskigt (ovant att äta lixom). Får se hur jag tål de mängderna. Men kan man kombinera potatis och fett? Det är väl lättare att gå upp i vikt då? Precis som om man äter mjölkprodukter (fett i kombination med kolhydrater).

Anmäl
2019-03-24 15:30 #47 av: hemul

Klart man kan. Det är ju fortfarande än väldigt låg kolhydratnivå. Med 50 g kh hämnar du någonstans runt 15 E% kh.

Vi pratade ju tidigare om att det finns flera LC-gurus som inte tycker man ska ligga extremt lågt. Kwasniewskis förewdragna kolhydratkälla är just potatis. Lite som Robert "Glucose is the energy of life" Lustig. Den innhåller ju en hel del nyttigheter också. Inte mycket av nåt, men väldigt många olika näringsämnen. Det lär vara den enda vegetabilie man kan leva på någon längre tid om det är den huvudsakliga näringskällan. Fråga irländarna. De fattiga levde till stor del på potatis - tills det blev missväxt and den stora potatissvälten drabbade landet. Blinkar

Diana Swartzbein anser inte ens att man behöver räkna kolhydraterna i bladgrönt. Det är "riktiga" kolhydratkäller som gäller.

Uppriktigt sagt förstår jag inte hur de som säger att de är liberala med kolhydrater, ligger mellan 50 och 100 g typ, men säger att de fortfarande bara äter ovanjordsgrönsaker äter. Man får äta 3 kg tomater för att komma upp i 100 g. Och tomat är inte ens en grönsak. Eller 2½ kg vitkål eller blomkål.

När jag var noga och ville äta runt 50 rymdes t.ex. ett par medelstora potatisar, kanske en morot, gröna ärter eller tomat, nån frukt eller bär, ett glas mjölk eller fil och lök och vanliga lc-grönsaker utan problem.


Anmäl
2019-03-24 15:36 #48 av: hemul

Jag gick ner över 50 kg med potät-low carb. Så det så. Lipar

(Sen gick jag upp 12, men det berodde på att jag råkade ut för en olycka och inte kunde röra mig som jag var van, men jävligt hungrig var jag. På nedgående igen nu.)


Anmäl
2019-03-24 16:57 #49 av: Sindri

I kall potatis omvandlas stärkelsen  så att den inte blir lika snabb som i varm.

Potatissallad är gott! Det äter jag en hel del av på sommaren. Fransk dressing med äggula, olja, gräslök och crème fraiche. Mums!

Kall potatis sägs också vara bra för sömnen.

Anmäl
2019-03-24 17:24 #50 av: fiskenihavet

Hm, det låter intressant. Men det var ju liksom det som var greien, för många som inte ville gå upp i vikt, att inte äta kolhydrater för att det ledde till uppgång när man blandade kolhydrater och fett. Är det inte så?

Anmäl
2019-03-24 17:28 #51 av: Sindri

Du måste skilja på kolhydrater och kolhydrater. Långsamma kolhydrater från "rätt" källa skall du inte behöva oroa dig för. Jag tror att du gått ut för hårt med din kropp.

Jag har haft ett fruktansvärt sockersug, men äter potatissallad, rotfrukter och ovanjordsgrönsaker, även tomater.
På senare år har jag även kunnat baka bröd utan gluten.

Anmäl
2019-03-24 18:58 #52 av: fiskenihavet

Så långsamma kolhydrater är grönsaker, över och under jord, potatis? Nått mer?

Anmäl
2019-03-24 18:58 #53 av: fiskenihavet

Så långsamma kolhydrater är grönsaker, över och under jord, potatis? Nått mer?

Anmäl
2019-03-24 21:45 #54 av: Sindri

Rotfrukter brukar inte räknas till långsamma kolhydrater, men jag tål dem.
Har du läst några recept på Diet Doctor? Där finns nästan bara långsamma kolhydrater.

Jag tror att vi inte vet allt om snabba eller långsamma kolhydrater än. Det kommer så mycket nya rön hela tiden om kost, tarmbakterier etc. Vi är alla också olika och har olika bakteriefloror i våra kroppar.
En bra kost för mig är kanske inte en bra kost för dig.

Men enligt mig, och för mig, är en bra grundkost; nöt, fläsk, lamm, vilt, fisk, fågel med gräddsås, smörsky, crème fraiche-sås, kokosmjölk (Santa Maria har i lila tetra, det skall står The Creamier på den) eller aromsmör. Eller ostgratinerat.
Till det rotfrukter (försiktig dock om du är sockerkänslig), sötpotatis (smakar sötare men har mindre kolisar än potatis), squash, aubergine, paprika, lök, vitlök, blomkål, broccoli, kål i alla färger och former, sallad, gurka, tomat (försiktigt), avocado, ostar (helst get, ju fetare desto bättre). 

Du hade testat surkål, men inte blivit bättre. Var det opastöriserad surkål? Om den stod i vanliga hyllan var den pastöriserad och då har alla nyttiga bakterier dött. Det rä inte svårt att göra själv. Finns tråd om det här på forumet.
https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/58053b75ce12c450e0014ab6-ar-surkalen-forstord-del-2-om-att-syra?discussions-1

Bär innehåller mindre kolhydrater än frukt. Hallon, blåbär, jordgubbar, hjortron, havtorn. 

Grädde går bra för en del, men triggar sötsug för andra. Man får känna sig fram. Skall man äta yoghurt skall det vara 10%, kanske blandat med lite crème fraiche. Jag har svårt för det, får jag tag på getyoghurt är det bättre. Jag gör egen kefir av Santa Marias feta kokosmjölk.

Bröd är något man skippar helt från början. Ostrulle med smör, en skinkskiva och paprika duger gott.
Annars finns det massor med recept på bröd utan gluten, men det är lite kolisar i det. Jag väntade ett par år innan jag började experimentera.

Jag undrar om inte du gick ut för hårt med din kostomläggning och chockade din kropp. Försök med mer grönsaker och ha inget socker hemma, så enkelt är det. Jag  gjorde en rätt tvär omställning när jag läst om LCHF, men då hade jag redan slutat med socker och allt med vetemjöl i, och det gick bra.

Men som jag skrev tidigare så bör du kolla alla möjliga och omöjliga andra orsaker till att du mår dåligt. Binjurar, borrelia etc. Förstår att det är extra jobbigt att stångas med vården när man mår så dåligt som du. Du måste bli en krigare!

Anmäl
2019-03-25 01:07 #55 av: hemul

Nä, potatis är inte långsamt. Högt GI. Men hela GI-tänket går ut på att man äter mycket kolhydrater och man vill undvika en snabb och hög blodsockertopp.

Om man instället tittar på GL, som faktiskt är mer intressant, så blir det tydligt att GL blir lågt även om man käkar sina 50 g i form av strösocker.

Snabba eller långsamma kolhydrater saknar helt enkelt relevans om man inte baserar sin kost på kolhydrater.


Anmäl
2019-03-25 07:36 #56 av: fiskenihavet

#54 Nej, jag gick nog inte ut för hårt när jag först började med LCHF. Var ganska liberal, med en hel del kolhydrater. Främst från mejerier. Jag tålde nog det ganska dåligt. Det är ju olika hur bra man tål mejerier, men jag mådde dåligt. Och det höll i sig, så det var nog inte bara omställningen heller. Jag blev, eftersom, mer och mer "radikaliserad" och blev allt striktare. Då mådde jag mycket bättre (men inte bra) och fick mindre sug. Så åt jag så ila lång tid, och så blev det bara sämre igen. Höll fortsatt ut med bara carnivor, länge, bland annat för att många förespråkade/förespråkar carnivor och sa att det var så revolutionerande-bra och hälsosamt för kroppen. Blev nog lite "hjärntvättad". Bland andra lchfingenjörens uttalanden om att energin återkommer och blomstrar på carnivor. Själv väntar jag fortfarande...
Jag vill pröva att äta mer kolhydrater, från "säkra" källor (om det hjälper, kan inte må dåligt längre), men det är obehagligt. Jag blir häkta på avokado och brokkoli, så det går fett bort. Är lite rädd för hur det kommer att gå med potatis, iom mängderna kolhydrater. Får se.

Anmäl
2019-03-25 10:43 #57 av: hemul

Bra att du törs prova ivf.

Det du beskriver låter ju precis som det Schwarzbein pratar om och som jag nog redan sa att en del andra råkade ut för i början. Det av dem jag känner till la helt enkelt av, gav upp.


Anmäl
2019-03-25 11:31 #58 av: fiskenihavet

Säger bara tusen tack för tipset, och så håller jag tummarna för att det är detta som skall till. Skall köpa potatis, för första gång i livet ;) efter jobbet i dag.

Anmäl
2019-03-25 14:21 #59 av: hemul

Tufft! Eftersom du är så rädd för suckersuget, menar jag. Tror du du klarar potatis utan att det triggas igång?

Men vadå? Har du aldrig ätit potatis? Vad i hela friden åt du förut? Bara godis? Förskräckt


Anmäl
2019-03-25 14:42 #60 av: Sindri

#55 av: hemul
Har jag fattat så fel? Är det inte så att när potatisen kallnar så sjunker GI-halten? Det har ju stått mycket om det i tråden om resistent stärkelse? Så när man värmer den igen så stiger den igen. Har jag fått allt om bakfoten? Funderar

Anmäl
2019-03-25 14:54 #61 av: hemul

Nej, så är det. Men det är ju bara en liten del av stärkelsen som blir resistent. Länge sen jag läste om det, men jag tror inte ens kall potatis kan räknas som långsam, bara långsammare.

Hur som, fiskenihavet, se till att få i dig lite fibrer också. Typ morot eller nån annan rotfrukt du tror du klarar. Kan hända löser detta med mer kolhydrater och fibrer dina problem med fett också. Kanske inte magen pallar mycket fett utan lite bulk. Bara en tanke jag fick, inget jag läst nåt om eller så.


Anmäl
2019-03-25 15:59 #62 av: fiskenihavet

#59, ja. Åt potatis när jag bodde hemma, som barn och inte hade eget val. Annars har det bara varit godis, glass, läsk...
Så potatisen kan jag äta både varm och kall utan att det har någonting att säga? Höjs blodsockret av potatis om jag äter fett till?

Anmäl
2019-03-25 17:55 #63 av: Sindri

Ju större procent av det du äter som är kolhydrater, desto större risk att blodsockret höjs. D.v.s. en potatis till 50 g fett blir ju en mindre andel kolhydrater än fyra potatisar till 25 g fett.
Så, om du INTE äter fett till är det större risk att blodsockret höjs än om du äter fett till. Du liksom "spär ut" kolhydraterna. Men lite kommer blodsockret att höjas, det är det vi har insulin till att ta hand om. Men när blodsockret höjs jättemycket och kroppen sätter på extrahög tillverkning av insulin, det är då det blir jobbigt för kroppen.
Men äter du fyra potatisar höjs blodsockret mer än om du bara äter en.

Så gör inget drastiskt i din kosthållning. Börja med en potatis, lite andra grönsaker. Sedan kan du öka gradvis så länge du inte känner av sockersug, eller får stora blodsockerdippar när du inte ätit på ett tag. Att få lågt blodsocker är inte hunger, hunger är när det liksom känns i magen, men bara där, och man blir inte hysterisk eller ilsken av det och tappar huvudet, vill proppa i sig vad sk-t som helst bara man slutar skaka.
Jag minns känslan när jag för första gången på många, många år kände hunger istället för lågt blodsocker. Vilken lycka!

Anmäl
2019-03-25 18:25 #64 av: fiskenihavet

Tack för svar. Lite läskigt, eller mycket egentligen, är det. Jag har jättejämt blodsocker nu. Mår inte dåligt, på det sättet, blir inte vrålhungrig eller skakig. Får inte dippar, kan gå länge utan mat. Mår bara dåligt (trött, svängningar i humöret, hjärndimma, svaghet, etc) och är mycket stressad. Hoppas att era råd med ökad kolhydratsnivå kan hjälpa mot det, men är jätterädd för att blodsockret ska påverkas (det gör det inte nu på carnivor) och att det ska leda till sockersug. Men jag måste ju fungera. Får proppa i mig fett. Hur är det med viktökning när man äter kolhydrater och fett tillsammans?

Anmäl
2019-03-25 19:00 #65 av: Sindri

Alltså, det beror på vilka kolhydrater och i vilken mängd, eller vilka proportioner,  som jag skrev förut.

Och alla människor är olika. Proppar du i dig gräddtårta med både socker och grädde går du förmodligen mycket mer upp i vikt än om du äter potatis med gräddsås.
Försök att inte tänka på vikt just nu. Få din kropp i balans, få tillbaka din energi. Mota sötsuget med t ex vitkål, finns färsk, saftig nu som är så läcker. Har just skurit upp till middagen, men kunde inte låta bli att nalla av det. Mycket ! Skämtar

Anmäl
2019-03-26 12:22 #66 av: hemul

Du måste vara det svåraste fall av sockermissbruk jag hört talas om! Du skulle säkert behöva hjälp, men jag tvivlar tyvärr på att någon vettig hjälp finns att få. Det är bara att hålla tummarna och hoppas på att du inte triggar på potäter och andra saker du väljer att prova.


Anmäl
2019-03-26 20:29 #67 av: fiskenihavet

Ja, äkta sockerberoende är inte att leka med. Godis till frukost, lunch, och middag. Var så otroligt trött på godis, men klarade inte att sluta äta det. Bröd, våfflor, etc var inte för mig. Inte sött nog.
I kväll händer det grejor. Ska pröva potatis. Låter helt sjukt, men så är det. Jätterädd, men det måste ju gå bra.

Anmäl
2019-03-26 23:59 #68 av: Sindri

Tummen upp Jag tycker du är jättetuff och beundransvärd. Det är många, många sockerberoende som inte vill veta av problemen, än mindre ta tag i dem.

Jag har inte varit så djupt nere i träsket som du, även om jag helst hade levt på mackor med marmelad under en lång period i mitt liv. 

Du får se det som en kamp mellan det onda och det goda. Kanhända du får sockersug men bestäm vem som skall vinna kampen....Arg

Anmäl
2019-03-27 00:01 #69 av: hemul

Men hur gick det då? Vi sitter ju här och håller tummarna fortfarande.Blinkar


Anmäl
2019-03-27 11:34 #70 av: fiskenihavet

Gick och la mig med en gång efter intaget av potatisen, och sov (i stort sett) hela natten. Så blir lite svårt att evaluera ift evt sötsug och lign. Hade lite ont i huvudet på morgonen (har sällan huvudvärk), men det kan ju bero på andra ting. Känner iaf inte sötsug nu, men följer med på vad som sker utöver.
Själva potatisen, när jag åt den, var väldigt söt i smaken. Säkert för att jag inte har ätit "söta"saker på länge. Kände på ett obehag som varade där och då, och att jag lätt kunde ha tryckt i mig femton potatisar till. Även om jag inte var hungrig. Strategiskt hade jag bara kokat en...
Tack till er för stötte så långt!

Anmäl
2019-03-27 12:19 #71 av: hemul

Men toppen! Blomma


Anmäl
2019-03-28 18:46 #72 av: Margareta

Lätt huvudvärk kan mycket väl vara mineralbrist. 0,5 tsk Seltin i ett glas vatten kan man komma långt med

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2019-03-29 00:08 #73 av: hemul

Men hallå! Dag två. Rapport! Lipar


Anmäl
2019-03-30 08:51 #74 av: fiskenihavet

Har periodevis upplevd att toalettbesöken är annorlunda. Inte alltid konstant lös avföring längre. Nu växlar det. Det är nog ett gott tecken. Men, har lite mer ont i magen än tidigare, är fortfarande uppblåst. Huvudvärk. Fortfarande mycket stressad. Fortfarande kognitiva struligheter. Har fått mer belägg på tungan igen. Om mer kolhydrater är lösningen tar det nog tid innan allt blir bättre, men är oroad ift mer belägg på tungan. Det borde väl inte ske om mer kolhydrater är riktigt för hälsan?

Anmäl
2019-03-30 15:22 #75 av: hemul

Hur mycket är du uppe i nu då?


Anmäl
2019-03-30 22:00 #76 av: fiskenihavet

Ca 30 + -

Anmäl
2019-03-31 22:34 #77 av: hemul

Det är ju rätt bra - för att vara dig. BlinkarInga panikfärder till kiosken heller?

Det där med tungan - jag vet inte vad det kan vara. Men oavsett, du måste ju försöka må bättre totalt sett och efter allt du berättat är det väl rätt uppenbart att stenhård ketos inte är din grej. Eftersom du inte pallar högkolhydratkost p.g.a. sötsuget återstår väl bara den här vägen att testa - mer liberal LC.


Anmäl
2019-04-01 18:44 #78 av: fiskenihavet

Förstår din tankegång. Är försåvitt enig, men ju starkare candidan blir ju dåligare mår en ju. Och ju starkare candidan blir ju mer sötsugen blir en. Köper tanken om att för strikt LCHF kan bli för strikt, och att man kan bli sjuk av det, men tycker att det är konstigt att candidan påverkas av låga nivåer kolhydrater.

Anmäl
2019-04-01 19:32 #79 av: Sindri

Det har kanske hållit på för länge för att vara det där kriget det skrivs om, när candidan håller på att förlora och sätter in allt den har för att segra. Annars låter det ju verkligen som ett stort fältslag.

Anmäl
2019-04-02 14:47 #80 av: fiskenihavet

Ja, har aldrig fått den tillräckligt utrotad till trots för flera år med strikt LCHF.

Anmäl
2019-04-03 02:31 #81 av: hemul

Men om jag fattat det rätt är det väl inte säkert att det är candida?

Kör den här kostförändring först. Försök komma upp i runt 50 g och se hur du mår efter några veckor.

Har du fortfarande beläggning på tungan, besvär med hurbottnen o.s.v. kräv att få prover tagna. Om det är candida se till att få medicin som hjälper.

Så skulle jag göra ivf. Du kan inte gör allt på en gång och du måste hålla på ett tag med ditt nya kostomlägg för att kunna utvärdera.


Anmäl
2019-04-03 08:21 #82 av: Sindri

Om du har beläggning på tungan kan du skrapa bort det så det inte fortsätter att växa. Det finns speciella tungskrapor på apoteken, men det går bra med något annat du tycker funkar.

Anmäl
2019-04-03 08:40 #83 av: hemul

Oj så jag skrev. Var nyvaken. Hoppas det går att förstå ändå. Kostomlägg = kostupplägg (tror jag).


Anmäl
2019-04-03 14:43 #84 av: fiskenihavet

#82, belägg är väl bara symptom, det stoppar väl inte upp ifm skraping? En har liksom lika mycket candida oavsett skraping? :)
#83, joda det går att förstå :) Bara lite orolig för att candidan drar i väg och växer sig starkare, lätt att bli xtra sötsugen då :/

Anmäl
2019-04-03 23:00 #85 av: Sindri

Beläggningen är ett symptom på candida, det är rätt, men när jag hade det tyckte jag det var obehagligt med beläggningen på tungan, och det kan ge dålig andedräkt - inte så kul. Men visst är det själva orsaken man skall behandla.
Nu kommer jag ihåg att jag köpte någon som kallades kaprylsyra som skulle vara bra mot candida. Kokosfett skall ju också motverka.

Jag tror du måste läsa på om mikrobiom, goda tarmbakterier och sånt. Det låter som om du har något fel i balansen där.

Anmäl
2019-04-04 06:15 #86 av: fiskenihavet

Helt säkert obalans i tarmfloran. Har ätit probiotika och kokos i evigheter. Tycker inte att probiotika har funkat nått. Frementerade grönsaker kanske fungerar bättre?

Anmäl
2019-04-04 06:43 #87 av: hemul

Jo, har man candida i munnen får man beläggning. Men beläggning behver inte vara candida.

När jag hade candida satt det som öar i gommen när jag vaknade, som små stalaktiter. Vet inte om det är typsikt. Har ibland beläggning nu också när jag vaknar, men det är mer som ett klet. Tror det beror på att jag sover med öppen mun (täppt näsa) och snusar. Försvinner medans jag tar mig till toa, typ. Inte ens fundarat på att de skulle vara svamp.


Anmäl
2019-04-04 06:58 #88 av: fiskenihavet

För min del dyker det upp beläggning ifm kolhydratsnivå. Anar inte vad det annars kan vara. Snusar inte, tex.

Anmäl
2019-04-04 07:08 #89 av: hemul

Men du hade ju innan du ökade kolhydraterna också?


Anmäl
2019-04-04 11:41 #90 av: fiskenihavet

Hade lite i hårbotten, på strikt lchf, som inte gick bort. Hade mycket innan jag åt strikt LCHF. När jag startade denna tråden hade det kommit tillbaka i hårbotten igen av någon orsak. Hade nästan inget belägg på tungan på strikt LCHF.

Anmäl
2019-04-10 08:13 #91 av: fiskenihavet

Iom att jag har ökat kolhydraterna så har jag nu blivit förstoppad. Är det vanligt att bli det, eller är jag xtra sensitiv? Nått jag borde göra, eller är det förbigående?

Anmäl
2019-04-10 12:29 #92 av: CasaRamon

#91

Har man blivit förstoppad så måste man först använda Mikrolax . För att sedan undvika problemet, så använd kokosfett, linfrö i vatten och Magnesium.

Anmäl
2019-04-10 21:21 #93 av: Sindri

Förstoppad kan betyda så olika för olika människor. Testa med kokosfett och magnesium innan du går på de håra grejorna. 

Anmäl
2019-04-11 18:39 #94 av: fiskenihavet

Nästan två veckor (+/-) nu på lite mer kolhydrater. Kanske är det för kort tid för att förvänta förändringar, och att jag måste smörja mig med tålamod (?). Oavsett mår jag fullständigt jävligt. Uppblåst, ont i magen, tom på energi, svinigt trött, stressad, ledsen, pratar konstigt och hittar inte riktiga ord. På väg till jobbet i dag kände jag hur jag var tvungen att släpa mig fram, var är musklerna liksom. Har nyligen fått svar på blodprov. Allt var fint.

Anmäl
2019-04-15 15:35 #95 av: fiskenihavet

...och så är jag skithungrig ofta. För ca 40 minuter sedan åt jag en jättestor måltid. Nu känner jag att jag kan äta en lika stor måltid igjen. Why?

Anmäl
2019-04-15 18:53 #96 av: Sindri

Magkatarr? Kan du verkligen äta, eller känns det bara så?

Anmäl
2019-04-15 20:32 #97 av: hemul

Hur mkt kolhydrater är du uppe i nu då? Håller sig sötsuget borta?


Anmäl
2019-04-15 21:43 #98 av: fiskenihavet

#96 var så pass hungrig, ja.

#97 har lagt till en del ost. Är uppe i 44 g. Mer mjäll (?), belägg på tunga. Potatis smakar inte lika sött längre, som när jag var snålare med kolhydraterna. Kan känna lite småsug efter citronsaft (tar lite från citroner för c-vitamin), av och till.

Anmäl
2019-04-15 21:49 #99 av: fiskenihavet

Äter oxå stora mängder protein. Kanske det gör nått galt i kroppen? Har hört så mkt olika. Vet bara inte hur en skal överleva och inte vara hungrig på mindre mängd protein. Idag åt jag 172g protein.

Anmäl
2019-04-15 22:43 #100 av: Sindri

Menar du 172 g protein! Det är på tok för mycket. Äter man för mycket protein omvandlas det till kolhydrater har jag läst någonstans. Undra på att du får beläggning på tungan.
Kan du inte bara ta och titta in på Diet Doctors recept och laga efter det. Du äter nog för mycket protein och för lite fett.
Kan du lista imorgon exakt vad du äter. under dagen. Ja, det blir pyssligt att väga och mäta, men du kan få ut något av det.

Anmäl
2019-04-15 22:46 #101 av: fiskenihavet

Jag misstänker att 172 g protein är för mycket, men jag fick inte belägg innan jag började äta kolhydrater. Får i mig ca 200 g fett. Kanske fel ratio?

Anmäl
2019-04-15 22:48 #102 av: fiskenihavet

Och det är ju sååååå lätt att komma upp i enorma mängder protein. Blir svårt att dra ner, men måste väl det...

Anmäl
2019-04-15 23:00 #103 av: Sindri

Om du menar verkligen protein (inte kött) så läste jag någonstans att man skall äta lika mycket protein i gram som man skall/vill väga i kg. Alltså; vill du väga 90 kg skall du äta 90 gram protein/dag. 
Till det grönsaker från ovan jorden; squash, aubergine, gurka, kål i alla former, avocado, selleristjälkar, sparris.

Och så rejält med fett; aromsmör, majonnäs, kokosfett, feta såser, smält smör, tsatziki (om du inte har svårt med laktosen i mjölk).

Anmäl
2019-04-15 23:58 #104 av: fiskenihavet

Ja, protein. Äter inte mejerier, så fettmängd kan bli tricky. Äter en del ost just nu, men måste sluta med det då jag mår dåligt av det och det triggar mig. Då blir det svårt att sluta.

Anmäl
2019-04-16 07:34 #105 av: Sindri

Kan du inte äta smör heller? Det brukar inte "räknas" till mejerier i LCHF. Te/kaffe med kokosfett?
Har du testat "äggmjölk"?  1-2 ägg, valfri smaksättning som avocado,spenat, banan, överblivna grönsaker, kakao, hallon. Rejält med kokosfett, (smakfritt) ev. en klick smör, kryddor. Häll på kokande vatten samtidigt som du mixar. Drick och njut.
Det var mitt "insteg" i LCHF, en frukost som höll mig mätt länge, länge.

Naturell äggmjölk, ev. med lite vaniljpulver kan man också ha i kaffe.

Jag får en känsla av att du kastat dig in i denna kost utan att läsa på ordentligt först.
Kanske bara hört något om att äta "mycket kött".

Dra ner ordentligt på proteinet, skulle tippa max 90-100 gram per dag. Välj feta köttbitar. Pulled pork har t ex mycket lägre procent protein per 100 gram än entrecote. Tillaga med mycket fett, Lägg till aromsmör, grönsaker stekta i mycket fett, sallad alt. vitkål/rödkål/spetskål med rejält med olivolja på.

Anmäl
2019-04-16 11:09 #106 av: fiskenihavet

Neida, har läst på mycket. Det är inte kunskapen det går på. Det är det att jag är sockerberoende som är saken. Det som är "tillåtet" i LCHF är inte "tillåtet" för en som är sockerberoende. Jag äter större mängder fett, men absolut för mycket protein. Men det är för att jag inte blir mätt annars. Att öka mängden fett, sist jag gjorde det, fick mig att spy. Fullständigt kaskad, på nån sekund, uppkast. Kan hända att jag tål det bättre nu. Kunde ju aldrig ha ätit potatis för en stund tillbaka.

Anmäl
2019-04-16 11:20 #107 av: fiskenihavet

Tanke: om man oavsett äter en viss nivå av kolhydrater, varför skulle det vara fel att kroppen omvandlar en viss nivå av "överskottet" av protein till kolhydrater? Prövar att finna ut av vad det är som gör mig så utmattad. Är det nått i proteinsituasjonen som är skadligt? Har hört lite av varje.

Anmäl
2019-04-17 05:10 #108 av: hemul

Pja, det är ju onödigt om inte annat. Förut, när du nollade, behövde ju en del protein omvandlas till glukos. Nu äter du ju nästan så mycket kolhydrater som kroppen behöver, då finns inget skäl till det i nån större omfattning. Speciellt som du lider av stress och glukoneogenes medför höjda nivåer av stresshormoner, som vi pratade om ovan nånstans.


Anmäl
2019-04-17 11:12 #109 av: fiskenihavet

Ja, om det leder till xtra stress måste jag göra nått med det. Är ju så stressad att jag snart går i upplösning. Synd att jag inte kan äta mkt protein. Det är ju så gott och enkelt... Ja, ja. Får väl pröva på att ändra det oxå...

Anmäl
2019-04-17 12:49 #110 av: Sindri

Men först och främst kanske du bör göra något för att minska din stress - innan kroppen själv säger ifrån. Det är faktiskt ganska allvarligt att leva under stress en lång tid.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.