Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Bordsalt

2018-05-19 23:35 #0 av: fiskenihavet

Bordsalt - Vad är egentligen det? Det är bergsalt då? Iom att det inte är havsalt? Eller är bergsalt med stora flingor som inte tillsatt annat än jod inte bordsalt? Är bordsalt helt enkelt salt (berg eller hav) som är tillsatt antiklumpmedel?

Anmäl
2018-05-19 23:40 #1 av: Sindri

Det vanliga s.k. bordssaltet som vi köper är oftast bergssalt som man har tillsatt jod och antiklumpmedel (oftast en form av aluminium = risk för Alzhemier).
Men på bordet kan man också ha en kvarn eller skål med t.ex. flingor av havssalt.

Havssalt behöver inte tillsättas jod och oftast har det inte heller antiklumpmedel tillsatt. Som t ex detta
https://www.apotea.se/atlanthavssalt-fint-1-kg
som man kan köpa från en mängd nätbutiker och från en del vanliga butiker. En hyfsat stor Coop brukar ha det.

Anmäl
2018-05-20 13:27 #2 av: fiskenihavet

Men då är det inte bergsaltet som är farligt? Då är det antiklumpmedelet som är farligt? Det är antiklumpmedelet som gör bergsaltet till bordsalt? Vanligt bergsaltet utan antiklumpmedel är alltså inte bordsalt??
Hur är det då med kosttillskott? De innehåller ju till 90% av tillfällena antiklumpmedel (oxå de som inte märker produkterna med detta). Men där står det ofta att antiklumpmedlet är fettsyror av magnesium. Det är väl ok? Det är ju inte aluminium...

Anmäl
2018-05-20 14:39 #3 av: Sindri

Jo, visst kan man kalla det bordssalt, eller spissalt eller vad man vill även om det inte är antiklumpmedel i, det är bara det att det blir svårt att använda saltet utan antiklumpmedel.
Att ströa havssalt utan antiklumpmedel är inte alltid så lätt det heller, jag använder en gamla sockerströare som har större hål, eller en tom burk som det varit kryddor i. Till matlagning har jag det i en skål med sked.
Står det magnesiumsalt är det inte aluminium. Tror att jag även sett variant med kalciumsalt.

Anmäl
2018-05-20 15:56 #4 av: hemul

Jag kör med grovt havssalt och kvarn.

T.o.m. de vanliga märkena har havssalt utan tillsatser, men alla butiker tar inte in det. Köpte sånt förut, men nu har jag gått över till samma som Sindri, fast kvarnsaltet då.


Anmäl
2018-05-20 19:21 #5 av: fiskenihavet

Altså, bordsalt är salt med tillsatser? Bara havsalt, utan tillsatser är ok? Har fått besked om att inte äta bordsalt. Har jodberikat bergsaltet (utan antiklumpmedel). I havsalt är det ju bor. Det är ju inte bra. Om du saltar varje dag...?

Anmäl
2018-05-20 20:31 #6 av: hemul

Nej, bordssalt är salt man har på bordet, till matligning, salt man äter. Till skillnad mot t.ex. vägsalt. Tillsatser har inget med saken att göra.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.