Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Kokosolja bra trots omega-6?

2018-11-20 18:03 #0 av: RomDoll07

Hej, jag har en liten fundering om kokosolja som jag hoppas någon mer insatt kan svara på Glad Inom LCHF brukar ju kokosolja rekommenderas som ett bra fett att t.ex. steka i och det pratas mycket om att kokosolja har en massa egenskaper som är bra för hälsan. Men vad jag har förstått innehåller väl kokosolja en hel del omega-6 vilket man ju helst bör undvika, så är verkligen kokosolja så nyttigt?

Anmäl
2018-11-20 18:26 #1 av: hemul

Var har du läst det? Kokosolja har högst andel mättat fett av alla fetter, över 80%. Det är mer än både nöttalg och smör. Lämnar litet utrymme för att det ska kunna innehålla mycket av någonting annat.

Wikipedia har en tabell. Den är lite märklig dock, för mättat, omättat och fleromättat blir inte 100 % ihop. Hur som står det 6% enkelomättat och och 1.7% fleromättat. Så du kan nog vara lugn.

https://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil#Composition_and_comparison


Anmäl
2018-11-22 19:08 #2 av: OlgaMaria

Har förstått det som att kokosolja varken innehåller omega 3 eller 6.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2018-11-22 19:26 #3 av: adelai

Kollade på fineli. Innehåller varken omega 3 eller omega 6.

Anmäl
2018-11-22 19:54 #4 av: hemul

Fast uppgifterna som finns på SLV och finneli gäller nog kokosfettet i silverpaket. Och det är eller ivf var, härdat.

Lyckas inte hitta något närmare om vilka fleromättade fetter det är, men hur som är det väldigt lite.

Kan ju jämföra med grisfett som innehåller 32.8 g mättat, 38.5 enkelomättat och  9.03 g fleromättat (SLV). Det är nog inte det fleromättade fettet i kokosolja man ska oroa sig för. Blinkar


Anmäl
2018-11-22 20:00 #5 av: hemul

Taa-taa! Typiskt, nu hittade jag.
Enligt Wikipedia innehåller1 oz rå kokos 0.102 g omega-6 och endast spår av omega-3.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ratio_of_fatty_acids_in_different_foods#Nuts_and_seeds

Om jag räknar rätt blir är det 0.36 g/100 g.


Anmäl
2018-11-25 19:13 #6 av: Hanveden

Blandat ihop kokosolja och palmolja?

kokosolja:  https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/34140

palmolja:  https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/11014

mLCHFh Cool .

Anmäl