Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Beef Jerky som man gör själv

2018-08-23 17:23 #0 av: LenaK63

Hur gör man Beef Jerky eller annan torkad mat att ha med på lång vandring?

Anmäl
2018-08-23 18:12 #1 av: Sindri

Åh, jag gjorde Beef Jerky förra sommaren, det blev så himla gott!!!!
Jag köpte dels färdigskuren lövbiff, dels skar jag själv av innanlår, lite pilligt, men det blev OK.

Gjorde först en marinad till skivorna. Den bestod av
Soja
Röksås
Vin eller brandy
Honung
Vitlök
Peppar
Salt

Är tyvärr urdålig på att dokumentera så du får prova dig fram till lagom smak på marinaden.
Skivorna låg i marinad ca ett dygn, sedan torkade jag av lite och de fick rinna av ett tag .

Varmluftsugn på 50-60 grader, men glänta på luckan. Jag lade dem först på bakpapper, men när marinaden torkat in flyttade jag dem över till bara plåten. Jag har sådana perforerade plåtar som det inte fastnar så lätt på. Sedan är det bara att vänta tills de blivit torra. De måste inte vara snustorra, lite sega.
Kommer inte ihåg hur länge de höll utan kyla, men några dagar i alla fall.
Prosciutto och Serranoskinka kan man också torka.
Jag har torkat squash i tunna skivor, av det kan man gör gryta med biffen och vatten, biffen är ju färdigkryddad. Borde gå med aubergine också.

Ett annat tips är att torka tunna skivor (med potatisskalare) av t ex morötter och rödbetor (om du äter sånt).

Tomater kan man också torka. Jag torkade själv och hade med 2 veckor på bilsemester i somras. Inga problem. En bit fisk som är rökt och vakuumförpackad håller sig i alla fall någon dag.

Till fett kan du ha kokosfett, det härsknar ju inte.

Anmäl
2018-08-24 08:09 #2 av: LenaK63

Tack Sindri för många bra tips.

Anmäl
2018-08-24 08:48 #3 av: Sindri

Kom på en superföda att ha med på tur - torkade blåbär.

Och kokta ägg håller sig några dagar, även färska ägg har bra hållbarhet om man kan frakta dem säkert.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.