Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsa

Min tanke om...

2019-03-05 18:27 #0 av: fiskenihavet

...det hyggliga temat fettdiarré är att man inte tar upp nog fett iom att det kommer ut igen. Jag äter, i utgångspunkt, för lite fett men upplever fettdiarré oavsett. Det jag undrar över är om kroppen kan ta upp fett (en viss procent hit eller dit) när man har fettdiarré, eller om allt fett (pr default) kommer ut. Och:
Det bästa är väl att äta fet mat när man först äter (för att tex vara i ketos och upprätthålla ett jämnt blodsocker), men är det sämre att äta fettet mellan måltiderna (iom att jag annars får fettdiarré)?

Anmäl
2019-03-07 20:24 #1 av: Zepp

Det är väldigt olika och om man har de besvären du beskriver så bör det i förstone undersökas av läkare.

Läkare kallar det för Steatorre!

"Steatorré eller stearré,[1] av grekiskans στέαρ, "fast fett", "talg", och ῥοία, "flöde", avser fettrik avföring beroende på malabsorptioneller maldigestion. Malabsorption beror på undermåligt upptag av fett i födan (till exempel vid celiaki då tunntarmen är skadad) medan maldigestion innebär nedsatt nedbrytning av fett i födan (till exempel vid bukspottkörtelsjukdom) med medföljande malabsorption.

Steatorré kan misstänkas om faeces är gråaktig i färgen, glansig och lämnar en fet hinna på handskarna vid undersökning.

Dåligt upptag av fett innebär att de fettlösliga vitaminerna (A, D, E och K) inte heller tas upp i normal mängd, och risk för bristsjukdomar föreligger således.

Omkring 45 procent av personer med aktiv giftstruma har steatorré. Steatorré vid sjukdomar i bukspottkörteln och vid malabsorption är förknippat med viktminskning, vilket dock inte är fallet vid giftstruma."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Steatorr%C3%A9

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2019-03-08 00:35 #2 av: fiskenihavet

Har varit till läkare. Har tagit tester. Ingen sjukdom, ingenting är fel. Jag tar upp vitaminer/mineraler. Men oavsett konstant lös avföring när jag äter fett. Konstigt.

Anmäl
2019-03-08 20:41 #3 av: fiskenihavet

Det var lite därför jag undrade om det har något att säga om man tar fettet till måltiden eller mellan? Då faller man väl ut av ketos, och blodsockret påverkas väl negativt?

Anmäl
2019-03-09 02:29 #4 av: hemul

Ketosen behöver du inte oroa dig för så länge du äter lite kolhydrater.


Anmäl
2019-03-09 20:34 #5 av: Hanveden

Jag tar dessa i någon vecka då och då för att "sätta ihop magen"...

Bild på ProbiMage 80 kapslar

mLCHFh Cool .

Anmäl
2019-03-09 22:00 #6 av: fiskenihavet

Tack för tipset. Jag tänkte köpa en ny runde m probiotika. Jag känner ingen skillnad med eller utan, men hoppas ju att det kan göra något gott iaf. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.