Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsa

Kokosfett till en som INTE äter lchf?

2018-03-11 18:54 #0 av: ny.här

Är det dåligt att äta kokosfett för en person som samtidigt äter ca 60% kolhydrater;  bröd, frukt, pasta, potatis, godis så kallad  "normalkost"

Är det bättre för en sådan person att äta annat sorts fett än kokosfett?

Anmäl
2018-03-11 21:34 #1 av: hemul

Det tror jag inte.


Anmäl
2018-03-12 05:25 #2 av: Tripod

Fettet som sådant är det inget fel på, men en normalkostätare måste ju vara mer uppmärksam på att inte få i sig onödigt mycket energi. Det är lättare att överäta. Kokosfettet innehåller som bekant mycket av den varan.

Anmäl
2018-03-12 09:24 #3 av: ny.här

Nu har jag ingen aning om detta är en tillförlitlig källa men jag tolkar texten som att kokosfett är jättebra om man äter lchf men inte annars:

http://www.systerkarin.se/blog/kokos-fett/

"Är kokosfett nyttigt?

Kokosfett består till mer än 90% av mättat fett varav hälften utgörs av laurinsyra.

Mättat fett anses vara säkert jämfört med fleromättade fetter som via lipidperoxidation (oxidativa skador på blodfetter) kan orsaka cancer. Via mättat fett så undviker man även inflammatoriskt Omega-6 som är en riskfaktor för hjärt- kärlsjukdomar.

Laurinsyran har en snabb förbränning (omsätts till koldioxid av cellen) jämfört med andra fetter. Det är därför inte bra att kombinera kokosfett med snabba kolhydrater såsom i kokostoppar eller kokosbollar. Anledning till detta är att den snabba laurinsyran ger energi till cellen vilken gör att cellen inte tar upp energin från kolhydraterna lika snabbt. Kolhydraterna höjer då istället blodsockernivån som i sin tur ger ökat insulin. Att kombinera kokosfett med kolhydrater kan därför leda till insulinresistens och diabetes.

Vid lågkolhydratskost såsom LCHF är däremot kokosfett ett bra fett."


Anmäl
2018-03-12 09:28 #4 av: ny.här

Vill tillägga att jag ju äter lchf men det här gäller en annan person som bytt ut smör mot kokosfett. Hon bakar med kokosfett istället för smör, brer kokosfett på smörgåsar istället för bregott osv då hon fått för sig att hon är så nyttig som äter mycket kokosfett trots att hon blandar det hejvilt med socker.

Anmäl
2018-03-12 13:25 #5 av: hemul

Har inte hört om det du länkar till tidigare, men har en allmän känsla av att det kan vara så att man inte ska blanda hejvilt.

Kwasniewski, polsk lowcarbguru långt innan det fanns nåt som hette LCHF, säger att en lågfettskost är den näst bästa, men den skyddar inte mot hjärt- och kärlproblem. Bäst är så klart hans egen variant på low carb (skiljer sig en hel del från LCHF). Sämst är en blandkost där man får energi (i betydande grad)  från både kolhydrater och fett, då går det riktigt illa. Han kallar det för att äta som en gris. Blinkar

Tänker på det där ibland. För det är trots allt så att de som går över till lågfettskost, särkilt om den är åt veggohållet, också mår mycket bättre. Ibland verkar det som om allt funkar, bara det inte är den traditionella blandkosten.


Anmäl
2018-03-12 15:04 #6 av: Minska kolhydrater

Jag brukar undvika att dricka kaffe med kokosolja samtidigt som jag äter snabba kolhydrater i någon form. Men frågan jag ställt mig är. Hur länge ska man vänta? Är det ok att börja med kolhydraterna och dricka kaffe med kokosoljan 20 min senare?  Eller räcker det med 5 minuter?  Kolhydraterna tas väl upp ganska snabbt av kroppen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.