Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Cystein

2018-10-14 14:08 #0 av: fiskenihavet

Har läst att aminosyran cystein inte är bra för sköldkörteln vid för stora mängder, och man avråddes från att äta för mycket kött. Hittar inte artikeln nu, och tror inte att det stod hur mkt för mkt var. Klarar mig inte utan mitt kött på LCHF, så... Hur skal detta lösas? Räknar med att jag äter väldigt mycket kött, så tänkte testa att skära ner och se om energinivån går upp, men då vet jag inte vad jag ska äta i stället. Äter strikt LCHF.

Anmäl
2018-10-15 08:34 #1 av: evabirgit

Vem kan ange  mängden  som är OK att äta ?
 inte bara att vi äter  för mycket kött.
är drygt 500 gr/vecka för mycket?
 rå vikt och tillagad vik är inte =
köper du  1 kg köttfärs med 20 % fetthalt har är det  8 hg kött och 2 hg fett allt animaliskt, räknas det då som 1 kilo kött?
Jämför med 1 kg fransyska som är 1 kg kött.  
Ät mera grönsaker är en liknande 'slogan'  om jag äter mer grönsaker så överäter jag och det är inte bra.
räknas t ex bönor in i grönsaker? det är även en proteinkälla. 

Du skriver att du äter väldigt mycket kött - vad är väldigt mycket för dig?

Anmäl
2018-10-16 21:17 #2 av: Zepp

"Cystein är en viktig svavelbärande aminosyra som kan tillverkas av kroppen och framställs av metionin och serin i levern. Vid långvarig kronisk sjukdom hindras dock denna process och tillskott av L-cystein kan vara nödvändigt. L-cystein omvandlas med hjälp av C-vitamin till cystein, vilken är oumbärlig vid bildandet av ny hud."

"Metabolism

Cystein är, tillsammans med metionin och taurin, en viktig svavelbärande aminosyra, men är inte klassad som en essentiell aminosyra. Den kan tillverkas av kroppen och framställs av metionin och serin i levern. Vid långvarig kronisk sjukdom hindras dock denna process och tillskott av L-cystein kan vara nödvändigt. L-cystein omvandlas till cystein med hjälp av C-vitamin. Det transporteras genom blodet till levern där det omvandlas till glutation, taurin och sulfater som distribueras av blodet till diverse vävnad i kroppen.

Cystein är en del av tripeptiden glutation som i sin tur är en del av GTF (glukostoleransfaktorn).

Vid långvarig fysisk stress omvandlas cystein till glukos."

"Källor i kosten

Födoämnen rika på svavel och cystein är ägg, fisk, baljväxter, kött, höns, brysselkål, lök, vitlök, kål, råris, sesamfrö, pumpakärnor, havregryn, avokado, ost och mjölk."

https://kurera.se/aminosyror-l-cystein/

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-10-16 23:42 #3 av: hemul

fiskenihavet, om du försöker tillämpa varenda hälsotips du stöter på kommer du att bli galen. Och antagligen väldigt hungrig. Just sayin'... Blinkar


Anmäl
2018-10-19 18:40 #4 av: fiskenihavet

#3 Jo, det är jag klar över. Men har en enorm trötthet och låg energinivå som jag försöker att göra någonting med. Ett förslag kan vara sköldkörtel-problematik. Och då skal cystein var negativt i stora mängder. Och om man då äter mkt protein kan det alltså vara ett problem. Säger ikke att man inte ska ha det alls, är klar över att det behövs i normala mängder och att det är livsviktigt, men om man får i sig för mycket och evt har ett problem med det så borde man göra någonting med det. Därav posten min här...

Anmäl
2018-10-19 18:56 #5 av: hemul

Har du kollat upp några säkrare källor än den där blaskan då?


Anmäl
2018-10-21 09:02 #6 av: fiskenihavet

Artikel skriven av en läkare inom sköldkörtel-problematik. Har prövat att finna den igen, men finner den inte...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.