Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem

LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF - Problem

Olivolja i stället för kokosolja?

2018-08-04 16:09 #0 av: Minska kolhydrater

Har funderat på att ersätta kokosoljan med olivolja. I övrigt tänker jag behålla den ketogena  diet jag  har idag. Är det någon som vet om olivoljan räcker för att uppnå de positiva effekter som kokosoljan har?  På nätet talar man om den spanska ketogena  medelhavsdieten och att olivolja skulle ha lika bra effekter som kokosoljan. Olivoljan lär ju vara bättre än kokosoljan med tanke på det mättade fettet och  LDL- nivån.

Anmäl
2018-08-04 19:57 #1 av: hemul

Svaret blir ju väldigt olika beroende på om du tror man tror att mättat fett är farligt eller nyttigt...

F.ö. innehåller ju olivolja inte de fettsyror som anses göra kokosolja nyttigt (och tvärtom), så det är väl hur som svårt att ersätta den ena med den andra.

Men är det bara fett i allmänhet man är ute efter så innehåller ju båda 100%. Skrattar


Anmäl
2018-08-04 22:42 #2 av: LenaK63

För mig skulle jag aldrig byta till olivolja. Olivolja använer jag endast till salladsdressing.

 Jag använder kokosfett i morgonkaffet och att göra oilpulling. Min tandläkare berömmer mig för hur jag sköter mina tänder. Tandhygienisten också. I fettkaffet har jag också smör och det håller mig mätt till ca 11:30 eller längre. Då har jag gått en runda stavgång ca 1 timme eller mer och gjort ett och annat i trädgården. Hungern kommer först när jag inte har ngt som jag måste göra!! Nu är jag 74 och har inte mycket som är akut nödvändigt. speciellt i denna torra sommar.

Anmäl
2018-08-05 04:01 #3 av: hemul

Men vad skriver jag. "beroende på om man tror" skulle det vara.


Anmäl
2018-08-09 22:51 #4 av: Zepp

Mm.. använd både cocosfett och olivolja.. bägge är bra men på olika saker/olika tillämpningar!

Cocosfett är bra för att det tål höga temperaturer altså lämpligt vid matlagning, oså är de mättade fetterna i form av MCT vilket kroppen inte gärna lagrar utan överskott blir till stora delar ketoner, vilket ersätter en del av glukosbehovet.

Olivoljan är bra för att det är flytande i rumstemperatur och lämpar sig utmärkt till dressingar.

När man talar om mättade fetter och risken för högre LDL så är det oftast Palmitinsyra man menar, dvs vi består till en ansenlig del av palmitinsyra, dvs det vore lustigt om det då vore farligt.

Iallafall.. kombon Palmitinsyra och högt kolhydratintag tenderar att lagra Palmitinsyran i fettväven och förbruka glukos i stället.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.