Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt

Övrigt

Miljövänliga tvätt- och diskmedel i Spanien

2018-11-12 11:42 #0 av: Sindri

Ja, högst OT fråga här jag vet, men eftersom personer som bor i Spanien tidigare deltagit i diskussioner om kost hoppas jag någon av dem ser detta och kan svara.

Jag har i flera år tagit med disk- och tvättmedel hemifrån (förutom salmonellafria ägg och annat nödvändigt), men börjar bli less på släpandet. Har letat efter miljövänliga alternativ på flera affärer, bla. hipermercados som Carrefour och Eroski, men utan resultat.

Det finns visserligen på en hälsokostaffär, men till  löjligt svindyra priser.

Så, nu undrar jag om någon snubblat över på annat sätt.
Kanske på nätet, och i så fall borde jag ju våga beställa hem det precis när jag kommer ner så jag hinner få det. Tacksam för alla tips.

Anmäl
2018-11-13 07:10 #1 av: Mooniq

Jag tvättar ofta med bikarbonat istället för tvättmedel. jag har ättika som sköljmedel. Av 10 tvättar har jag tvättmedel 1 eller möjligen 2 gånger. 

jag köper bikarbonat i storpack - borde ju finnas även i Spanien, jättebra att städa med. Ungefär ½-1 dl/tvätt. 

Ättika som sköljmedel gör tvätten mjuk och när tvätten torkat så doftar det ingen ättika alls - ättika eller vinäger använder jag även att skölja håret i, istället för balsam. 

Bikarbonat och Ättika håller även tvättmaskinen ren och även avloppet rent. 

du kan googla städa med bikarbonat eller tips bikarbonat ättika - du hittar massor. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2018-11-13 10:56 #2 av: Sindri

Oh, ja det använder jag redan, har ättika både i tvätt- och diskmaskin och för att få håret rent, vattnet här är väldigt hårt.
Men menar du att tvätten och disken blir ren av bara bikarbonat? Jag brukar tillsätta det till tvätt- och diskmedlet, men skall prova med bara det.

Kör det hemma ibland också som tillsats, och städar mycket med det. Bikarbonat och citronsyra ihop är suveränt för att få bort kalkavlagringar i toaletten, fläckar på  skåp och bänkar (förutom sten som inte tål syra så bra).

Har funderat på citronsyra i diskmaskinen och tvättmaskinen som avkalkning, men är rädd att det skall fräta så det rostar? Någon gång då och då kanske inte gör något.

Bikarbonat i håret körde dottern med ett tag, men hon tyckte det blev väldigt torrt.

Får ge mig ut på jakt efter bikarbonat i storpack. Spanjorerna är tyvärr inte mycket för naturliga alternativ. Jag har svårt att ens gå in på avdelningen för tvätt- och diskmedel på grund av ett  inferno av parfymdofter, och jag är ändå inte allergiker!

Anmäl
2018-11-13 17:19 #3 av: hemul

Intressant om det funkar att tvätta med bikarbonat. Använder det också till städningm men tvätt har jag aldrig testat. Bikarbonat, 24-procentig ättika och ett sprut såpa är f.ö. finemang för toaletten.


Anmäl
2018-11-14 09:18 #4 av: Sindri

#1 av: Mooniq
En tanke slog mig; bikarbonat bleker väl också? Har du aldrig märkt något av det på kulörtvätt när du använt bikarbonat?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.